Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-24@13:55:22 GMT

چرا اکثر پروژه های مسکونی تعاونی ساز ناکام بوده اند؟

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۶۷۱۵۸

چرا اکثر پروژه های مسکونی تعاونی ساز ناکام بوده اند؟

به گزارش خبرنگار مهر، اخیر در نشست اتاق تعاون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت راه و شهرسازی تفاهم نامه ۳ جانبه ای به امضا رسید که بر اساس آن ۲۰۰ هزار واحد از طرح ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی که در اولویت دولت سیزدهم قرار دارد، به بخش تعاونی داده شد.

وزیر تعاون: تعاونی‌های مسکن را با نهضت ملی مسکن احیا می‌کنیم

حجت الله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در ابتدای مهر ماه امسال در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره احیای تعاونی‌های مسکن اظهار کرد: مقرر شده با همکاری وزارت راه و شهرسازی طرحی را در زمینه تعاونی‌های مسکن شروع کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسأله علاوه بر اینکه به تقویت برنامه مسکن دولت کمک می‌کند و موجب می‌شود برنامه سالانه یک میلیون مسکن جدی تر جلوتر برود، اشتغال خوبی هم ایجاد خواهد کرد.

وی ادامه داد: همچنین با استفاده از ظرفیت تعاونی‌های مسکن می‌توان به اقشار کم درآمدتر و کارگران برای خانه دار شدن کمک کرد.

وزیر راه و شهرسازی: کیفیت مسکن مهر تعاونی ساز پایین است

این در حالی است که رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی ۱۸ آبان در حاشیه همایش قیر و آسفالت در جمع خبرنگاران درباره کیفیت پایین مسکن مهر تعاونی ساز بیان کرد: هفته گذشته بازدیدی از مجموعه ۴ هزار واحدی مسکن مهر در یکی از استان‌ها داشتم که نهایتاً ۶ تا ۷ سال است که به بهره برداری رسیده اند؛ اما به دلیل کیفیت پایین ساخت و ساز، همه این واحدها نیز به بازسازی و نوسازی پیدا کرده اند.

وزیر سابق راه و شهرسازی: بیشتر مسکن مهرهای باقی مانده، تعاونی ساز هستند

پیش از این هم محمد اسلامی وزیر سابق راه و شهرسازی گفته بود: بخش اعظمی از واحدهای مسکن مهر باقی مانده، مجتمع‌های تعاونی ساز هستند که دچار مشکلات حقوقی شده و ادامه روند ساخت و ساز آنها سالهاست که متوقف مانده است.

پرونده‌های متعدد حقوقی تعاونی‌های مسکن که چند دهه از عمر آنها می‌گذرد

در دولت دهم که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از محل ادغام ۳ وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی و رفاه ایجاد و با آغاز طرح مسکن مهر همزمان شد، به دستگاه‌ها و ادارات اجازه داده شد تا تعاونی‌های مسکن با دوره زمانی ۵ ساله ایجاد کنند.

چرا تعاونی‌های مسکن با ناکامی‌های بزرگ روبه رو بوده اند؟

با این حال بخشی از این تعاونی‌ها با مشکلات متعددی همچون درگیری‌های درونی، پرونده‌های حقوقی متعدد و شکایت اعضا از هیئت مدیره های آنها، مشکلات بانکی، عدم تمدید مجوز در پایان ۵ سال و… روبه رو شدند که سبب توقف پروژه‌های مسکن مهر تعاونی ساز شدند.

در حال حاضر هم در تعدادی از شهرها که مجموعه‌های مسکن مهر در یک منطقه ساخته می‌شدند، هنوز هم با وجود تکمیل بیشتر پروژه‌ها و ساکن شدند خانوارها، تعدادی از واحدهایی که در اختیار شرکت‌های تعاونی مسکن بوده اند، نیمه کاره رها شده اند که جلوه بصری نامناسبی برای ساکنان مجموعه‌های مسکن مهر ایجاد کرده است.

به گفته برخی کارشناسان، به دلیل شکل نگرفتن بستر فرهنگی کار تعاونی و همکاری در ایران، هر چه قدر هم که دستگاه‌های متولی تعاون بخواهند در توسعه این بخش که در قانون اساسی، سهم ۲۵ درصدی از اقتصاد دارد را تقویت و احیا کنند، باز هم نمی‌توانند این کیک اقتصادی را از ۵ درصد بزرگ‌تر کنند.

برخی انبوه سازان بر این اعتقادند که بعید نیست در آینده‌ای نه چندان دور باز هم شاهد عدم توفیق واحدهای تعاونی ساز نهضت ملی مسکن همانند طرح مسکن مهر در صورت عدم نظارت دقیق بر فرآیندهای تعاونی‌های مسکن و بازنویسی قوانین و دستورالعمل‌های مربوطه باشیم.

ماجرای دعوای دو تعاونی بزرگ ساخت و ساز با دو وزارت راه و تعاون

در نیمه‌های بهار و ابتدای امسال بود که یک اتحادیه با نام اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران اقدام به تبلیغ گسترده طرحی با نام مسکن ملی اقساطی کرده بود؛ پس از آن نیز اتحادیه تعاونی‌های انبوه ساز شهر تهران نیز اقدام به تبلیغاتی اینچنین کرد که وزارت تعاون و وزارت راه و شهرسازی هم آنها را بدون مجوز اعلام کردند و هم به دلیل سوءاستفاده از نام طرح اقدام ملی مسکن، از آنها شکایت کردند که در ادامه این مشکلات میان این دو تشکل با این دو وزارت برطرف و اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران اقدام به ارائه مجوزهای خود کرد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی: مردم ذهنیت مثبتی به تعاونی‌های مسکن ندارند

خشایار باقرپور مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره علل ناکامی تعاونی‌های مسکن در ایران طی بیش از یک دهه‌ای که از عمر مسکن مهر می‌گذرد اظهار کرد: بر اساس قانون در هر شهر یک اتحادیه از تعاونی‌های همسو امکان تأسیس را دارند که اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران نیز بر همین اساس تشکیل شده است.

وی افزود: وزارت تعاون بر همه اتحادیه‌های شرکت‌های تعاونی و حتی خود شرکت‌های تعاونی نظارت دارد؛ خود اتحادیه‌ها نیز بر شرکت‌های زیرمجموعه و اعضای آن اتحادیه نظارت داشته و مشکلات حقوقی و اختلافات داخلی آنها را بررسی و مرتفع می‌کنند.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران ادامه داد: علی رغم آنکه وزارت راه و شهرسازی در دوره‌های زمانی متعدد با تعاونی‌های مسکن زوایایی داشته اند، اما در قانون حمایت از تولید و عرضه مسکن به نقش تعاونی‌های مسکن به طور مفصل پرداخته است. حتی در برخی اسناد بالادستی از جمله سند جامع تعاون کشور مصوب ۱۳۹۲، سهم بخش تعاون از ساخت مسکن تا ۵۰ درصد ذکر شده است.

سهم تعاونی مسکن از ساخت و ساز در ۸ سال اخیر زیر ۵ درصد است

باقرپور با اشاره به پروانه‌های ساختمانی صادره در هر فصل از فصول مختلف سال طی ۸ سال اخیر گفت: با این حال حداکثر یک درصد و در برخی موارد نیم درصد از پروانه‌های ساختمانی صادره به شرکت‌های تعاونی ساخت و ساز اختصاص دارد؛ همچنین از لحاظ تعداد واحدهای مسکونی کشور، ۲ درصد از ساختمان‌های مسکونی تعاونی ساز هستند.؛ از نظر متراژ نیز بین ۲ تا ۲.۲ درصد از متراژ پروانه‌های صادر شده مربوط به تعاونی‌هاست که نشان می‌دهد بعد از ۸ سال از تصویب سند جامع تعاون کشور، سهم این بخش از ساخت و ساز به ۵ درصد هم نرسیده است چه رسد به ۵۰ درصد.

چند شرکت تعاونی در حال یغما بردن پول‌های مردم در منطقه ۲۲ هستند ولی وزارت تعاون نظارتی ندارد

وی تصریح کرد: متأسفانه شاهد برخوردهای دوگانه وزارت تعاون با تعاونی‌های مسکن هستیم مثلاً چند تعاونی مسکن در منطقه ۲۲ تهران در حال به یغما بردن اموال مردم هستند ولی وزارت تعاون هیچ گونه دخالتی نمی‌کند؛ این تعاونی‌های انبوه سازی در حال ساخت و ساز روی اراضی‌ای هستند که هیچ مالکیتی نداشته و حتی پروانه ساخت هم ندارد ولی به اسم پیش فروش به تبلیغات گسترده اقدام کرده اند؛ تا کنون هر یک از این شرکت چند صد میلیارد تومان از پول‌هایی مردم را در اختیار گرفته اند و مجدداً شاهد تشکیل پرونده‌های پیش فروش مسکن مانند سال‌های گذشته باشیم.

ذهنیت بد مردم به تعاونی‌های مسکن را تعاونی‌های دستگاه‌های اجرایی ایجاد کردند

این فعال صنفی صنعت ساخت و ساز گفت: اینکه گفته می‌شود، بخش تعاون بدنام است، به نظر می‌رسد به دلیل سو رفتار شرکت‌های تعاونی متعلق به دستگاه‌های اجرایی و نیز رفتارهای نامناسب نظارتی دستگاه متولی بخش تعاون باشد که سبب شده تا اکثر مردم از شرکت‌های تعاونی مسکن دیدگاه منفی داشته باشند. البته باید بررسی کرد که تعداد تخلفات در انبوه سازهای بخش خصوصی بوده یا تعاون؟

وی خاطرنشان کرد: اگر جلوی تخلفات گرفته شود، می‌توان ذهنیت مردم نسبت به ساخت و سازهای تعاونی را اصلاح کرد، در حال حاضر ۸۰ درصد واحدهای مسکونی منطقه ۲۲ تهران را شرکت‌های تعاونی مسکن احداث کرده اند؛ مسکن مهر نیز به همت شرکت‌های تعاونی پیش رفت و اگر در تعاونی‌های مسکن مهر مشکلی پیش آمد، به دلیل ضعف‌های برنامه ریزی از سوی دستگاه‌های متولی بوده است.

قیمت گذاری دستوری هزینه ساخت نهضت ملی مسکن، روش منسوخی است

باقرپور با اشاره به تعیین هزینه ساخت و ساز دستوری در طرح‌های اقدام ملی مسکن و نهضت ملی مسکن از سوی سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی گفت: این روش‌های تکلیفی و دستوری منسوخ شده است؛ همین قیمت گذاری‌های دستوری سبب شکست شرکت‌های تعاونی مسکن می‌شود.

کد خبر 5349731 برهان محمودی

منبع: مهر

کلیدواژه: تعاونی مسکن نهضت ملی مسکن قیمت دلار قیمت خودرو نهضت ملی مسکن وزارت جهاد کشاورزی وزارت نیرو بانک مرکزی رستم قاسمی سید احسان خاندوزی قیمت یورو قیمت سکه بهار آزادی وزارت نفت وزارت راه و شهرسازی دلار 4200 تومانی جواد اوجی اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران شرکت های تعاونی مسکن وزارت راه و شهرسازی تعاونی های مسکن نهضت ملی مسکن وزارت راه مسکن مهر وزارت تعاون تعاونی ساز ساخت و ساز بخش تعاون دستگاه ها انبوه ساز ۵ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۶۷۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توضیحات وزارت راه و شهرسازی درباره یک گزارش

وزارت راه و شهرسازی در واکنش به گزارش اخیر خبرگزاری دانشجو در رابطه با نهضت ملی مسکن توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، وزارت راه و شهرسازی در واکنش به گزارش «آمار بدون روتوش نهضت ملی مسکن/ ساخت ۴ میلیون مسکن شاید وقتی دیگر!» توضیحاتی ارائه داده که ضمن تایید و خدشه وارد نکردن به آمار‌های ارائه شده توسط خبرگزاری دانشجو بیان کرده به مرور زمان تعداد واحد‌های در حال ساخت که مشخص نیست دقیقا در کجا قرار دارند و در چه مرحله‌ای از ساخت هستند افزایش یافته است.

متن توضیحات:
«به اطلاع مخاطبان گرامی می‌رساند روزانه اخبار متعددی اعم از متن و گزارش تصویری و حتی فیلم با موضوع نهضت ملی مسکن در پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به آدرس news.mrud.ir منتشر می‌شود که در تمامی رسانه‌های رسمی و غیررسمی نیز این محتوا‌ها قابل دریافت است. فارغ از هزاران محتوای منتشر شده، صرفا برای اثبات عدم رجوع خبرنگار به منبع مستند وزارت راه و شهرسازی در گزارش دهی اقدامات به اطلاع می‌رسد که آخرین وضعیت پروژه‌‎های طرح نهضت ملی مسکن علاوه بر ارائه تفصیلی در سفر هیأت دولت به استان سمنان در جمع خبرنگاران، در روز شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ -۱۸:۵۶ در گفتگوی خبرنگار پایگاه خبری با دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی news.mrud.ir/news/۱۶۳۸۹۲ توسط این وزارتخانه به اطلاع عموم رسیده است. به عبارتی خبرنگار محترم خبرگزاری دانشجو نه تنها برای دریافت آمار تماسی با مرکز ارتباطات وزارت راه و شهرسازی نداشته است؛ به پایگاه خبری وزارتخانه نیز مراجعه نکرده و فارغ از همه این موارد، به سرویس راه و شهرسازی خود خبرگزاری دانشجو هم مراجعه نداشته تا خبر منتشر شده این خبرگزاری با کد خبر: ۱۱۴۱۳۹۸ و تاریخ انتشار: ۲۰:۱۹ - ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ (https://snn.ir/fa/news/۱۱۴۱۳۹۸) را که گزارشی از آخرین وضعیت طرح‌های نهضت ملی مسکن است را ببیند. با توجه به کم توجهی خبرنگار حتی به مستندات منتشر شده در همان خبرگزاری دانشجو، برای اطلاع مجدد هم وطنان گرامی، آخرین اطلاعات اعلام شده وزارت راه و شهرسازی در خصوص وضعیت طرح نهضت ملی مسکن در زیر تقدیم می‌شود.
در دولت سیزدهم تا کنون ساخت بیش از ۲ میلیون و ۵۱۸ هزار و ۲۸۱ واحد مسکونی در سراسر کشور اجرا شده است. از این تعداد ۳۹۶ هزار و ۹۳۱ واحد مسکونی با واگذاری زمین رایگان در شهرها، طرح جوانی جمعیت و مشمولیت طرح‌های حایتی به متقاضیان صورت گرفته است.
همچنین ۷۹ هزار و ۱۰۴ واحد مسکونی به صورت واگذاری زمین اجاره ۹۹ ساله و ۷۱۳ هزار و ۵۸۶ واحد مسکونی به صورت انبوه سازی در حال اجرا است. ساخت ۲۵۴ هزار و ۱۴۶ واحد مسکونی توسط نیرو‌های مسلح آغاز و ۲۵۷ هزار و ۷۰۳ واحد مسکونی در بافت فرسوده آغاز شده است.
بنابر این گزارش ۱۹۸ هزار و ۶۱۵ واحد مسکونی شهری به صورت خودمالکی، ۴۹۰ هزار و ۸۲۸ واحد مسکونی روستایی در حال ساخت است. همچنین از ۲۵۰ هزار واحد مسکن مهر باقیمانده از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۱۲۷ هزار و ۳۶۸ واحد تکمیل و تحویل متقاضیان شده است.»

بر این اساس، خبرگزاری دانشجو آمادگی دارد در یک برنامه زنده میزبان مسؤولان وزرات راه و شهرسازی باشد تا افکار عمومی دقیق‌تر در جریان اقدامات این وزارتخانه قرار گیرد. مسلما گفت‌وگو‌های سفارشی با وبلاگ روابط عمومی وزارت‌خانه یا خبرنگاران رسانه‌های دولتی نمی‌تواند تصویر شفافی از عملکرد ۳ ساله وزارت مورد اشاره ارائه کند.

دیگر خبرها

  • پروژه‌های آماده‌سازی اراضی ۱.۵ میلیون واحد مسکونی در کشور آغاز شد
  • ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی در زنجان
  • آغاز ساخت واحد‌های مسکونی نهضت ملی مسکن شهر بخ
  • ساخت ۱۹ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن در استان بوشهر
  • تامین مالی ساخت بیش از ۱۱ هزار واحد مسکونی نهضت ملی مسکن در لرستان
  • توضیحات وزارت راه و شهرسازی درباره یک گزارش
  • آغاز ساخت ۱۹ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در استان بوشهر
  • آغاز یک مدل جدید در مسکن ملی
  • جوابیه وزارت راه و شهرسازی به یک گزارش
  • کلنگ زنی 327 واحد مسکونی کارکنان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی