Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-19@00:08:11 GMT

خطر تنش آب شرب برای ۲۸ شهر

تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۴۰۱۹۳

خطر تنش آب شرب برای ۲۸ شهر

آفتاب‌‌نیوز :

تعداد شهرهای دچار تنش آب شرب در ایران دوباره رکورد می‌زند و براساس محاسبات مرکز پژوهش‌های مجلس، دست‌کم ۲۸ شهر ایران در سال ۱۴۰۰با بحران تنش آب شرب مواجه شده‌اند. این، بالاترین میزان در ۳ سال اخیر است که نشان می‌دهد ایران دوباره به عصر خشکسالی و تنش ‌آبی وارد شده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس در تحلیل وضعیت شهرهای دچار تنش آبی می‌گوید: با کاهش بیشتر بارندگی، تعداد شهرهای تحت تنش آب شرب افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این موضوع همیشه صادق نیست و با مقایسه بین میزان بارندگی در سال‌های مختلف و تعداد شهرهای تحت تنش می‌توان به آن پی برد. بازوی تحقیقاتی مجلس می‌گوید تنش آب شرب را به‌طور کامل نمی‌توان با کاهش بارندگی مرتبط دانست، زیرا در سال‌هایی که بارندگی بیش از نرمال بوده است مانند سال‌های ۹۸ و ۹۹ شهرهای متعددی تحت تنش آب شرب قرار داشته‌اند که نشان از چالش در زیرساخت‌های تامین آب شرب و مدیریت آنها دارد؛ به‌گونه‌ای که مطلوب بودن بارندگی ها و پربودن مخازن سدها لزوماً به معنی وضعیت مطلوب تأمین آب شرب در کشور نخواهد بود زیرا علاوه بر موجودیت آب، وجود زیرساخت های مربوط ازجمله خطوط آبرسانی و انتقال، مخازن، تصفیه خانه‌ها و به‌طورکلی شبکه توزیع مناسب در تأمین آب شرب مؤثر بوده و وجود مشکلاتی در زیرساخت‌ها، تأمین آب شرب با کیفیت مناسب را با محدودیت مواجه خواهد ساخت.

فشار تحریم‌ها بر آب شرب

کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گویند: اجرای برخی از پروژه‌های تعریف شده برای رفع مشکلات آب شرب برخی شهرها، مستلزم تأمین برخی تجهیزات ازجمله پمپ‌ها، قطعات تجهیزات مربوط به تصفیه‌خانه‌ها و... است، اما به‌دلیل تحریم‌های فراگیر و همچنین افزایش نرخ ارز، اجرا و اتمام این پروژه‌ها ممکن است با مشکلاتی مواجه شود؛ به‌گونه‌ای که پروژه‌ای با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد به‌دلیل تأمین نشدن تجهیزات و قطعات لازم معطل مانده و به بهره‌برداری نرسیده که اولویت‌بندی پروژه‌ها و اجرای موارد ضروری‌تر می‌تواند راهگشا باشد. افزون بر این آنها معتقدند درصورت امکان، می‌توان از پتانسیل شرکت‌های دانش بنیان داخلی برای تولید پایدار این تجهیزات و بهره‌مندی از خدمات آنها در آینده نیز استفاده کرد.

چالش آب شرب و فاضلاب

این گزارش می‌افزاید: کمتر از ۵۴درصد جمعیت شهری ایران تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند و به بیان دیگر نیمی از جمعیت ساکن شهرهای ایران از خدمات دفع فاضلاب محروم هستند که در این مناطق دفع فاضلاب عمدتا توسط چاه‌های جذبی صورت می‌گیرد که همین مسئله در شهرهایی که آب شرب آنها از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌شود، مشکل‌ساز شده است. از سوی دیگر میزان بهره‌مندی جمعیت روستایی ایران از شبکه دفع فاضلاب صفر درصد یعنی هیچ برآورد شده که همین مسئله خطر جدی برای تامین آب شرب روستاها در آینده خواهد بود.

بودجه ناکافی برای تأمین آب

مرکز پژوهش‌های مجلس از پشت صحنه کسری منابع مالی برای اجرای طرح‌های امنیت پایدار آب شرب مردم گزارش داده و فاش می‌سازد که تکلیف قانون ششم توسعه کشور مبنی بر تامین حداقل ۳۰ درصد آب آشامیدنی مناطق جنوبی کشور از طریق شیرین‌سازی آب دریا هم پیشرفت کافی نداشته تا جایی که حداقل معادل ۷۰ درصد آب‌شیرین‌کن های مورد نیاز در شهرهای حوزه خلیج‌فارس و دریای عمان محقق نشده است. چالش دیگر به کلنگ‌ زدن‌های بدون بودجه یا بودجه‌ریزی بدون در اختیار داشتن منابع کافی مربوط می‌شود که به‌گفته کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس حجم زیاد پروژه‌های ارتقای کمی و کیفی آب در مناطق مختلف کشور متناسب با اعتبارات تخصیص داده شده با این موضوع نیست و درنهایت به اضافه‌شدن پروژه‌های نیمه تمام عمرانی بخش آب منجر شده است.

زنگ خطر آبی به صدا درآمد

بازوی تحقیقاتی مجلس در گزارش جدید خود نسبت به پیامدهای احتمالی مرتبط با بحران تامین آب شرب در ایران هشدار داده است. ازجمله موارد مطرح در گزارش این مرکز می‌توان به‌احتمال تنش‌های اجتماعی مرتبط با کمبود آب، در سراسر کشور به‌ویژه در فصل تابستان، تهدید امنیتی ناشی از منابع آب حوضه‌های خارج از کشور، خطر تنش های اجتماعی و امنیتی مرتبط با رقابت در مصرف آب بین بخش‌های کشاورزی و شرب به‌ویژه در انتقال آب میان‌حوضه‌ای، احتمال درگیری اجتماعی بین شهروندان اصفهان و چهارمحال و بختیاری و همچنین رقابتی شدن برداشت از رودخانه در حد فاصل سد تا آبگیر اصفهان و یزد توسط باغداران اشاره کرد. افزون بر این نباید از بروز تنش در اجرای پروژه‌های تأمین آب در استان‌ها ازجمله ممانعت از حفر و تجهیز چاه‌ها توسط کشاورزان و ذینفعان در بسیاری از نقاط کشور، تغییر در الگوی اسکان جمعیت و اقتصاد منطقه‌ای مانند تخلیه روستاها و مهاجرت به شهرها، رها شدن اراضی کشاورزی و تبدیل جمعیت مهاجر به مصرف کننده و حاشیه‌نشین، تخلیه مناطق دوردست و مرزی و افزایش ظرفیت‌های تهدید و بروز تنش اجتماعی ناشی از کمبود آب به‌دلیل برداشت‌های غیرمجاز از سامانه‌های انتقال آب میان‌حوضه‌ای غافل شد.

منبع: روزنامه همشهری

منبع: آفتاب

کلیدواژه: بحران آب خشکسالی مرکز پژوهش های مجلس تنش آب شرب تأمین آب پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۴۰۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بوشهر ظرفیت خواهرخواندگی با یکی از شهرهای تاجیکستان را دارد

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری بعد از ظهر پنج شنبه در دیدار سفیر تاجیکستان، اظهار داشت: در جغرافیای جهان برخی کشورها نسبت به هم پیوند ناگسستنی دارند که در نوع مذهب و زبان و فرهنگ و نگرش سیاسی آنها تجلی پیدا می‌کند.

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر با بیان اینکه تاجیکستان و ایران همواره در کنار هم بودند و این نشان از پیوند تاریخی و فرهنگی دو ملت است، افزود: کشورهایی که نسبت به هم قرابت همه جانبه دارند باید پیوندهایی در عرصه‌های مختلف داشته باشند.

آیت الله صفایی بوشهری با بیان اینکه دولت سیزدهم نسبت به ارتباط منطقه‌ای با همسایگان توجه ویژه ای دارد، گفت: رشد فزاینده ارتباطات اقتصادی الان کاملاً مشهود است.

وی با تاکید بر شناسایی ظرفیت‌های دو کشور ایران و تاجیکستان در یک کارگروه اختصاصی برای تبادلات بیشتر خدمات، بیان کرد: حجم تبادلات اقتصادی بین دو کشور شایسته است به ۵۰۰ میلیون دلار برسد که به نظر می‌رسد در آینده بیشتر هم خواهد شد.

نماینده ولی فقیه در استان بوشهر افزود: استان بوشهر در عرصه صنعت نفت فوق العاده توانمند است؛ اینجا پایتخت انرژی ایران است و تنها استانی است که نیروگاه اتمی دارد.

وی با بیان اینکه استان بوشهر نزدیک ترین کریدور جنوب به شمال است، عنوان کرد: حمل و نقل ریلی استان هم به زودی برقرار می‌شود که خیلی کمک می‌کند.

آیت الله صفایی بوشهری خاطرنشان کرد: استان بوشهر به عنوان سومین تولید کننده محصول خرما در ایران دارای ۹۴ نوع خرما است و به زودی شهرک صنعتی خرما در این استان ایجاد می‌شود.

وی با اشاره به توانمندی استان بوشهر در محصولات کشاورزی خارج از فصل استان بویژه گوجه فرنگی، گفت: استان بوشهر با توجه به ۷۰۷ کیلومتر ساحل در زمینه گردشگری دریایی پتانسیل بالایی دارد.

آیت الله صفایی بوشهری با اشاره به سابقه استعمارستیزی استان بوشهر، ابراز کرد: مردم استان بوشهر مهربان و مؤدب و مهمان دوست و با فرهنگ هستند و خیلی خوب می‌توانند با مردم تاجیکستان که آنها هم این گونه هستند ارتباط خوبی داشته باشند.

وی افزود: تفاهم نامه گردشگری و مبادلات اقتصادی می‌تواند راه ارتباط خوبی بین بوشهر با یکی از استان‌های مشابه تاجیکستان با بوشهر در قالب خواهرخواندگی باشد.

آیت الله صفایی بوشهری گفت: در حوزه ادبیات و شعر استان بوشهر دارای تاریخی کهن است و حتی می‌توان همایش‌های ادبی مشترک بین این دو کشور برگزار کرد.

امام جمعه بوشهر افزود: برای همکاری بین دو کشور باید ظرفیت‌ها شناخته شود تا بتوان این ظرفیت را به فعلیت تبدیل کرد.

نماینده ولی فقیه در استان بوشهر گفت: حتی در حوزه‌های علمیه کسانی که علاقمند به تحصیلات حوزوی هستند شناسایی شوند و ما در ایران آمادگی داریم تا آموزش دهیم.، در تبادل دانشجو و منابع انسانی کارآمد فنی مهندسی و یا پزشکی ایران این توانایی هم وجود دارد.

آیت الله صفایی بوشهری ادامه داد: علاوه بر این در عرصه کشت فرا سرزمینی و دام پروری فرا سرزمینی و یا ایجاد پالایشگاه مشترک و یا زمینه‌های اقتصادی و بانک‌های مشترک می‌توان اقداماتی انجام داد؛ به همین خاطر ظرفیت استان بوشهر فوق العاده است.

وی با بیان اینکه تاجیکستان را برادر خود می‌دانیم گفت: اگر نیاز به اعزام مبلغ داشتید این آمادگی وجود دارد. همچنین در عرصه تولیدات هنری هم می‌توانیم کار مشترکی داشته انجام شود.

امام جمعه بوشهر با بیان اینکه جهان آینده هم به دست جهان اسلام خواهد بود گفت: ایران و تاجیکستان در کنار مایه اقتدار اسلام هستند.

کد خبر 6082083

دیگر خبرها

  • بوشهر ظرفیت خواهرخواندگی با یکی از شهرهای تاجیکستان را دارد
  • ایمن‌سازی کامل کانال آب ری - ورامین در گرو تأمین اعتبار
  • شکست بزرگ‌ترین پروژه انرژی تجدیدپذیر تاریخ
  • بازگشت به خانه در لنز دوربین عکاسان
  • ۴هزار واحد از پروژه‌ نهضت ملی پرند در انتظار تأمین زیرساخت
  • تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام از اولویت‌های دولت سیزدهم است
  • پیشرفت ۷۰ درصدی پروژه‌های نهضت ملی مسکن در زنجان
  • بهره‌برداری از مخزن ذخیره جدید آب آشامیدنی شهر مهرگان
  • پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی پروژه‌های حمایتی نهضت ملی مسکن در زنجان
  • ماموریت شهرهای هوشمند هند