Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-03-29@08:11:58 GMT

گردشگری ایران / تپه هگمتانه همدان

تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۵۰۹۲۵

گردشگری ایران / تپه هگمتانه همدان

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایسکانیوز، همدان را پایتخت تاریخ و تمدن ایران نامیده اند. تپه باستانی هگمتانه در مرکز شهر همدان واقع است و از مکانهای دیدنی و تاریخی همدان بشمار می رود. بسیاری از باستان شناسان تپه هگمتانه را وسیع ترین تپه باستانی ایران دانسته و آن را بقایای ابنیه کاسی، مادی، هخامنشی و بعد از آن می دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مساحت تپه هگمتانه حدود 30 هکتار است، که با در نظر گرفتن بخش هایی که جزو محدوده تپه باستانی بوده، ولی اینک ساختمانهای مسکونی بر روی آن ساخته شده، به بیش از 40 هکتار نیز می رسد.این تپه بیضی شکل، در داخل محدوده شهر فعلی همدان در دو سوی خیابان اکباتان (آیباتان) واقع شده است.نام هگمتانه به معنی محل تجمع بوده و در منابع باستانی به صورت هگمتانه، اکباتان، امدانه و همدان ثبت شده که این سایت باستانی در سال 1310 به شماره 28 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تاریخچه ی شهر تاریخی هگمتانه

هگمتانه شهری تاریخی در مرکز شهر همدان با قدمتی بیش از ۳۰۰۰ سال است و از آثار گران بهای ایران باستان به حساب می آید. باستان شناسان توانسته اند در آن کاخ ها، عمارت ها و آثار تاریخی دیگری مربوط به دوران حکومت مادها و همچنین هخامنشیان را کشف کنند. این شهر تاریخی در لیست آثار ملی ایران قرار دارد و از آنجایی که بر روی تپه ای گسترده قرار گرفته، به تپه هگمتانه مشهور است. برای آشنایی بیشتر با این تپه در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

با توجه به آثار به جای مانده از ایران کهن، به نظر می رسد شهر هگمتانه توسط اقوام آریایی ماد در قرن 17 قبل از میلاد تاسیس شده و به عنوان پایتخت اولین امپراتوران و پادشاهان ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است. همانگونه که پیش تر بیان شد، حدود 10 هکتار از وسعت شهر باستانی هگمتانه، در تملک شخصی قرار داشت که خوشبختانه در سال های 1347 و 1348 هجری شمسی پروژه ی خریداری و دراختیار گرفتن این اراضی شروع و مجددا به بخش هگمتانه ی ایران کهن، بازگردانده شد.

همچنین کاوش ها و بررسی های صورت گرفته در این مکان مهم و ارزشمند تاریخی نیز از سال 1362 آغاز شده و طبق اظهار نظر مسئولان امر، این عملیات تا به امروز ادامه دارد. گفته می شود با چندین مورد کاوش و تحقیقاتی که توسط مسئولان و باستان شناسان خبره و متعهد در این مجموعه ی عظیم صورت پذیرفته است، این شهر باستانی و وسیع کشف شده است. نظرات متعددی در مورد این شهر تاریخی و ارزشمند ایران کهن، از سوی باستان شناسان، شرق شناسان غربی و معماران و ایران شناسان داخلی و خارجی وجود دارد که هر کدام در نوع خود شنیدنی و قابل توجه خواهد بود. براساس نقل قول های تاریخی و بررسی های ابتدایی صورت گرفته توسط کارشناسان تاریخی و باستان شناسان بر این مکان، هگمتانه، مکانی باستانی و متشکل از کاخ ها، عمارات و آثار برجای مانده از حکومت مادها و هخامنشیان در نظر گرفته شد. طبق موقعیت مکانی و استراتژیک شهر تاریخی هگمتانه، برخی از باستان شناسان احتمال می دهند که این شهرتاریخی حدودا هزار سال پیش از میلاد مسیح مورد اشغال قرار گرفته است.

البته شواهد تاریخی معتبری در اثبات این احتمال وجود ندارد. هردوت (نخستین تاریخ نگار یونانی زبان در 425-485 پیش از میلاد مسیح (ع) زندگی کرده و آثارش تا امروز موجود است. وی به پدر تاریخ نیز مشهور است) معتقد است که مادها هشتصدسال پیش از میلاد حضرت مسیح (ع) این مکان را به عنوان پایخت خود از جانت دیاکو انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دادند. طبق توصیفات وی، طراحان و سازندگان این شهر تاریخی، مجموعه ی شاهانه را که شامل قصر، خزانه داری و اقامت گاه نظامی است، روی تپه ای ساخته و با ایجاد هفت دیوار متحدالمرکزی که هردیوار بخش درونی آن از دیوار بخش بیرونی، مرتفع تر در نظرگرفته شده است، مجموعه ی ذکر شده را احداث کردند. برخی دیگر از کارشناسان و باستان شناسان معتقدند که ایجاد شهر هگمتانه به دستور جمشید پادشاه یا سمیرامیس افسانه ای صورت پذیرفته است. برخی دیگر از کارشناسان دستور ساخت و احداث این شهر باشکوه را از سوی سومین پادشاه سلسله ی ماد، فرورتیش می دانند.

طبق اطلاعات موجود در دانشنامه ی ایرانیکا، سلسله ی ماد، 708 سال قبل از میلاد مسیح توسط دیاکو تاسیس و هگمتانه نیز به عنوان مرکز یا پایتخت آن انتخاب شد. از نکات جالب و قابل توجهی که می توان در مورد شهر هگمتانه بیان کرد، نام این شهر است که در سنگ نوشته ای برجای مانده از بیستون (این سنگ نوشته متعلق به داریوش اول معرفی شده است)، به هَمگمَتانَ به زبان فارسی باستان، آک-مَ-دَ-نَ به زبان ایلامی و آ-گَ-مَ-تَ-نُ به زبان اکدی، حک شده است.

در زبان های دیگر نیز برای شهر باستانی همدان نام هایی مختلف برگزیده شده است که می توان به اِکباتانا، اِگباتانا در زبان یونانی، اکباتانا، اکباتانیس پارتیوروم در زبان لاتین، آحمِتَ در زبان آرامی، آحمَتَن، هَمَتَن، اِکبَتَن در زبان ارمنی و هَمَدان در زبان فارسی میانه اشاره کرد. مفسران براین عقیده اند که این واژه به معنای محل گرد آمدن است که از کلمه ی هَنگمَتَ بدست آمده است.

تپه هگمتانه کجاست؟

این تپه در مرکز شهر تاریخی همدان و در خیابان اکباتان قرار دارد. تپه هگمتانه با مساحت ۳۰ هکتار یکی از بزرگ ترین تپه های باستانی ایران است و با احتساب زمین هایی که اکنون مسکونی شده اند، وسعتش به بیش از ۴۰ هکتار می رسد.

تپه هگمتانه مربوط به کدام دوران است؟

شهر هگمتانه را مادها در قرن ۱۷ قبل از میلاد به عنوان پایتخت اولین پادشاهان ایرانی ساخته اند. حدود ۱۰ هکتار از این شهر تاریخی جزء اموال شخصی مردم قرار داشت، که طی سال های ۱۳۴۷ و ۱۳۴۸ از آن ها خریداری و به هگمتانه بازگردانده شد. این شهر تاریخی از سال ۱۳۶۲ تا به امروز محل انجام تحقیقات فراوانی بوده است. نتایج تحقیقات ابتدایی باستان شناسان نشان دهنده، این بود، که اینجا مکانی باستانی شامل کاخ ها و عمارت ها و متعلق به حکومت مادها و هخامنشیان بوده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1120908 برچسب‌ها گردشگری

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: گردشگری شهر تاریخی باستان شناسان شهر هگمتانه تپه هگمتانه ی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۰۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از شهر باستانی کرمانشاه دیدن کنید

ایسنا/کرمانشاه کرمانشاه شهری باستانی آمیخته با قصه‌های افسانه‌ای و تاریخی است که دیدن زیبایی‌های آن هر گردشگری را سر ذوق می‌آورد.

آنطور که از قصه‌ها و داستان‌ها بر می‌آید، کرمانشاه را طهمورث دیوبند از پادشاهان افسانه‌ای پیشدادیان بنا نهاد، اما اگر به منابع تاریخی رجوع کنیم این شهر در زمان کاسی ها وجود داشته و به آن الیپی می گفته اند. بعدها در دوره هخامنشیان آن را کامبادن نام نهادند و  هرچه که گذشت نام های دیگری همچون کارمیسین، قرمیسین، کرمانشاهان، قهرمانشهر و باختران را نیز بر آن نهادند تا اینکه سرانجام نامش کرمانشاه شد. 

کرمانشاه یکی از دیدنی ترین و زیباترین شهرهای ایران است و هرساله گردشگران زیادی از جاذبه های گردشگری مهم آن همچون تاق بستان، تکیه معاون الملک، تکیه بیگلربیگی، سراب نیلوفر و ... بازدید می کنند. 

همانگونه که رئیس میراث فرهنگی شهرستان کرمانشاه می گوید: تاق بستان یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی شهر کرمانشاه است که قدرت و شکوه پادشاهان ساسانی را پیش روی بازدیدکنندگانش نمایش می دهد. 

داوود حسنی در گفت و گو با ایسنا، اظهارکرد: تاق بستان مجموعه ای ارزشمند و دارای دو تاق بزرگ و کوچک است که در آنها صحنه هایی از تاجگذاری چند تن از پادشاهان ساسانی همچون خسرو پرویز، اردشیر دوم، شاهپور دوم و شاهپور سوم به تصویر در آمده است. 

وی تصریح کرد: از دیگر تصاویری که در این تاق ها می توان دید، مراسم شکار گوزن و شکار گراز توسط سوارکاران و نواختن موسیقی است که آن را به عنوان اولین نمونه انیمیشن جهان می شناسند. 

رئیس میراث فرهنگی شهرستان کرمانشاه با بیان اینکه تاق بستان شاهکاری از عصر ساسانیان است، تصریح کرد: این مجموعه ارزشمند در زمان ساسانیان هم تفرجگاهی برای پادشاهان و هم محلی برای ثبت قدرتشان بوده تا آن را به رخ آیندگان بکشند. 

وی دریاچه باستانی که روبروی تاق ها قرار گرفته را عاملی برای زیبایی دوچندان تاق بستان دانست و گفت: وجود درختان کهنسال در داخل این مجموعه  همچون درخت رحمت که قدمتی حدود ۷۰۰ سال دارد از دیگر زیبایی های تاق بستان به شمار می رود. 

حسنی ادامه داد: در نزدیکی مجموعه تاق بستان، پارک زیبایی وجود دارد که به آن بام کرمانشاه می گویند. این پارک منظره ای بسیار چشم نواز دارد و شب‌هنگام زیبایی های آن دوچندان می شود، چرا که در آن می توان تمام شهر کرمانشاه را از بالا نگاه کرد و نورپردازی زیبایی هم دارد.

وی تاکید کرد: از دیگر زیبایی های این شهر افسانه ای، وجود دو تکیه معاون الملک و تکیه بیگلربیگی در بافت قدیمی شهر کرمانشاه است. تکیه معاون الملک بنایی متعلق به دوره قاجار است که توسط فردی به نام حسین خان معین الرعایا برای برگزاری مراسم عزاداری ساخته شد. آنچه که این تکیه را معروف کرده وجود کاشی های هفت رنگ و منحصربفردی است که در آن قرار دارد و تصاویری حماسی و  مذهبی به نمایش می گذارد. 

رئیس میراث فرهنگی کرمانشاه ادامه داد: تکیه بیگلربیگی نیز از دیگر بناهای تاریخی برجای مانده از دوره قاجار در استان است که به واسطه آئینه کاری های بی نظیری که دارد مشهور شده است. همچنین در این بنای تاریخی می توان موزه خط و کتابت و موزه پارینه سنگی را دید. 

وی در ادامه به قدمت ۲۰۰ ساله بازار سنتی کرمانشاه نیز اشاره کرد و گفت: بازار سنتی کرمانشاه زمانی با ۱۸ راسته بازار طولانی ترین بازار سرپوشیده خاورمیانه بوده، اما در طول دهه های گذشته با احداث چند خیابان این بازار هم چند تکه شده، با این وجود هنوز یکی از اصلی ترین مراکز خرید مردم کرمانشاه و گردشگرانی است که می خواهند از این استان سوغات هایی را به شهر خود ببرند. 

حسنی در ادامه از سراب نیلوفر هم به عنوان یکی دیگر از جاذبه های گردشگری کرمانشاه نام برد و گفت: سراب نیلوفر که در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری از شهر کرمانشاه واقع شده، یک پهنه آبی کوچک و محلی برای رویش گل های نیلوفر به عنوان گل های باستانی مقدس است. جایی که یکی از تفرجگاه های اصلی مردم کرمانشاه محسوب می شود و در بین مردم محلی هم افسانه هایی در خصوص توجه خسروپرویز ساسانی به این سراب وجود دارد. 

به گفته این مسئول، سراب هشیلان با حدود ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ، سراب یاوری، مجموعه گردشگری ویس قرنی، منطقه تفرجگاهی تنگ بزازخانه یا چالابه و ... از دیگر زیبایی های شهر کرمانشاه است که گردشگران نوروزی می توانند از آنها بازدید کنند. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازدید بیش از پانصدهزارنفر از اماکن تاریخی و گردشگری همدان 
  • استقبال ازجشنواره نوروزی در حاشیه تپه باستانی کُنارصندل جیرفت
  • بیش از پانصدهزارنفر از اماکن تاریخی و گردشگری همدان بازدید کردند
  • بازدید ۵۰۰ هزار نفری از جاذبه‌های گردشگری پایتخت تاریخ و تمدن ایران
  • ۵۰۷ هزار نفر از جاذبه‌های همدان دیدن کردند
  • بازدید ۵۰۰ هزار نفری از جاذبه‌های گردشگری همدان
  • کشف‌هایی که تاریخ ایران را جابه‌جا کرد
  • خدمات رسانی ۶ اتوبوس گردشگری به مسافران نوروزی در همدان
  • از شهر باستانی کرمانشاه دیدن کنید
  • از سفال تا پالوده لالجین، شهر شماره یک استان همدان