Web Analytics Made Easy - Statcounter

در ادامه یادداشت ۲۵ آبان ۱۴۰۰ روزنامه همشهری به قلم مهدی زارع استاد پژوهشکده زلزله‌شناسی می خوانیم: زلزله‌های دوگانه در حدود ۲۰کیلومتری شرق فین در شمال بندرعباس اولی با بزرگای ۶ریشتر در ساعت ۱۵:۳۷و دومی یک دقیقه بعد در ساعت۱۵:۳۸با بزرگای ۶.۳ریشتر رخ داد. زلزله‌ها در روشنایی بعدازظهر و پهنه‌های کانونی‌شان در محلی بدون سکنه در شمال کوه گنو در حدود ۴۷کیلومتری شمال بندرعباس واقع بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین مسئله موجب شد میزان خسارت‌های جانی محدود باشد و فقط یک کشته در بندرعباس آن هم به‌دلیل سقوط تیر چراغ برق گزارش شود. مصدومان نیز که بیش از ۹۰نفر شدند، عمدتا به‌دلیل به زیر دست و پا رفتن حین فرار بودند. زلزله‌های دوگانه یادشده یا اولی پیش‌لرزه و دومی لرزه اصلی بود یا اینکه این دو رخداد زمین‌لرزه‌هایی پی‌درپی در ۲قطعه گسل مجاور هم بود که بعد از گسیختگی در اولی، قطعه گسل دوم تحریک و یک دقیقه بعد گسیخته شده و زمین‌لرزه بزرگ‌تری را موجب شده است؛ این موضوع همچنان در حال بررسی است.

زلزله‌های بندرعباس و پس‌لرزه‌های آن که تا ساعت۱۷عصر روز دوشنبه ۲۴-۸-۱۴۰۰ تعداد آنها به ۲۵۰رخداد با بزرگای بیش از ۲.۵ریشتر رسید با فاصله حدود ۶۰کیلومتری از ساحل تنگه هرمز رخ داد. بنابراین این رخدادها را نمی‌توان با وقوع سونامی مرتبط دانست. هر دو زمین‌لرزه با بزرگای بیش از ۶ ریشتر سازوکاری فشاری با گسلشی با راستای شرقی-غربی - به‌احتمال گسل فین - داشته‌اند. زمین‌لرزه‌های یادشده با وقوع زمین‌لغزش‌های متعدد نیز همراه شدند که البته طبیعی است، زیرا کانون زلزله‌ها در کوه‌های شمال بندرعباس واقع بودند.

در زلزله‌های ۲۳آبان ۹۸شمال بندرعباس گزارش‌های اولیه رخداد در کشور با ابهام و اشکالات چندی همراه بود. ابتدا اعلام شد زلزله در بندرلافت در جزیره قشم رخ داده است و بزرگای زلزله اول نیز ۶.۴ریشتر و بزرگای زلزله دوم نیز در نیم ساعت اول نامعلوم و ژرفای این دو زلزله نیز ابتدا ۱۸کیلومتر اعلام شد. این نکته‌ها در ساعت اولیه رخداد موجب شد مدیران اورژانس و هلال‌احمر به تمرکز نیروهای خود در جزیره قشم و محلی بین لافت و درگهان بپردازند که منجر به اتلاف زمان طلایی بعد از رخداد زلزله شد. اعلام ژرفای ۱۸کیلومتر هم موجب شد تا بعضی مدیران محلی آن را نشانه عمیق بودن نسبی زمین‌لرزه و بدون آسیب زیاد بودن آن بگیرند.

البته بعد از یک ساعت محل کانون زمین‌لرزه را به شمال بندرعباس اصلاح کردند و ژرفای هر دو رخداد را نیز ۱۵کیلومتر اعلام کردند. این در حالی است که از حدود ۶دقیقه بعد از رخداد زمین‌لرزه اول، بزرگای آنکه ۶‌ریشتر بود و محل آن در نزدیکی فین بندرعباس کاملا مشخص بود و نیازی به بررسی‌های گسترده بعدی نداشت. مراکز بین‌المللی زلزله‌شناسی نیز همین مشخصات را در کمتر از ۱۰دقیقه برای هر دو زلزله اعلام کردند و در خروجی‌های اطلاع‌رسانی خود برای کاربران خود در سراسر جهان ازجمله ایران قرار دادند. به هر حال این زلزله‌ها از نظر بزرگا (۶‌و ۶.۳) قابل مقایسه با زلزله بم (۵دی‌ماه ۸۲با بزرگای ۶.۵و ژرفای ۸کیلومتر) بود. به‌ویژه آنکه این رخدادها به‌ترتیب در ژرفای ۱۰و ۱۲کیلومتری (نزدیک به ژرفای زلزله بم) نیز رخ دادند. مشکل در زلزله بم (پر تلفات‌ترین زلزله قرن اخیر ایران) آن بود که کانون زلزله بم درست در شهر بم بود که در شب زلزله جمعیتی بیش از ۹۰هزار نفر در آن ساکن بودند.

بیشتر تلفات و خرابی‌های زلزله بم نیز در پهنه‌ای به اندازه‌ ۱۰کیلومتر فاصله از کانون زلزله بم رخ داد. ولی در زلزله‌های ۲۳آبان ۱۴۰۰فین، این پهنه خوشبختانه خالی از سکنه بود. اینجاست که مدیریت بحران در زلزله فین ۱۴۰۰با واقع‌گرایی باید با تحلیل درست داده‌ها به ساماندهی و هماهنگی بین نهادهای مسئول (مانند اورژانس و هلال احمر و...) بپردازد. بعضی مسئولان در این مورد تلفات و خسارت‌های محدود زلزله‌های فین را به کیفیت مدیریت خود و البته پیشرفت‌ها و موفقیت در اعمال مقررات و ضوابط مربوط کردند که برقراری این ارتباط دقیق و منصفانه نیست و چه بسا موجب پوشاندن نقاط ضعف و چشم‌پوشی از آسیب‌پذیری‌های همچنان موجود در جامعه ایران در برابر خطر و ریسک زلزله شود.

منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها مدیریت بحران گسل بندرعباس زلزله

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مدیریت بحران گسل بندرعباس مدیریت بحران گسل بندرعباس زلزله شمال بندرعباس زمین لرزه زلزله بم زلزله ها موجب شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۰۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، عبدالرضا سروقد مقدم ضمن اعلام مطلب فوق گفت: این کنفرانس با حضور پژوهشگران، مهندسان و مسئولان دستگاه‌های اجرایی مرتبط با موضوع اصلی" زلزله و کلانشهرها؛ با تأکید بر زلزله تهران" برگزار خواهد شد.

دبیر برگزاری این کنفرانس با اشاره به برگزاری این کنفرانس طی روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، خاطرنشان کرد: در این کنفرانس مقالات علمی و پژوهشی با محوریت زلزله‌شناسی، مهندسی ژئوتکنیک، مهندسی زلزله و سازه و مدیریت خطرپذیری ناشی از زلزله ارائه خواهند شد.

وی همچنین از برگزاری کارگاه‌های تخصصی در محورهای مذکور و نیز نمایشگاهی تخصصی برای شرکت‌ها، بخش‌های دولتی و خصوصی، ارائه‌کنندگان تجهیزات یا خدمات شاغل در زمینه‌های: زلزله‌شناسی و لرزه‌شناسی، مهندسی ژئوتکنیک، مهندسی زلزله و سازه، مطالعات آسیب‌پذیری، بهسازی لرزه‌ای، تجهیزات نوین ارتقای عملکرد لرزه‌ای سازه‌ها، اب زار گذاری و سنجش رفتار سازه‌ها، مدیریت کاهش خطرپذیری لرزه‌ای، تجهیزات قابل استفاده در مطالعات و برداشت‌های زمینی و هوایی در مطالعات و برنامه‌ریزی‌های مرتبط با موضوع و سایر امکانات لازم در زمان بحران ناشی از زلزله خبر داد.

سروقد مقدم در پایان، ضمن دعوت از کلیه علاقمندان برای شرکت در کنفرانس SEE۹، خاطرنشان کرد: این کنفرانس با توجه به حضور اساتید و متخصصان از سراسر جهان و نیز متخصصان و مسئولان دستگاه‌های اجرایی کشور، امکانات مطلوبی برای ارائه آخرین دستاوردهای علمی و حرفه‌ای در زمینه‌های یادشده و ارائه به جامعه فنی و مهندسی کشور فراهم خواهد کرد.

گفتنی است که نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله (SEE۹)، به دو زبان فارسی و انگلیسی برگزار و مقالات در دو قالب شفاهی و پوستر ارائه خواهند شد.

همچنین برای کسب هرگونه اطلاعات بیشتر می‌توان به پایگاه اینترنتی دبیرخانه دائمی کنفرانس به نشانی: www.seeconferences.ir مراجعه کرد.

کد خبر 6079771 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • زلزله ۴.۱ ریشتری سمنان را لرزاند
  • زلزله ۵.۶ ریشتری شمال ترکیه را لرزاند
  • ثبت لرزه‌ نگاری در مرکز اورژانس همدان برای نخستین بار
  • وقوع زلزله ۴.۸ ریشتری در استان سیستان‌وبلوچستان
  • دو زلزله منطقه مسجد حضرت ابوالفضل خسارتی نداشته
  • دو زلزله منطقه مسجد حضرت ابوالفضل خسارتی نداشته است
  • زلزله بامدادی این استان را به لرزه درآورد/ جزئیات
  • نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار می‌شود
  • خطر فرونشست زمین در شریان‌های حیاتی کشور بررسی شد
  • ثبت زلزله شاخص در شهداد کرمان / رخداد ۱۰۵ زمین‌لرزه طی هفته گذشته