Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا شهبازی ضمن اشاره به آثار سوء اقتصادی ناشی از قیمت‌گذاری دستوری اظهار داشت: تمامی اقتصاددانان و کارشناسان صنعت خودرو و قطعه کشور بر اثرات زیان‌بار قیمت‌گذاری دستوری اتفاق نظر دارند. این در حالی است که شرایط ورود به عرصه رقابت، توسعه محصول و پوشش زیان‌های وارده بايد برای خودروسازان فراهم شود.
وی افزود: اکنون خودرو با قیمت پایین عرضه می‌شود، اما سود حاصله نصیب مصرف‌کننده نهایی نمی‌شود، بلکه دلالان و سودجویان هستند که از شرایط کنونی قیمت خودرو بهره‌مند می‌‌شوند، در حالی که با اقداماتی می‌بایست مانع از این امر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی بر تعیین قیمت واقعی خودرو تاکید کرد و گفت: فروش خودرو با قیمت واقعی، خودروساز را در راستای ساماندهی کیفیت و افزایش تیراژ یاری می‌رساند که در بلندمدت به تثبیت قیمت خودرو کمک می‌کند و در نتیجه این کالا با قیمت‌ مناسب‌تر به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.
شهبازی معتقد است، قیمت دستوری نمی‌تواند، راهکار اساسی برای رفع مشکل خودروسازان و مصرف‌کنندگان باشد و بايد با صبوری و درایت بیشتر تصمیمات مناسب‌تر و منطقی در این راستا اتخاذ کرد. امیدوارم دولت با یاری مجلس بتواند در این راستا گام موثری بردارد و بدین ترتیب صنعت خودرو از وضعیت کنونی رهایی یابد.
وی به این نکته اشاره کرد که اکنون قیمت‌گذاری دستوری سه ضلع خودروساز، قطعه‌ساز و مصرف‌کننده را با مشکل مواجه نموده و افزود: با هماهنگی و اتخاذ تدابیر سنجیده، خودروساز، شرکت‌های قطعه‌سازی و مردم به عنوان مصرف‌کننده نهایی خودرو منتفع خواهند شد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اکنون مصرف‌کننده واقعی ناچار از تامین خودروی موردنیاز خود از بازار آزاد با قیمت‌های بالا بوده و طرح‌های ثبت‌نام و قرعه‌کشی به منزله بلیت بخت‌آزمایی است و برندگان به عنوان منتفع نهایی نسبت به فروش خودروی ثبت‌نامی در بازار آزاد با قیمت‌های بالا اقدام می‌نمایند.
شهبازی بر این نکته تاکید کرد که بهای تمام شده تولید خودرو و نرخ بازار بايد تعیین‌کننده قیمت این کالا باشد و در پایان خاطرنشان کرد: دولت می‌بایست با برنامه‌ریزی مناسب نسبت به ساماندهی سود حاصل از فروش خودرو اقدام نماید و این سود به جای اینکه به جیب دلالان سرازیر شود، برای پوشش زیان‌های خودروسازان به این صنعت بازگردد که تامین نقدینگی تولیدکننده در اولویت نخست قرار دارد و در صورت وجود منابع مالی بیشتر، دولت به دلیل کسری بودجه و در نهایت جامعه می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: آلودگی هوا اومیکرون مذاکرات وین مازوت فرامرز صدیقی کوهرنگ تولید خودرو فروش خودرو قیمت گذاری خودرو صنعت خودرو آلودگی هوا اومیکرون مذاکرات وین مازوت فرامرز صدیقی کوهرنگ فروش خودرو مصرف کننده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۳۶۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ واقعی دلار در ایران چقدر است؟ / از ۲۸.۵۰۰ هزار تومان تا ۱۲۵ هزار تومان

زهرا علی‌اکبری- بیستم فروردین ماه بود که رییس کل بانک مرکزی در برنامه‌ای تلویزیونی اعلام کرد: نرخ ارز بازار آزاد را قبول نداریم. این نرخ صرفا براساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی شکل می‌گیرد و به هیچ وجه با واقعیات اقتصاد ما همخوانی ندارد.

او به قیمت ۲۸ هزار و پانصد تومان اشاره کرد و گفت: جایی برای نگرانی وجود ندارد که نرخ ارز در کانال‌های تلگرامی افزایش یافته است زیرا حتی یک نفر نیست که بتواند ادعا کند که کالایی به کشور وارد کرده و با نرخ ارز ۶۰ هزار تومان واردات کرده باشد، به هر حال بانک مرکزی تمام نیازهای قانونی را با نرخ‌های ۲۸۵۰۰ یا محدوده ۴۰ هزار تومان در یک کانال با نوسانات دو سه درصد تامین کرده و امسال هم همین سیاست ادامه خواهد یافت.

این سخنان البته با واکنش گسترده مقامات سابق و کارشناسان روبرو شده است.

عبدالناصر همتی، رییس کل اسبق بانک مرکزی در سخنانی این موضوع را مورد اشاره قرار داد و تاکید کرد: وقتی خود دولت شمش طلا را با قیمت دلار ۶٣،۵٠٠ تومان به فعالین اقتصادی و مردم می‌فروشد، چگونه آن را یک عدد سازی غیر رسمی می‌خوانید؟

او همچنین سیاست دولت را در تامین ارز واردات به نرخ ۲۸ هزار و پانصد تا چهل هزار تومان مورد انتقاد قرار داده و گفته است: اینکه می‌فرمایید ۶۹ میلیارد دلار را با نرخ ۲۸،۵۰۰ و زیر چهل هزار تومان تأمین کرده‌اید، نه تنها حُسن نیست، بلکه نتیجه‌اش توزیع صدها هزار میلیارد تومان رانت است، بدون کوچکترین تأثیری در نرخ بازار!

ارز حبوبات چند؟

صادق‌الحسینی، کارشناس اقتصادی نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی به این موضوع اشاره کرد و نوشت: متوسط دلار حبوبات، گوشت و محصولات کشاورزی ۷۳ هزار تومان، لوازم‌الکترونیکی ۶۳ هزار تومان و متوسط کالاهای وارداتی ۶۸ هزار تومان است.

وی ادامه داد: بانیان وضع موجود (دلارزدایان) ۶۶ میلیارد دلار با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان و ۴۰ هزار تومان داده‌اند، ولی متوسط دلار حبوبات، گوشت و محصولات کشاورزی ۷۳ هزار تومان، لوازم‌الکترونیکی ۶۳ هزار تومان و متوسط کالاهای وارداتی ۶۸ هزار تومان است.

مورد عجیب ارز واردات خودرو

این وضعیت در مورد سایر کالاها نیز وجود دارد. به عبارتی قیمت ارز واردات خودرو نیز قرابتی حتی با نرخ ارز در بازار آزاد وجود ندارد.

احتشام‌زاد، عضو انجمن واردات خودرو در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در خصوص قیمت دلار واردات خودرو گفت: اگر یک خودروی تعرفه به طور متوسط ۹۰ درصدی را در نظر بگیرید، دلار ۵۰ هزار تومانی عملا در قیمت نهایی حدود ۱۲۰ هزار تومان شود. در شرایطی که کمبود کالا وجود دارد، این ۱۲۵ هزار تومان، براساس پارامترهای رسمی، قیمت رسمی‌ای است که وجود دارد؛ بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده. حالا این خودرو به بازار می‌آید، به واسطه کمبود کالا که هنوز عرضه و تقاضا با یکدیگر برابر نیستند، قیمت دیگری پیدا می‌کنیم.

بانک مرکزی با چه نرخ دلاری ربع سکه فروخت؟

در سال گذشته نیز بانک مرکزی در صدد برآمد نسبت به حراج سکه برای بازگرداندن آرامش در بازار سکه اقدام کرد. با این حال ربع سکه فروخته شده با چه نرخ دلاری محاسبه می‌شود. وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در این خصوص اعلام کرد: بانک مرکزی کنونی که می‌گوید بازار آزاد ارز را قبول ندارد و به رسمیت نمی‌شناسد چطور سکه را با دلار ۹۳ هزار تومانی حراج کرد؟ عملا در حراج روز یکشنبه سکه با دلار نرخ ۹۳ هزار تومانی به حراج رسید. قیمت نهایی ربع سکه در حراج حدود ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود که در فرمول محاسبه نرخ سکه، با این قیمت به دلار ۹۳ هزار تومان می‌رسیم. اما اگر نرخ دلار را همین نرخ ۶۰ هزار تومانی بازار آزاد حراج می‌کردند در حراج قیمت سکه به ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان می‌رسید.

هر چه هست این اظهارات نشان می‌دهد نرخ ارز بازار آزاد چه تاثیری بر زندگی مردم می‌گذارد. نکته اینجاست که در بسیاری از موارد نرخ محاسباتی برای آنچه با زندگی مردم در تماس است حتی از نرخ ارز بازار آزاد نیز بالاتر است و این پارادوکس هنوز از سوی مقامات دولت سیزدهم حل نشده است.

۲۲۳۲۲۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1894512

دیگر خبرها

  • ژست سوئیسی استاندارد خودرو قیمت‌ها را افزایش می‌دهد؟
  • قیمت خودرو امروز ۲۷ فروردین + جدول
  • ◄ گرانی بلیت هواپیما و کاهش 30 درصدی عرضه بلیت
  • قیمت خودرو امروز ۲۶ فروردین + جدول
  • خبر مهم برای مشتریان ایران خودرو | شرایط واریز وجه دنا پلاس ۶ سرعته اعلام شد
  • رشد قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی در بازار؛ کوئیک، شاهین و پژو پارس چقدر گران شد؟ | جدول قیمت ها
  • معمای تقاضای خودرو
  • بدهی ۵۰ هزار میلیارد تومانی خودروسازان به قطعه سازان
  • نرخ واقعی دلار در ایران چقدر است؟ / از ۲۸.۵۰۰ هزار تومان تا ۱۲۵ هزار تومان
  • فروش حیوانات ذبحی در بازار پرندگان زینتی اصفهان ممنوع می‌شود