Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-25@09:29:29 GMT

تحلیل کارشناس روس درباره حضور ایران در شانگهای

تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۱۸۱۵۸

تحلیل کارشناس روس درباره حضور ایران در شانگهای

بیست‌ویکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه برگزار شد که در نتیجه آن بیانیه مشترکی به تصویب رسید. کشورهای عضو تصمیم مهمی را تصویب کردند و جمهوری اسلامی ایران که یکی از قدرت‌های منطقه‌ای است به عنوان نهمین عضو کامل سازمان انتخاب شد.

«استانیسلاو پریچین» محقق ارشد مرکز مطالعات پسا شوروی (موسسه تحقیقات ملی اقتصاد جهان و روابط بین الملل «پریماکف» در آکادمی علوم روسیه) به تشریح و بررسی مزایای جمهوری اسلامی ایران و اعضای سازمان همکاری شانگهای از همکاری متقابل و نحوه ارتباط این مرحله با امنیت منطقه‌ای پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مهمترین اخبار آخرین جلسه شورای سران کشورهای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای  ورود ایران به عنوان عضو کامل به سازمان بود. به نظر من مراحل تصویب به پایان رسیده و هیچ یک از اعضا هیچ گونه اعتراضی به عضویت ایران نشان ندادند، بقیه رویه‌ها صرفاً ماهیت فنی خواهد داشت. قبلاً در مرحله مشاوره ‌ای اولیه عضویت جمهوری اسلامی ایران به دلایلی با مشکل مواجه بود ولی در این نشست دیدیم که همه طرف‌ها در این موضوع اتفاق نظر داشتند.

تاجیکستان به طور سنتی یکی از نزدیکترین کشورها از نظر فرهنگی و زبانی به ایران از همه کشورهای آسیای مرکزی محسوب می‌شود. «دوشنبه» در سال 2017 تصمیم گیری در مورد روند عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای را مسدود کرد چرا که در آن زمان مقامات رسمی جمهوری تاجیکستان در رابطه با حزب نهضت اسلامی تاجیکستان مشکلاتی داشتند اما «تهران» موضع خاص خود را در این زمینه داشت. این یکی از عوامل اصلی بود که از نظر سیاسی دوشنبه از موافقت ایران با عضویت در سازمان همکاری شانگهای جلوگیری کرد. امروزه شرایط تغییر کرده و کشورها با تهدیدها و چالش های مشترک روبرو هستند.

همه بازیگران اصلی منطقه و از جمله ایران مثل یک اعضای خانواده بزرگ هستند. امروزه ما به طور فزاینده‌ای گرایش به منطقه‌ای شدن را مشاهده می‌کنیم و حل مسائل کلیدی بدون مشارکت قدرت‌های منطقه‌ای غیرممکن است. نداشتن یک کشور بزرگ در اوراسیا مانند ایران در چنین سازمان مهمی مانند سازمان همکاری شانگهای  نتیجه سازنده ندارد.

در واقع، نباید در سازمان همکاری شانگهای به دنبال مشکلات و تغییرات جدی در همسویی داخلی باشیم زیرا با پیوستن «دهلی» و «اسلام آباد» یک بازی بسیار دشوار روی داده بود و روسیه برای عضویت هند و چین برای پاکستان لابی کرده بود اما در مورد ایران، «مسکو» و «پکن» رویکرد و دیدگاه‌های مشابهی دارند.

عضویت ایران در ترازها و مراکز ثقل درون اتحادیه تغییری ایجاد نخواهد کرد. با پیوستن «تهران»، خانواده بزرگ سازمان همکاری شانگهای قادر خواهد بود مسائلی را که امروز در دستور کار قرار دارد و آن هم امنیت منطقه‌ای افغانستان است، در مقیاس وسیعتر و جدی و سیستماتیک حل کند.

پیش از این روابط پیچیده ایران با غرب (شدیدترین تحریم‌های بین المللی علیه ایران) یکی دیگر از عوامل بازدارنده برای چین و روسیه در پذیرش «تهران» به عنوان یک عضو کامل سازمان همکاری شانگهای بود. امروز می‌بینیم که نظر غرب برای دو قدرت اهمیت کمتری دارد. مسکو و پکن به ویژه پس از "فرار" ایالات متحده از افغانستان، منافع خود را بالاتر از موقعیت غرب قرار می‌دهند.

قطعاً ایالات متحده از چنین تصمیمی خوشحال نخواهد شد زیرا این به معنی کاهش نفوذ و مشارکت کشورهای غربی در منطقه است. در کنار این، تمرکز بر قالب منطقه‌ای همکاری در اوراسیا می‌شود که اتصال و ایجاد یک بستر واحد برای شرکت کنندگان خواهد بود.

تقریباً همه بازیگران اصلی اوراسیای مرکزی اعضای شانگهای هستند. علاوه بر این  نباید فراموش کرد که افغانستان نیز دارای مقام ناظر است.

پس از خروج آمریکایی‌ها از منطقه  می‌بینیم که دخالت آنها کمتر و منطقه نیز کمتر در معرض تأثیرات خارجی قرار می‌گیرد و بیشتر مسائل کلیدی توسط قدرت‌های منطقه حل و فصل خواهد شد. /فارس

منبع: فردا

کلیدواژه: ایران کارشناس روس سازمان همکاری شانگهای منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۱۸۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلسه تحلیل و بررسی مسائل منطقه برگزار شد

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از هرمزگان، جلسه تحلیل و بررسی مسائل منطقه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس با حضور دانشجویان این دانشگاه برگزار شد، موضوع دقیق این جلسه پاسخ مقتدرانه ایران و جبهه مقاومت به حمله متجاوزانه رژیم صهیونیستی به کنسولگری جمهوری اسلامی بود.

احمدی‌نیا، تحلیلگر مسائل منطقه علاوه بر ابراز خشنودی از عملیات وعده صادق بیان کرد: به اذعان تمام تحلیلگران نظامی دنیا، اسرائیل هیچگاه این اتفاق مهم را پیش بینی نمی‌کرد، و اعتراف کرد تحلیلگران ما اشتباه کرده‌اند و پاسخ ایران دور از تصور ما بود.

وی افزود: تا قبل از این اتفاق مبارزه ایران با اسرائیل در سایه بود و غیر مستقیم پاسخ می‌داد، اما برخلاف تمام پیش‌بینی‌ها، معادلات جمهوری اسلامی ایران ۴۵ سال بعد از انقلاب، از لحاظ راهبردی عوض شده است و برای اولین بار از خاک ایران به رژیم صهیونیستی حمله کرده است.

احمدی نیا گفت: در این واقعه قدرت اراده ملت ایران، به تمام دنیا نشان داده شد، زیرا امروزه جنگ جنگ اراده‌ها است، و اگر اسرائیل دوباره کاری کند، دیگر پاسخ ما نیابتی نخواهد بود و مستقیم از خاک جمهوری اسلامی به آنها حمله خواهیم کرد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: ما پایه‌گذار عملیات شبانه هستیم و در جنگ بین ایران و عراق طبق اصل غافلگیری عمل کردیم، اما اکنون عملیات ما غافلگیرانه نیست و آشکار محض است، آنگونه که ایران قبل از حمله به تمام دنیا اعلام کرد، و قریب به ۲۰ کشور دنیا در این عملیات هوا را قرق کرده بودند تا از موشک‌های ایران پیشگیری کنند.

خبرنگار: نسیم اسپید

انتهای خبر/

کد خبر: 1228246 برچسب‌ها بسیج دانشجویی

دیگر خبرها

  • نشست کشور‌های عضو سازمان همکاری شانگهای
  • ایران و سریلانکا همکاری در سازمان‌های منطقه‌ای و بین المللی را گسترش می‌دهند
  • بیانیه مهم ۲۸ ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران و پاکستان
  • بیانیه مشترک ایران و پاکستان در پی سفر رئیسی به اسلام آباد
  • توافق ایران و پاکستان برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی
  • توافق برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی | مرز مشترک ۲ کشورباید «مرز صلح و دوستی» باشد
  • مرز مشترک پاکستان و ایران باید «مرز صلح و دوستی» باشد
  • بیانیه مشترک ایران و پاکستان پس از سفر رئیسی
  • جلسه تحلیل و بررسی مسائل منطقه برگزار شد
  • کنعانی: ایران حتما در اجلاس آتی سازمان همکاری اسلامی شرکت خواهد کرد/ «سطح حضور» در بازه زمانی نزدیک به اجلاس اطلاع‌رسانی می‌شود + فیلم