Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-20@05:04:59 GMT

ماجرای قبض برق نجومی یک سلبریتی ورزشی

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۲۴۶۱۵

ماجرای قبض برق نجومی یک سلبریتی ورزشی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، بسیاری از ما بارها شنیده‌ایم که نظام تعرفه‌گذاری غلط و ناعادلانه و پرداخت غیر هدفمند یارانه حامل‌های انرژی سبب شده تا بخش قابل توجهی از منابع بیت‌المال متعلق به آحاد مردم به جیب اقلیت پرمصرف و عمدتا ثروتمند در کشور برود.

این شنیده‌ها عمدتا در قالب واقعیت‌های آماری نهان شده و کمتر شاهد بروز عینی آن به منظور درک بهتر از شرایط تعرفه‌گذاری حامل‌های انرژی هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر همین اساس به منظور بررسی یک نمونه از ضرر و زیان نظام تعرفه‌گذاری در بخش برق به بررسی آخرین قبض برق یک سلبریتی ورزشی پرداختیم که پیشتر با اعتراض به مبلغ قبض خود خبرساز شده بود و جامعه نیز واکنش منفی نسبت به مصرف نجومی این سلبریتی ورزشی ارائه داد.

*سلبریتی ورزشی همچنان به مصرف نجومی برق ادامه می‌دهد

بررسی آخرین قبض صادر شده این سلبریتی ورزشی در دوره هشتم صدور قبض سال 1400 متعلق به مصرف آبان‌ماه سال 1400، میزان مصرف معادل 7000 کیلووات ساعت برای این سلبریتی ورزشی به ثبت رسیده است. این مسئله بیانگر آن است که واکنش‌های مردم پیرامون مصرف نجومی این فرد کارگر نبوده و وی همچنان به بلعیدن برق ادامه می‌دهد.

البته انتظار کاهش مصرف برق آن هم با نظام تعرفه‌گذاری کنونی انتظار بیهوده‌ای است و مادامی که شاهد این مسئله باشیم که برق با قیمتی بسیار نازل تر از قیمت تمام شده و بدون ارزش خاص به دست مصرف کننده برسد، طبیعی است که ثروتمندان نیز به مصرف بدون حساب و کتاب خود ادامه دهند.

*مصرف برق یک مشترک پرمصرف 30 برابر الگوی مصرف

بر اساس اطلاعات مستند شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، حد رعایت الگوی مصرف در شهر تهران در فصل تابستان برابر 300 کیلووات ساعت تعیین شده و این عدد در سایر فصول سال برابر 200 کیلووات است.

میزان الگوی مصرف برق تعیین شده برای هر منطقه از کشور نیز متفاوت بوده و این الگو با تحلیل دقیق روند دما و به خصوص میزان رطوبت و همچنین تجهیزاتی که مشترکان برای زندگی جاری به صورت متعارف مصرف می‌کنند، مشخص خواهد شد.

در همین راستا، این سلبریتی ورزشی بسیار پرمصرف در آبان‌ماه سال جاری 35 برابر الگوی مصرف تعیین شده در پایتخت نسبت به مصرف برق اقدام کرده است. البته میزان عملکرد این مشترک که براساس تقسیم بندی شرکت توانیر بد مصرف نیز خطاب می‌شود، در بازه‌های زمانی یک سال گذشته به 47 برابر الگوی مصرف تعیین شده تهران نیز رسیده است، اما به طور میانگین میزان مصرف برق ثبت شده توسط وی 30 برابر الگوی مصرف تعیین شده است.

*یارانه پنهان دریافتی سلبریتی ورزشی 22 برابر یک مشترک خوش مصرف

ممکن است تا اینجا به این مسئله فکر کنید، که مصرف برق هر مشترک مسئله‌ای است که به خود و بستگی دارد و هر شخص مختار است، به اندازه نیاز خود مصرف کند، این گزاره تحت عنوان جملات کوتاه‌تری نظیر اینکه، «هرچه بخواهم مصرف می‌کنم و بهای آن را می‌پردازم.» نیز متبلور می‌شود.

برای بررسی اینکه این موضوع تا چه اندازه صحیح است باید گفت، این مسئله تا زمانی برقرار است که از محل مصرف برق یک مشترک آسیبی به سایر مشترکان نرسد. به عبارت بهتر با توجه به نظام تعرفه‌گذاری برق یارانه‌ای کشور، قیمت برق بسیار کمتر از قیمت تمام شده به دست مشترکان می‌رسد و از طرفی ما به التفاوت قیمت تمام شده و قیمت فروش برق نیز تحت عنوان یارانه انرژی از جیب همه مردم به جیب مصرف کنندگان می‌رود. در این نظام تعرفه گذاری، پرمصرف‌های به اندازه‌ای که بیشتر برق مصرف می‌کنند، بیشتر از یارانه متعلق به همه مردم بهره‌مند می‌شوند. در نتیجه میزان مصرف نجومی باعث می‌شود تا هزینه بیشتری به سایر مردم تحمیل شود.

به منظور بررسی این مسئله خوب است بدانیم، این سلبریتی ورزشی بسیار پرمصرف در طول 1 سال گذشته نزدیک به 47 میلیون تومان بابت بهای برق پرداخت کرده است. این در حالیست که ارزش واقعی برق مصرفی یکساله توسط وی با احتساب مبلغ برق صادراتی 8 سنت دلار برای هر کیلووات و همچنین مفروض گرفتن قیمت هر دلار برابر 25 هزار تومان، برابر 170 میلیون تومان محاسبه می‌شود.

این یعنی این سلبریتی ورزشی بسیار پرمصرف در طول فقط یک سال نزدیک به 123 میلیون تومان یارانه پنهان برق دریافت کرده است. این در حالیست که یک مشترک خوش مصرف در پایتخت که الگوی مصرف را رعایت می‌کند، در طول یک سال تنها 5.5 میلیون تومان یارانه پنهان انرژی برق دریافت می‌کند.

در حقیقت مصرف نجومی این سلبریتی ورزشی سبب شده تا دریافتی یارانه پنهان برق وی 22 برابر یک مشترک خوش مصرف تهرانی است.

در چنین شرایطی مادامی که هزینه واقعی برق از این مشترک اخذ نشود و این هزینه از جیب سایر مردم برداشت شود، طبیعتا استناد به این گزاره که مصرف هر شخص به خود وی ارتباط دارد، گزاره‌ای غلط است.

البته در این موضوع انگشت اتهام نه به سوی پرمصرف‌ها بلکه به سوی وزارت نیرو است، چراکه با اهمال‌کاری در تعرفه‌گذاری صحیح انرژی زمینه توزیع ناعادلانه یارانه انرژی و هدایت این مبلغ عظیم از جیب همه مردم به جیب پرمصرف‌ها را فراهم کرده است.

*چرا مشترکان دیماندی مشمول افزایش تعرفه پرمصرف‌ها نشده‌اند؟

علاوه بر مسئله تعرفه‌گذاری انرژی نگاه دقیق‌تر به قبض برق صادر شده برای این سلبریتی ورزشی بیانگر این امر است که نوع تعرفه‌گذاری ویلای مجلل وی با نوع تعرفه‌گذاری متعارف خانگی تفاوت دارد. به عبارت دیگر این مشترک از کنتور دیماندی استفاده می‌کندو بر این اساس میزان مصرف برق وی از الگوی دیگری پیروی می‌کند. همین مسئله سبب شده تا پله تعرفه پله‌های مصرفی برای این مشترک لحاظ نشود.

بر همین اساس در شرایطی که چندی پیش وزارت نیرو در اقدام صحیح اما دیرهنگام، تعرفه برق مشترکان پرمصرف در پله 2 برابر الگوی را به نرخ میانگین خرید برق تضمینی تجدیدپذیرها یعنی 800 تومان برای هر کیلووات ساعت افزایش داد، اما این افزایش قیمت شامل این سلبریتی ورزشی به دلیل تفاوت کنتور برق نشده است. از این رو قبض 5.2 میلیون تومانی این مشترک با احتساب تعرفه جدید برق باید معادل 6.4 میلیون تومان تعیین می‌شد.

سوال مشخصی که در این بحث وجود دارد، آن است که بر اساس چه قانونی نوع کنتور دیماندی باید به یک مشترک خانگی اختصاص یابد و چرا هزینه برق این مشترکان پرمصرف ثروتمند باید مجزا از سایر مردم تعیین شود؟

*اقتصاد انرژی کشور نیازمند جراحی زودهنگام

 تداوم روند تعرفه‌گذاری غلط انرژی و هدایت منابع متعلق به همه مردم به قشر پر مصرف ثروتمند، سبب شده تا صنعت برق در طول سال‌های گذشته با آسیب‌های جدی مواجه شده و گردش مالی این حوزه در کشور کمتر یک بیست و چهارم سایر کشورهای دنیا باشد.

آثار نامطلوب تعرفه‌گذاری غلط انرژی برق در کشور به همین مسئله ختم نمی‌شود و در سال‌های گذشته این عامل به شکل خاموشی‌های گسترده در زندگی مردم نمایان شده است، بر همین اساس گام اول تغییر شرایط موجود می‌تواند اصلاح دقیق  نظام اقتصادی صنعت برق با اولویت تغییر در تعرفه‌گذاری تعیین شود.

نکته قابل توجه در این حوزه آن است که شرایط تامین انرژی در کشور در حال حاضر جای فرصت‌سوزی ندارد و هرگونه تاخیر در جراحی اقتصاد انرژی کشور می‌تواند در آینده‌ای نه چندان دور خسارات جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد.

پربیننده ترین غافلگیری وزیر نفت از حضور سرزده رییسی + فیلم سهمیه ویژه‌ بنزین چند لیتر است؟ آخرین جزییات از احتمال افزایش یارانه نقدی رتبه جهانی دانشگاه‌ های ایران اعلام شد قیمت تلویزیون سایز بزرگ / (۱۴۰۰/۸/۵)

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: قبض برق سلبریتی ورزشی نظام تعرفه گذاری برابر الگوی مصرف میلیون تومان یارانه پنهان همه مردم میزان مصرف مصرف نجومی سبب شده تعیین شده پرمصرف ها یک مشترک مصرف برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۲۴۶۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی

هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما و وارد شدن سیستم‌های سرمایشی به شبکه برق، رشد چند برابری مصرف برق رخ می‌دهد و تأمین پایدار برق به بحث داغ روز‌های تابستان تبدیل می‌شود.

عموما در پیک تابستان ۱۲ هزار مگاوات افزایش مصرف، فقط از محل کولر‌های آبی به تقاضای برق کشور اضافه می‌شود و در مجموع حدود ۳۰ هزار مگاوات در بخش سرمایشی مصرف می‌شود که معادل مصرف برق در کشور مصر است و این میزان نشان از اهمیت توجه به افزایش بهره وری در این بخش دارد. به طور کلی۲۰ میلیون کولر آبی در کشور داریم که ۲۰ درصد مصرف در دوره اوج مصرف به این سیستم‌ها مربوط می‌شود.

در همین راستا اسفند ۱۴۰۱ تفاهم‌نامه مشترکی میان وزارتخانه‌های نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد به امضاء رسید که بر اساس آن کاهش رشد بی‌رویه مصرف برق در کشور از طریق ارتقای بهره‌وری انرژی در تجهیزات برقی و لوازم خانگی و همچنین ارتقای بهره‌وری انرژی برق در تولید کولر‌های آبی و الکتروموتور‌ها مورد هدف قرار گرفت.

با اجرایی شدن این تفاهم‌نامه تولید کولر‌های آبی دارای رده انرژی A و بالاتر با بازنگری استاندارد مصرف انرژی این لوازم الکترونیکی و به منظور ارتقای بهره وری انرژی کولر‌های آبی از ابتدای دی ماه ۱۴۰۲ اجرایی شد.

به گفته مسئولان صنعت برق با جایگزینی ۲۰ میلیون کولر آبی که موتور‌های با راندمان پایین دارند، ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جویی برق محقق می‌شود که معادل احداث یک نیروگاه با اعتبار احداث ۵ میلیارد دلاری است.

در ادامه محمدمهدی پیغمبرزاده، معاون بهره وری انرژی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی با اشاره به هدف گذاری‌ها برای افزایش بهره وری کولر‌های آبی گفت: به طور متوسط طی یک سال بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون کولر جدید در کشور تولید می‌شود موتور‌های فعلی که در کولر‌ها وجود دارد موتور‌های القایی است که راندمان آنها حداکثر ۶۰ درصد است؛ اما موتور‌های BLDC که در دستور کار تولید قرار گرفته اند راندمانی در نزدیکی ۹۰ درصد دارند و برای اینکه کولر بتواند رده انرژی A و بالاتر کسب کند باید حتما از موتور‌های پربازده استفاده کند؛ به عبارتی راندمان آن باید بالای ۸۰ تا ۸۵ درصد باشد.

او افزود: اگر این اتفاق بیفتد برآورد ما این است که سالانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات در سال کاهش توان مصرفی برق در بحث مصرف کولر‌ها داشته باشیم.

همچنین مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل شرکت توانیر در این خصوص گفت: در صورت استفاده از موتور‌های پربازده در کولر‌های آبی، میزان مصرف برق یک کولر ۵۰ درصد نسبت به میزان فعلی آن کاهش پیدا می‌کند.

این مقام مسئول در پاسخ به اینکه در تابستان امسال چه میزان از محل افزایش بهره وری سیستم‌های سرمایشی در مصرف برق صرفه جویی می‌شود؟ گفت: در حال حاضر با توجه به استاندارد تعریف شده به صنایع کولرساز، خط‌های تولید این موتور‌ها ایجاد شده و امیدواریم که تا تابستان امسال با تعویض موتور کولر‌های فرسوده و جایگزینی موتور‌های پربازده، حدودا امکان ۵۰ مگاوات کاهش مصرف در این حوزه را داشته باشیم که میزان مصرف قابل توجهی است.

گفتنی است، بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی هم تبلیغات کولر‌های گازی ممنوع شده تا استفاده از این نوع کولر‌ها در مناطق عادی که بار اضافی را به شبکه برق تحمیل می‌کند ترویج پیدا نکند. با وجود کولر‌های آبی، مشترکان این مناطق اساسا نیازی به استفاده از کولر گازی ندارند و نصب این نوع از لوازم سرمایشی، افزایش شدید مصرف برق را در پی دارد. با توجه به اینکه اکثر نقاط کشور در دسته مناطق عادی قرار دارند و الگوی مصرف در این مناطق ۳۰۰ کیلووات ساعت است، استفاده از این کولر‌ها باعث عبور مشترکان از این الگو و افزایش تعرفه برق در قبوض آنها می‌شود؛ بنابراین استفاده از کولر‌های گازی تنها برای نقاط گرمسیری کشور توجیه خواهد داشت.

رجبی مشهدی در این باره گفت: مصرف ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور در فصل گرم سال، ۱۰ هزار مگاوات است و ۱۰ میلیون کولرگازی هم در کشور داریم که دو برابر کولر‌های آبی و معادل ۲۰ هزار مگاوات مصرف برق دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی
  • سوژه‌های «محفل» که به سلبریتی قرآنی تبدیل شدند | ماجرای دعوت عربستان از قاری نوجوان چه بود؟
  • آخرین خبرها از ساخت پایتخت ۷ / دستمزد نجومی سلبریتی‌ها اصلاح می‌شود
  • آخرین خبر‌ها از ساخت «پایتخت ۷»؛ دستمزد نجومی سلبریتی‌ها
  • نشست مشترک آژانس‌های گردشگری شهرستان گرگان 
  • آخرین خبر‌ها از ساخت پایتخت ۷ | دستمزد نجومی سلبریتی‌ها اصلاح می‌شود
  • تعرفه برق مشترکان خانگی تغییر می‌کند؟
  • تعرفه برق مشترکان خانگی تغییر نمی‌کند/ پرمصرف ها نقره داغ می‌شوند
  • تعرفه برق مشترکان خانگی تغییر نمی کند/ پرمصرف ها نقره داغ می شوند
  • آخرین خبرها از ساخت پایتخت ۷ | دستمزد نجومی سلبریتی‌ها اصلاح می‌شود