Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری ایسکانیوز، بهرام عین الهی با حضور در برنامه «نگاه یک» شبکه یک سیما با اشاره به پیچیدگی بیماری کرونا اظهار کرد: با توجه به تغییر و تحولات این ویروس باید آمادگی لازم را داشته باشیم و وضعیت را مرتب ارزیابی کنیم.

او ادامه داد: با توجه به واکسیناسیون زیادی که در دو ماه اخیر انجام شد، توانستیم دفاع بدنی مردم را بالا ببریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 عین الهی افزود: متاسفانه در برخی از روزهای مرداد، بیش از ۷۰۰ نفر مرگ و میر داشتیم و حدود هشت هزار نفر در آی سی یو بستری و حدود ۵۰ هزار نفر مبتلا می‌شدند به گونه‌ای که همه تخت‌های بیمارستانی پر می‌شد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه میزان واکسیناسیون در مرداد فقط پنج میلیون دز بود، اضافه کرد: واکسیناسیون، تنها راه مهم و مطمئن افزایش توان دفاعی بدن است و قول داده بودیم تا دهه فجر، واکسیناسیون را کامل کنیم.

وی گفت:​ کار شبانه روزی انجام شد و با کمک همه دستگاه‌های مربوط، توانستیم حجم زیادی واکسن را وارد کشور کنیم.

عین الهی با بیان اینکه در مدت دو ماه و نیم، ۷۵ میلیون دز واکسن را تزریق کردیم، افزود: کمک مردم از جمله بسیجیان موجب این دستاورد شد و اگر با شرایط معمول می‌خواستیم این کار را انجام دهیم حداقل یک سال طول می‌کشید.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه مرگ هر یک نفر بسیار ناراحت کننده و دلخراش است، گفت: میزان مرگ و میر از ۷۰۰ نفر در روز به ۱۲۴ نفر در روز کاهش یافت و میزان بستری شدگان نیز به روزانه هزار و ۴۰۰ و بیماران (سرپایی) به حدود هفت هزار نفر کاهش یافت و این وضعیت نوید آینده را می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه باید آمادگی لازم را برای موج ششم کرونا داشته باشیم، افزود: انجام واکسیناسیون و رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی می‌تواند بسیار کمک کند تا زمانی که به ایمنی جمعی نرسیدیم باید ماسک بزنیم و فاصله‌های فیزیکی را رعایت کنیم.

 عین الهی با قدردانی از کسانی که واکسن زدند، از کسانی که واکسن نزده اند خواست تا هر چه زودتر این کار را انجام دهند.

به میزان واکسیناسیون,محدودیت ها برداشته می شود

وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه به میزان واکسیناسیون,محدودیت ها برداشته می شود, گفت: انجام واکسیناسیون در جهت برداشتن محدودیت هاست.

 بهرام عین اللهی در ادامه برنامه ”نگاه یک“ شبکه یک سیما افزود: امکان تغییر ژنتیکی و افزایش میزان بیماری زایی ویروس کرونا وجود دارد اما یکی از مهمترین راهکار ما برای مقابله با این ویروس, این است که بدن خود را مقاوم کنیم.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر واکسیناسیون باید ماسک بزنیم و فاصله فیزیکی را رعایت کنیم, گفت: بر اساس بررسی ها، تعداد زیادی از بیماران کرونایی منجر به فوت, کسانی بودند که واکسن نزده بودند. عین اللهی با تأیید این که 100 درصد کسانی که در مازندران از بیماری کرونا فوت شدند کسانی بودند که واکسن نزدند، اضافه کرد: پارسال همه کادر پزشکی ما واکسینه شدند قبل از این که آنها واکسن بزنند حدود 204 نفر از این عزیزان به شهادت رسیدند اما امسال با این که ویروس تهاجمی تر بود به تعداد انگشتان دست هم شهید سلامت نداشتیم چون واکسن زده بودند.

وی با بیان اینکه تصمیم داریم دُز سوم واکسن را هم برای کادر سلامت انجام دهیم، ادامه داد: فعلاً کادر سلامت و در مرحله بعد افراد ریسک بالا یا افراد مسنی که مدت زیادی از واکسن آنها سپری شده است می توانند دُز سوم واکسن را به عنوان دُز یادآور دریافت کنند.

وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی افزود: بر اساس مطالعات، کسانی که واکسن می زنند عوارض کرونا در آنها نادر است و در آنها مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا وجود ندارد در برخی موارد, فرد ممکن است پیش از واکسن یا همزمان با واکسن به کرونا مبتلا شود و فوت کند.

 عین اللهی افزود: برای ایجاد ایمنی ناشی از واکسن باید حدود 2 ماه از واکسن زدن سپری شود تا فرد در مقابل این بیماری ایمن شود. او بر اهمیت واکسن زدن در تقویت سیستم ایمنی بدن تأکید و اضافه کرد: سابقه واکسیناسیون در کشورمان به یک قرن می رسد و فلج اطفال به علت واکسیناسیون, ریشه کن شد.
آقای عین اللهی درباره نامه ای که از یکی از محققان پزشکی کشور درباره میزان اثرگذاری واکسن کرونا منتشر شد, گفت: این مطالعات کامل نشده و زود منتشر شد و این تحقیق هنوز به نتیجه کامل نرسیده است.
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات بین المللی، واکسیناسیون نتایج بسیار خوبی دارد و به مردم اطمینان می دهم که واکسن هایی که در داخل استفاده می شود جزو بهترین واکسن های جهان است.
وزیر بهداشت گفت: واکسن سینوفارم موجود و مورد استفاده در کشورمان واکسن اصلی پکن هست و مردم نباید به مطالب فضای مجازی توجه کنند.
آقای عین اللهی با اشاره به اینکه انواع واکسن کرونای موجود در جهان در کشورمان تولید شده است, افزود: علت این که واکسن را وارد می کنیم این است که زمان برای ما مهم است و باید زودتر به ایمنی برسیم اگر بخواهیم معطل تولیدات داخلی واکسن شویم تا به 160 میلیون دُز واکسن مورد نیاز برسیم باید خیلی صبر کنیم در حالی که اکنون برای ما حتی یک ساعت هم مهم است.
وی با اشاره به اینکه تولید واکسن از مرحله آزمایشگاهی تا صنعتی شدن, زمان بر است، اضافه کرد: به علل گوناگون از جمله تحریم ها و مشکلات اجرایی, واکسن ساز داخلی تا کنون 14 میلیون دُز به ما تحویل داده است.
وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی گفت: به مقدار تولید واکسن داخل, از واردات واکسن خارجی کم می کنیم اما زمان را از دست نمی دهیم.
آقای عین اللهی افزود: برای ترویج واکسیناسیون تنها کاری که می توانیم انجام دهیم, روشنگری است و همکاران ما در اکثر شبکه های صدا و سیما حضور می یابند و روشنگری می کنند.
وی افزود: اولین اولویت دولت, مبارزه با کرونا بود و واقعاً مردانه وارد شد و به عنوان کار اساسی, آن را انجام داد.
وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی گفت: خروج و ورود به کشور حتماً باید با واکسیناسیون باشد و باید کارت واکسیناسیون یا پی سی آر منفی داشته باشند.
آقای عین اللهی در پاسخ به این پرسش که آیا کارمندانی که واکسن نزده اند باید هر 72 ساعت تست دهند؟ گفت: این مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا نیست زیرا قابل انجام نیست.
وی افزود: تا زمانی که به هدف مورد نظر واکسیناسیون نرسیم نباید عادی انگاری کنیم و باید به تدریج, محدودیت ها را برداریم.
آقای عین اللهی اضافه کرد: آموزش و پرورش در صورتی می تواند بازگشایی مدارس را انجام دهد که بیش از 70 درصد, دو دُز واکسن خود را دریافت کنند.
وی گفت: سرعت واکسیناسیون در آموزش و پرورش خوب است و امیدواریم تا اواخر آبان به هدف اصلی خود برسد و این می تواند زمینه بازگشایی مدارس شود.
وزیر بهداشت, درمان و آموزش پزشکی گفت: میزان مرگ و میر در کودکان کم است اما ناقل هستند و این موضوع نگرانی ایجاد می کند.
آقای عین اللهی با اشاره به این که واکسن ”برکت“ یکی از موفق ترین واکسن های جهان است، افزود: میزان عوارض آن بسیار کم است اما متأسفانه تولید این واکسن کافی نیست.
او ادامه داد: بسیاری از تحقیقات و مطالعاتی که انجام شده است نشان می دهد واکسن برکت از ایمنی زایی بالایی برخوردار است و این مطالعات را برای سازمان های بین المللی فرستادیم و امیدواریم که اگر مسائل سیاسی در آنجا حاکم نباشد این واکسن بتواند به عنوان واکسن بین المللی مطرح شود.
Remaining Time -3:04
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی


وی در پاسخ به این پرسش که چرا در کشورمان چند نوع واکسن کرونا در حال ساخت است؟ گفت: در جهان روش های مختلفی برای تولید این واکسن وجود دارد؛ ما نمونه همه این روش ها را در واکسن سازها داریم و این موجب قوت قلب ماست که کشور ما تا این میزان پیشرفته است که می تواند واکسن های متنوع را تولید کند و این برای آینده ما بسیار امیدبخش است.
آقای عین اللهی افزود: این فناوری, آینده کشور ما را بیمه می کند و حتماً آن را پشتیبانی می کنیم.
وی تاکید کرد: علت واردات واکسن این است که زمان برای ما مهم و ممکن است به این علت واکسن سازهای داخلی ضرر کنند اما ما در آینده به دُز یادآور هم نیاز داریم و می توانیم برای دُز یادآور از واکسن های تولید داخل استفاده کنیم.

صدور مجوز جذب ۴۰ هزار نیروی انسانی جدید

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: هفته گذشته مجوز حدود 40 هزار نیروی انسانی برای ورود به سیستم درمانی داده شد.

 بهرام عین اللهی در ادامه برنامه نگاه یک افزود: هفته گذشته مجوز 40 هزار نیروی انسانی برای ورود به سیستم درمانی داده شده است و باید با توجه به امکانات و بودجه ای که داریم این کار را انجام دهیم.

 عین الهی خاطر نشان کرد:واکسن رازی و فخرا تا هفته آینده مجوز نهایی خواهند گرفت.

وی ادامه داد: مستندات علمی واکسن ها مرتب در حال انتشار است و نتیجه تحقیقات هم برای استفاده در دسترس مردم قرار دارد.

وزیر بهداشت تصریح کرد:​ امیدوارم موج شدیدی نداشته باشیم و به مراکز درمانی سفارش شده با توجه به کاهش میزان ابتلا، استراحت بیشتری به کادر درمان داده شود.

وی گفت: همه مراکز درمانی در آماده باش کامل هستند و از نظر امکانات دارویی و اکسیژن سازها هم سعی کردیم آمادگی را ایجاد کنیم.

 عین الهی افزود: یکی از مسائل مهم در تربیت نیروی انسانی کیفیت است و زمانی که می خواهیم در یک کلاس 400 تا 500 نفری آموزش پزشکی بدهیم قطعاً آموزش لازم داده نخواهد شد بنابراین پس از سال 64 مشاهده شد که کیفیت کاهش پیدا کرده است بنابراین کلاس های 400 تا 500 نفری به کلاس های 100 تا 200 نفری تقلیل داده شد چون آموزش پزشکی فقط تئوری نیست بلکه کارهای مهارتی بسیار مهم است.

وی ادامه داد: پزشکی سه رکن معلومات، مهارت و رفتار دارد و در پزشکی باید دربالین بیمار مهارت را به دانشجویان پزشکی آموزش داد.

 عین الهی خاطر نشان کرد: الان یک رشد منطقی در علوم پزشکی داریم و با توجه به ظرفیت های کشور آموزش پزشکی وجود دارد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: درحال حاضر تعداد زیادی نیرو وجود دارد که امکان به کارگیری آنها نیست؛ مشکل ما نیروی انسانی نیست الان تعداد زیادی پرستار هستند ولی به دلیل منابع مالی امکان جذب آنها را نداریم بنابراین فقط موضوع تربیت نیرو نیست یکی از مشکلات در کشور افراد بیکار است؛ الان تعداد زیادی افراد لیسانس، فوق لیسانس و PHD بیکار وجود دارد و همین شرایط در نیروهای سلامت هم هست.

وی به گفته افزود: باید به اندازه ای که توان جذب داریم نیروی انسانی تربیت کنیم.

 عین الهی گفت: وقتی کشورهای اروپایی زیرساخت ها را فراهم می کنند درمانگاه و بیمارستان به اندازه کافی ایجاد می کنند بنابراین جذب نیرو هم بالا می رود.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: در حال حاضر حدود 220 بیمارستان در حال تکمیل در کشور داریم و زمانی که این بیمارستان ها تکمیل شود نیروی انسانی را باید تامین کنیم.

وی اضافه کرد:​ ما به اندازه ظرفیت و زیر ساخت هایی که داریم باید نیروی انسانی را تامین کنیم و اگر نیروی انسانی به اندازه زیر ساخت ها نباشد تعداد زیادی نیروی بیکار خواهیم داشت.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: سطح پزشکی ایران با گرجستان و کشورهای همجوار اصلا قابل مقایسه نیست و در حال حاضر سطح پزشکی ایران عالی است.

وی در باره موضوع بومی گزینی هم افزود: به موضوع بومی گزینی اعتقاد دارم؛ ما از دو طریق می توانیم مشکلات مناطق محروم را حل کنیم اول استفاده از نیروها به عنوان نیروی طرح است ولی مدت طرح محدود می باشد دوم کلید حل مشکل مناطق محروم بومی گزینی است و این جزو برنامه های ما می باشد و سعی می کنیم آن را عملیاتی کنیم.

عین الهی گفت:​الان حدود 30 هزار مرکز بهداشتی داریم و بهداشت مقدم بر درمان است و باید به نیروهای مرتبط با بهداشت بیشتر توجه و بکار گیری شود.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: باید در موضوع درمان به شرایطی برسیم که وقتی فرد بیمار می شود فقط دغدغه بیماری داشته باشد و راهکار هم این است که مریض ها درست شناسایی شوند و درمان های اولیه انجام شود و همچنین درست به مراکز درمانی ارجاع داده شوند بنابراین نظام ارجاع، پزشکی خانواده و پرونده الکترونیک باید باهم عملیاتی شود وباید زیرساخت های لازم ایجاد شود.

وی ادامه داد: در صورتی یک طرح موفق می شود که مردم آن طرح را بپذیرند و عملیاتی کنند.

عین الهی خاطر نشان کرد: بسیاری از کشورهایی که طرح پزشک خانواده و پرونده الکترونیک را اجرا کرده ا ند توانستند شبکه های درمانی را با موفقیت ایجاد کنند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه درموضوع پرونده الکترونیک زیرساخت های خوبی وجود دارد افزود: پرونده الکترونیک با جدیت در وزارت بهداشت در حال انجام است.

وی گفت: یکی از کارهای خوب که در وزارت بهداشت انجام شد مشخص کردن مسیر دارو یا برچسب تی تک می باشد که شناسه دارو را مشخص می کند.

 عین الهی با بیان اینکه یکی از مشکلات کشور مصرف بی رویه دارو است ادامه داد: متوسط نسخه ای که از نظر علمی باید تجوز شود یک و نیم قلم دارو است و ما الان نزدیک به سه قلم دارو هستیم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: در پزشکی نوین روش های غیر دارویی در حال رشد است؛ دومین تجارت دنیا بعد از نفت، دارو است.

وی تصریح کرد: سبک زندگی بسیار مهم است و نحوه غذا خوردن، مصرف نمک و شکر زیاد، عدم تحرک موجب بالا رفتن مصرف دارو می شود و افرادی که دیابت و فشار خون دارند باید سبک زندگی خودش را مطابق با شرایط خود قرار دهند.

 عین الهی عنوان کرد: سیگار برای افرادی که فشار خون، بیماری قلبی و ریوی دارند بسیار خطرناک است و قطعاً باید تغییر سبک زندگی انجام دهند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در حوزه سلامت،​وزارت بهداشت یک سمت است ولی سمت دیگر کل عوامل مداخله گر در سلامت است که اینها همه باید در سلامت افراد موثر باشد و هدف اصلی ما باید در جهت سلامت مردم باشد.

وی درباره ارائه خدمات پزشکی در بسته IT هم افزود: این خدمات یکی از راهکارهایی است که در دنیا مطرح می باشد و در کشور ما هم موسسه برکت این خدمات را به عنوان پایلوت انجام داده است؛ البته برای مناطق محروم از این روش ها می توان استفاده کرد ؛ حتی برای جاهایی که امکانات کمتری دارند مانند پاتولوژی، رادیولوژی هم می تواند انجام بگیرد و این خدمات را در برنامه داریم و اجرایی خواهیم کرد.

وی درباره طب سنتی هم گفت: از گذشته با طب سنتی خو گرفتیم و طب سنتی باید مستند و به صورت یک مجموعه های علمی گردآوری شود و وزارت بهداشت باید توصیه ها را با مستندات و اطمینان به مردم اعلام کند و بر اساس حدس و گمان نیست و باید تحقیقات در طب سنتی به نتیجه برسد و بعد اعلام کنیم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: درمرکز تحقیقات اصفهان درباره گل سرخ بررسی کردند و متوجه شدند که گل سرخ می تواند درجلوگیری از آلزایمر موثر باشد از این نوع تحقیقات ها زیاد است و برای اینکه تحقیقات را شکل دهیم طب سنتی را در قالب یک رشته دانشگاهی بردیم و امروز دکترای طب سنتی را در کشور تربیت می کنیم و هشت دانشکده طب سنتی در کشور داریم که این تعداد را افزایش خواهیم داد همچنین در گیاهان دارویی هم رشته تحصیلی ایجاد کردیم و الان گیاهان دارویی در مناطق مختلف کشور کشت می شود و هر کدام از این موارد که پژوهش و مستند و به عنوان یک کتاب علمی شود ما صددرصد به آن اعتقاد داریم کمیته طب سنتی را در وزارت بهداشت تشکیل دادیم و افراد تحصیل کرده طب سنتی در حال فعالیت هستند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: افرادی که در طب سنتی تجربه و معلومات دارند به ما اعلام کنند تا ما موارد را بررسی کنیم و اگر به نتیجه برسیم از آن استفاده خواهیم کرد؛ الان داروهای گیاهی داریم که از وزارت بهداشت مجوز گرفتند و در داروخانه ها وجود دارد.

وی درباره پرداخت مطالبات کادر درمان گفت:بخشی از معوقه های کادر سلامت هفته پیش تخصیص داده شد و در حال توزیع بین دانشگاه ها می باشد و امیدواریم این شرایط را به روز برسانیم نزدیک به هزار و 500 میلیارد تومان برای این کار تخصیص دادیم و بودجه آن دریافت شده است.

 عین الهی درباره موضوع استخدام پرستاران و اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری هم افزود:​این دو مورد را با نظر موافق به مراجع مربوط به برنامه و بودجه ارسال کردیم و نظام پرستاری هم پیگیر این موضوع می باشد و نظر ما هم بر اجرایی شدن آن است؛ البته بیشتر این موارد به منابع بستگی دارد ولی نظر ما موافق این موضوع است و برای انجام آن تلاش می کنیم.

وی درباره اصلاح حوزه مالیاتی پزشکان گفت: اکثریت پزشکان در حوزه مالیات حضور دارند البته شاید تعداد معدودی از پزشکان هستند که فرار مالیاتی دارند و درموضوع مالیات در بخش دولتی که مشخص می باشد و دربخش غیر دولتی، پزشکان از بقیه اقشار که در بخش آزاد فعال هستند مالیات را بهتر پرداخت می کنند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: همه اقشاری که درآمد دارند باید مالیات را به موقع پرداخت کنند.

 عین الهی از صدا و سیما به دلیل روشن گری مردم تشکر کرد و گفت: واکسیناسیون که الان دراین سطح انجام می شود در واقع یک کار همگانی است و صدا و سیما به ما کمک و مردم را تشویق می کند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: از همکاران، معاونان و روسای دانشگاهی خواهش می کنم که به صورت شفاف با مردم صحبت کنند.

وی تصریح کرد: تمام سعی ما بر این است که درد مردم را کم کنیم چون درد مردم،درد ما می باشد و البته مردم را خانواده خودم می دانم و تلاش می کنیم با تمام قدرت در جهت رفع مشکلات مردم قدم برداریم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1116025 برچسب‌ها وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درمان و آموزش پزشکی گفت درمان و آموزش پزشکی پرونده الکترونیک آقای عین اللهی خاطر نشان وزارت بهداشت نیروی انسانی عین اللهی وزیر بهداشت تعداد زیادی عین الهی انجام دهیم محدودیت ها مرگ و میر انجام شد میلیون د واکسن ها ز واکسن بر اساس طب سنتی داده شد روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۷۶۳۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت مجلس با ارسال گزارش دارو به قوه قضائیه

به گزارش «نماینده»، نمایندگان در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۴ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در خصوص دلیل کمبود و گرانی دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی ناشی از استنکاف از اجرای جزء (۱) بند (س) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و ردیف (۱۶) جدول مصارف تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور با ارسال این موضوع به قوه قضائیه با ۶۷ رأی موافق، ۱۳۷ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۸ نماینده حاضر در صحن مخالفت کردند و فرصت مجددی به دستگاه های مربوطه برای رفع مشکلات حوزه دارو، تجهیزات پزشکی و شیرخشک دادند.

سلمان اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت ودرمان گزارش این کمیسیون درباره دلایل کمبود دارو و تجهیزات پزشکی را طبق ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس به شرح زیر قرائت کرد.

گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در خصوص دلیل کمبود و گرانی دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی ناشی از استنکاف از اجرای جزء (۱) بند (س) تبصره (۱) قانون بودجه سال ١٤٠١ کل کشور و ردیف (١٦) جدول مصارف تبصره (١٤) قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور»

مقدمه:

با استناد به سیاست‌های کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و براساس تکلیفی که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در بند (س) تبصره (۱) قانون بودجه سال ١٤٠١ با هدف ساماندهی صنعت دارو و با محوریت سیاستگذاری جدید در حوزه یارانه دارو بر عهده دولت گذاشته بودند، طرح دارویار در بودجه سال ۱٤۰۱ توسط دولت محترم اجرایی و وعده داده شد که با کمک این طرح از طریق انتقال یارانه دارو از ابتدای زنجیره تأمین و توزیع به انتهای آن و تمرکز بر نظام بیمه‌ای، مدیریت بهینه زنجیره تأمین و توزیع به گونه ای اجرایی گردد که در حوزه کمبودها و قیمت اقلام دارویی فشار از روی دوش مردم برداشته شود. اما آنچه که در طی ۲سال سپری شده از زمان اجرایی شدن طرح دارویار، شاهد آن بوده ایم خارج شدن محسوس زنجیره تأمین و توزیع دارو از مدار تنظیم گری بوده به طوریکه تبعات آن از یک سو گریبانگیر بیماران و از سوی دیگر گریبانگیر فعالان صنعت دارو شده است. لذا کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی پس از آن که به دفعات مشکلات موجود، دغدغه مندی ها و الزامات و تکالیف دستگاه های مسئول را در قالب برگزاری جلسات نظارتی و متعاقباً ارائه ٤ گزارشات نظارتی در تاریخ های ١٤٠١/٠٥/١٠، ۱٤٠١/٠٨/٢٣ ، ۱٤۰۲/۰۳/۲۸ و ۱٤۰۲/۱۰/۱۸ به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران اعلام نموده است، اینک به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش عدم رعایت شئونات و نقص یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش ،پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و دستگاه های ١٤٠١/٠٥/١٠، ۱٤٠١/٠٨/٢٣ ، ۱٤۰۲/۰۳/۲۸ و ۱٤۰۲/۱۰/۱۸ به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران اعلام نموده است اینک به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای ،اسلامی گزارش عدم رعایت شئونات و نقص یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش، پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و دستگاه‌های زیر مجموعه آنان و سازمان تأمین اجتماعی را جهت رسیدگی در قوه قضائیه و سایر مراجع ذیصلاح تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌نماید.

بخش نخست: طرح مسئله

١- الزام اساسی طرح دارویار مطابق با تکلیف قانونی مجلس شورای اسلامی در بند (س) تبصره (۱) قانون بودجه سال ١٤٠١، عدم افزایش پرداخت از جیب بیماران بود، برهمین اساس با آغاز طرح عنوان شد که همه داروهای تحت پوشش بیمه مشمول طرح دارویار خواهند شد. لیکن علی رغم پوشش اولیه افزایش قیمتهای ناشی از اجرای طرح در عمده اقلام دارویی توسط بیمه‌ها، با گذشت کمتر از ۲ سال از آغاز طرح به واسطه افزایش‌هایی که طی این مدت مکرراً در قیمت اقلام دارویی رخداده است اولاً هم اکنون هزینه تهیه دارو برای بیماران بیش از ۱۱۰ درصد افزایش وزنی داشته و ثانیاً، درخصوص حداقل ١٦ درصد از مجموعه اقلام دارویی مشمول طرح دارویار پوشش افزایش قیمت ناشی از مابه التفاوت ارزی انجام نشده و در نتیجه این افزایش قیمت به جیب بیماران تحمیل شده است.

۲- قریب به ۱۵۰ قلم داروی پر مصرف دارای کمبود و محدودیت جدی بوده و نزدیک به ٦٥ قلم در شرایط کمبود حاد قرار دارند رفع این مشکل نیازمند برنامه ریزی کارآمدسازی سامانه های موجود و مدیریت دقیق سازمان غذا و دارو و بانک مرکزی در پیش بینی به موقع نیازهای کشور و تخصیص به موقع ارز برای این موارد می باشد. لازم به ذکر است که با توجه به عدم برنامه ریزی دقیق سازمان غذا و دارو، وضعیت ذخایر استراتژیک برخی از اقلام دارویی نیز مناسب نبوده به گونه ای که در حال حاضر موجودی مواد اولیه برای ۵۳ قلم دارو و موجودی نهایی تعداد ۶۸ قلم از داروهای ساخته شده کمتر از یک ماه است.

۳- علی رغم تصویب اعتبارات تبصره (١٤) قوانین بودجه سال‌های ١٤٠١ و ١٤٠٢ صرفاً با عنوان " تأمین مابه التفاوت نرخ ارز دارو"، به موجب انعقاد تفاهمنامه سه جانبه وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، تأمین مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی برای خرید تجهیزات پزشکی و شیرخشک (سالانه به مبلغ ۱/۵ میلیارد دلار) در مغایرت با قانون مصوب و از محل اعتبارات تبصره مذکور اختصاص یافته است. این بی انضباطی مالی از جمله عوامل موثر در کاهش اعتبارات اختصاص یافته به حوزه دارو و رخداد تبعات آن در بازار دارویی کشور بوده است.

۴- به رغم توافقات منعقده در راستای تحقق الزامات اجرایی طرح دارویار، سازمان برنامه و بودجه مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی ( ٤٢٠٠ تومانی) با نرخ سامانه نیما که برابر مبلغ ٤۲۹،۱۳۸ میلیارد ریال در سال ١٤٠١ و مبلغ ٢٤٨،٧١٥ میلیارد ریال در سال ١٤٠٢ می باشد را به بانک مرکزی پرداخت ننموده است که این امر منجر به افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی گردیده و متعاقباً باعث شده تا بانک مرکزی به این بهانه از همکاری موثر در تخصیص منظم ارز و تأمین نقدینگی مورد نیاز صنعت دارو از طریق اعطای تسهیلات اجتناب نماید. لازم به ذکر است به استناد اطلاعات موجود در سامانه تجارت در سه ماهه ابتدایی سال ١٤٠٢ ، تخصیص و تأمین ارز صرفاً به مبلغ حدود ۷۰ میلیون دلار صورت پذیرفته است که بدیهی است زمینه ساز کمبودهای رخداده در طی ماه های آتی بوده است.

۵- عدم نظارت موثر بانک مرکزی بر عملکرد بانک های عامل در اعطای تسهیلات ریالی برای تأمین سرمایه در گردش مورد نیاز صنعت دارو و نیز شرکتهای تراستی در انتقال به موقع ارز به ذینفع نهایی همواره به عنوان یکی از چالشهای جدی در حوزه کمبود دارو محسوب شده است از جمله مصادیق چالشهای موجود در ارتباط با شرکت های تراستی میتوان به کندی در حواله کرد ارز مورد نیاز حوزه بهداشت و درمان توسط شرکت کارگزاری نیکو اشاره داشت که به دفعات مورد گوشزد کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته اما مشکلات مرتبط با آن همچنان حل نشده باقی مانده است.

٦- علی رغم تصویب ۶۹۰،۰۰۰ میلیارد ریال در ردیف ١٦ تبصره ١٤ قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور با عنوان " ما به التفاوت نرخ ارز دارو" و تحقق ٦٩ درصدی این منابع تا ۱٤۰۲/۱۲/۲۹ سازمان برنامه و بودجه با اقدام به تخصیص ۷۱ درصد از منابع تحقق یافته آن هم به صورت نامنظم تا پایان سال گذشته اعتبارات سازمانهای بیمه گر و یارانه ارزی مربوط به اجرای طرح دارویار را به کفایت تخصیص نداده که این امر منجر به انباشت مطالبات ارکان مختلف زنجیره تأمین و توزیع دارو شده است.

۷- علی رغم مفاد بند (ب) تبصره (۱۷) قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور مبنی بر الزام دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های تحت پوشش آن ها برای بازپرداخت انحصاری مبالغ حاصل از فروش دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی به داروخانه‌ها و شرکتهای پخش تأمین کننده از طریق یک حساب اعتباری جداگانه اغلب این نهادها حکم تکلیفی مذبور را به دلیل جلوگیری از عدم ایجاد وقفه در فرآیندهای پرداخت رعایت ننموده به گونه ای که در مجموع ۱۰۵،۹۵۱ میلیارد ریال از ردیف درآمدی حاصل از دارو در سایر بخشهای درآمدی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعمال حساب شده است. خاطرنشان می‌سازد در خصوص نشاندار کردن منابع و یارانه‌های تخصیصی در طول زنجیره تأمین و توزیع دارو و واریز مستقیم اعتبارات خزانه به حساب شرکت های پخش و داروخانه‌ها در ارتباط با دستگاه‌هایی مانند سازمان تأمین اجتماعی نیز توسط نهادهای مسئول اقدام موثری صورت نگرفته است.

۸- علی رغم مطالبه مکرر مجلس شورای اسلامی مبنی بر اصلاح سازمان غذا و دارو از طریق طی روال قانونی تا کنون این امر توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی محقق نشده است که نتیجه آن عدم توفیق در نظارت مستمر و انجام بهینه وظایف محوله بوده است.

بخش دوم: جمع بندی موارد استنکاف از قانون

۱ - استنکاف و نقض بند پنجم و جزء دوم از سیاست های کلی نظام سلامت ( ابلاغی مقام معظم رهبری) در خصوص سیاست گذاری و نظارت کارآمد بر تولید و مصرف و واردات دارو و مدیریت بهینه منابع سلامت از طریق نظام بیمه ای توسط کلیه ارکان مسئول در دولت با محوریت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

۲- استنکاف و نقض بند (الف) ماده (۷۲) قانون برنامه ششم توسعه در خصوص وظیفه تولیت نظام سلامت به ویژه نظارت بر عملکرد سازمانها و شرکتهای بیمه پایه و تکمیلی و ارائه کنندگان خدمات سلامت در راستای حمایت از بیماران و خدمات گیرندگان توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

۳- استنکاف و نقض بند (س) تبصره (۱) قانون بودجه سال ١٤٠١ کل کشور در خصوص ساماندهی وضعیت دارویی کشور از طریق اصلاح نظام یارانه ارزی و بیمه‌ای کشور توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی

۴- استنکاف و نقض ردیف ١٦ تبصره ١٤ قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور در خصوص تخصیص و پرداخت منابع اعتباری مصوب با عنوان تأمین مابه التفاوت نرخ ارز «دارو توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی»

۵- استنکاف و نقض بند (ب) تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور در خصوص جداسازی کامل حساب بانکی و دفاتر مالی مربوط به حوزه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی و نیز تفکیک ردیف اعتباری دارو از سایر حساب های دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستان های تحت پوشش آنها توسط بانک مرکزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه

٦- استنکاف و نقض ماده (۷) قانون محاسبات عمومی و بند (د) ماده (۲۸) قانون الحاق مقررات مالی دولت (۲) مرتبط با تکلیف به مصرف یا مصارف معین اعتبارات مصوب توسط سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان های بیمه گر به ویژه سازمان تأمین اجتماعی

۷-استنکاف و نقض ماده ۳۸ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ۱۳۹۳,۱۲٫۴ مجلس شورای اسلامی و جزء (۱) بند (ل) تبصره (۱۷) قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور در خصوص وظیفه سازمانهای بیمه گر برای پرداخت صورت حسابهای ارسالی از سوی بیمارستانهای طرف قرارداد در مهلت مقرر توسط کلیه سازمانهای بیمه گر بالاخص سازمان تأمین اجتماعی

۸-استنکاف و نقض جزء (٤) بند (س) تبصره (۱۷) قانون بودجه سال ١٤٠٢ کل کشور در ارتباط با تجهیز سامانه‌های اطلاعاتی و خدماتی حوزه سلامت و به ویژه امکان تبادل اطلاعات با پایگاه ملی سلامت توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

در پایان:

با عنایت به آن که در طی دوره ٤ ساله مجلس یازدهم و به ویژه پس از اجرای طرح دارویار انجام تکالیف قانونی دستگاه‌های اجرایی در حوزه ساماندهی وضعیت نظام دارو و درمان کشور به کرات توسط کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی مورد تأکید و مطالبه قرار گرفته است اما متأسفانه کماکان شاهد وضعیت نامناسب این حوزه و تحمیل فشار بر دوش مردم می‌باشیم، مراتب برای اتخاذ تصمیم مقتضی برای ارسال موضوع به قوه قضائیه به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی به حضور نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تقدیم می گردد.»

دیگر خبرها

  • آغاز واکسیناسیون زائران حج تمتع ۱۴۰۳ در خراسان رضوی 
  • کمک چهار میلیارد ریالی خیرین سلامت به بیمارستان حضرت زهرا (س) فریمان
  • زیرمیزی نماد ناهنجاری در عرصه سلامت
  • دارو باز هم داد مجلس را درآورد؛ دارویار پس از ۲ سال به کجا رسید؟
  • بیش از 95 درصد مردم چهارمحال و بختیاری به شاخص‌های سلامت دسترسی دارند
  • مخالفت مجلس با ارسال گزارش دارو به قوه قضائیه
  • اختصاص ۷ همت به طرح دارویار
  • کمبود ۱۰۰۰ نیروی انسانی در حوزه بهداشت و درمان قم
  • اغازواکسیناسیون پنوموکوک (سینه پهلو)در مجموعۀ زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
  • متن کامل گزارش کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره کمبود دارو