Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-25@19:54:49 GMT

پالایشگاه شازند قربانی خصوصی‌سازی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۱۵۰۱۶

پالایشگاه شازند قربانی خصوصی‌سازی می‌شود؟

خبرگزاری فارس اراک؛ صدای خصوصی‌سازی پالایشگاه شازند مدت‌هاست به گوش می‌رسد، این بحث واکنش‌های زیادی در محافل سیاسی و اقتصادی به همراه داشته و مسئولان استانی از جمله آیت‌الله قربان‌علی دری‌نجف‌آبادی نماینده ولی‌فقیه در استان مرکزی، نمایندگان مردم شهرستان‌های استان مرکزی در مجلس شورای اسلامی و بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران بارها با این موضوع مخالفت کردند و این کار را خطرناک دانستند و نسبت به عواقب آن هشدار داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تجربه‌های ناموفق خصوصی‌سازی در استان مرکزی باعث شده تا دلسوزان این صنعت در استان نگرانی‌های خود را بارها و بارها نسبت به این موضوع ابراز کنند.

خبرگزاری فارس قبلا مطالب و گزارشاتی را در این خصوص با عنوان «بایدها و نبایدهای واگذاری پالایشگاه شازند به بخش خصوصی»  منتشر کرده است که می‌توانید این مطالب را که با حضور مهدی‌زاده استاد دانشگاه و دکترای اقتصاد استان و منصور کاظمی کارشناس مسائل استراتژیک مطرح شده در اینجا (بخش اول) و اینجا (حقایق بازگو شود) و اینجا (واگذاری زمینه‌ساز یک فاجعه است)، دستگاه قضا در واگذاری پالایشگاه شازند نظر منفی خود را بارها اعلام کرد(اینجا)، سرنوشت پالایشگاه شازند را به سرنوشت هپکو و آذرآب دچار نکنیم(اینجا)، پالایشگاه امام خمینی شازند نه‌تنها زیان‌ده نیست، بلکه سودده است(اینجا)، دستگاه قضا اجازه واگذاری واحدهای پالایشگاه شازند را ندهد(اینجا) را بخوانید.

جبران کسری بودجه کشور با فروش پالایشگاه شازند

حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی‌سازی با اشاره به تدبیر وزارت امور اقتصادی و دارایی برای فروش اموال مازاد دولت به منظور جبران کسری بودجه در روزهای گذشته اعلام می­‌دارد که سازمان خصوصی‌سازی نیز در این رابطه، عمل به تکالیف بودجه سال ۱۴۰۰ را در اولویت قرار داده و به‌زودی از طریق فروش سهام این دارایی‌های مازاد را عرضه خواهد کرد به طور مثال طی ماه جاری سهام پالایشگاه شازند در بازار بورس عرضه خواهد شد.

لازم به ذکر است به غیر از پالایشگاه شازند برخی دیگر از پالایشگاه‌ها و شرکت‌های دولتی دیگر نیز مانند پالایش نفت آبادان، پالایش نفت خوزستان و ماشین‌سازی تبریز جزء لیست واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی در سال ۱۴۰۰ هستند.

تمام محصولات تولیدی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، دارای استاندارد روز دنیا (یورو ۴ و یورو ۵) است.

در سال گذشته این پالایشگاه، به عنوان تنها پالایشگاه کشور موفق به تولید محصولات خاصی چون نرمال هگزان و نرمان پنتان شده است که نیاز کشور به واردات را برطرف کرده است.

تولید این دو محصول مانع خروج سالانه ۳۰ میلیون دلار ارز از کشور شده و حتی امکان صادرات نیز فراهم شده است و سالانه ۴۵ میلیون دلار ارزآوری برای کشور خواهد داشت.

یک فعال اجتماعی در این رابطه به خبرنگار فارس می‌گوید: همان‌طور که می‌دانیم یکی از محصولات آلاینده در پالایشگاه‌های کشور، گوگرد است که در راستای استاندارد بودن و ارتقای کیفیت محصولات، در گذشته روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ تن تولید گوگرد در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند انجام می‌گرفت، اما امروز این استخراج گوگرد از محصولات به حدود ۴۵۰ تن در روز رسیده است.

حسین معافی بیان کرد:‌ پالایشگاه شازند از نظر میزان تولید خوراک در کشور رتبه چهارم را داراست و با تولید ۲۵ درصد بنزین مورد نیاز کشور، جایگاه اول در میان پالایشگاه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، همچنین در تولید نفت کوره (مازوت) رتبه اول در اختیار این مجموعه صنعتی است.

وی افزود: جالب است که جهت واگذاری این مجتمع بزرگ و حیاتی، قیمت ۲۱۱ هزار میلیارد تومان تعیین شده است که باید چگونگی کشف این قیمت توسط کارشناسان و متخصصین به‌صورت واضح و شفاف به مردم و مسئولین اعلام شود.

این فعال اجتماعی ادامه داد: نکته قابل تأمل اینجاست که سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در اظهارنظرهای مختلف، از لزوم متوقف شدن واگذاری‌ها تا زمان ارزیابی نتایج خصوصی‌سازی سال‌های گذشته و انجام اصلاحات ضروری سخن گفته بود ولی انگار قرار است که اشتباهات خصوصی‌سازی در سال‌های گذشته دوباره در مورد پالایشگاه شازند نیز تکرار شود و مشکلاتی را برای مردم، دولت، مسئولین و به‌ویژه تولید داخلی کشور به وجود آورد.

معافی همچنین یادآور شد: هنوز چالش‌ها و مشکلات واگذاری برخی از شرکت‌ها و کارخانجات بزرگ کشور مرتفع نشده و تاکنون ارزیابی‌ها و اصلاحات لازم در این خصوص صورت نگرفته است.

وی اضافه کرد: نتایج تلخ و ناگوار خصوصی‌سازی و واگذاری‌ها در سال‌های گذشته و عدم ارزیابی‌های دقیق و کارشناسی آنها نشان می‌دهد که نباید اجازه دهیم بدون تأمل و نظرات کارشناسی دقیق، پیشرفته‌ترین پالایشگاه نفت ایران دچار بحران شود و آسیب‌های فراوانی را به تولید کشور و مردم منطقه وارد کند.

این فعال اجتماعی تأکید کرد: در سال‌های گذشته نیز بحث واگذاری پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند مطرح بود که با مخالفت شدید امام جمعه اراک، نمایندگان مجلس، استاندار، مردم و مسئولین مواجه شد؛ امید است که قبل از این واگذاری‌ها علاوه بر اصلاح ایرادات قبلی و کسب تجربه از واگذاری‌های گذشته و بازنگری قانونی آن با مسئولین محلی و استانی نیز مشورت شود و خواست و دیدگاه‌های آنان مورد بررسی قرار گیرد تا مانع از بروز مشکلات و چالش‌های احتمالی شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: خصوصی سازی پالایشگاه پالایشگاه شازند خصوصی سازی پالایشگاه شازند پالایشگاه امام خمینی پالایشگاه شازند سال های گذشته واگذاری ها خصوصی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۱۵۰۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خطوط ناخوانا در واگذاری سرخابی‌ها!

به گزارش قدس آنلاین، در هفته‌ای که گذشت شمارش معکوس برای خصوصی‌سازی استقلال و پرسپولیس به پایان رسید و با تأیید صلاحیت خریداران از سوی سازمان خصوصی‌سازی، مزایده رسمی برای واگذاری این دو باشگاه برگزار شد تا ۸۵درصد از سهام استقلال به ارزش ۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به پتروشیمی خلیج‌فارس و چهار شرکت زیرمجموعه آن و پرسپولیس به ارزش ۳هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به ۶ بانک شهر،‌ ملت، تجارت، صادرات، رفاه و اقتصاد نوین برسد. اما این واگذاری از نگاه تحلیلگران کاملاً صوری، دستوری و به نوعی خصولتی‌سازی تعبیر می‌شود، سنخیتی با مردمی‌سازی اقتصاد ندارد و بر بهبود عملکرد و بازدهی باشگاه‌ها و کاهش بدهی انباشته آن‌ها تأثیرگذار نخواهد بود. کارشناسان اقتصادی معتقدند این واگذاری با هدف سبک کردن بار مسئولیت دولتمردان در قبال چالش‌های متعدد این دو باشگاه و تزریق منابع مالی به دولت صورت گرفته و در عین حال نوعی عملکرد اقتضایی و ناشی از برخورد از سر روزمرگی و برای رفع محدودیت‌هایی است که در عرصه بین‌الملل برای فعالیت این دو باشگاه وجود دارد.

 دولت از «سرخابی‌ها» دل نمی‌کند     
یک تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با قدس می‌گوید: توفیق یا عدم توفیق تجربه بین‌المللی در حوزه خصوصی در این است که مدیریت و تصدی‌گری دولت کاهش یابد و بنگاه‌ها به طور عملیاتی به بخش خصوصی واگذار شود ضمن اینکه ابتکار عمل و افزایش راندمان بنگاه‌ها مطابق شعار امسال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم محقق شود، اما متأسفانه در سه دهه گذشته کوچک‌ترین توفیقی در خصوصی‌سازی نداشته و فقط شاهد تغییر شکلی در این حوزه بوده‌ایم. 

به گفته فردین آقابزرگی، در واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولس هم انتظار می‌رفت با مزایده‌ای منصفانه و تأیید صلاحیت و تمکن مالی خریداران از سوی سازمان بورس، عمل می‌شد، نه اینکه به طور دستوری و با تغییر کد، بگوییم  این باشگاه‌ها خصوصی شدند.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است تا وقتی مدیریت از دست دولت و وزارت ورزش خارج نشود، سودآوری و تغییرات ملموس در مدیریت باشگاه‌ها منتفی است. آقابزرگی می‌گوید: متأسفانه این رویه اشتباه در سه دهه گذشته و خلاف اصل۴۴ قانون اساسی برقرار بوده و هست و آنچه در نتیجه خصوصی‌سازی‌ها محقق می‌شود نه کوچک شدن بدنه دولت و مشارکت بخش خصوصی حقیقی، بلکه  بسنده کردن به تغییرات ظاهری است. 

وی اضافه می‌کند: با این واگذاری هیچ نتیجه ملموسی از لحاظ بهبود عملکرد باشگاه‌ها شاهد نخواهیم بود و بدون شک خریداران مانند گذشته تحت سیطره دولت و وزارت ورزش هستند و ابتکار عملی که انتظار می‌رود، در باشگاه‌ها دیده نمی‌شود همان‌طور که امروز حتی شرکت‌های بزرگی مانند فولاد مبارکه در بورس حضور دارند که ظاهراً خصوصی‌اند، اما مدیرانشان را دولت تعیین می‌کند.
به باور وی، برای واگذاری سالم و بدون شبهه یک بنگاه باید عرصه رقابت آزاد برای همه مشتریان فراهم می‌شد، اما حدود هشت سال پیش برای خرید سرخابی‌ها متقاضیانی اعلام حضور کردند که به آن‌ها اجازه حضور در مزایده داده نشد. 

آقابزرگی می‌گوید: باشگاه‌ها مخاطبان عدیده‌ای دارند و از نظر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی  حائز اهمیت بالایی هستند. بر این اساس دولت نمی‌خواهد این جایگاه را از دست بدهد و اجازه حضور بخش خصوصی حقیقی را نمی‌دهد و خریداران این معامله از پیش تعیین و به طور دستوری مشخص شده بودند.

جهش تولید با واگذاری باشگاه فوتبال؟!
وی در عین حال معتقد است برای بهبود شرایط اقتصادی و جهش تولید انتظار می‌رود خریداران، پول و سرمایه خود را به سمت تولید و حوزه‌های مولد اقتصادی و نه خرید باشگاه و بازیکن و صرف هزینه‌های گزاف غیرحیاتی برای اقتصاد ببرند. آقابزرگی می‌گوید: اساساً دارایی‌های غیرمولد دولت باید به بخش خصوصی و حوزه تولید واگذار شود، اما عملاً برنده این مزایده، دولت است بدان معنی که مدیریت را کماکان در اختیار دارد، خودش مدیران را تعیین می‌کند و در عین حال از چند بانک و هلدینگ خلیج‌فارس پول هم می‌گیرد!

این تحلیلگر اقتصادی ادامه می‌دهد: دولت به سازمان تأمین اجتماعی، صندوق‌های بازنشستگی و بانک‌ها بدهکار است و مشخص نیست چند بانک خریدار پرسپولیس چقدر از دولت  طلب دارند و اگر مطالبه‌ای داشته باشند، دولت با این واگذاری به نوعی با یک تیر دو نشان زده و نهایت سوءاستفاده را انجام داده، چون در بورس به طور نقدی و اقساط پول می‌گیرد و حتی اگر بدهکار باشد باز هم بدهی را تسویه نمی‌کند ضمناً مدیریت را هم در دست دارد!
به باور وی، زیان‌های هنگفت انباشته دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به دلیل نابسامانی مدیریت دولتی رقم خورده، نه فرایند تخصصی و حرفه‌ای آن‌ها و با واگذاری به خصولتی‌ها نیز این باشگاه‌ها از زیان انباشته، خلاصی ندارند، چراکه متأسفانه هدف‌گذاری‌ها فقط بر «تغییر شکل» استوار بوده و برای خروج باشگاه‌ها از ورطه زیان‌دهی تدبیری اندیشیده نشده است.

وی این گزاره را که خریداران دو باشگاه می‌توانند نظام مالیاتی را دور بزنند و به واسطه سرمایه‌گذاری در حوزه ورزش، مالیات کمتری بپردازند را رد می‌کند و می‌گوید: اساساً خرید این دارایی، هزینه محسوب نمی‌شود تا خریدار با هزینه‌سازی، مالیات کمتری بپردازد به‌ویژه که حتی هزینه‌های خریدار از نظر زیان انباشته و استهلاک دارایی‌های ثابت، غیرثابت و سرمایه‌گذاری افزایش می‌یابد. 

 دارایی باشگاه، جذاب‌تر از «تولید» است  
اقتصاددان دیگری هم در گفت‌وگو با خبرنگار ما، انگیزه‌های خصوصی‌سازی در ایران را متفاوت از فلسفه جهانی توصیف می‌کند و می‌گوید: خصوصی‌سازی در ایران جدا از آنچه تحت عنوان کوچک کردن دولت و کاهش تصدی‌گری دولتی، مطرح می‌شود، در موارد زیادی به دلیل نیاز مالی دولت‌ها انجام می‌شود و واگذاری دو باشگاه زیان‌ده فوتبال در سال جهش تولید هم نشان از همین امر دارد، چراکه نه با مشارکت مردم در عرصه تولید سنخیت دارد و نه در فهرست اولویت‌های اقتصادی کشور قرار دارد.

آلبرت بغزیان تأکید می‌کند: در شرایطی که کشور بیش از هر زمانی به ورود سرمایه‌ها به عرصه مولد اقتصاد، نیاز دارد، به نظر می‌رسد واگذاری دو باشگاه ناکارآمد فوتبال یا از سر اجبار و تحمیل بوده یا به طمع املاک و دارایی‌های باشگاه‌ها صورت گرفته و یا به ثمن بخس بوده؛ وگرنه خریداران و به طور مشخص بانک‌ها مانند گذشته زیر بار دستمزدهای نجومی برای بازیکنان نمی‌روند و از سویی باید بتوانند هزینه‌های خود را برای پرداخت سود سپرده‌های مردم و اداره امور متعدد تأمین کنند. 

وی ادامه می‌دهد: مسلماً برای اقتصاد کشور و در راستای رشد و جهش اقتصادی واگذاری بنگاه‌های تولیدی و هدایت سرمایه‌ها به حوزه مولد در اولویت است و هیچ اصرار و دلیل محکمی برای خصوصی‌سازی استقلال و پرسپولیس وجود ندارد، به‌ویژه آنکه این دو باشگاه حاشیه‌های زیادی همچون دستمزدهای نجومی و جنجال‌های مدیریتی زیادی دارند و با واگذاری هم عملاً در حوزه مدیریتی تغییری به خود نخواهند دید و کماکان ناکارآمد خواهند بود.

فرزانه غلامی

دیگر خبرها

  • خطوط ناخوانا در واگذاری سرخابی‌ها!
  • عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس : خام فروشی نفت ممنوع است؛ اما با افتخار می‌فروشیم!
  • عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است
  • وزیر اقتصاد: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است
  • خاندوزی: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است
  • سرخآبی‌ها خصوصی شدند
  • آیین واگذاری «استقلال» و «پرسپولیس» آغاز شد
  • سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند
  • راه خصوصی‌ سازی ایران‌ خودرو و سایپا باز می‌ شود؟
  • قرارداد واگذاری شش ساله برای پرسپولیس و استقلال