Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-03-28@11:02:18 GMT

اثر هیأت40نفره بر قدرت چانه‌زنی در وین

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۹۵۷۵۹

اثر هیأت40نفره بر قدرت چانه‌زنی در وین

گروه سیاسی فردا: چراغ مذاکرات وین بالاخره بعد از توقف طولانی تا ساعاتی دیگر دوباره روشن می شود اما این دور از مذاکرات با ادوار گذشته تفاوت های ظاهری و محتوایی بسیاری دارد. نخستین و آشکارترین تفاوت آن است که لحن ایران و آمریکا نسبت به یکدیگر خیلی تند شده و این تندی نه در کلام بلکه در صحنه نبردهای سایبری و نظامی نیز علائم و آثارش نمایان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمالی نوبندگانی کارشناس مسائل بین الملل می گوید «دیوار بی اعتمادی بین ایران و آمریکا به شدت بالا رفته و فشارهای دو طرف در حال افزایش یافته چون ایران نیز به غنی سازی 60 درصدی رسیده است. تنش های نظامی به ویژه در خلیج فارس و دریای عمان به شدت افزایش پیدا کرده و به مراحل حادی رسیده و جنگ های سایبری دوطرف نیز در حال شعله ورتر شدن است» در واقع همه این نشانه ها حکایت از آن می کند که خیلی نباید توقع زیادی از آسان بودن مذاکرات و به سرعت به نتیجه رسیدن مذاکرات داشت.

تمایز آشکار بعدی در نقطه ایستادن طرف های مذاکره برای چانه زنی است. آنقدر محل آغاز مباحث با هم فاصله دارند که به نظر می رسد چندین جلسه طول خواهد کشید تازه طرف ها با هم به نقطه روشنی برای آغاز گفتگوها توافق کنند، چراکه ایران معتقد است نقطه آغاز مذاکره باید از خروج آمریکا از برجام باشد اما آمریکایی ها دستور جلسه آخرین دور مذاکره شان با تیم مذاکره کننده دولت روحانی را به وین آورده اند.

از دو تفاوت عمده یادشده که بگذریم، عده و عُده تیم مذاکره کننده ایرانی نیز به شکل فاحش و معنی داری زیاد شده است. استفانی لیختنشتاین خبرنگار اتریشی که در حوزه دیپلماسی فعالیت می کند با انتشار توئیتی نوشت «شنیده‌ام تعداد اعضای هیات مذاکره کننده ایران ۴۰ نفر است». این موضوع بلافاصله با واکنش نماینده روسیه در مذاکرات مواجه شد. میخائیل اولیانوف در صفحه توئیتر خود نوشت: «اولین نشست غیررسمی دوجانبه در وین و جهت آمادگی برای از سرگیری رسمی مذاکرات احیای برجام در روز دوشنبه برگزار شد. رسیدن به توافق در این زمینه به تلاش‌های قابل توجهی احتیاج خواهد داشت. ترکیب هیئت جدید ایران در مذاکرات وین بسیار تأثیر گذار است. باید آن را گواه نیت جدی [ایران] تعبیر کرد.» حالا از نیت توئیت این مقام روس بگذریم که آیا او این توئیت را در حمایت از علی باقری زده یا مثل موارد گذشته قصد مزاح داشته، این سئوال مطرح است که افزایش تعداد افراد حاضر در هیأت مذاکره کننده چقدر می تواند بر قدرت چانه زنی ایران بیفزاید و در زمان پیچیده شدن مباحث راهگشا باشد.

برخی معتقدند طراحی چنین هیأت تنها جنبه نمایشی دارد و به نوعی برگرفته از رویکرد آمریکایی ها در ادوار مذاکرات گذشته است که با همین تعداد نفرات در محل مذاکره حاضر می شوند، به همین دلیل می گویند «یک مرد جنگی به از صدهزار». در مقابل برخی کارشناسان بر این باورند که مذاکرات وین ابعاد مختلفی اعم از فنی، نظامی، بانکی و پولی، نفت و انرژی، حقوقی، امنیتی و اقتصادی دارد بنابراین شاید لازم بوده که هیأت مذاکره کننده متشکل از 40 نفر متخصص کاربلد باشد.

حسن بهشتی پور می گوید «مذاکره محل جنگ فکرها، ایده ها و تخصص ها است به نفر نیست. طرف مقابل به عده و عُده شما نگاه نمی کند بلکه منتظر است ایده ها، فکرها، رویکردها، نوع تعامل و صحبت های شما را ببیند و بشنود بنابراین به این مولفه ها توجه می کند.» حال باید منتظر ماند و دید هیأت 40 نفره چقدر می تواند در زمان دشوار شدن شرایط مذاکره، با مشورت های کلیدی و به موقع گره گشا ظاهر شود.

منبع: فردا

کلیدواژه: انرژی ایران و آمریکا خلیج فارس دولت شعله مذاکره کننده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۵۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸ بار درخواست ملاقات از طرف ترامپ داشتم | از اسنپ‌بک استفاده می‌کرد کار خیلی سخت‌ می‌شد | دو شرط ترامپ برای بازگشت به برجام چه بود؟

رئیس دولت دوازدهم گفت:سال ۹۷ وقتی به نیویورک رفتم، چهار ماه از خروج آمریکا از برجام گذشته بود. ترامپ در روز اول حضور من در نیویورک ۸ بار پیغام داد که با هم ملاقات و مذاکره کنیم. من پیغام دادم شما صبح علیه ایران در مجمع عمومی سخنرانی کردید، از برجام خارج شدید، چرا باید شما را ببینم؟

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، روز ۲۵ بهمن‌ماه در دیدار اعضای تحریریه روزنامه اعتماد به سؤالات آنان پاسخ داد که در سالنامه نوروزی این روزنامه منتشر شد.

روحانی، در این دیدار که صاحب‌امتیاز، مدیرمسئول و سردبیر، دبیران و خبرنگاران سیاسی و اقتصادی روزنامه اعتماد حضور داشتند، دکتر روحانی در پاسخ به سؤالات، برخی از مهم‌ترین خاطرات وقایع دولت تدبیر و امید را بیان کرد.

دکتر روحانی در پاسخ به این سؤال که آیا خروج دونالد ترامپ از برجام، پس از ناامیدی او از ارسال پیام‌های متعدد به ایران برای انجام معامله‌ای جدید قبل از انتخابش بود، گفت: ترامپ قبل از اینکه انتخاب شود به ایران هیچ پیامی نفرستاده بود و رابطه‌ای هم نداشت. در ایران هم تلقی غالب این بود که خانم کلینتون برنده انتخابات است و نه ترامپ. ولی به هر حال ترامپ با کسب رأی‌های الکترال بیشتر توانست در انتخابات پیروز شود گرچه آرای مأخوذه خانم کلینتون بیشتر از او بود. ترامپ در دوره تبلیغات انتخاباتی یکی از مواردی که مطرح می‌کرد این بود که برجام به ضرر آمریکاست یا بدترین توافق بوده و… او این شعار را می‌داد که اگر در انتخابات پیروز شود از برجام خارج می‌شود. بعد که پیروز شد، لحنش به همین تندی ادامه پیدا کرد. در داخل کشور هم ماجراهایی اتفاق افتاد که ترامپ احساس کرد به‌ راحتی می‌تواند این کار را انجام دهد. علامت‌های داخل بسیار مخرب بود، خودش آمادگی داشت، ضد اوباما هم بود، می‌خواست هر دستاوردی اوباما داشته را به هم بزند. عربستان و اسرائیل هم در دوره مذاکرات برجام علیه ما بسیار فعال بودند. ما در آذر ۹۳ می‌توانستیم در برجام به توافق نهایی برسیم. در آن مقطع با ۱+۵ بر سر سه موضوع اختلاف داشتیم، در ایران هم روی این سه موضوع حساسیت بود اما در داخل به صورتی که آن‌ها هم قبول کنند، حل‌وفصل کردیم و اختیارات لازم را به آقای ظریف دادیم. ما در آستانه توافق نهایی بودیم که سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان با هواپیما از عربستان به وین رفت و داخل هواپیما با جان کری مذاکره کرد. اسرائیل هم از طریق فرانسه و آمریکا فشار می‌آورد.

درست در آستانه توافق نهایی یکباره از آمریکا به کری پیام دادند مذاکره را متوقف کند و برگردد. کری به ظریف گفته بود من نمی‌فهمم چه شد؟! همه چیز که تمام شده بود! همین تاخیر باعث شد ما به جای آذر ۹۳ در ۲۳ تیر ۹۴ برجام را نهایی کنیم. قبل از آن آقای نوری المالکی، نخست‌وزیر عراق، پس از سفر به آمریکا به تهران آمد. او می‌گفت من آمریکا بودم، در کنگره به طور مداوم یا سعودی‌ها می‌آیند و می‌روند، یا اسرائیل و یا منافقین. به من می‌گفت که این‌ها نخواهند گذاشت شما به توافق نهایی برسید. بنابراین عوامل خارجی که از قبل فعال بودند، در کنار عوامل داخلی، دست به دست هم دادند و ترامپ را تشویق کردند که از برجام خارج شود. اگر ترامپ از اسنپ‌بک استفاده می‌کرد کار ما خیلی سخت‌تر می‌شد؛ اما او نتوانست از اسنپ‌بک استفاده کند. فعالیت هسته‌ای ایران آن‌قدر منظم بود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ بهانه‌ای از ایران پیدا نکرد تا راهی برای اسنپ‌بک باقی بماند. در نتیجه ترامپ یک‌جانبه از برجام خارج شد. در داخل کشور اول قرار بر این بود که به محض خروج آمریکا از برجام ما هم از برجام خارج شویم که ما صبر کردیم و به ۱+۴ مهلت دادیم.

رئیس دولت تدبیر و امید درباره پیغام‌های ترامپ پس از ریاست‌جمهوری اظهار داشت: در سال ۹۶ که چند ماه از انتخاب ترامپ و انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران گذشته بود برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفتم؛ ترامپ اولین بار آنجا درخواست ملاقات کرد که البته این پیغام ترامپ برای ملاقات یک بار نبوده، چندین بار تکرار شد. بعد از آن هم مدام از طرق مختلف و کشورهای مختلف پیغام می‌داد. سال ۹۷ وقتی به نیویورک رفتم، چهار ماه از خروج آمریکا از برجام گذشته بود. ترامپ در روز اول حضور من در نیویورک ۸ بار پیغام داد که با هم ملاقات و مذاکره کنیم. من پیغام دادم شما صبح علیه ایران در مجمع عمومی سخنرانی کردید، از برجام خارج شدید، چرا باید شما را ببینم؟ ترامپ آقای مکرون را واسطه کرد، مکرون به نقل از ترامپ گفت من آماده‌ام با رئیس‌جمهور ایران الان یک جلسه بگذارم، اعلام کنم که به برجام برمی‌گردم به شرطی که دو بند به آخر برجام اضافه کنیم: یکی اینکه ما یعنی آمریکا و ایران راجع به مسائل منطقه با یکدیگر آماده مذاکره هستیم و دوم اینکه راجع به مسئله موشکی ایران هم مذاکره کنیم. من همان‌جا رد کردم. گفتم امکان ندارد. ما به برجام دست نمی‌زنیم، یک کلمه از آن را کم و زیاد نمی‌کنیم. غیر از مکرون کسان دیگری هم آمدند. این پیغام‌های بین ما و ترامپ بود. سال ۹۸ آخرین سفر من به نیویورک بود چون که سال ۹۹ به دلیل کرونا اصلا اجلاس مجمع عمومی برگزار نشد. در سال ۹۸ تلاش زیادی شد برای اینکه من و ترامپ همدیگر را ببینیم، خانم مرکل از آلمان به نیویورک آمد. بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس با وجود مشکلات داخلی به نیویورک آمد. مکرون هم که بود. این‌ها آمده بودند برای اجلاس سران ۱+۵ با ایران در سال ۹۸ اما نشد.

دیگر خبرها

  • شروط روسیه برای مذاکره با آمریکا درباره اوکراین
  • شروط کرملین برای مذاکره با آمریکا
  • پیشنهادی برای احیای برجام از طریق پوتین به ترامپ داده شد (فیلم)
  • خبر خروج هیات اسرائیلی از قطر تکذیب شد؟
  • اسرائیل هیات مذاکره کننده خود را از قطر فراخواند
  • واکنش قطر به خبر ترک میز مذاکره توسط هیات اسرائیلی
  • واکنش دوحه به خروج هیأت اسرائیلی از مذاکرات آتش‌بس غزه
  • مقام حزب‌الله: درخواست‌های آمریکا برای مذاکره را رد کردیم
  • گزارش تلویزیون سعودی از مذاکره محرمانه ایران و آمریکا
  • ۸ بار درخواست ملاقات از طرف ترامپ داشتم | از اسنپ‌بک استفاده می‌کرد کار خیلی سخت‌ می‌شد | دو شرط ترامپ برای بازگشت به برجام چه بود؟