Web Analytics Made Easy - Statcounter

سایه خشکسالی سالهاست بر همه مشاغل وابسته به زمین و دامداری در خراسان رضوی سنگینی می‌کند بطوریکه مشکلات متعدد ناشی از کاهش بارندگی نه تنها گریبان کشاورزان، باغداران و دامداران این خطه را گرفته بلکه بیم آن می‌رود این روند تامین بهنگام مواد غذایی را نیز دچار اختلال کند.

به گزارش قدس آنلاین، گرچه اقلیم خشک و نیمه‌خشک خراسان رضوی در ۱۷ سال گذشته حدود ۲ سال بارندگی خوب را در کارنامه اقلیمی خود ثبت کرده اما امسال یک بار دیگر وارد بحران شدید خشکسالی شده که عواقب آن به شدت تهدیدکننده به نظر می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

کاهش تولید در تمامی بخشها از جمله زراعی، باغی و دام و طیور در این استان نخستین آثار و پیامدهای ناشی از خشکسالی است که در کنار دیگر مشکلات از جمله تورم، افزایش هزینه‌های تولید و کارگری، رشد فزاینده بهای نهاده‌های دامی و کشاورزی و تحریم و موانع وارداتی موجب زخمی شدن پیکر خسته کشاورزی در استان خراسان رضوی شده است.

بخش کشاورزی خطه خراسان رضوی هم اکنون تنها منبع تامین معیشت افزون بر نیمی از جمعیت یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفری روستایی این استان است.

سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین در این استان زیر کشت ۸۳ نوع محصول می‌رود و در این عرصه ۳۶۳ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی فعالیت دارند.

خراسان رضوی با گستره ۱۱۸ هزار و ۸۵۱ کیلومتر مربع، معادل هفت درصد کل مساحت کشور، دارای ۳۳ شهرستان، ۸۱ شهر، ۷۹ بخش، ۱۷۵ دهستان و سه هزار و ۲۸۱ روستاست.

خشکسالی بی‌سابقه در خراسان رضوی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: امسال با خشکسالی بی‌سابقه‌ در این استان روبرو هستیم و گرمای هوا و کمبود بارش‌ها در این زمینه بسیا اثرگذار است.

محمد علایی افزود: در این شرایط میزان تبخیر آب زیاد بوده و ذخیره مخازن آب نیز به حداقل رسیده است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال رودخانه هریرود که طی ۸۵ سال گذشته بیشترین آورد آب آن ۱۶ میلیون مترمکعب بود، امسال به ۴.۲ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.  

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: آمارها بیانگر این است که بارندگی‌ها در این استان حدود ۵۰ درصد کاهش داشته که باید تدبیر اساسی به ویژه برای کشت پاییزه در استان اندیشیده شود.

وی افزود: علاوه بر آن باید سند سازگاری با شرایط کم آبی در این استان تدوین شود زیرا این امر می‌تواند بخشی از مشکلات کم آبی استان را برطرف کند.

کاهش ۷۷ درصدی خرید تضمینی گندم

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی نیز با بیان اینکه امسال ۱۰۰ هزار و ۷۳۰ تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان این استان به صورت تضمینی خریداری شد گفت: این میزان نسبت به پارسال ۷۷ درصد کاهش دارد که عامل مهم آن کاهش تولید ناشی از خشکسالی است.

حمیدرضا نوری افزود: علاوه بر آن به علت گرانی و کمبود نهاده‌های دامی، بخشی از تولید مزارع گندم ممکن است به مصرف دام رفته باشد.

وی ادامه داد: با اقدامات انجام شده از جمله واردات گندم از استانهای دیگر و خارج از کشور، هم اکنون ذخیره گندم استان کامل شده است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی گفت: هم اکنون هیچ گونه کمبودی از نظر گندم، آرد و نان در این استان وجود ندارد، ضمن اینکه روند تامین گندم از بنادر نیز به صورت مرتب ادامه دارد.

کاهش ۵۶ درصدی خرید تضمینی کلزا

خرید تضمینی دانه روغنی کلزا در استان خراسان رضوی نیز به علت خشکسالی نسبت به سال زراعی قبل ۵۶ درصد کاهش یافته است.

مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی گفت: در قالب خرید تضمینی دانه روغنی کلزا امسال در مجموع سه هزار و ۸۶۰ تن از این محصول از کشاورزان شهرستانهای رشتخوار، تایباد، بردسکن، تربت‌جام، سبزوار، سرخس، خواف، تربت‌حیدریه، نیشابور، مشهد، جوین،  جغتای و قوچان خریداری شده است.

ایرج ناصری مقدم افزود: امسال نرخ خرید تضمینی دانه روغنی کلزا با ۲ درصد ناخالصی و ۱۰ درصد رطوبت، به ازای هر کیلوگرم ۱۱۰ هزار ریال تعیین شده بود که نسبت به پارسال افزایش داشت.  

وی ادامه داد: کشاورزان این استان سال زراعی گذشته ۹ هزار تن کلزا به مراکز خرید تضمینی شبکه تعاون روستایی تحویل دادند که مطالبات آنان در این خصوص به طور کامل پرداخت شد اما امسال به دلیل خشکسالی میزان برداشت محصول کاهش یافت.

هشت هزار و ۴۵۰ هکتار کشتزار خراسان رضوی در سال زراعی جاری زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته بود ولی تغییرات اقلیمی شدید، سطح قابل برداشت این محصول را به سه هزار و ۳۶۳ هکتار کاهش داد.  

کاهش تولید گندم و جو در خراسان رضوی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز خشکسالی امسال را باعث کاهش ۵۵ درصدی تولید گندم آبی در این استان دانست و گفت: امسال ۱۲۶ هزار هکتار از کشتزارهای استان زیر کشت گندم آبی و حدود ۱۴۲ هزار هکتار نیز زیر کشت گندم دیم رفت اما به دلیل خشکسالی ۸۰ درصد گندم دیم از میان رفته و میزان تولید گندم آبی نیز نسبت به میزان پیش‌بینی شده ۵۵ درصد کاهش یافته است.

غلامحسین ساربان افزود: خشکسالی با کاهش بارندگی‌ و پراکنش نامناسب آن خسارات فراوان به کشاورزان وارد کرده بطوری که میزان باران بر زمین نشسته در خراسان رضوی در فروردین امسال حدود پنج میلیمتر بود.

وی بارش ثبت شده این استان را در مهر و آبان پارسال نیز حدود نیم میلیمتر اعلام کرد و ادامه داد: روستاییان، عشایر و کشاورزان سالخورده خراسان رضوی این وضعیت را در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه می‌دانند.  

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: تولید امسال گندم در این استان حدود ۳۰۰ هزار تا ۳۵۰ هزار تن و تولید محصول جو آبی نیز ۵۲ درصد کاهش دارد.

خشکسالی و بحران کشتار دام مولد

معاون امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: در چهار ماه نخست امسال از ۳۵۴ هزار و ۷۰۳ راس گاو در این استان معادل ۴۰.۹۵ درصد ذبح شده در حالی که میزان مجاز ذبح آن ۳۰ درصد است و ذبح بیش از حد مجاز دام سنگین در این استان بسیار نگران‌کننده است.

حسن جعفری افزود: ادامه وضعیت موجود علاوه بر ضربه زدن به موجودی دام سنگین استان، تهدیدی برای تامین گوشت قرمز و مواد لبنی تولیدی در این بخش است.

وی ادامه داد: طی چهار ماه نخست امسال در کشتارگاه صنعتی مشهد، ۲۱ هزار و ۷۵ راس گاو نر و ۳۱ هزار و ۸۹۴ راس گاو ماده کشتار شده است و در همین مدت کشتار دام سبک به تعداد ۵۰۹ هزار و ۴۵۵ راس گوسفند نر و ۹۳ هزار و ۹۹۳ راس گوسفند ماده بوده است.

معاون امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در این مدت از ۶ میلیون و ۹۵۷ هزار و ۷۳۱ راس گوسفند استان نیز معادل ۳۵.۸۹ درصد آن کشتار شده است.

وی با بیان اینکه کشتار دام سبک نیز حدود چهار درصد بیشتر از حد مجاز است افزود: کشتار دام اغلب در نیمه اول سال بیشتر است اما روند فزاینده کشتار موجب نگرانی جدی در زمینه تداوم کشتار در نیمه دوم سال جاری شده است.

جعفری ادامه داد: برای حل وضعیت موجود باید در سطح کلان کشور و در حوزه وزارت جهاد کشاورزی به صورت آنی تصمیم گیری و اقدام لازم انجام شود.

وی با بیان اینکه وضعیت موجود به دلیل افزایش هزینه و کاهش درآمد دامداران ایجاد شده است گفت: در مرحله نخست باید برای تامین نقدینگی دامداران اقدام و با پرداخت تسهیلات کم‌بهره، از اجبار دامدار به کشتار دام جلوگیری کرد.

معاون امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در گام دوم، تامین نهاده‌ها اهمیت فراوان دارد زیرا باید نهاده مورد نیاز به خصوص در بخش دام سنتی به میزان کافی تامین شود چون این بخش ضعیف تر است و میزان سهمیه نهاده آن معادل ۵۰ درصد سهم دامداران صنعتی است بنابراین دسترسی آنان به خوراک دام کمتر می‌باشد.

وی ادامه داد: افزایش سقف سهمیه نهاده‌ها، تسریع و تسهیل در ترخیص نهاده از بنادر و مدیریت بهای نهاده ها، از دیگر اقدامات ضروری است که با عزم راسخ در این عرصه میسر است.

جعفری گفت: در سطح استان هیچ گونه اختیار و قدرت مدیریتی در حوزه نهاده وجود ندارد و صرفا نهاده‌ای که با هزار مشکل به استان می‌رسد در همان حد کم مدیریت و بر اساس سهمیه توزیع می‌شود.

وی افزود: شرایط ناشی از خشکسالی، کمبود علوفه و گرانی نهاده موجب گرایش بیشتر دامدار به کشتار دام ضعیف و کم بهره شده است.

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: پیش از این بطور معمول یک میلیون تن علوفه بهاری صرف تغذیه دامهای این استان و دیگر نقاط کشور می‌شد اما امسال کاهش شدید بارندگی، موجب خشکی مراتع و از دست رفتن فرصت تعلیف بهاری دام ها شد.  

وی گفت: هم‌اکنون دامپروران که جمعیت دام سبک خود را پیش از این با علوفه بهاری مراتع تغذیه می‌کردند، مجبور به صرف هزینه‌های بسیار برای خرید علوفه و تعلیف دستی دام شده‌اند.  

۹۱ درصد خسارت دامنگیر باغات استان

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم با بیان اینکه خسارت وارده ناشی از حوادث غیرمترقبه از جمله سیل، خشکسالی و سرمازدگی در بخش کشاورزی استان از ابتدای سال جاری تاکنون معادل ۱۰ هزار میلیارد ریال برآورد شده است گفت: ۹۱ درصد این خسارت معادل ۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال به محصولات باغی وارد شده است.

محمد میری افزود: خسارت وارده بر اثر حوادث غیرمترقبه در بخش کشاورزی خراسان رضوی در سال گذشته نیز ۴۰ هزار میلیارد ریال برآورد شد که ۷۵ درصد آن مربوط به حوزه باغبانی بود.

وی ادامه داد: سطح زیرکشت محصولات باغی استان در سال زراعی جاری ۳۷۲ هزار هکتار با برآورد تولید یک میلیون و ۱۱۶ هزار تن می‌باشد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه ۴۳ درصد درآمد ناخالص بخش کشاورزی این استان به حوزه باغبانی اختصاص دارد گفت: میزان بارندگی در استان امسال نسبت به سال گذشته ۶۲ درصد کاهش داشت که این وضعیت در تولیدات باغی استان تاثیر کم سابقه‌ای دارد.  

زعفران خراسان هم گرفتار خشکسالی‌ است

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: پدیده خشکسالی و تداوم آن همراه با تنش‌های دمای هوا از زمستان پارسال تاکنون تاثیر منفی خود را بر کاشت و برداشت محصول راهبردی زعفران این استان هم گذاشته است.

ساربان افزود: پیش‌بینی می‌شود خشکسالی و پیامدهای طبیعی آن موجب کاهش ۳۵ درصدی تولید محصول زعفران در کشتزارهای خراسان رضوی شود.

وی ادامه داد: حدود ۹۰ هزار هکتار از کشتزارهای استان به کشت زعفران اختصاص دارد که این سطح از اواخر پارسال درگیر سرما شد، امسال باران خوبی نداشتیم و تنش های دمای هوا نیز موجب رشد اندک پیازهای زعفران شد، بنابراین امسال شاهد کاهش محصول زعفران در استان خواهیم بود.

معاون سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، حجم بارش امسال در این استان نسبت به پارسال ۶۷ درصد کاهش یافته است.  

وی افزود: به این ترتیب تمامی شهرستانهای این استان در سال زراعی گذشته نسبت به مدت مشابه قبل از آن کاهش بارندگی داشته‌اند که این وضعیت تاثیر مخرب بر تولید محصولات باغی و زراعی داشته است.  

ساربان ادامه داد: تولید پارسال زعفران در خراسان رضوی ۳۰۲ تن بود که از ۹۱ هزار هکتار مزارع زعفران برداشت شد.  

وی گفت: بر این اساس عملکرد تولید زعفران در مزارع خراسان رضوی تا پارسال بیشتر از سه کیلوگرم در هر هکتار بود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به وضعیت اشتغال مرتبط با تولید زعفران در این استان اشاره و بیان کرد: زعفران بطور میانگین به ۲۱۰ نفرروز نیروی کار در هر هکتار کشتزار نیاز دارد.

وی افزود: بر این اساس هر هکتار کشت زعفران حدود یک نفر اشتغال دائم در حوزه تولید این محصول راهبردی ایجاد می‌کند.

ساربان ادامه داد: جمعیت بهره‌برداران بخش کشاورزی مرتبط با کشت زعفران در خراسان رضوی تا پارسال ۱۱۷ هزار خانوار بود که با احتساب پنج نفر برای هر خانوار، شمار افراد منتفع اقتصادی از بخش تولید زعفران در این استان بالغ بر ۵۸۰ هزار نفر است.

تمرکز بر روی سامانه‌های نوین آبیاری

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم با اشاره به اهمیت سامانه‌های نوین آبیاری و تاثیر آن در کاهش پیامدهای ناشی از خشکسالی گفت: هم اکنون در ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان سامانه‌های آبیاری نوین اجرا شده و این استان در این زمینه همواره رتبه دوم را در کشور داشته است.

جعفر جوادی افزود: این استان از ابتدای اجرای طرح سامانه‌های نوین از سال ۶۹ تاکنون همیشه بعد از استان فارس رتبه دوم کشور را از نظر سطح اجرای این طرح داشته است.

وی با بیان اینکه اعتبارات پارسال خراسان رضوی در حوزه اجرای سامانه‌های نوین آبیاری قابل ملاحظه بود ادامه داد: پارسال افزون بر ۱۵۵ میلیارد تومان در این حوزه تخصیص یافت که با این مبلغ ۱۴ هزار و ۶۵۰ هکتار از اراضی استان به سامانه‌های نوین آبیاری تجهیز شد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: اعتبارات مصوب امسال برای این استان نیز در این بخش حدود ۱۵۰ میلیارد تومان است.

وی با بیان اینکه برای اجرای این سامانه‌ها بطور میانگین حدود ۳۰ میلیون تومان در هر هکتار مورد نیاز است افزود: پیش‌بینی می‌شود امسال این شیوه‌ آبیاری در حدود پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان اجرا شود.

جوادی ادامه داد: تمامی اراضی خراسان رضوی قابلیت اجرای سامانه‌های نوین آبیاری را ندارد و فقط حدود ۳۵۰ هزار هکتار آن دارای این قابلیت است.

منبع: ایرنا انتهای خبر/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی خشکسالی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت سامانه های نوین آبیاری ناشی از خشکسالی دانه روغنی کلزا خراسان رضوی نیز خراسان رضوی خراسان رضوی کاهش یافته هزار هکتار خرید تضمینی بخش کشاورزی سال زراعی درصد کاهش کشتار دام سال گذشته سامانه ها یک میلیون نهاده ها هم اکنون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۹۵۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشگیری از سرمازدگی محصولات کشاورزی با ابتکار پژوهشگران کرمانی

 به گزارش خبر گزاری صداوسیما مرکز کرمان عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحدکرمان به همراه دانشجویش دستگاهی اختراع کرده که محصولات کشاورزی به ویژه  باغی را در برابر سرمازدگی ها محافظت‌می‌کند. 

دکتر عباسلو باایده پردازی و انجام پژوهش توانست دستگاهی راباهدف کمک به کشاورزان و کاهش میزان خسارات ناشی از سرما ابداع کند و  در این مسیر امین نخعی دانشجوی دکتری مکانیک نیز در کنار استادش با  طراحی و مدل سازی نرم افزار این طرح را در کارگاه کوچک خود بهینه سازی صنعتی کرده و آن را ساخته است. 

این دستگاه در تفاوت با نمونه های خارجی آلودگی زیست محیطی ندارد و فقط با ایجاد رطوبت درختان را در برابر سرما زدگی محافظت میکند

کاهش هزینه های اقتصادی برای کشاورزان،سرعت دهی و کاهش زمان در اجرای طرح در نظام کشاورزی و باغها و سهل الوصول بودن حمل و نقل از مهمترین‌مزایای این دستگاه است که در کرمان ساخته شده است. 

 پیش از این ،کشاورزان از روش‌های سنتی چون روشن کردن آتش و استفاده از مشعل های پارافینی با مصرف بالای سوخت برای کاهش خسارات در باغها استفاده می‌کردند که نه تنها اثربخشی چندانی نداشت بلکه آلودگی زیست محیطی و  هزينه های زیادی برای کشاورزان  داشته است.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • ۳۹ میلیون لیتر نفت‌گاز بین کشاورزان غرب خراسان رضوی توزیع شد
  • کشاورزان راهکارهای مقابله با خشکسالی را در دستور کار قرار دهند
  • فقط ۳۰ درصد دانش کشاورزی وارد مزرعه شده است
  • پیشگیری از سرمازدگی محصولات کشاورزی با ابتکار پژوهشگران کرمانی
  • بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند مصداق حمایت دولت از زنان روستایی است
  • مقرری‌بگیران بیکاری در خراسان رضوی ۱۹ درصد کاهش یافت
  • دیدار صمیمانه استاندار خراسان رضوی با مدیران، کادر فنی و بازیکنان باشگاه فرش‌آرا مشهد
  • تعطیلات عید فطر مصرف بنزین در خراسان رضوی را ۲ درصد افزایش داد
  • کشاورزان مدیریت منابع آبی را جدی بگیرند
  • پرداخت غرامت خسارت به کشاورزان در غرب استان اصفهان + فیلم