Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-24@06:37:26 GMT

گرانی و سفره‌های خالی

تاریخ انتشار: ۶ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۲۹۹۰۴

نخست) ردپای واقعیت‌های اقتصادی کشور نه در اظهارنظرهای گاه و بیگاه سیاستمداران، مدیران و مسوولان کشور پیداست و نه در وعده‌های رنگارنگی که تصمیم‌سازان هر از گاهی مطرح می‌کنند. نه در امواج فضاسازی‌های رسانه‌ای می‌توان آن را جست‌وجو کرد و نه حتی در آمارهای اقتصادی ردی از واقعیات زندگی مردم هویدا است. واقعیت‌های اقتصاد را باید در سبد بانوی مستاصلی جست‌وجو کرد که هر هفته و هر ماه اقلام افزون‌تری را ناچار است به دلیل گرانی از سفره خود حذف کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کارت بانکی پدر زحمتکشی که روز و شب خود را صرف می‌کند تا بتواند معادله هزینه‌های دلاری و درآمد ریالی را حل کند. در نگاه نگران مردی که قادر به اجاره یک واحد مسکونی آبرومند نیست. در سفره‌های خالی مردان و زنانی که هرگز پاسخی برای این پرسش کلیدی پیدا نمی‌کنند که با این تورم افسارگسیخته و گرانی‌های مستمر چه باید کرد؟ در شرایطی که دولت سیزدهم نیز وعده‌های فراوانی در خصوص مهار تورم و پایان عصر نوسانات قیمتی داده بود، اما همچنان مردم شاهد گرانی افسارگسیخته هستند، بدون اینکه دولت جدید عملا توانسته باشد قدمی برای حل مشکلات بردارد. در این میان بسیاری از تحلیلگران به دنبال پیگیری نشانه‌هایی هستند که از طریق آن بتوانند چشم‌انداز روشنی از احتمالات آینده به دست بیاورند. اما متاسفانه نشانه‌های برآمده از وضعیت بازارها از یک طرف و نظام تصمیم‌سازی کشور از سوی دیگر نیز به گونه‌ای نیست که بتوان امیدی به آینده داشت. 

دوم) واقع آن است که معضلی ذیل عنوان تورم به خودی خود از میان نمی‌رود. تورم ریشه‌هایی دارد که تا زمانی که این ریشه‌ها خشکانده نشوند، لشکر گرانی در اتمسفر اقتصادی و معیشتی جامعه به پیشروی خود ادامه می‌دهد. بخشی از مشکلات برآمده از تورم، کوتاه‌مدت و برخی بلندمدت هستند. دولت سیزدهم هم متاسفانه هنوز در خصوص تعیین یک متولی رسمی برای مقابله با تورم تصمیم معقولی اخذ نکرده است. باید بدانیم، هرچند تورم گزاره‌ای چند وجهی با ابعادی مختلف است، اما عملا روند کلی مقابله با آن باید در اختیار یک نهاد، ارگان و مسوول مشخص باشد. یکی از ریشه‌های کوتاه‌مدت بروز تورم در اقتصاد، انتظارات تورمی است. ضمن اینکه کسری بودجه، کسری تجاری، ناترازی نظام بانکی و... ریشه‌های بلندمدت تورم در نظام اقتصادی را تشکیل می‌دهند. بر این اساس است که تا زمانی که برای انواع کوتاه و بلندمدت تورم چاره‌اندیشی نشود و تصمیمات منطقی در خصوص مهار آنها اتخاذ نشود، نمی‌توان امیدی به حل مشکل تورم و مقابله با گرانی‌ها در جامعه داشت. آنچه موجب شده در هفته‌های اخیر تلاطماتی در حوزه قیمت‌ها بروز کند، افزایش دامنه انتظارات تورمی است که به ‌طور مستقیم با تصمیم‌سازی‌های دولت مرتبط است. از دو الی سه ماه گذشته این انتظارات تورمی باعث افزایش اتمسفر بی‌اعتمادی در بازار ایران شده و قیمت دلار را از حدود 23 هزار 500 تومان زمان آغاز به کار دولت جدید به 27 هزار 500 تومان رسانده است. در واقع نوع تصمیم‌سازی‌ها و اظهارنظرهایی که از سوی دولتمردان مطرح می‌شود، باعث شده تا انتظارات تورمی در بازارهای کشور تشدید شود. به واقع همین افزایش انتظارات تورمی است که سونامی گرانی‌های اخیر را در بازارهای کشور ایجاد کرده است.

سوم) از سوی دیگر باید توجه داشت که عوامل بلندمدت همچنان اثرات خود را در اقتصاد ایران به جای می‌گذارند و دولت جدید هم تلاشی برای مقابله با آنها صورت نداده است. قرار بود دولت متمم بودجه را برای حل مشکل کسری بودجه ارایه کند که از بر اساس اعلام مسوولان رده بالای اقتصادی دولت، به‌رغم وعده‌های قبلی برنامه‌ای برای ارایه متمم بودجه وجود ندارد. مساله بعدی کسری‌های تجاری کشور است که باعث شده نوع خاصی از عدم توازن در اقتصاد کشور نهادینه شود. برای حل این مشکل نیز نیاز به توسعه صادرات غیرنفتی و کنترل واردات است که دولت در اتخاذ تصمیمات مناسب برای توسعه صادرات و مهار واردات (والبته مقابله با قاچاق کالا) نیز عملکرد مناسبی نداشته است. گزارش‌های منتشر شده توسط وزارت اقتصاد در خصوص اوضاع آشفته نظام بانکی کشور نشان می‌دهد که ساختار بانکی ایران از مشکلات عدیده‌ای رنج می‌برد و این ساختار بانکی نه تنها کمکی به حل مشکلات اقتصادی و زمینه‌سازی برای رشد نمی‌کند، بلکه خود به عاملی برای ایجاد مشکلات زیرساختی بدل شده است. بانک‌ها ناترازی بالا و بدهی‌های فراوانی دارند، بنابراین قادر به ایفای نقش اصلاحی خود در اقتصاد نیستند. با این توضیحات ممکن است مقامات دولتی بپرسند که پیشنهاد شما برای حل مشکلات چیست؟

چهارم) توصیه من به دولت آن است که در گام نخست، یک مدیر راهبردی و مدیر هماهنگ‌کننده برای بحث تورم مشخص کند. ما هم می‌دانیم که تورم پدیده‌ای چند وجهی است، اما نیاز است که یک نهاد تصمیم‌ساز واحد در این زمینه برنامه‌ریزی و اقدام کند. پیشنهاد بعدی من آن است که دولت انتظارات تورمی را مدیریت کند، چرا که این موضوع نیز بسیار مهم است. متاسفانه تیم اقتصادی و مقامات ارشد دولت آگاه نیستند که چگونه می‌توان این انتظارات را مدیریت کرد. 

دامنه وسیعی از سخنرانی‌های غیرمرتبط، اظهارنظرهای اشتباه، وعده‌های بیهوده و... باعث شده تا انتظارات تورمی در جامعه در مقایسه با گذشته با التهابات بیشتری همراه شود. به نظر می‌رسد، هیچ گونه برنامه‌ریزی جهت هدایت انتظارات تورمی وجود ندارد و هر کدام از مردان اقتصادی دولت بر اساس ظن خود در خصوص موضوعات مختلف اقتصادی حرف می‌زنند، راهبرد مشخص می‌کنند و تصمیم‌گیری می‌کنند. این در حالی است که بخش‌های اقتصادی نیز مانند بسیاری از حوزه‌های دیگر نیازمند سخنگویی واحد هستند که اخبار از کانال مشخصی در ویترین رسانه‌ها و افکار عمومی بنشیند. آخرین توصیه‌ای که به دولت می‌توان داشت آن است که برنامه‌ریزی و اقدام برای خشکاندن ریشه‌های بلندمدت تورم را آغاز کنند، بدون این راهبردهای کلان، ایجاد ثبات در بازارهای کشور امکان‌پذیر نخواهد بود و مردم همچنان باید با هیولای گرانی‌ها دست و پنجه نرم کنند.

تعادل

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: انتظارات تورمی گرانی ها ریشه ها برای حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۲۹۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستورات جدید رئیسی درباره عفاف و حجاب

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدابراهیم رئیسی در جلسه عصر امروز - یکشنبه - هیات دولت با تبریک سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به آثار و برکات ‌فراوان چهار دهه فعالیت سپاه پاسداران در حوزه‌های نظامی و امنیتی، کمک به مردم در مشکلات و سازندگی کشور اشاره کرد و افزود: پیشرفت‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تحت مدیریت عالی رهبری عظیم‌الشأن انقلاب، علاوه بر ایجاد امنیت، اقتدار و امید برای مردم و کشور، موجب شادمانی و امیدواری ملت‌های مسلمان و آزاده جهان نیز شده است که تنبیه اخیر رژیم جنایتکار و کودکش‌کش صهیونیستی، یکی از جلوه‌های این اقتدار بود که با استقبال ملت‌های جهان همراه شده و تزلزل و آسیب‌پذیری این رژیم جانی را عیان کرد.

بنا به روایت ایسنا، رئیس جمهور همچنین همکاری و هماهنگی میان «میدان، دیپلماسی و رسانه» را از جمله ویژگی‌های برجسته عملیات وعده صادق در بخش عملیاتی و اجرایی کشور عنوان کرد و افزود: همکاری و هماهنگی مطلوب نیروهای مسلح، وزارت امور خارجه و رسانه ملی، موجب تقویت اعتماد و امید در جامعه شده و شایسته تقدیر است.

رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در جلسه امروز هیات دولت با بیان اینکه موضوع عفاف و حجاب تکلیفی شرعی، قانونی و سیاسی است که در توجه به آن هیچگونه تردیدی وجود ندارد، از همه بخش‌های فرهنگی، ‌اجتماعی، ‌انتظامی و قضایی کشور که به موجب قانون مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی دارای وظایفی در این زمینه هستند خواست عمل به وظایف محوله را مطابق آنچه در این قانون قطعی شده است، مورد توجه قرار دهند.

رئیس جمهور با اشاره به فرمایش اخیر رهبری معظم انقلاب درباره وظایف دولت و قوه قضائیه درباره عفاف و حجاب تصریح کرد: امروز انتظار مردم، ‌متدینین و قانونمداران نیز توجه به قانون، حفظ حقوق مردم و کرامت انسانی آحاد جامعه است و همه دستگاه‌های اداری در همه بخش‌های حاکمیتی باید در این زمینه پیشتاز و پیش قدم باشند.

رئیسی همچنین از زمان‌شناسی و حضور به موقع وزیر کشور در صحنه حوادث طبیعی و پیگیری رفع مشکلات آسیب دیدگان قدردانی کرد.

در جلسه امروز هیات دولت آقایان یوسف نوری و ابوطالب شفقت برای انتصاب در سمت استانداری مازنداران و لرستان از هیئت دولت رای اعتماد گرفتند.

در ابتدای این جلسه وزیر نیرو در گزارش مفصلی از میزان بارش‌ها، وضعیت منابع آبی و سدهای کشور، از ثبت ۱۹۰ میلیمتری بارندگی و رشد ۵ درصدی نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود:‌ در فروردین‌ماه ۶۰ درصد از بارش‌های ثبت شده در مناطق مختلف کشور از مجموع نرمال بیشتر بوده و افت ۱۵ درصدی بارش نسبت به حد نرمال در تهران نیز با ورود سامانه بارشی در روزهای آینده جبران خواهد شد.

محرابیان توزیع بسیار مطلوب در کشور را از ویژگی‌های بارشهای اخیر عنوان کرد و با اشاره به نقش اقدامات زیر بنایی دولت از جمله ساخت سد و سد بندها و همچنین اطلاع‌رسانی مناسب رسانه ملی در کاهش قابل توجه میزان خسارت سیل اخیر در جنوب شرق کشور گفت‌: برغم اینکه میزان بارش‌ها در کشور ما بویژه بخش‌های جنوب شرقی کشور از برخی کشورهای همسایه به مراتب بیشتر بود، اما خوشبختانه با اقدامات و پیش‌بینی‌های صورت گرفته و همچنین حضور به موقع استاندار، وزیر کشور و نقش‌آفرینی نیروهای مسلح، هلال احمر و اطلاع‌رسانی دقیق و به هنگام رسانه ملی، میزان خسارت‌های وارده به بخش‌های جنوبی کشور به مراتب کمتر از کشورهای همجوار بود.

در ادامه جلسه امروز هیات دولت رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز با اعلام خبر کاهش تورم سالانه به کانال ۳۰ درصد گفت‌: طبق گزارش مرکز آمار که روز گذشته منتشر شد، روند تورم همچنان رو به کاهش است به نحوی که تورم نقطه به نقطه به حدود ۳۱ درصد رسیده و در شرف ورود به کانال ۲۰ درصد است و تورم ۱۲ ماهه هم به ۳۸.۸ درصد رسیده که به معنای ورود به کانال ۳۰ درصد است.

منظور ابراز امیدواری کرد با ادامه سیاست‌های تنظیم‌گری دولت در بخش پولی و همچنین انضباط مالی در اجرای بودجه و جلوگیری از کسری بودجه این روند استمرار داشته و تا پایان سال تورم ۱۲ ماهه تا کانال ۲۰ درصد کاهش یابد.

2727

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898013

دیگر خبرها

  • پیش بینی دولتمرد حسن روحانی از وضعیت اقتصادی؛ سال سختی پیش‌رو است
  • واعظ آشتیانی: امیدوارم خریداران به وضعیت سرخابی‌ها سر و سامان بدهند/ گرانی فوتبال پاشنه آشیل ورزش کشورمان است
  • واعظ آشتیانی: امیدوارم خریداران به وضعیت سرخابی ها سر و سامان بدهند/ گرانی فوتبال پاشنه آشیل ورزش کشورمان است
  • انتشار اوراق سپرده خاص به کنترل انتظارات تورمی منجر شد
  • تداوم رشد اقتصادی و کاهش تورم در سال ۲۰۲۴ (+اینفوگرافی)
  • راز‌های ناگفته از تورم منفی ۱۰ درصدی افغانستان
  • صدای شکسته شدن استخوان به گوش می‌رسد | ما می‌دانستیم سفره مردم کوچک شده!
  • اسحاق جهانگیری : صدای شکسته شدن استخوان مردم به گوش می‌رسد
  • دستورات جدید رئیسی درباره عفاف و حجاب
  • تثبیت نرخ ارز عامل کاهش تورم است