Web Analytics Made Easy - Statcounter

«شهریار زرشناس» در برنامه «بدون توقف» که از شبکه سه سیما پخش شد با تأکید بر اینکه مردم باید بدانند مشکل اقتصاد ما ناشی از ساخت اقتصاد ماست، عنوان کرد: اقتصاد شبه مدرن رهاورد انقلاب اسلامی و ایدئولوژی آرمان‌گرایانه آن نیست بلکه دقیقا رهاورد سلطه استعمار و رژیم پهلوی است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «شهریار زرشناس» در برنامه «بدون توقف» با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی ایران برای این یکی، دو روز و بعد از انقلاب نیست، گفت: اگر یک نگاهی به تاریخ اقتصاد مدرن ایران یعنی آن چیزی که از بعد از مشروطه پدید آمده و من اسم آن را اقتصاد شبه مدرن گذاشتم بکنیم، می‌بینیم این اقتصاد اساسا با مجموعه‌ای از مشکلات متولد شده و اساسا طراحی شده برای مشکل داشتن، قبل از اینکه استعمار غرب مدرن به سراغ ما بیاید و نظام جهانی بخواهد ما را به یک کشور پیرامونی تبدیل کند (که این اتفاق از دوران فتحعلیشاه قاجار آغاز می‌شود) ما یک اقتصادی داریم که یک زمین‌داری سنتی است که هزار عیب هم می‌توانید روی آن بگذارید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد:، ولی آن اقتصاد یک نوع اقتصاد خوکفایی بوده و بیش از هزار‌ها سال معیشت این مملکت و استقلالش را هم تأمین کرده، یعنی یک جوری بوده که ما به هرحال وابسته نشدیم، نظام جهانی که محوریت آن چند کشور متروپل است از اواخر قرن ۱۸ می‌خواست تمام دنیا را تحت پوشش خودش قرار دهد، این چند کشور می‌خواستند باقی دنیا را به کشور‌های پیرامونی تبدیل کنند، لذا سراغ ما هم آمدند و برای اینکه ما را تبدیل به یک کشور پیرامونی کنند باید ساخت اقتصادی، فرهنگی و سیاسی ما را عوض می‌کردند و همین کار را هم کردند.

این محقق حوزه تاریخ فلسفه با طرح این سؤال که مسئله این است که چرا این کار را می‌کنند، گفت: برای اینکه اگر ما ساخت سنتی قبل را داشتیم هیچ اتفاقی نمی‌افتاد، ما وارد اقتصاد جهانی و بازار مصرف آن‌ها نمی‌شدیم، آن‌ها برای غارت و نفوذ در هر کشوری نیاز به چند چیز دارند یکی اینکه نیروی کار آن‌ها را استثمار کنند، دوم اینکه نیاز دارند تا منابع طبیعی آن‌ها را غارت کند، چرا در شیلی یا ایران کودتای مستقیم می‌کنند؟ تنها به خاطر منابع طبیعی آنها، به طور خلاصه نظام سرمایه‌داری اگر نتواند مداوم تولید کرده، بفروشد و سرمایه‌گذاری کند و سود ببرد نابود می‌شود، بیش از دو قرن است که دیگر بازار‌های خودشان برایشان کافی نیست، بنابراین باید دیگر کشور‌ها را هم مدرن می‌کردند.

زرشناس همچنین عنوان کرد: باید ساخت اقتصادی و فرهنگی آن‌ها را هم متحول می‌کردند تا این سه فاکتور استثمار سازمان‌یافته نیروی کار، غارت سازمان‌یافته منابع طبیعی و تبدیل این کشور‌ها به بازار مصرف قابل اجرا باشد، با همه کشور‌ها هم طبق همین مدل پیش رفتند، از دوره ناصری با ورود سرمایه خارجی و با بدل شدن نساجان و بازرگانان ما به نمایندگان کمپانی‌های خارجی این روند شروع می‌شود، اما اینکه سیستماتیک ساخت اقتصادی ما را از بین ببرند و ساخت اقتصادی شبه مدرن را جایگزین کنند از دوران پهلوی است، من این را از باب تعصب و دشمنی و دفاع متعصبانه نمی‌گویم با مطالعه می‌توانید همه این‌ها را متوجه شوید.

وی با اشاره به اینکه اقتصاد شبه مدرن همزمان با ما در مصر و آمریکای لاتین و بسیاری کشور‌های دیگر به وجود می‌آید، ادامه داد: و همه جا اقتصاد‌هایی ساخته می‌شود که عدم توازن، بروکراسی‌های فاسد و ناکارآمد دارند، اقتصاد‌هایی ساخته می‌شود که گردش سرمایه در آن‌ها به گونه‌ای است که بخش اصلی سرمایه برای ادامه حرکت نیازمند رفتن به بیرون از مرز‌های اقتصاد داخلی است، اساسا اقتصاد‌ها را اینگونه طراحی می‌کنند.

این استاد دانشگاه همچنین توضیح داد: مثلا مشکل اقتصاد ما چیست؟ چرا تورم و بیکاری و سرمایه‌گذاری‌های کاذب داریم نه مولد؟ چون تولید سودآور نیست، چرا تولید سودآور نیست؟ به خاطر اینکه ساخت اقتصادی ما به گونه‌ای طراحی شده که اساسا یک بخش صنعتی تولیدی فوق‌العاده ضعیف و یک بخش غیرتولیدی بسیار قوی دارد، این متعلق به جمهوری اسلمی و این حرف‌ها هم نیست، این مال زمان طراحی این ساخت اقتصادی است به ما هم اختصاص ندارد، در واقع یک ساخت اقتصادی نامتوازن را طراحی کردند، چون می‌خواهند که این اقتصاد همیشه وابسته و ناکارآمد باشد.

زرشناس با تأکید براینکه پس علت‌العلل مشکلات ما ناشی از ساخت اقصادی‌مان است، تصریح کرد: این ساخت اقتصادی هم از سرآغاز سلطه استعار بر ما به جود آمده و مجری آن هم رژیم پهلوی و طراح آن ایدئولیک‌های غربی هستند و در چند مرحله انجام شده و گام آخر آن هم همین انقلاب سفید و اصلاحات ارضی بود، مردم باید بدانند مشکل اقتصاد ما ناشی از ساخت اقتصاد ماست این ساخت اقتصاد ما هم به این برنمی‌گردد که مدیری که الان هست ریش دارد و نماز می‌خواند و به قول شبکه‌های ماهواره‌ای بیسواد است، دقیقا در دوره مدیر با کراوات زمان شاه هم این مشکل بود، نگوئید که قبل از انقلاب مشکلات اقتصادی نبود، چون من با دلیل اثبات می‌کنم که بود.

وی ادامه داد: در واقع انقلاب کردیم، چون سیستم ناکارآمد بود، چون به نقطه بحرانی رسیده بود، پس علت اصلی مشکلات ما اقتصاد شبه مدرن است که این اقتصاد هم رهاورد انقلاب اسلامی و ایدئولوژی آرمان‌گرایانه انقلاب نیست و دقیقا رهاورد سلطه استعمار و رژیم پهلوی است، اما مشکل اصلی این است که چرا انقلاب این را عوض نکرده و این ساخت اقتصادی را بعد از ۴۰ سال هنوز تغییر نداده؟ یا اینکه چرا کشور‌های دیگر با وجود اقتصاد نئولیبرال مشکلات اقتصادی ما را ندارند، که پاسخ این است که ژاپن و آمریکا و چین با نئولیبرالیست ژاپن و آمریکا و چین نشدند این تصور غلط است.

این پژوهشگر حوزه اقتصاد در پایان یادآور شد: این نسخه هر جا حاکم شده بحران ایجاد کرده، منتهی این بحران‌ها یک جا‌هایی پررنگ‌تر و یک جا‌هایی کمرنگ‌تر است، جا‌هایی که ساخت‌های اقتصادی ساخت‌های نیرومندتری هستند، مثلا در آلمان یا ژاپن این نسخه بحران کمتری ایجاد کرده، اما نئولیبرالیست هرجا که حاکم شده مشکل درست کرده، منتهی در یک اقتصاد‌هایی مثل اقتصاد ما که وابسته پیرامونی نامتوازنی است که نزده می‌رقصد بیشتر تأثیر گذاشته و یک جا‌هایی که قویتر بودند کمتر آسیب دیدند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: اقتصاد شبه مدرن اقتصاد شبه مدرن ساخت اقتصاد مشکل اقتصاد ما ساخت اقتصاد ما ساخت اقتصادی اقتصاد ها کشور ها جا هایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۳۴۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آقای رئیسی! قرار نبود مشکل بورس و دلار یک هفته ای حل شود؟/مقاومت در برابر تغییر وزرای اقتصادی دولت به قیمت بدترشدن معیشت مردم

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روزنامه شرق در گزارشی نوشت؛

در شرایطی که دولت سیزدهم بدون ارائه اطلاعات و جزئیات قابل استناد معتقد است عملکرد مثبتی در اقتصاد داشته اما منتقدان خواستار ترمیم و اصلاح تیم اقتصادی دولت هستند زیرا معتقدند بهبود اقتصادی شاخص‌هایی دارد که قابل لمس و رؤیت توسط مردم است و با وعده و وعید گره‌ای باز نمی‌شود.

وضعیت نابسامان این روزهای اقتصاد کشور حتی آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی را هم به انتقاد وا داشته است.

او اولین منتقد ملبس به لباس روحانیت در مقام آیت‌اللهی نیست و چندی پیش هم آیت‌الله نوری‌همدانی با انتقاد از سختی معیشت مردم، گرانی مسکن و پایین‌بودن ارزش پول ملی گفته بود: «باید خدمت‌رسانی و اقدامات در این زمینه در زندگی و سفره مردم نمایان باشد. متأسفانه گرانی مسکن و بالابودن اجاره‌بها یکی از دغدغه‌های مردم شده است. باید متولیان مسکن هر چه سریع‌تر تصمیم و تمهیدات لازم برای رفع مشکلات مسکن و مسائل پیرامون آن داشته باشند.»

در آخرین روز سال ۱۴۰۲ هم آیت‌الله علوی‌بروجردی در انتقاد از وضعیت اقتصادی مردم گفت: «وضع مردم خیلی بد است. کاری بکنید. مردم دیگر نمی‌توانند این وضعیت را تحمل کنند. باید چند فرد متخصص و کار درست بیاورید. تورم زندگی مردم را از بین برده است. چه بخواهیم، چه نخواهیم، مردم این وضعیت را از ما آخوندها می‌بینند.»

در کنار جامعه روحانی و چهره‌های برجسته این طیف، انتقادات کارشناسان و نمایندگان مجلس هم ادامه دارد اما هیچ یک از این انتقادات تاکنون راه به جایی نبرده‌اند. اصرار رئیسی برای حفظ تیم اقتصادی که نتیجه عملکردش کاهش روزافزون ارزش پول ملی و سخت‌شدن معیشت مردم و به رؤیا پیوستن نه فقط خانه‌دارشدن که حتی اجاره‌نشینی در کلان‌شهرها از جمله تهران بوده، ادامه دارد و هفته گذشته گزینه استیضاح خاندوزی از روی میز بهارستان‌نشینان برای چندمین بار کنار گذاشته شد تا آخرین امیدها برای اصلاح کابینه به بن‌بست برسد.

حتی رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران با ادعای بهبود اوضاع اقتصادی اظهار کرد: «اتفاقات خوبی در اقتصاد رقم خورده و رشد اقتصادی افزایش یافته است. کاهش بی‌کاری را داشتیم، کنترل و کاهش حجم نقدینگی را تجربه کردیم که همه محصول تلاش‌های تیم اقتصادی دولت است. شاید برخی چندان دوست ندارند این اتفاقات رخ دهد و شایعاتی می‌سازند اما قرار نیست تغییری در تیم اقتصادی دولت ایجاد شود.»

این سخنان در حالی بیان شد که مجلس بعد از تعطیلات نوروز مدعی تلاش برای اصلاح تیم اقتصادی بود و سرلیست تغییر هم، طرح استیضاح خاندوزی بود اما به یکباره مانند دفعات قبل این طرح به حاشیه رفت.
بنابراین دراین روزگار نامساعد اقتصادی که شاهد کوچک‌شدن سفره مردم و زیر خط فقر ماندن بخشی از جامعه و بی‌توجهی دولت به ترمیم معیشت طبقه متوسط و ضعیف جامعه هستیم همچنان خبری از رئیسی و همراهانش که قبل از انتخابات قرار بود یک‌هفته‌ای مشکلات بورس و ارز و... را حل کنند، نیست.

۲۷۳۰۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898128

دیگر خبرها

  • درمان اقتصاد نفتی جز با مشارکت مردم امکان‌پذیر نیست
  • تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی
  • وزیر ورزش: امروز در تاریخ ورزش بهترین است
  • مشارکت مردم در جهش تولید چگونه عملی می‎‌شود؟
  • «خاستگاه خود» و «آرمان‌های نظام اسلامی» را نباید فراموش کنیم
  • فضای مجازی یکی از راه‌های مشارکت مردم در اقتصاد است
  • چرا رهبر انقلاب اصرار بر مردمی سازی اقتصاد دارند؟ / مزایای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی چیست؟
  • رئیسی: ایران و پاکستان روابط اقتصادی- تجاری خود را ارتقاء بخشند/ قدردانی نخست‌وزیر پاکستان از رهبر معظم انقلاب
  • حامی اقتصاد اسلامی
  • آقای رئیسی! قرار نبود مشکل بورس و دلار یک هفته ای حل شود؟/مقاومت در برابر تغییر وزرای اقتصادی دولت به قیمت بدترشدن معیشت مردم