Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@11:15:17 GMT

موسیقی ایرانی موجب شکل‌گیری نمایش آیینی شد

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۷۲۹۸۲

موسیقی ایرانی موجب شکل‌گیری نمایش آیینی شد

به گزارش روز سه شنبه فرهنگستان هنر، نشست تخصصی بررسی ردیف آوازی در تعزیه‌خوانی با هدف بررسی ارتباط متقابل میان آواز در تعزیه و موسیقی ردیف دستگاهی همچنین اهمیت موسیقی توصیفی در تعزیه در فرهنگستان هنر برگزار شد؛ در این نشست، بهمن نامور مطلق، رییس فرهنگستان هنر و تعدادی از مدیران و پژوهشگران این فرهنگستان حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خدمت بزرگ شبیه خوانی به موسیقی آوازی ایران

محسن هاشمی، پژوهشگر حوزه موسیقی، شبیه‌خوانان را میراث‌داران و حاملان ردیف‌های آوازی موسیقی ایرانی دانست و گفت: شبیه‌خوانی و تعزیه خدمت بزرگی به موسیقی آوازی ایرانی کرده است و چه بسیار گوشه‌ها، نغمه های ناب و اصیل موسیقی ایرانی که آنها را فقط در مجالس شبیه‌خوانی می‌توان یافت.

این پژوهشگر حوزه موسیقیِ آیینی، موسیقی را یکی از ارکان هنر شبیه‌خوانی خواند و افزود: موسیقی ایرانی نه‌ تنها در زمینه و قالب هنرِ تعزیه ماندگار شد و شرایط استخراج و تنظیم ردیف دستگاهی موسیقی را فراهم کرد، بلکه ویژگی توصیفی به خود گرفت و موجب شکل‌گیری نمایش آیینی و آهنگین بی‌نظیر ایرانی شد.

بررسی شبیه خوانی؛ ضرورت مهم نمایش های آیینی

داوود فتحعلی‌بیگی، هنرمند و پژوهشگر نمایش‌های آیینی در این نشست، بررسی جامع و علمی نمایش‌های آیینی و سنتی از جمله شبیه‌خوانی را یکی از ضرورت‌های مهم بیان کرد و گفت: در هنرِ شبیه‌خوانی از شعر، موسیقی و نمایش به‌صورت توأمان استفاده می‌شود. اگر پیشینیان ما هوشمندی به خرج نمی‌دادند و این هنر را ابداع نمی‌کردند، بخش‌های قابل‌توجهی از موسیقی و آواز ایرانی به سبب شفاهی‌بودن از بین می‌رفت.

این پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، وجود بیش از ۵۳۰ عنوانِ مستقلِ مجلس تعزیه را نشان گستردگی این حوزه از عالَم ذر تا عالَم قیامت دانست و اظهار داشت: فقط بخشی از این عناوین مربوط به مجالس عاشورایی، زندگی ائمه اطهار و پیامبران است. این هنر در طول زمان دچار تحولاتی در زمینه‌های ساختار نمایشی، قصص و مضامین مورد توجه و به‌کارگیری صنایع ادبی شده است.

فتحعلی بیگی در انتها علاقه‌مندی مردم ایران به امام حسین(ع) و بزرگداشت قیام آن حضرت را عامل اصلی فراموش‌نشدن هنر تعزیه، رشد و ارتقای آن به خصوص در ماه‌های محرم و صفر بیان کرد.

برچسب‌ها فرهنگستان هنر تعزیه پژوهشگر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگستان هنر تعزیه پژوهشگر فرهنگستان هنر تعزیه پژوهشگر فرهنگستان هنر موسیقی ایرانی شبیه خوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۷۲۹۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای عجیب خواننده ایرانی: دو دور دور دنیا چرخیدم

حسین نورشرق خواننده موسیقی ایرانی ادعا می‌کند که برای ملاقات با طرفدارانش در تالار وحدت، دو دور، دور دنیا چرخیده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین اجرای سال 1403 در تالار وحدت به کنسرت گروه «راستان» اختصاص داشت که چهارشنبه 29 فروردین 1403 از ساعت 21 و 30 دقیقه روی صحنه رفت.

این کنسرت به اجرای قطعاتی از آلبوم «آویشن و اندوه» به آهنگسازی سیاوش ولی‌پور اختصاص داشت. در این اجرا همچنین آثاری ازهمایون خرم و علیرضا دریایی هم اجرا شد. آلبوم «آویشن و اندوه» با صدای حسین نورشرق در سال 1402 منتشر شده است.

رکورد تاریخی علیرضا قربانی برای موسیقی ایرانی

حسین نورشرق: دو دور دور دنیا چرخیدم

حسین نورشرق در ابتدای این کنسرت خطاب به مخاطبان حاضر در تالار وحدت گفت: برای اینکه امشب مهمان قلب‌های شما باشم، دو دور دور کره زمین چرخیده‌ام و از ژاپن تا کلمبیا کنسرت برگزار کرده‌ام. برای این کار اگر لازم بود دو بار دیگه هم دور کره زمین می‌چرخیدم.

«پایان ماجرا» با شعری از سایه، «آویشن و اندوه» با شعری از پانته آ صفایی و «فراموش شده» با غزلی از سایه؛ آثاری بودند که با آهنگسازی سیاوش ولی‌پور اجرا شدند.
«عاشق مشو» با شعر رضا ثابتی و موسیقی محمود ذوالفنون و تنظیم علیرضا دریایی یکی دیگر از آثار اجرا شده در این کنسرت بود. همچنین اجرای قطعه «همنفسان» با شعری از ملک الشعرا بهار، از نکات جالب این کنسرت به شمار رفت.

بخشی کنسرت گروه «راستان» به موسیقی بختیاری اختصاص داشت.

مسعود بختیاری تصنیف سازی در حد عارف و شیدا بود

حسین نورشرق درباره اجرای موسیقی بختیاری گفت: همه کودکی و نوجوانی من در منطقه‌ای نزدیک بختیاری گذشت. همیشه تحت تاثیر این فرهنگ و این موسیقی بوده‌ام. دوست دارم امشب یادی کنم از بهمن علاءالدین که حق زیادی به گردن موسیقی ما دارد. همچنین مسعود بختیاری تصنیف سازی در حد عارف و شیدا بود که موسیقی و کلامش روان و جاری است.
متاسفانه امروزه شاهدیم که این فرهنگ‌ها منزوی شده و جهان به سمت دیگری می‌رود. با سیاست‌گذاری‌های کلان فرهنگی می‌توان دریچه‌های تازه‌ای به روی این موسیقی‌ها باز کرد.

گروه راستان در سال 1398 به سرپرستی آزاده امیری تشکیل شد و در طول این سالها به اجراهای مختلفی در تهران و شهرستان و همچنین تولید و ضبط آثار بسیار پرداخته است، آزاده امیری، سیاوش ولی پور، علیرضا دریایی، دانیال جورابچی، آرمین قضاتی، کاوه تسعیری، ارسلان علیزاده، علی اصغر شمس آبادی، گوهرناز مسائلی، صبا رمضان، باران زرگریان، ثمانه احمدی و بهنام اخگر نوازندگان گروه راستان را تشکیل می‌دهند.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دورهمی پیشکسوتان عرصه موسیقی و تئاتر استان یزد
  • تعزیه‌خوان باسابقه خمین درگذشت/ پیام تسلیت مدیرکل هنرهای نمایشی
  • کلاهک‌هایی که موجب حیرت آمریکا و اسرائیل شد
  • «مجنونِ آن لیلی» از پنجم اردیبهشت روی صحنه می‌رود
  • پخش «چهارگاه» از شبکه چهار سیما
  • ادعای عجیب خواننده ایرانی: دو دور دور دنیا چرخیدم
  • بوکان میزبان همایش موسیقی نواحی و اقوام ایرانی
  • همایش تجلیل از مفاخر موسیقی نواحی و اقوام ایرانی در بوکان برگزار شد
  • نمایش و نقد «گیج گاه» به ارسباران رسید
  • معرفی دستگاه‌های موسیقی در برنامه «کوک آوا»