Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-25@23:50:14 GMT

عامل اصلی آلودگی هوای کلانشهرها

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۲۵۳۱۵

مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی با بیان اینکه ۹۱ درصد سوخت نیروگاه‌ها گاز طبیعی است، گفت: آلودگی هوای تهران ارتباطی با سوخت نیروگاه‌ها ندارد چرا که در پنج سال گذشته حتی یک لیتر مازوت هم در نیروگاه‌های اطراف تهران استفاده نشده است.

به‌ گزارش «انرژی امروز» از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، ساناز جعفرزاده در گفت‌وگو با روزنامه همشهری با اشاره اینکه به هیچ‌کدام از نیروگاه‌های استان تهران طی پنج سال اخیر مازوت مصرف نکرده‌اند، افزود: بر اساس داده‌های رسمی منتشر شده در سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای کلانشهرهای کشور، بانک جهانی و ترازنامه سالانه انرژی، دلیل اصلی افزایش آلودگی هوای کلانشهرها ناشی از مصرف سوخت فسیلی بنزین و گازوئیل به‌ویژه ناشی از تردد کامیون‌ها و اتوبوس‌های گازوئیل‌سوز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی تاکید کرد: در هر سه منبع معتبر که اقدام به سنجش ذرات معلق در هوا می‌کنند، سهم آلاینده اکسید کربن که ناشی از مصرف مازوت باشد، گزارش نشده است.

مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی با بیان اینکه ۹۱ درصد سوخت نیروگاه‌ها گاز طبیعی است، ادامه داد: آلودگی هوای تهران ارتباطی با سوخت نیروگاه‌ها ندارد چرا که در پنج سال گذشته حتی یک لیتر مازوت هم در نیروگاه‌های اطراف تهران استفاده نشده است.

جعفرزاده با بیان اینکه در سایر نیروگاه‌های تهران همچون بعثت و طرشت به‌طور ۱۰۰ درصد از سوخت گاز طبیعی استفاده می‌شود، اظهار کرد: فاکتوری که هوای شهر تهران را آلوده می‌کند، بر اساس ترازنامه انرژی ذرات معلق بوده و این مسئله هیچ ارتباطی با سوخت نیروگاه‌ها ندارد.

وی با بیان اینکه سه نوع سوخت در نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: سوخت اصلی تمام نیروگاه‌ها گاز بوده که ۸۰ درصد سبد سوختی نیروگاه‌ها را تشکیل می‌دهد، زیر ۹ درصد سبد سوخت نیروگاه‌ها را سوخت مازوت تشکیل داده است که صرفا در نیروگاه‌های بخاری قابل استفاده است.

مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی ادامه داد: در شرایط اضطرار برای نیروگاه‌های سیکل ترکیبی گازوئیل استفاده می‌شود که انتخاب سوخت در حیطه وزارت نیرو نیست و براساس یک الزام و فرایند تخصیص سبد سوختی با اولویت بخش خانگی و مابقی برای صنایع بزرگ منجمله نیروگاه‌ها و سایر بخش‌هاست.

جعفرزاده با اشاره به اینکه نیروگاه‌های بخاری در طراحی اولیه بر پایه مصرف گاز طراحی شده‌اند، افزود: استفاده موقت و موردی این نیروگاه‌ها از سوخت جایگزین با هدف پایداری شبکه برق و تامین نیاز مردم انجام می‌شود و اولویت مصرف گاز در روزهای سرد سال با بخش خانگی است؛ به همین دلیل برای اینکه شاخص پایداری شبکه تولید و تامین برق کشور دچار آسیب نشود، این اجازه به نیروگاه‌های بخاری داده می‌شود تا در شرایط اضطرار از سوخت جایگزین استفاده کنند و به سمت سوخت پشتیبان تغییر شیفت داده می‌شوند چرا که متولی تامین سوخت نیروگاه‌ها شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی است.

وی در پاسخ به سؤالی درباره سوخت جایگزین نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی، گفت: سوخت این نیروگاه‌ها که 40 درصد از ظرفیت نیروگاه‌های کشور را شامل می‌شود، گازوئیل است و هم‌اکنون نه فقط در نیروگاه‌های تهران که در اصفهان هم سوخت مازوت استفاده نمی‌شود.

جعفرزاده اضافه کرد: بر اساس مطالعات و اطلاعات سیاهه انتشار سازمان حفاظت محیط‌زیست، بانک جهانی و ترازنامه انرژی کشور، 80 درصد از تولید ذرات معلق در هوا ناشی از وضعیت حمل‌ونقل کشور است و سهم ذرات ناشی از مصرف نفت کوره 9.1 درصد برآورد شده است.

آلودگی هوای شهر تبریز ناشی از مصرف موقت مازوت نیست

مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه در مواقع کمبود گاز در نیروگاه‌ها به‌صورت موردی و موقت از سوخت پشتیبان استفاده می‌شود، اظهار کرد: از مجموع 16 نیروگاهی که مجوز استفاده از مازوت در شرایط خاص دارند، در نیروگاه‌های اسلام‌آباد و شهید منتظری اصفهان و نیروگاه‌های بعثت، منتظر قائم، کرج و طرشت استان تهران به هیچ عنوان حتی یک لیتر هم مازوت مصرف نشده و نمی‌شود.

جعفرزاده درباره مصرف مازوت در نیروگاه‌های سایر کلانشهرها درباره انتقاد یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر مصرف مازوت در نیروگاه‌های تبریز و سهند می‌گوید: براساس اطلاعات مستند آلودگی هوای شهر تبریز هم ناشی از مصرف موقت مازوت نیست چرا که در ترکیب ذرات آلاینده این شهر، اکسید گوگرد مشاهده نشده و دلیل آلودگی هوای تبریز هم همانند تهران و سایر کلانشهرها عمدتا ناشی از وضعیت حمل‌ونقل است.

وی درباره مصرف مازوت در نیروگاه‌های مشهد، گفت: در یکی از نیروگاه‌های این شهر که از ابتدای امسال تاکنون مازوت مصرف نشده است و تنها نیروگاه توس در مواقعی که در شمال شرق کشور با بحران کمبود گاز مواجه شویم، به‌صورت موردی از مازوت استفاده می‌شود.

مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی تاکید کرد: با ادامه روند فعلی در سال ۱۴۲۰ تراز تولید گاز در کشور منفی می‌شود که این مابه‌التفاوت و رشد نیاز برق کشور این فاصله را زیاد می‌کند؛ لذا ناگزیر هستیم برق مورد نیاز را با سوخت دیگر تامین کنیم.

به‌گفته جعفرزاده در سال ۱۳۹۰ نزدیک به ۱۲ درصد سبد سوخت را مازوت تشکیل می‌داد؛ درحالی‌که از ابتدای سال تاکنون تنها دو درصد از مازوت استفاده شده است و پیش‌بینی می‌شود که با توجه به کمبود سوخت این عدد رشد داشته باشد، اما به بیش از ۶ درصد نخواهد رسید.

برچسب هاایران پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون) شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی (TPPH) وزارت نیرو

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: ایران پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو پاون شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی TPPH وزارت نیرو آسیا اروپا اقتصاد انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو سوخت نیروگاه ها استفاده می شود نیروگاه ها ناشی از مصرف آلودگی هوای وزارت نیرو مصرف مازوت سبد سوخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۲۵۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کیفیت هوای تهران در شرایط قابل قبول قرار دارد

به گزارش حوزه سایر رسانه های خبرگزاری تقریب، بارش باران که از عصر دیروز میهمان پایتخت نشینان شده منجر به ثابت بودن کیفیت هوا همچون روزهای گذشته شده بطوریکه شاخص لحظه‌ای کیفیت هوای شهر تهران روی عدد ۸۱ و در شرایط قابل قبول یا همان سالم قرار دارد البته در ۲۴ ساعت گذشته نیز شاخص کیفیت هوا با قرار گرفتن روی عدد ۷۷ در شرایط سالم بود.

بر اساس اطلاعات دریافتی از ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوای شهر تهران تمامی نقاط پایتخت در وضعیت سالم قرار دارد و هیچ نقطه‌ای از پایتخت ناسالم نیست.

از ابتدای امسال تاکنون، پایتخت نشینان پنچ روز هوای پاک و ۲۹ روز هم هوای سالم استنشاق کردند.

سال گذشته و براساس روز شمار شاخص آلودگی در مجموع ۱۰ روز هوای پاک، ۲۳۶ روز هوای قابل قبول، ۱۰۷ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۲ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌ها در پرونده شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • ۳۴ درصد مردم از کارت جایگاه داران استفاده می‌کنند
  • مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از نخستین موتور دیزلی جهان
  • مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از اولین موتور دیزلی جهان
  • سهم مشهدی‌ها از هوای پاک فقط ۲۶ روز در سال
  • شاخص آلودگی هوای مشهد امروز چهارشنبه ۴ اردیبهشت
  • با تغییر رژیم غذایی خود زمین را نجات دهید
  • میزان سفرهای حمل ونقل عمومی درون شهری زیر ۵۰ درصد است
  • میزان سفر‌های حمل ونقل عمومی درون شهری ۵۰ درصد است
  • کیفیت هوای تهران در شرایط قابل قبول قرار دارد