Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-23@14:32:42 GMT

پزشکان چرا و به کجا مهاجرت می‌کنند؟

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۵۸۸۲۹

پزشکان چرا و به کجا مهاجرت می‌کنند؟

آفتاب‌‌نیوز :

مهاجرت پزشکان؛ این پربحث‌ترین موضوع نشست خبری روز گذشته رئیس جدید سازمان نظام‌پزشکی بود. پیش از این در اول شهریور، محمدرضا ظفرقندی، رئیس پیشین این سازمان، گفته بود که تنها در یک سال، ۳ هزار گواهی گوداستندینگ (سوءپیشینه) برای پزشکان صادر شده است. این گواهی برای پزشکانی صادر می‌شود که می‌خواهند از کشور خارج و در کشور دیگری مشغول به طبابت شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همان موقع او تأکید کرده بود که این درخواست‌ها در دوران کرونا، افزایش بیشتری پیدا کرده است. با این حال محمد رئیس‌زاده، رئیس فعلی این سازمان، درحالی‌که از سوی چندین خبرنگار درباره موضوع مهاجرت پزشکان مورد پرسش قرار گرفته بود، زیر بار تأثیر شیوع کرونا بر افزایش تمایل پزشکان برای مهاجرت از کشور نرفت: «مهاجرت پزشکان نسبت به کل مهاجرت‌ها، عدد بالایی نیست با این‌حال حتی یک مورد مهاجرت هم سنگین است. این وضعیت از قبل هم وجود داشته است.»

او درباره تعداد گواهی‌های صادر شده پزشکان برای مهاجرت از کشور، هم گفت که ماهانه ۳۰۰ گواهی گوداستندینگ، برای پزشکان صادر می‌شود؛ درحالی‌که پیش از این رضا لاری‌پور، سخنگوی این سازمان گفته بود که میزان درخواست برای صدور این گواهی بالا رفته و اکنون ماهی ۳۰۰ گواهی است؛ حال آنکه طی ۱۰ سال گذشته، هر ماه ۱۰ تا ۱۵ گواهی درخواست می‌شد. پیش از این هم در آمارهایی که از سوی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران منتشر شده بود، آمده بود که ۱۱۷ نفر از مجموع درخواست‌کنندگان مدرک تحصیلی این دانشگاه، پزشکانی بودند که قصد مهاجرت به آمریکا و کانادا را داشتند.

چرا پزشکان مهاجرت می‌کنند؟

رئیس‌زاده درباره دلایل مهاجرت پزشکان از کشور، توضیحاتی داد. به‌گفته او، فاکتورهای زیادی برای مهاجرت پزشکان وجود دارد. این افراد که اغلب پزشکان عمومی هستند، امکان ادامه تحصیل و گرفتن تخصص را ندارند. از سوی دیگر دوران رزیدنتی از نظر فشار کاری و معیشتی دشوار شده، تعرفه‌های درمانی غیرواقعی است و انگیزه‌ای برای فعالیت آنها وجود ندارد و شرایط فعالیت‌شان کم شده است. به‌گفته او، شرایط اقتصادی برای فعالیت یک پزشک عمومی در کشور، مهیا نیست و نظام سلامت نتوانسته این افراد را در قالب پزشک خانواده و سیستم ارجاع به کار گیرد. اردیبهشت امسال بود که جامعه پزشکی دچار شوک بزرگی شد و خبر خودکشی ۴ دانشجو در دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز به سرخط خبرها تبدیل شد. همان موقع مرگ این افراد به مجموعه‌ای از عوامل ازجمله مصرف موادمخدر گره خورد، اما در این میان آنچه مورد تأکید قرار گرفت، فشار کاری و تبعیض‌ها در حقوق‌های دریافتی و مشقت‌های رزیدنتی عنوان شد. هر چند که رئیس‌زاده دیروز با اشاره به این خبر گفت که خودکشی این افراد ممکن است الزاما به‌طور مستقیم به مسائل دوره دستیاری ارتباط نداشته باشد، اما حتما شرایط کاری، روی روحیه رزیدنت‌ها تأثیر می‌گذارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد بین ۱۰ تا ۱۵ هزار پزشک بیکارند یا شغل طبابت را رها کرده‌اند. پزشکان می‌گویند درآمد یک پزشک عمومی به‌طور میانگین ۸ میلیون تومان در ماه است، اگر این پزشک بتواند در مطب شخصی خود فعالیت داشته و مراجعانی هم داشته باشد، میزان درآمد ماهانه‌اش به حدود ۲۰ میلیون تومان می‌رسد و اگر وارد حوزه‌های دیگر مثل انجام کارهای زیبایی بدون جراحی، مانند تزریق ژل و بوتاکس و... شود، درآمدش در ‌ماه به حدود ۸۰ میلیون تومان می‌رسد. اما به‌گفته یک مقام مسئول که نخواست نامش در گزارش بیاید، این‌گونه اقدامات موردپسند تمام پزشکان نیست؛ به همین دلیل بیشتر آنها در همان مرحله درآمد ۸ میلیون تومانی می‌مانند. در این میان سخنگوی سازمان نظام‌پزشکی به تمام این موارد، ساعت‌های طولانی کشیک، شیفت‌های شبانه سنگین، نبود تناسب میان درآمد با میزان تلاش پزشکان را اضافه می‌کند. به‌گفته او، معیار قضاوت مردم از شرایط معیشتی رشته پزشکی تنها برای حدود ۷ درصد از جامعه پزشکی است؛ درحالی‌که ۹۳ درصد از این قاعده مستثنی هستند.

به کجا مهاجرت می‌کنند؟

پزشکان عمومی بالاترین میزان مهاجرت را در میان سایر گروه‌های پزشکی دارند. آنها کم‌درآمدترین‌ گروه پزشکی‌ هستند. گفته می‌شود کشورهای کانادا، انگلستان، آلمان، استرالیا و نیوزیلند، دانمارک، سوئد و نروژ در کنار کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، از پرطرفدارترین کشورها برای مهاجرت پزشکان‌ به شمار می‌روند. به استناد اطلاعات منتشر شده از میزان درآمد این کشورها، برای نمونه، کمترین حقوق سالانه برای یک پزشک در سال‌های اولیه کار در کانادا، ۱۲۴ هزار دلار است.

یکی از پزشکان مطلع در این زمینه می‌گوید که پزشکان با مهاجرت به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس با پاسپورتشان به‌راحتی می‌توانند به ۸۰ تا ۱۰۰ کشور دنیا سفر کنند. حالا هم که بحث برگزاری جام‌جهانی در کشور قطر مطرح شده، به هر حال این کشور هم در تلاش است تا برای پوشش درمانی جام‌جهانی، پزشکان بیشتری را وارد کشورش کند. قطعا قطر از سوئیس و آلمان، پزشک وارد نمی‌کند و ایران برایش گزینه بهتری است.

حالا در این وضعیت، اعلام می‌شود که با این حجم از مهاجرت پزشکان، نظام سلامت در آینده در بسیاری از رشته‌های تخصصی و فوق‌تخصصی، مثل داخلی، بیهوشی، کودکان، فوق‌تخصص جراحی اطفال و جراحی قلب و فوق تخصص کلیه با کمبود مواجه می‌شود. این موضوع را رئیس‌ سازمان نظام‌پزشکی هم در نشست خبری مطرح کرد و گفت: «اگر شرایط مهاجرت پزشکان ادامه داشته باشد، در آینده ناگزیر می‌شویم تعدادی از بیماران را به خارج از کشور بفرستیم یا درخواست اعزام پزشک برای رشته‌های تخصصی از خارج کنیم.»

نگاهی به وضعیت مهاجرت پزشکان در دنیا نشان می‌دهد، نزدیک به ۵۰ درصد پزشکان آموزش‌دیده خارجی در آمریکا، از کشورهای آسیایی مثل هند، فیلیپین و پاکستان مهاجرت کرده‌اند. بررسی دلایل مهاجرت پزشکان در دنیا نشان می‌دهد حقوق بالا، کیفیت آموزش، رضایت شغلی، شیوه بهتر زندگی، فرصت‌های شغلی بیشتر و... مهم‌ترین علت مهاجرت این گروه است.

منبع: روزنامه همشهری

منبع: آفتاب

کلیدواژه: مهاجرت پزشکان مهاجرت پزشکان برای مهاجرت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۵۸۸۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی پزشک عمومی نسخه لاغری می‌پیچد!

آفتاب‌‌نیوز :

این روزها خیلی از پزشکان را می‌بینیم که در شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام در کار بلاگری هستند و با تولید محتوا، معرفی و ارائه محصولات، انجام تبلیغات و... در حوزه‌های مختلف درآمد بالایی کسب می‌کنند و خیلی از آنها فالوئرهای زیادی هم دارند.

تا این جا مشکلی وجود ندارد و همه چیز سر جای خود است، اما موضوع زمانی نگران‌کننده می‌شود که می‌بینیم خیلی از این پزشکان در پست‌ها و استوری‌های خود، هر هفته انواع دارو و مکمل و ویتامین معرفی می‌کنند و بدون در نظر گرفتن شرایط هر فرد، برای همه دنبال‌کننده‌ها یک نسخه واحد می‌پیچند. درحالی‌که به گفته متخصصان، مصرف برخی داروها و مکمل‌ها برای خیلی از افراد ضرورتی ندارد و تا آزمایش خون نداده باشیم، نمی‌توانیم هیچ ویتامینی را وارد بدن خود کنیم.

خیلی از پزشکان نیز برای افزایش آمار فالوئرها، با رسیدگی بیش از حد به ظاهر و پوشش خود، نقش ایفلوئنسرها و حتی سلبریتی‌ها را ایفا می‌کنند و سخت می‌توان باور کرد که در حوزه طبابت تحصیل کرده‌اند. بعضی از این پزشکان، لابلای آموزش‌ها و ویدئوهای مرتبط با تندرستی، دوربین دست می‌گیرند و از لایف‌استایل خود - سفرها، آشپزی، کارهای روتین و روزمره و ... -، نیز ویدئو تهیه می‌کنند و با پست و استوری کردن آنها دنبال‌کننده‌های بیشتری را جذب می‌کنند و به دنبال خود می‌کشانند.

همه پزشک ‌- بلاگر شده‌اند!

اما آیا پزشکان می‌توانند به هر شکلی که می‌خواهند، کار خود را در شبکه‌های اجتماعی تبلیغ کنند و هر دارویی را به کاربران تجویز کنند؟آیا داروها و مکمل‌هایی که پزشکان بلاگر بدون در نظر گرفتن شرایط افراد تجویز می‌کنند، عوارض و آسیبی به همراه ندارد؟ آیا بلاگری پزشکان، آنها را از حوزه طبابت و شأن پزشکی دور نمی‌کند؟

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران به همه این سوالات پاسخ داده است. او در گفتگو با همشهری به این موضوع اشاره می‌کند که طبق قانون سازمان نظام‌پزشکی کشور، تبلیغ دارو در فضای مجازی باید بر اساس قانون باشد. وگرنه تعقیب و پیگرد قانونی دارد. به خصوص اگر فرد پزشک نباشد. الان بسیاری از بلاگرهای حوزه سلامت را می‌بینیم که اصلا پزشک نیستند و تبلیغات‌شان کاملا غیرقانونی است و سازمان نظام‌پزشکی و وزارت بهداشت باید پیگیر این موضوع باشند و سرسری از کنار آن نگذرند.

خسرونیا می‌گوید: تجویز و تبلیغ دارو در فضای مجازی بدون گرفتن شرح حال بیمار و بدون در نظر گرفتن شرایط او می‌تواند عوارض و آسیب‌هایی به همراه داشته باشد. متاسفانه الان هر پیجی را باز می‌کنید، همه مشغول تبلیغ یک دارو یا مکمل هستند و فقط هم برای فروش و سودآوری است. در حالی که یک مکمل که خیلی‌ها فکر می‌کنند خطری ندارد، می‌تواند خطرات و عوارض متعددی برای فرد مصرف‌کننده داشته باشد.

نسخه لاغری می‌پیچند!

متاسفانه عده‌ای از پزشکان بلاگر تنها به حوزه و رشته کاری خود رضایت نمی‌دهند و با توجه به موج ایجادشده در جامعه، پا را در کفش پزشکان سایر رشته‌ها نیز می‌کنند و توصیه‌هایی به کاربران ارائه می‌دهند که در حوزه دانش و تخصص‌شان نیست. مثلا پزشک عمومی در زمینه پوست و زیبایی محتوا تهیه می‌کند و به اشترک می‌گذارد، یا مدام در زمینه بهداشت روان ویدئو می‌سازد، یا درباره رژیم‌های غذایی لاغری مختلف اظهارنظر می‌کند، بدون آن که دانش این کار را داشته باشد.

خسرونیا در این رابطه می‌گوید: هیچ پزشکی نباید در حوزه پزشک دیگر ورود کند. الان خیلی‌ها را می‌بینیم که پزشک عمومی هستند اما در پیج خود درباره رژیم لاغری و چاقی محتوا تولید می‌کنند. درحالی‌که در زمینه تغذیه و رژیم لاغری فقط متخصص تغذیه می‌تواند اظهارنظر کند و رژیمی را تجویز کند. چون شرایط هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و بنابراین رژیم غذایی هر فرد باید طبق شرح حال، جنسیت، سن و توجه به بیماری‌هایی که دارد، تعیین شود. بعضی از افراد چاق هستند اما چربی خون پایینی دارد. اگر مدام برای چنین فردی قرص چربی تجویز کنیم، اذیت می‌شود و آسیب می‌بیند. یا فرد لاغری که دوست دارد چاق شود، نمی‌توان فقط مواد قندی برای او تجویز کرد. پس حتی پزشک عمومی هم نمی‌تواند در کار همکاران رشته‌های دیگر دخالت کند.

مشکلات مالی، پزشکان را بلاگر کرد

بسیاری از پزشکان به دلیل مشکلات اقتصادی و معیشتی به حوزه بلاگری رو آورده‌اند. این حرفی است که رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: الان خیلی از پزشکان سعی دارند از طریق فضای مجازی هم کسب درآمد کنند تا بتوانند زندگی خود را بچرخانند. به همین دلیل سراغ تبلیغ رژیم‌های غذایی – حتی به غلط -، پوست و زیبایی، بوتاکس و کارهای دیگر رو آورده‌اند. حتی خیلی از پزشکان حرفه خود را تغییر داده‌اند و وارد کار فروش دلار و بساز و بفروش ساختمان و مشاور املاک و از این قبیل کارها شده‌اند. این موضوع هم برای دولت ناپسند است و هم برای خود پزشکان. درست است که سود مالی دارد اما خب از جرگه طبابت دور می‌شوند و این اصلا در شأن یک پزشک که این همه سال درس خوانده، نیست.

منبع: روزنامه همشهری

دیگر خبرها

  • قم کمبود پزشک متخصص و عمومی دارد
  • نقش عجیب جنسیت پزشک بر درمان بیماران
  • وقتی پزشک عمومی نسخه لاغری می‌پیچد!
  • وقتی پزشکان بلاگر می‌شوند
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرده است!
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرد
  • نخستین گروه پزشکان ایرانی داوطلب به حج عمره اعزام شدند
  • امشب اولین گروه پزشکان حج و زیارت عازم سرزمین وحی می‌شوند
  • ایتالیا کمبود پزشک را از خارج جبران می‌کند
  • توزیع ناعادلانه پزشکان متخصص