Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-25@15:51:51 GMT

برتون وودرز و سلطه دلار، علل و پیامد‌ها

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۹۴۶۸۴

برتون وودرز و سلطه دلار، علل و پیامد‌ها

عطاالله صمدی؛ کنفرانس برتون وودز، که به عنوان کنفرانس پولی و مالی سازمان ملل متحد شناخته می‌شود، گردهمایی متشکل از ۷۳۰ نماینده از ۴۴ کشور متفقین در هتل مونت واقع در برتون وودز، نیوهمپشایر ایالات متحده بود که به هدف تنظیم پول بین المللی و نظم مالی پس از پایان جنگ جهانی دوم گرد هم آمده بودند.

این کنفرانس درنهایت به ایجاد یک سیستم بین المللی تجاری ومالی منجر شد که ما آن را به اسم سیستم برتون وودز می‌شناسیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نظام برتون وودز نخستین نمونه از یک نظام پولی کاملاً مشورتی است که با هدف کنترل روابط پولی میان کشور‌های مستقل تأسیس شد.

در این نظام هر کشور باید نرخ مبادله‌ای ارز خود را به نوعی خاص به طلا گره می‌زد و این نرخ را ثابت نگه می‌داشت. وقتی نرخ مبادله‌ای ارز با وزن ثابتی از طلا تعیین می‌شود امکان ایجاد نا ترازی‌هایی به وجود می‌آید. بنابرین صندوق بین المللی پول برای برطرف کردن ناترازی‌های موقتی در پرداخت‌ها تاسیس شد. آمریکا که دو سوم طلای جهان را تحت کنترل داشت، اصرار داشت که نظام برتون وودز هم بر طلا و هم بر دلار آمریکا مبتنی باشد. البته اتحاد شوروی از پذیرش این نظام خودداری کرد (۱).

علت ایجاد نظام برتون وودز

کشور‌ها بعد از جنگ جهانی دوم از تکرار رکود بزرگ که اقتصاد جهان را بعد از جنگ جهانی اول در هم شکسته بود واهمه داشتند. اصرار غیرعاقلانه کشور‌های طلب‌کار برای پس گرفتن پول خود همراه با تمایل به سیاست جداسازی خود از دیگر کشورها، باعث تخریب نظام اقتصاد جهانی در آن دوران شد. در زمان رکود بزرگ کشور‌ها با دو سیاست وضع تعرفه‌های سنگین بر واردات و کاهش قیمت ارز خود به منظور افزایش صادرات و کاهش واردات ضربه مهلکی بر تجارت جهانی وارد کردند و باعث وخیم‌تر شدن رکود اقتصادی شدند (۲).

وقتی اقتصادانان و متخصصانی که اکثرا مسئول وضعیت وخیم اقتصادی دهه سی بودند در کنفرانس برتون وودز گردهم آمدند، در اصول و اهداف خود تغییر ایجاد کردند. هدف این بود که دیگر فرایند رقابتیِ کاهش ارزش پول رخ ندهد. جان مینارد کینز از پیشنهاد بریتانیا که به قاعده‌ی «استفاده کن یا ببخش» معروف است حمایت کرد. بر اساس این قاعده کشور‌هایی که مازاد سرمایه دارند باید از کشور‌های بدهکار، کالا وارد کنند یا در خاک این کشور‌ها کارخانه بسازند و یا در غیر این صورت طلب خود را به کشور‌های بدهکار ببخشند (۳). آمریکا با طرح کینز مخالفت کرد و پیشنهاد تشکیل صندوق بین المللی پول برای مقابله با ناپایدار شدن جریان‌های مالی را ارائه داد (۴).

طراحی نظام برتون وودز

در سده‌ی ۱۹ و اوایل سده ۲۰، طلا نقش کلیدی در تراکنش‌های مالی بین‌المللی داشت و از استاندارد طلا برای حمایت از ارز‌ها استفاده می‌شد. هدف اصلی پایه گذاران برتون وودز، حفظ ثبات نرخ مبادله ارز‌ها بود، ولی تجربه رکود بزرگ نشان داده بود شکل کلاسیک استاندارد طلا برای اقتصاد در دوران مدرن مناسب نیست. زیرا تولید طلا برای برآوردن تقاضای تجارت و سرمایه‌گذاری بین‌المللی کافی نبود. علاوه بر این، بخش قابل توجهی از طلای کشف شده در جهان در شوروی بود که رقیب آمریکا و بلوک غرب محسوب می‌شد.

تنها ارزی که آن قدر قوی بود که بتواند به تقاضای تراکنش‌های ارزی بین‌المللی پاسخ دهد دلار آمریکا بود. قدرت اقتصادی آمریکا، نسبت ثابت دلار به طلا (سی و پنج دلار در ازای هر اونس) و تعهد آمریکا به اینکه بر پایه همین نرخ، دلار را به طلا تبدیل کند دلار را به اندازه طلا کارآمد نشان داد. حتی دلار از طلا هم بهتر بود: به دلار سود تعلق می‌گرفت و منعطف‌تر از طلا بود.

طراحی نظام برتون وودز به گونه‌ای بود که کشور‌ها می‌توانستند دلار را طلا تبدیل کنند. از کشور‌ها خواسته نمی‌شد که این تبدیل را حتماً انجام دهند بلکه فقط این تبدیل مجاز دانسته می‌شد. کشور‌ها می‌توانستند دلارشان را به طلا تبدیل نکنند و همان دلار را نگاه دارند. با همه اینها، هنوز بازار باز طلا وجود داشت.

برای برقرار ماندن نظام برتون وودز لازم بود که قیمت طلا در بازار آزاد در حد رقم رسمی ۳۵ دلار به ازای هر اونس حفظ شود. زیرا هرچه قیمت طلا در بازار آزاد بیشتر باشد کشور‌ها ترغیب می‌شوند بر پایه نظام برتون وودزطلا به قیمت یک انس به ازای سی و پنج دلار بخرند و آن را در بازار آزاد به قیمت بالاتر بفروشند؛ و به این صورت ارزش دلار کم شده و اعتماد به دلار از دست می‌رود.

برای جلوگیری از این مشکل مخزن طلای لندن تاسیس شد و هدف آن کنترل نوسانات بازار باز طلا بود به این صورت که با در اختیار داشتن منبعی از طلا و تزریق آن به بازار، قیمت را کنترل کند و سپس وقتی ارزش طلا پایین بیاید می‌توان طلای فروخته شده را بازخرید کند (۵).

چالش‌های نظام برتون وودز

با گذشت زمان موانع گوناگونی این نظام را به چالش کشیدند. جنگ سرد، بزرگ‌ترین ضربه را به نظام برتون وودز وارد کرد. به ویژه در جریان بحران موشکی کوبا احتمال حمله اتمی شوروی به امریکا بالا رفت واین باعث شد قیمت جهانی طلا به عنوان وسیله‌ای امن برای سرمایه گذاری افزایش یافته و از سوی دیگر ارزش دلار کاهش یابد.

این موضوع، کشور‌ها را ترغیب می‌کرد با توجه به تعهد آمریکا در قبال تبدیل دلار به طلا، طلا را به قیمت سی‌وپنج دلار به ازای هر انس از آمریکا خریده و در بازار جهانی به قیمت بالاتر بفروشند. تزریق طلا به بازار آزاد توسط مخزن طلای لندن نیز کارساز نبود. جنگ ویتنام، رقابت فضایی و رقابت تسلیحاتی با شوروی باعث افزایش مخارج آمریکا و به تبع آن افزایش عرضه دلار شد که به نوبه خود ارزش دلار را کاهش داد.

کاهش ارزش دلار و در کنار آن تعهد آمریکا برای دفاع از نرخ ثابت دلار (۳۵ دلار به ازای هر اونس) باعث خارج شدن سریع طلا از امریکا می‌شد. آمریکا پس از جنگ جهانی دوم ۵۵ درصد طلای جهان را در اختیار داشت. در سال ۱۹۷۰ این رقم به ۲۲ درصد تنزل یافت. به این صورت وضعیت غیر قابل تحملی برای دولت آمریکا به وجود آمد.

البته دولت آمریکا برای جلوگیری از این وضعیت سیاست‌هایی را برای افزایش صادرات این کشور به هدف افزایش ارزش دلار در مقابل طلا اجرا کرده بود که نتیجه‌ای در بر نداشت. زیرا آمریکا مانند سال‌های پس از جنگ دیگر در تولیدات صنعتی بی همتا نبود. کشور‌هایی مثل ژاپن و آلمان غربی پیشرفت‌های صنعتی سریعی را تجربه کرده بودند و به دلیل این که نرخ ارزهایشان از دلار کمتر بود کلا‌های ارزان تری را تولید می‌کردند. به این صورت بازار‌های صادراتی آمریکا محدودتر می‌شد (۶) (۷) (۸).

شوک نیکسون

در پاسخ به این وضعیت ریچارد نیکسون رییس جمهور آمریکا در ۱۵ اوت ۱۹۷۱ فرمان اجرایی ۱۱۶۱۵ را صادر کرد. بر پایه این فرمان دولت به‌طور یکسویه ۹۰ روز حقوق و قیمت‌ها را کنترل می‌کرد،۱۰ درصد بر مالیات واردات می‌افزود و از همه مهم‌تر لغو یک جانبه قابلیت تبدیل مستقیمِ دلار آمریکا به طلا بود.

البته نیکسون این اقدام را موقت دانست و قول داد که پس از انجام اصلاحاتی به مکانیسم تبدیل مستقیم دلار به طلا باز گردد که این امر هرگز عملی نشد. با شناور شدن نرخ دلار دیگر کشور‌ها نیز ارز‌های خود را به صورت شناور نرخ گذاری می‌کردند (۹)؛ و به این صورت در سال ۱۹۷۳ نظام برتون وودز عملاً با رژیمی بر اساس نرخ ارز شناور بدون پشتوانه که تا امروز نیز برقرار است جایگزین گردید.

به دلیل اینکه در زمان شوک نیکسون بخش زیادی از ذخیره ارزی کشور‌ها را دلار امریکا تشکیل می‌داد و همچنین جایگزین مناسبی برای آن نبود این ارز تا به امروز هم جایگاه خود را در اقتصاد جهانی حفظ کرده است؛ و به تعبیر برخی قوی‌ترین اهرم اعمال قدرت آمریکا در صحنه‌های اقتصادی وسیاسی جهان بشمار می‌رود.

منابع:

۱-Edward S. Mason and Robert E. Asher, The World Bank Since Bretton Woods.
۲-Hudson, Michael (۲۰۰۳). "۵". Super Imperialism: The Origin and Fundamentals of U.S. World Dominance (۲nd ed.). London and Sterling, VA: Pluto Press.
۳-Helleiner, Eric. States and the Reemergence of Global Finance: From Bretton Woods to the ۱۹۹۰s. Ithaca: Cornell University Press, ۱۹۹۴.
۴-D'Arista, Jane (۲۰۰۹). "The Evolving International Monetary System.
۵-Helleiner, Eric. States and the Reemergence of Global Finance: From Bretton Woods to the ۱۹۹۰s.
۶-Francis J. Gavin, Gold, Dollars, and Power – The Politics of International Monetary Relations.
۷-Larry Elliott, Dan Atkinson (۲۰۰۸). The Gods That Failed: How Blind Faith in Markets Has Cost Us Our Future.
۸-Laurence Copeland (۲۰۰۵). Exchange Rates and International Finance.
۹-Lewis, Paul (August ۱۵, ۱۹۷۶). "Nixon's Economic Policies Return to Haunt the G. O.

منبع: فرارو

کلیدواژه: بین المللی بازار آزاد ارزش دلار جنگ جهانی کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۹۴۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

: تعرض به امنیت سیستان و بلوچستان را بی پاسخ نمی‌گذاریم

 حجت الاسلام علی موحدی راد  اظهار کرد: زمانی که برای آئین معارفه به سیستان و بلوچستان رسیدم مردم این استان با چهره های بشاش و مصمم و با آغوش گرم به استقبال بنده آمدند انصافا احساس کردم به وطنم برگشته ام، با توجه به اینکه مردم هر استانی می‌خواهند مدیری که منصوب می‌شود از خودشان باشد بنده نیز سعی می‌کنم به صورت مضاعف و بیش از یک هموطن در این استان کار و تلاش کنم چرا که مردم صبور، فهیم، ولایتمدار، قانع و بصیر استان شایسته خدمات بیشتری هستند.

وی بیان کرد: اولین و بزرگترین مولفه در توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در سیستان و بلوچستان بحث امنیت است، به اصطلاحی سرمایه ترسو است زمانی‌که در رسانه ها اعلام می شود امروز قرار است اتفاقی بیفتد بازار طلا، دلار دچار نوساناتی می‌شود که این امر را در همه دنیا مشاهده می‌کنیم.

رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان عنوان کرد: پس از برخی از اتفاقات اخیر در استان متاسفانه برخی از سرمایه گذاران سرمایه خود را از این منطقه خارج کردند همچنین برخی از سرمایه گذاران هم که قصد سرمایه گذاری در این استان را داشتند فعلا از این اقدام منصرف شدند تا ببینند اوضاع این استان چگونه پیش خواهد رفت.

وی با بیان اینکه خروج سرمایه از سیستان و بلوچستان نبود اشتغال، فقر، بیکاری، جرم، جنایت و زندان را به دنبال دارد تصریح کرد: اگر کسی ادعا دارد من بلوچ یا سیستانی هستم باید دست به دست هم امنیت استان را پایدار کنند.

حجت الاسلام موحدی راد خاطرنشان کرد: کسی که از ترور و تروریست حمایت می‌کند و حاضر نیست یک سری از اقدامات را محکوم کنند به دورغ و کذب نام بلوچ را می‌آورند اگر عزت مردم بلوچ و سیستانی را بخواهند قطعا این اقدامات را محکوم و در برابر آن سکوت نمی‌کنند.

وی گفت: برخی از افراد از یکسری موضوعاتی که در استان اتفاق می افتد در برخی از مناطق حمایت می‌کنند این نظام؛ نظام صبور و مقتدری است باید از روزی ترسید که آن روی سکه را به شما نشان دهند.

رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان بیان کرد: اسرائیل و آمریکا عملیات خود را مخفیانه، آرام و بی سر و صدا انجام می‌دهند که بعد صدای آن به گوش دیگران می‌رسد اما بعد از واقعه کنسولگری ایران، از رهبر معظم انقلاب گرفته تا سایر رده‌های نظامی و انتظامی همه مردم اعلام کردند این اقدام را بی جواب نمی‌گذارند.

وی تصریح کرد: اسرائیل، آمریکا، فرانسه، انگلیس، دولت های غربی و اروپایی با همکاری بعضی از کشورهای عربی بی غیرت آمدند دست به دست هم دادند که اجازه ندهند حریم هوایی و زمینی فلسطین که به دست رژیم غاصب افتاده مورد هجمه و حمله قرار گیرد.

حجت الاسلام موحدی راد بیان کرد: در گذشته اگر آمریکا می‌گفت ناو جنگی خود را می‌خواهد به حرکت در بیاورد در بعضی از کشورها دولتی هایشان و رئیس جمهورها عوض می‌شدند اما ایران رژیم غاصب صهیونستی را تنبیه کرد و هدف ایران تخریب و یا کشته شدن افراد نبوده بلکه می‌خواستیم به دشمنان بفهمانیم صبر و شکیبایی این نظام حد و حدودی دارد همچنین می‌خواستیم به دشمنان بفهمانیم این لایه های شما در قبال هوشمندی و اقتدار سربازان پر افتخار این نظام چیزی نیست.

وی تصریح کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران با اقتداری که دارد، همه دنیا را مات و مبهوت اقتدار خود کرد که می‌تواند در مقابل خود فروخته‌ها کوتاه نیاید اما این صبر از سر تعقل و هوشمندی است که شاید افراد غفلت زده به آغوش نظام برگردند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • این ۱۴ نفر بالاترین ثروت در جهان را دارند
  • آغازی برپایان سلطه واشنگتن درنیجر/پیروزی راهبردی مسکودرمصاف باغرب
  • امروز مقاومت مقابل نظام سلطه مورد توجه و اقبال جوانان منطقه است
  • امروز مقاومت مقابل نظام سلطه مورد توجه و اقبال همه جوان‌های منطقه است
  • ببینید | مهم‌ترین پیامد حادثه طبس چه بود؟
  • ذلت، تنها دستاورد آمریکا در عملیات پنجه عقاب
  • : تعرض به امنیت سیستان و بلوچستان را بی پاسخ نمی‌گذاریم
  • رهبر معظم انقلاب: هدف از تحریم، در تنگنا گذاشتن نظام جمهوری اسلامی است تا از خطوط استعماری و استکباری تبعیت کند/ بعضی انشاءالله خیرخواهانه توصیه می‌کنند که با آمریکا {کنار بیاییم}؛ یک چیزی می‌گویم گوش کنید، توقعات این‌ها تمامی ندارد
  • رئیسی: القائات نظام سلطه از نظر ما مردود است
  • مهم‌ترین پیامد حادثه طبس چه بود؟ + فیلم