Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، امسال ظهور فصل سرما و افزایش  ۲۰ درصدی مصرف گاز در اصفهان، قطعی گاز صنایع و نیروگاه های گازی استان را بدنبال داشت که می تواند موجب کاهش تولید برق نیز بشود.

پُر واضح است در این برهه زمانی، استفاده مطلوب از منابع انرژی بیش از گذشته احساس می‌شود. تولید برق از گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی صنایع بزرگ بخصوص صنایع آهن،فولاد و پتروشیمی می تواند علاوه بر کاهش مصرف انرژی، رونق بخش اقتصاد، اشتغال و خودکفایی و همچنین حفظ محیط زیست برای نسل‌های فعلی و آینده کشور را بدنبال داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بازچرخانی گازهای فرآیندهای صنعتی حاصل از سوختن حامل‌های انرژِی‌ در نیروگاه‌های تولید برق صنایع بزرگ مستقر در اصفهان می تواند علاوه بر تامین نیاز برق این واحدها، ده ها مگاوات برق وارد شبکه سراسری برق کشور کند.

صرفه جویی در صنایع با بهره گیری از گازهای تولیدی آنها

به عقیده کارشناسان، صنایع بزرگ استان با تکیه بر دانش داخلی در قالب طرح های بازسازی، بهسازی و نوسازی در بخش های گازرسانی واحدهای صنعتی مربوطه، می توانند از گرمای گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی خود در گرم کردن بویلرهای نیروگاهی و همچنین شارژ باتری‌های صنعتی واحدهای مربوطه استفاده کنند و بطور متوسط ۶۰ درصد درمصرف انرژی خود صرفه‌جویی کنند.  

کارشناسان معتقدند اگر از این گازها برای تولید برق استفاده نشود، سالانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی برای تولید برق مورد نیاز صنایع بزرگ استان باید مصرف شود که این میزان معادل مصرف سالانه گاز پنج شهرستان استان است.

 در این میان آسیب های زیست محیطی بدنبال ورود مستقیم این آلاینده ها به هوای اصفهان نیزمساله ای دیگر است.

سرپرست گازرسانی واحد کوره بلند یکی از شرکت‌های تولید آهن اصفهان در این پیوند به ایرنا گفت: گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی تعدادی از صنایع فولاد استان که از طریق "کوره بلند" و احتراق کُک، اقدام به استخراج آهن از سنگ آهن می کنند، ارزش حرارتی بسیار بالایی، بین ۸۰۰ تا هزار کیلوکالری در مترمکعب دارند.

مُسلم نصیری افزود: قدیمی ترین ورایج ترین  روش جداسازی فلزات استفاده از "کوره بلند" است که از آن برای استخراج انواع فلز، از سنگ های معدنی استفاده می شود و کُک نیز که منبع انرژی و احیا کننده اصلی در "کوره بلند"  است از زغال سنگ تولید می شود.

وی تصریح کرد: در این صنایع، این گازها به طور معمول از کوره های بلندی با ارتفاع حدود ۷۰ متر در اثر  واکنش‌ها و فعل و انفعال های شیمیایی موجود در داخل کوره ها ایجاد می شود که ارزش حرارتی بالایی دارند و در بسیاری از فولادسازی های مطرح دنیا از آنها در نیروگاه های اختصاصی برای تولید برق استفاده می شود.    

وی ادامه داد: حجم زیاد حرارت حاصل از گازهای تولیدی در "کوره بلند" کارخانجات تولید آهن و فولاد، استفاده از آن ها را مقرون به صرفه می‌کند و می توان از آن‌ها در بویلرهای نیروگاهی و در باتری های کُک سازی استفاده کرد.

وی با بیان اینکه روش "کوره بلند" تنها در ۱۰ درصد فولادسازی های کشورمان استفاده می شود و به همین دلیل استفاده از گازهای فرآیندی در تولید برق در صنایع فولاد کشور مغفول مانده است، افزود: این روش را نمی توان در همه صنایع فولاد استان و کشور اجرا کرد ولی این راهکار در همه واحد های دارای "کوره بلند"، عملیاتی و اقتصادی است.

تولید ۲۲۰ مگاوات برق با استفاده بهینه از ظرفیت‌های داخلی صنایع

سخنگوی شرکت توزیع برق اصفهان نیز در این پیوند به ایرنا گفت: امسال شاهد خودکفایی یکی از واحدهای فولادسازی استان در خودکفایی برق بودیم که با استفاده بهینه این واحد از گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی محقق شد.

سید محمدرضا نوحی افزود: این واحد با تولید ۲۲۰ مگاوات برق در ساعت باعث جلوگیری از برداشت این میزان انرژی از شبکه سراسری شد که با این میزان تولید می‌توان برق بیش از ۲۲۰ هزار مشترک خانگی را تامین کرد.

وی ادامه داد: تولید برق از بازچرخانی گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی، دستاوردی مهم در صنعت است و می تواند در صنایع بزرگ فولاد و پتروشیمی استان مورد استفاده قرار گیرد و قسمتی از مشکل کمبود برق و گاز استان را مرتفع کند.

وی تاکید کرد: خاموشی‌ها در تابستان امسال موجب زیان و توقف تولید در صنایع و در برخی موارد منجر به آسیب و خرابی لوازم خانگی مشترکان شد.

به گفته وی این موضوع، میلیاردها تومان خسارت در حوزه مشترکان خانگی و صنایع استانی و ملی بدنبال داشت.

نوحی افزود: آینده نگری نسبت به مصرف حامل های انرژی و منابع زیرزمینی کشور، محوری بودن صنعت فولاد در توسعه صنعتی و نیاز بسیاری از صنایع پایین دست به این صنعت بزرگ، ضرورت بهینه سازی مصرف انرژی در این واحد ها را دوچندان می کند همچنین استحصال نیروی برق از گازهای تولیدی در فرایندهای این واحدها، یکی از مهمترین گام ها در زمینه مصرف بهینه انرژی است.

به گزارش ایرنا، نیروگاه اصفهان واقع در دُرچه با ظرفیت ۸۳۵ مگاوات، نیروگاه سیکل ترکیبی شهید محمدمنتظری در شمال غرب اصفهان با یک هزار و ۶۰۰ مگاوات و نیروگاه جنوب اصفهان واقع در شهر جدید مجلسی با ۹۵۴ مگاوات از نیروگاه های بزرگ استان هستند.

نیروگاه های کاشان و زواره هرکدام با ظرفیت ۴۸۴ مگاوات، نیروگاه کارخانه فولاد مبارکه با ۳۱۸ مگاوات، نیروگاه کارخانه ذوب آهن با توان ۲۲۰ مگاوات، نیروگاه انرژی اتمی در نطنز با ۱۲۰ مگاوات و نیروگاه گازی هِسا در شاهین‌شهر با تولید ۶۰ مگاوات از دیگر نیروگاه های حرارتی استان هستند.

شرکت برق منطقه ای اصفهان، متولی تامین و توزیع برق دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری است.

استان اصفهان با بیش از پنج میلیون نفر جمعیت، نزدیک به سه میلیون مشترک برق دارد.

برچسب‌ها انرژی برق شرکت برق منطقه ای اصفهان اصفهان گاز

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انرژی برق شرکت برق منطقه ای اصفهان اصفهان انرژی برق شرکت برق منطقه ای اصفهان اصفهان گاز گازهای تولیدی صنایع بزرگ تولید برق کوره بلند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۰۹۶۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پتانسیل خفته انرژی سبز در ایران بیدار شد

علی‌رغم وجود پتانسیل‌های بالای ایران در حوزه تجدیدپذیرها، طی سال های گذشته آنطور که باید به این حوزه توجه نشد، اما در ماه های آخر سال ۱۴۰۲ طلسم این موضوع شکسته شد و تجدیدپذیرها نیز در قطار توسعه قرار گرفتند.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر منصوبه در سراسر کشور بیش از ۱۱۶۶ مگاوات بوده که سهم نیروگاه‌های خورشیدی از این میزان بیش از ۵۱۳ مگاوات و سهم نیروگاه‌های بادی از این ظرفیت بیش از ۳۶۶ مگاوات است.

در سالی که گذشت بالغ بر ۱۰هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های در دست احداث تجدیدپذیرها اضافه شد و آنطور که اعلام شده کار ساخت این نیروگاه‌ها تا پایان سال ۱۴۰۴ به اتمام خواهد رسید و با تزریق توان این نیروگاه‌ها به شبکه سراسری برق شاهد جهش بی‌سابقه‌ای در توسعه نیروگاهای تجدیدپذیر خواهیم بود.

تاکنون اقداماتی موثر در خصوص اخذ و ابلاغ مصوبات و صدور مجوزهای مرتبط با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر با هدف تسریع و تسهیل‌گری در روند مراحل پیشبرد اعم از تخصیص زمین، اخذ مجوزهای اتصال به شبکه و محیط زیست و مراحل احداث اعم از ارائه تسهیلات، ثبت سفارش و تخصیص ارز انجام شده که انتظار می‌رود موجب سهولت و سرعت بخشی در تحقق و به بهره‌برداری رسیدن ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ شود.

توسعه بازارهای مبادلات انرژی تجدیدپذیر

اواخر سال گذشته با ابلاغ مصوبه وزارت نیرو مبنی بر صادرات برق تجدید پذیر، امکان تخصیص بخشی از ظرفیت مبادی صادراتی به نیروگاه‌های تجدید پذیر فراهم شد. بر اساس این مصوبه در صورتی که ظرفیت مازاد برای خطوط صادراتی برق کشور وجود داشته باشد، مجوزهای لازم جهت سرمایه‌گذاری در حوزه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، برقابی و حتی ذغال سنگ‌سوز به سرمایه‌گذاران متقاضی واگذار خواهد شد.

امکان صادرات برق برای سرمایه گذاران این نیروگاه‌ها به مدت ۸ ماه در سال فراهم شده و سرمایه گذاران می‌توانند علاوه بر احداث نیروگاه تجدید پذیر یا برقآبی نسبت به افزایش ظرفیت صادراتی شبکه برق کشور اقدام کنند. در ۴ ماه ایام اوج مصرف برق در کشور که با ناترازی تولید و مصرف مواجه هستیم، این نیروگاه‌ها موظف به عرضه برق برای مصارف داخلی در بورس انرژی هستند.

در این دستورالعمل پیش‌بینی شده است که در بورس انرژی یک بازار برای مبادلات برون مرزی جهت صادرات و واردات کشورفراهم شود و صنایع یا نیروگاه‌های مختلف و سرمایه گذاران از آن استفاده کنند. در مواقعی که سرمایه گذاران نتوانند به دلایلی نظیر تعمیرات یا موارد مشابه، برق مورد نیاز را تامین کنند، وزارت نیرو از بازار منطقه‌ای برق یا تابلوی بین‌المللی برق بورس انرژی اقدام به خرید برق و صادرات آن می‌کند.

توسعه بازارهای مبادلات انرژی تجدیدپذیر از نکات ویژه مصوبه جدید صادرات بوده و به صورت غیرمستقیم در توسعه صنعت تجدیدپذیر موثر است.  

بر اساس مصوبه جدید، واگذاری تمام یا بخشی از ظرفیت خطوط صادراتی در مبادی اعلامی، از بین دارندگان موافقت اصولی از طریق برگزاری مزایده صورت می‌گیرد که این امر باتوجه به توجیه اقتصادی مناسب، می تواند به صورت مستقیم در توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر نقش پررنگی ایفا کند.

براساس این مدل، نیروگاه ها موظف هستند کل انرژی تولیدی خود را در ایام پیک شبکه (ابتدای خرداد تا انتهای شهریور هر سال) در اختیار شبکه داخلی کشور قرار دهند که برق تزریقی این نیروگاه ها بر اساس نرخ متوسط تابلو برق سبز و یا نرخ تابلو بازار منطقه‌ای برق در بورس انرژی (هر کدام که بیشتر باشد) تعیین و خریداری می‌شود. در سایر ایام سال، برق تولیدی نیروگاه، مختص صادرات توسط سرمایه گذار است.

توسعه بازارهای مبادلات انرژی تجدیدپذیر از نکات ویژه مصوبه جدید صادرات بوده و به صورت غیرمستقیم در توسعه صنعت تجدیدپذیر موثر است. ایجاد بازار برق منطقه ای، از نقاط عطف این مصوبه است که به سرمایه گذاران اجازه می دهد در صورت طولانی بودن زمان احداث نیروگاه نسبت به خرید برق از این بازار و صادرات آن اقدام کنند.

سرمایه گذار برای هموارسازی برق تولیدی نیروگاه، مجاز به مبادله برق با این تابلو و نیز تابلوی برق سبز است. مجموع برق تزریق شده نیروگاه به شبکه بعلاوه برق خریداری شده از بورس (تابلو سبز و تابلو بازار منطقه‌ای برق) توسط سرمایه‌گذار، مطابق با پروفیل بار صادراتی تأیید شده، در مبادی صادراتی برای صادرات برق به سرمایه گذار تحویل خواهد شد.

علاوه بر صادرات برق از طریق خطوط صادراتی موجود، توسعه ظرفیت تبادل برون مرزی شبکه برق از دیگر اهداف ابلاغ این دستورالعمل است که سرمایه‌گذار شبکه ضمن احداث خطوط انتقال، امتیاز استفاده از ظرفیت این خطوط را در طول دوره قرارداد دریافت کرده و مجاز به تخصیص ظرفیت خط احداث شده به دارندگان مجوز صادرات برق است.

 ساخت ۱۱۰ هزار سامانه های خورشیدی ویژه اقشار کم برخوردار

افتتاح ظرفیت بیشتری از نیروگاه های تجدیدپذیر در ایران مطمئنا روند توسعه ایران را سرعت می بخشد و دستاوردهای زیادی در راستای تحقق ایرانی آباد خواهد داشت، آنطور که مسوولان وعده دادند توسعه ساخت سامانه های مقیاس کوچک حمایتی در سال ۱۴۰۳ جهش خوبی خواهد داشت و ۱۱۰ هزار سامانه مقیاس کوچک در سال ۱۴۰۳ در بخش حمایتی ساخته خواهد شد.

اما در سال ۱۴۰۲ مجوزهای زیادی در واحد سرمایه گذاری ساتبا اخذ شد، برای دریافت این مجوزها نیاز بود واحد پتانسیل سنجی، ساختگاه ها را برای ساخت نیروگاه ها تعیین کند که این اقدامات در اجرا رسیدن ساخت نیروگاه ها کمک بسیاری کرد؛ همچنین آغاز ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر سبب توسعه فعالیت های نظارت بر نیروگاه ها در واحد فنی شده است.

احداث ۳۰.۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پایان برنامه هفتم

احداث ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور نکته مهمی است که نشان‌دهنده عزم ملی و سازمانی توسعه تجدیدپذیرهاست. در ادامه مسیر، تدوین مدل‌های متنوع برای سرمایه‌گذاری بخش‌های خصوصی و عمومی در احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر با مدل‌هایی مانند عرضه برق تجدیدپذیر در تابلوی برق سبز بورس انرژی، احداث و بهره­‌برداری از نیروگاه­‌های خورشیدی و بادی با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک توسط صنایع و آغاز ایجاد شهرک‌های تخصصی خورشیدی
و تدوین ۱۹ عنوان دستورالعمل و آیین‌نامه و مبادلۀ ۲۷ عنوان تفاهم‌نامه برای اجرایی‌سازی مصوبات و برنامه‌های مرتبط با چشم‌انداز تعیین‌شده، ریل‌گذاری‌های متنوع و متناسب برای هدف‌گذاری پیش‌گفته بوده است.

در کنار آن، بسترسازی‌های تامین منابع مالی لازم از طریق تفاهمات صورت‌گرفته با صندوق‌ توسعۀ ملی، صندوق ملی محیط زیست، صندوق نوآوری و شکوفایی و سایر نهادهای مالی، معرفی بیش از ۵۵۰ ساختگاه برای قریب به ۲۰.۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و بادی نیز گام‌های رو به جلو برای آغاز فرآیندهای اجرایی سنگین سال ۱۴۰۳ بوده است.

همچنین، تدوین و تصویب برنامۀ ملی زنجیرۀ ارزش سیلیکون در هیات محترم دولت و برنامه‌ریزی برای احداث ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰۰ مگاوات پنل خورشیدی تا سال ۱۴۰۷ نیز توجه ساتبا را به همه اضلاع توسعه اعم از بازار، صنعت و فناوری نشان می‌دهد.

افزایش ظرفیت نصب‌شده‌ی نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور و رسیدن آن به حدود ۱۲۰۰ مگاوات (افزایش حدودا سی‌وپنج درصدی نسبت به ظرفیت قبل از آغاز به کار دولت سیزدهم) در سال ۱۴۰۲، نقطه شروع حرکتی بود که بتواند ۱۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه در حال ساخت در ۴۰۰ ساختگاه را با همت بخش دولتی و بخش خصوصی، محقق سازد.

توسعه انرژی های تجدیدپذیر در این دولت رنگ و بوی جدی تری به خود گرفت و انتظار می رود در این دوره شاهد شکوفایی تجدیدپذیرها و بهره گیری از این پتانسیل در کشور باشیم، با ورود گسترده بخش خصوصی به این حوزه تحقق این امر نیز چندان دور از انتظار نیست.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رکورد تولید برق نیروگاه‌های حرارتی کشور شکسته شد
  • گام بلند افزایش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در سال جهش تولید
  • سه برنامه صنعت برق برای کاهش ناترازی
  • افزایش ظرفیت تولید برق به میزان ۸۵۳۸ مگاوات از ابتدای دولت سیزدهم
  • ۳ برنامه صنعت برق برای کاهش ناترازی
  • ساخت ۷۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی آغاز شد
  • آغاز ساخت ۷۵۰۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی
  • پتانسیل تولید ۲ میلیون تن ماهی در قفس وجود دارد
  • پرداخت مطالبات جاری نیروگاه‌های برق به روز شد
  • پتانسیل خفته انرژی سبز در ایران بیدار شد