Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، حسینی عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی دارای محصول ارزشمندی به نام زرشک است؛ زرشک با نام علمی بربریس ولگاریس دارای دو واریته دانه دار و بی دانه است که نوع بی دانه آن در مناطق خشک و نیمه خشک ایران و بویژه در خراسان جنوبی کشت می‌شود و جزء محصولات استراتژیک این استان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه با داشتن حدود ۱۷ هزار هکتار سطح زیر کشت و برداشت ۲۰ هزار تن محصول بی تردید خراسان جنوبی بزرگ‌ترین تولیدکننده زرشک در جهان به شمار می‌آید، افزود: استفاده از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های بومی استان می‌تواند در راستای تولید محصولات و فرآورده‌های نوآورانه و فراسودمند و رونق اقتصادی استان موثر باشد.

حسینی ادامه داد: در میوه، ساقه و پوست ریشه زرشک مواد موثره ارزشمندی مانند ایزوکوئینولین و آلکالوئید‌هایی مانند بربرین، بربامین و اکسیاکانتین وجود دارد که دارای خواص درمانی اثبات شده هستند؛ در روسیه و شمال و غرب اروپا از عصاره میوه زرشک برای درمان و التیام ناراحتی‌های کبدی، روماتیسم و خونریزی رحم استفاده می‌شود.

این پژوهشگر صنایع غذایی اظهار کرد:  از میوه آن، مکمل‌های غذایی بسیاری در آمریکا و کانادا تولید می‌شود و به ایران نیز صادر می‌شود؛ میوه زرشک دارای اسید‌های آلی، از جمله اسید آسکوربیک و همچنین سایر ترکیبات غذایی مانند کلسیم، فسفر، آهن، ویتامین‌های B ۱، B ۲، C و کربوهیدرات و ترکیبات فنلی ارزشمند است که برای تهیه فرآورده‌های دارویی و غذایی مناسب بوده و پتانسیل خوبی برای فرآوری و تولید اکثر فرآورده‌های غذایی و دارویی دارد.

وی افزود: زرشک تازه در استان‌های همجوار خراسان جنوبی طرفداران بسیاری دارد، اما در سایر استان‌ها به صورت تازه مصرف نمی‌شود و یکی از دلایل این امر عمر کوتاه زرشک تازه پس از برداشت است.

عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: زرشک پس از برداشت به دلیل از دست دادن رطوبت، بافت آسیب پذیر، آسیب‌های مکانیکی و پوسیدگی‌های قارچی دارای ماندگاری کمی است و به صورت تازه فقط در خراسان جنوبی یافت می‌شود.

بیشتر بخوانید

چادری قرمز بر تن درختان کشیده شد/ خراسان جنوبی، یکه تاز ایران و جهان در تولید زرشک

حسینی ادامه داد: ماندگاری کوتاه و فساد پذیر بودن مانع ارسال این میوه ارزشمند به صورت تازه به کشور‌های دور دست شده است و در حال حاضر پژوهشگران مجتمع گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی زیر نظر مهندس محسن پویان مدیر مجتمع، به طور مشترک بر روی بسته بندی و روش‌های بهینه نگهداری و افزایش عمر مفید زرشک تازه فعالیت می‌کنند تا بتوانند با افزایش مدت زمان نگهداری زرشک تازه امکان ارسال آن به سایر استان‌ها و خارج از کشور را مهیا سازند.

وی افزود: فسادپذیری سریع و آسیب‌های مکانیکی پس از برداشت سبب می‌شود بهره برداران بلافاصله بعد از برداشت زرشک اقدام به خشک کردن این فرآورده کنند؛ خشک کردن زرشک از کپک زدن و فساد میوه جلوگیری کرده و حمل و نقل و نگهداری آن را راحت‌تر می‌کند.

حسینی ادامه داد: بیش‌تر محصول زرشک پس از برداشت با روش‌های سنتی خشک می‌شوند و ممکن است در حین این فرایند در معرض آلودگی‌های میکروبی و قارچی قرار گیرند؛ یکی از علل عدم موفقیت در صادرات این محصول نیز می‌تواند میزان بالای آلودگی ناشی از روش‌های نادرست فرآوری و خشک کردن این محصول باشد.

وی بیان کرد: پژوهشگران مجتمع در حال تالیف کتابی با عنوان "معرفی روش‌های بهینه خشک کردن محصولات استراتژیک" از جمله زرشک هستند تا بهترین روش برای خشک کردن این محصولات را به کشاورزان و بهره برداران برای افزایش میزان بهره وری محصول معرفی کنند.

حسینی اظهار کرد: ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده زرشک جهان شناخته شده است، اما در بحث صادرات محصول زرشک با چالش‌هایی مواجه است؛ بی تردید یکی از دلایل ناکامی صادرات محصولاتی مانند زرشک عدم بازاریابی مناسب و عدم ایجاد برند‌های داخلی است که می‌توان با برنامه ریزی صحیح و حمایت بخش‌های دولتی و ترغیب بخش خصوصی در راستای افزایش سرمایه‌گذاری در این حوزه، زمینه پیشرفت این بخش را مهیا کرد.

فرآوری در حد صفر!

وی بیان کرد: بی تردید استفاده از زرشک بی دانه که در حال حاضر به صورت انحصاری در استان خراسان جنوبی تولید می‌شود در تولید فرآورده‌های غذایی و دارویی بکارگیری شود، باعث ایجاد اشتغال و تولید ثروت در استان محروم خراسان جنوبی خواهد شد.

عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: علاوه بر خواص تغذیه‌ای قابل توجه زرشک این گیاه دارای خواص دارویی بی نظیری نیز است و در تمام فارماکوپه‌های گوناگون جهان به عنوان گیاه دارویی موثر درج شده است، اما متاسفانه توجه چندانی به بحث فرآوری این محصول نمی‌شود.

حسینی ادامه داد: علی رغم این که توسعه بخش کشاورزی به طور موثر بر توسعه و پیشرفت صنایع در حوزه‌های مختلف مانند صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی تاثیرگذار است و می‌توان گفت به نحوی مکمل این صنایع بوده، اما آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است.

وی با بیان اینکه ارتباط دو بخش صنعت و کشاورزی بدون شک از طریق ایجاد صنایع تبدیلی امکان پذیر خواهد بود، یادآور شد: میزان ضایعات در بخش کشاورزی در ایران حدود ۳۰ درصد است که ورود صنایع تبدیلی به این حوزه می‌تواند در راستای کاهش ضایعات و ایجـاد ارزش افـزوده، درآمد‌های ارزی با فرآوری محصولات کشاورزی و حضور در بازار‌های بین‌المللی و جلوگیری از خام فروشی راه گشا باشد.

فرآورده‌هایی که زرشک را قرمزتر می‌کنند

حسینی اظهار کرد: کاهش میزان ضایعات محصول زرشک با تولید محصولات و فرآورده‌های غذایی با ارزش تغذیه‌ای بالا از محصولات درجه سه و چهار که دارای ظاهر نامطلوبی برای ورود به بازار به صورت خام هستند، یکی دیگر از اهداف مجتمع تحقیقات است.

وی افزود: در این راستا تولید اولیه سرکه فراسودمند زرشک به صورت کارفرمایی با همکاری یک شرکت خصوصی در خراسان جنوبی انجام شده است؛ در سرکه تولید شده، ترکیبات ارزشمند موجود در خود زرشک وجود دارد و از بین نمی‌رود؛ در سایر عملیات‌های مربوط به استحصال فرآورده‌ها در محصولات گیاهی و دارویی، بسیاری از ریزمغذی‌های موجود در میوه از بین می‌رود که این امر در ساخت سرکه اتفاق نمی‌افتد و ارزش غذایی محصول خام حفظ می‌شود.

حسینی اظهار کرد: یکی دیگر از محصولات تولید شده در مجتمع، آبنبات فراسودمند زرشک با خاصیت خونسازی و تصفیه خون است؛ در فرمولاسیون آبنبات فراسودمند زرشک از عصاره زرشک به عنوان رنگ دهنده و طعم دهنده طبیعی استفاده شده که محصول مورد نظر را به یک فرآورده فراسودمند تبدیل کرده است.

وی یادآور شد: این محصول قابلیت تولید در کارخانه برای مصارف داخلی و همچنین صادرات به بازار‌های هدف را داشته و قابلیت جایگزینی با آبنبات معمولی موجود در بازار را دارد؛ علاوه بر این، محصول مذکور با افزایش تمایل مصرف کنندگان به استفاده از میوه زرشک باعث افزایش بهره وری این میوه نیز می‌شود.

منبع ایسنا

انتهای پیام / ط آ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زرشک تازه محصولات کشاورزی فرآوری محصولات کشاورزی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی حسینی ادامه مجتمع تحقیقات پس از برداشت فرآورده ها زرشک تازه خشک کردن استان ها بی دانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۴۷۹۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرکت چدن خوسف، نقش به‌سزایی در رونق خراسان جنوبی دارد

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی گفت: شرکت چدن خوسف، نقش به‌سزایی در رونق این استان دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌جنوبی، مهدی جعفری، امروز_ پنجشنبه ششم اردیبهشت _ در جلسه‌ای که برای بررسی و رفع موانع تولید در کارخانه چدن خوسف صورت گرفت، اظهار کرد: کارخانه چدن با تولید چهار محصول کک، آگلومره، شمش چدن و فولاد، نقش مؤثری در تولید و رفع نیازهای کشور دارد.

وی با اشاره به اینکه این واحد تولیدی، زمینه اشتغال بیش از ۳۰۰ نفر از جوانان بومی را فراهم آورده است، افزود: هیچ مسئله‌ای نباید مانع فعالیت در این کارخانه شود.

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان‌جنوبی با بیان اینکه کارخانه چدن با تولید روزانه ۲۰۰ تن شمش چدن از واحدهای تولیدی مطرح کشور بوده است، تأکید کرد: به جهت اهمیت موضوع و نقشی که این واحد در فرآوری ذخایر معدنی استان دارد، طرح‌های توسعه آن باید با جدیت دنبال شود.

وی با اشاره به زیرساخت‌هایی که برای فعالیت این کارخانه در شهرستان خوسف فراهم شده است، تصریح کرد: این واحد تولیدی از پشتیبانی‌ها و حمایت‌های دولت بهره‌مند بوده است.

به گزارش ایمنا، ساخت کارخانه چدن کویر خاوران خوسف با حضور سرمایه‌گذاران چینی از سال ۹۳ شروع شد و در سال ۹۷ به فاز اول و تولید رسید و سپس با اضافه شدن سرمایه‌گذار بومی به مجموعه به کار خود ادامه داد.

کد خبر 747786

دیگر خبرها

  • پرداخت تسهیلات به ۵۳۴ طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی
  • شرکت چدن خوسف، نقش بسزایی در رونق خراسان جنوبی دارد
  • شرکت چدن خوسف، نقش به‌سزایی در رونق خراسان جنوبی دارد
  • بحران‌زده ترین قاره جهان از نظر بلایای طبیعی کجاست؟ | اینفوگرافیک
  • پیش بینی برداشت بیش از ۷۰۰ تن گل محمدی در خراسان جنوبی
  • پیچیده شدن عطر خوش گل‌های محمدی در خراسان جنوبی + فیلم
  • مجتمع کُک طبس باید به حداکثر ظرفیت تولید برسد
  • تولید ۱۷ درصد کلزای خراسان رضوی در مشهد
  • چالش تولید زعفران در سرزمین طلای سرخ
  • برداشت گیاه دارویی گل گاو زبان از باغ های آبیز