Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-19@00:41:40 GMT

میراث فرهنگی را فرزند ناخوانده ندانید

تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۵۹۲۳۹

میراث فرهنگی را فرزند ناخوانده ندانید

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ محسن عبادی یکی از کارشناسان میراث فرهنگی در یادداشتی که آن را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده نوشته است: سه هفته‌ای از وزارت جناب ضرغامی بر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گذشته است، کسی که شاید شناخته شده ترین وزیر کابینه دولت سیزدهم محسوب می‌شد و با توجه به سوابق ایشان پیشینه‌ای فرهنگی دارند و به جای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ترجیح داده‌اند بر وزارتی نوپاتر بنشینند که حوزه اختیار مشخص‌تری دارد و می‌تواند عملکرد ملموس‌تری هم داشته باشد و از همین رو به نظر می‌آمد که در میان وزرای کمتر آشنای فرهنگی کابینه ایشان می‌تواند لیدر فرهنگی دولت بوده و مشکلات فرا وزارتخانه‌ای این حوزه را حل کند و سبب توجه بیشتر به سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شود و حتی مسائل مغفول مانده وزارتخانه را پس از تبدیل شدن به وزارتخانه حل کند و نشان دهد که چگونه می‌توان میان این سه حوزه موازنه ایجاد کرد و آنها را به هم پیوند زد و با توجه به سابقه حضورشان در عرصه رسانه و مدیریت فرهنگی می‌تواند رویکرد فرهنگی را به این وزارتخانه بازگرداند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما حالا بعد از سه هفته به گردونه نگاه ساده و همیشگی به این سه گانه بازگشته‌ایم که نتیجه‌اش سیاست زدگی خواهد بود. وزیری که از بدو ورود تنها هم سفره صنوف و نمایندگان عرصه گردشگری شده است بعد از مدت‌ها تنها از دو موزه بازدید کرده است که پی نوشت ایشان و نوع قرائت شأن در بازدید از مجموعه سعدآباد هم رویکردی سیاسی بود و هم اینکه از آن مجموعه وسیع و متنوع روایتی فرهنگی بیان نشد. به یاد آوریم که نخستین کلام ایشان هم در روز رأی اعتماد در مجلس هم به روایتی تاریخی از کتیبه‌ای ساسانی بازمی گشت که باز مواجهه یا کارکرد سیاسی را توقع داشت. در لابلای خبرهای دیگری هم که از ایشان منتشر شد پیشنهادی بود که میراث فرهنگی را از وزارتخانه جدا کنند و به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدهند و سازمان حج و زیارت را به وزارت گردشگری بیفزایند. گویی جناب ایشان از سه فرزندش این پسر بزرگ‌تر و هزینه دار را نمی‌خواهد و می‌خواهد معاوضه کند تا از هزینه‌هایش خلاص شود.

همه این نشانه‌های رفتاری جناب وزیر نشان آن است که ایشان وزارت را تنها با رویکرد گردشگری پذیرفته‌اند و بیشتر توقع اقتصادی از این حوزه دارند و فرهنگ و میراث فرهنگی را ندیده گرفته‌اند یا چندان برایشان در اولویت نیست، در حالی که برای کشوری چون ایران با سابقه تمدنی بسیار و نقش فرهنگ ایرانی اسلامی آن در سطح جهانی اولویت و اعتبار با میراث فرهنگی است و قانونگذاران نیز در بدو تأسیس سازمان و وزارتخانه نیز این اولویت را در نام گذاری نشان داده‌اند و یادمان باشد که در نظام جمهوری اسلامی نیز که فرهنگ و هویت استوار بوده است میراث فرهنگی نقش هویت ساز دارد و بخش عمده‌ای گردشگری در کشورمان نیز معطوف به گردشگری فرهنگی است که باید شاخص‌ها و ارزش‌های فرهنگی آن را در نظر گرفت.

اما جناب مهندس ضرغامی گویا از فرهنگ خسته شده‌اند و سختی و شکنندگی میراث فرهنگی را تاب ندارند و ترجیح می‌دهند از آن فاصله بگیرند تا زودتر و سریع‌تر به نتیجه برسند و درگیر حساسیت‌ها و چالش‌های تخصصی آن نشوند.

استقبال اولیه از وزیر جدید این روزها در حوزه میراث فرهنگی با دلهره همراه شده است چرا که اگر پیش از این میراثی‌ها با مدارا رفتار می‌کردند تا در هیجانات سیاسی متهم نشوند و بارشان نشکند حالا باید نگران فشارهای اقتصادی و نادیده گرفتن ارزش‌های میراث فرهنگی در روایتی ساده و گذر سطحی باشند در حالی که میراث فرهنگی تنها چهار دیواری سنگی و گلی یا چند کاشی زرین فام و جام طلایی نیست بلکه هویتی است که پیش از هر درآمد و سرمایه گذاری باید پاس داشته شود و حرمتش حفظ شود. اما حفظ حرمت میراث فرهنگی کاری سخت و صعب است که غور در فرهنگ می‌طلبد و جدایی از سیاست و هیجانات سیاسی و مفاهمه‌ای که بعد می‌تواند گردشگری را هم پربار و امری زاینده و فرهنگی سازد.

کد خبر 5305790 فاطیما کریمی

منبع: مهر

کلیدواژه: میراث فرهنگی آثار تاریخی عزت الله ضرغامی شهرداری تهران اربعین 1400 هلال احمر جمهوری اسلامی ایران قوه قضاییه بازگشایی مدارس ویروس کرونا اربعین حسینی پیش بینی وضعیت هوا وزارت آموزش و پرورش حکم انتصاب کیفیت هوای تهران سربازی بنیاد شهید و امور ایثارگران هفته دفاع مقدس میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۵۹۲۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۸میلیارد تومان صرف مرمت بناهای تاریخی کردستان شد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان گفت: ۱۸میلیارد تومان صرف مرمت و بازسازی بناهای تاریخی استان شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، منصور مهرزاد عصر امروز در نشست با اصحاب رسانه که در عمارت خسروآباد این شهر برگزار شد، ابتدا با قدردانی و تبریک حمله غرورآفرین و مقتدرانه سپاه پاسداران بر علیه صهیونیست‌ها  اظهار داشت: امیدواریم که این عملیات صادق ادامه و هر دشمنی به ویژه رژیم صهیونیستی را سر جای خود بنشاند. تجاوزهای اسرائیل بر علیه فلسطین بر هیچ کسی پوشیده نیست، امید که سرزمین‌ها از این متجاوزان باز پس گرفته شود.

وی در ادامه با بیان اینکه استان کردستان به عنوان استان برتر مقصد گردشگری کشور انتخاب شده و این مایه خوشحالی است، گفت: خوشبختانه از 25 اسفندماه سال گذشته تا 25 فروردین ماه جاری حدود سه میلیون و 500 هزار نفر وارد این استان شده‌اند.

بازدید 3 میلیون نفر از جاذبه‌های گردشگری

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان افزود: از این تعداد مسافر وارده، سه میلیون نفر از جاذبه‌های گردشگری کردستان بازدید کرده و 615 هزار نفر در اماکن اقامتی کردستان اقامت پیدا کرده‌اند، گرچه میزن مسافران کاهش 3 درصد داشته اما این میزان نسبت به استان‌های دیگر کشور بیشتر بوده است.

وی تصریح کرد: استانی همچون سمنان یک پنجم تعداد مسافران نوروزی کردستان مهمان داشته‌اند. خوشبختانه ظرفیت پذیرش مهمانان در استان بسیار بالا و در حال حاضر 5500 تخت هتل و غیرهتل ویژه اسکان مهمانان فراهم است.

مهرزاد بیان کرد: در طول شبانه‌روز امکان 41 هزار نفر در اقامتگاه‌های سطح استان فراهم بوده و جدا از این ظرفیت‌ها؛ در ایام تعطیلات نوروز امسال روستانشینان اورامان خودشان پذیرای مهمانان نوروزی بودند.

وی سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری به ویژه  اسکان، اقامت و پذیرایی در استان را ضروری دانست و اظهار کرد: سهم گردشگری ایران از یک و نیم تلیون دلار سهم مستقیم درآمد گردشگری جهان، کمتر از یک هزارم درصد بوده و از لحاظ جاذبه‌های گردشگری و جذب سرمایه‌گذاران خارجی هفتمین کشور در دنیا هستیم.

3 میراث طبیعی کردستان ثبت ملی شد

مدیرکل میراث فرهنگی استان کردستان با اذعان به اینکه در دهه‌های گذشته آنچنان که باید و شاید حرکت‌های خوبی در حوزه گردشگری انجام نشده و اکنون روند توسعه در پیش گرفته است، خاطر نشان کرد: در سال گذشته 18 میلیارد تومان صرف مرمت و بازسازی بناها و بافت‌های تاریخی استات شده و سه میراث طبیعی ثبت ملی و شاخص‌های استانی تکمیل شد.

به گفته وی، شاخص‌ها بر آن مبناست که ظرفیتی از آثار منقول و غیرمنقول را برای هر استان در نظر گرفته و بر اساس آن اعتبار و امتیاز به آن اختصاص می‌دهند که خوشبختانه کردستان سرآمد بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان از ثبت ملی یکهزار و 52 مورد آثار تاریخی در استان خبر داد و عنوان کرد: از این تعداد 30 مورد آن در سال گذشته انجام شده و اکنون ثبت روستای جهانی پالنگان در حال انجام است.

31 فروردین‌ماه؛ برگزاری مراسم هزار دف در پالنگان

وی با ذکر اینکه امسال جلسات مختلفی در رابطه با فراهم کردن زیرساخت‌های ثبت جهانی پالنگان با حضور مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شده و وظایف دستگاه‌ها مشخص شده است، اعلام کرد: مقرر شده مراسم هزار دف هر ساله آخرین جمعه فروردین ماه و امسال نیز نیز به‌عنوان مهم‌ترین برنامه در روز 31 فروردین ماه برگزار و به‌عنوان یک رویداد در تقویم گردشگری ایران و بین‌المللی ثبت خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان‌کردستان اذعان کرد: مطالعات ثبت جهانی غار کرفتو نیز در دستور کار بوده اما ثبت نهایی حدود 7 سال طول می‌کشد.

وی "ثبت سه آثار غیرمنقول، 12 اثر میراث ناملموس، 30 مورد حفاظت مرمت بناهای تاریخی، پاسخ 2500 تا 3 هزار مورد استعلام، 8 مورد تعیین کاربری ابنیه تاریخی، باستان‌شناسی 5 مورد، اموال منقول تاریخی 80 مورد" را جزو اقدامات سال گذشته عنوان کرد.

مهرزاد در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه سبقت گردشگری را بر معیشت گردشگری نمی‌پذیریم، یادآور شد: سال گذشته نوروز کردی پالنگان و سنندج، جشنواره توت‌فرنگی شیان، مراسم کومسای اورامان تخت و عروسی پیرشالیار ثبت جهانی شد و امیدواریم امسال نیز بتوانیم آثارهای دیگری از جمله روستای تاریخی پالنگان را ثبت کنیم.

صادرات 4 میلیون دلاری صنایع‌دستی از کردستان به خارج کشور

وی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به فعالیت 47 رشته صنایع‌دستی؛ 25 رشته را بومی و به عنوان یک فرصت ذکر کرد و گفت: در مجتمع گردشگری صنایع‌دستی فیض‌آباد سنندج 110 نفر مشغول به فعالیت هستند. گلیم‌بافی، نازک‌کاری و... جزو ظرفیت‌های این حوزه است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان کردستان اذعان داشت: گرچه جزو استان‌های برتر به لحاظ صنایع‌دستی هستیم اما متاسفانه کردستان فاقد شهرک صنایع‌دستی است و این در حالی‌ست که در سال گذشته از طریق مرزهای سیران‌بند بانه و باشماق مریوان 4 میلیون دلار صادرات صنایع‌دستی به خارج کشور داشته‌ایم.

مهرزاد از پرداخت 74 میلیارد تومان تسهیلات به صنعتگران و فعالان صنایع‌دستی در استان خبر داد و اظهار کرد: در بخش اشتغال‌زایی نیز بیشتر از تعهدات عمل کرده‌ایم.

انتهای پیام/481/

 

دیگر خبرها

  • موافقت با 14 طرح سرمایه‌گذاری حوزه گردشگری در گلستان
  • اختصاص شعب ویژه برای رسیدگی تخصصی به پرونده‌های حوزه میراث فرهنگی در گلستان
  • شناسه دار شدن بیش از ۳ هزار هنرمند زرندی در سامانه وزارت میراث فرهنگی
  • شناسه دار شدنبیش از ۳ هزار هنرمند زرندی در سامانه وزارت میراث فرهنگی
  • برپایی میز ارتباطات مردمی وزارت میراث فرهنگی در سمنان
  • خروج ایران از شورای بین‌المللی موزه‌ها تکذیب شد
  • ۳.۵ میلیون نفر در تعطیلات نوروز به کردستان سفر کردند
  • ۱۸میلیارد تومان صرف مرمت بناهای تاریخی کردستان شد
  • واگذاری تنظیم بازار کسب و کارهای بازی‌محور به وزارت فرهنگ
  • جام صفوی منجر به توسعه گردشگری ورزشی اردبیل می‌شود