Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمد صادقی گفت: اخیرا ما مصوبه‌ای را در یکی از جلسات شورای شهر داشتیم که طبق آن بعد از مهار شدن بیماری کرونا که با افزایش حجم مسافران حمل و نقل عمومی روبرو خواهیم شد باید برنامه ریزی‌هایی اتفاق بیفتد. احمد صادقی عضو کمیسیون برنامه و بودجه‌ی شورای اسلامی شهر تهران درخصوص چرایی نارضایتی همیشگی مسوولان شهری درباره تامین نشدن منابع اعتباری مربوط به تامین ناوگان حمل و نقل عمومی و هوشمند کردن شبکه حمل و نقل به میزان گفت: البته ما با مشکل کمبود اعتبارات مربوط به این نوع طرح‌ها هم مواجه هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما مساله‌ی اساسی ما در اداره شهر تهران این موضوعات نیست. مشکل اصلی ما در شهر تهران این است که یک مدیریت واحد نداریم. اگر عده‌ای این طور تصور می‌کنند که بودجه لازم برای اداره پایتخت و رفع نیازمندی‌های شهر وجود ندارد پس این اعتباراتی که شهرداری برای خرید اتوبوس‌های جدید تخصیص داده از کجا آمده است؟ آیا اگر دولت به مدیریت شهری تهران بودجه‌های جدیدی را اختصاص بدهد مشکلات ما برای اداره شهر حل خواهد شد؟ واقعیت این است که مشکل اصلی ما این مسائل نیست.
وی در واکنش به اینکه حرکت مدیریت شهری تهران برای رفتن به سمت خودبسندگی در تامین اعتبارات مالی چقدر ضروری است گفت: همین امروز هم شهرداری از منبع درآمد مستقل برخوردار است. الان مشکل ما این است که بر اساس قوانینی که در دهه شصت به تصویب رسیده شهر تهران باید به لحاظ مالی خودکفا باشد. اما چون مدیریت شهری پایتخت از درآمد‌های پایدار بی بهره است به درآمدزایی در حوزه شهرسازی روی آورده است. این مساله متاسفانه مشکلات متعددی را برای شهر تهران به وجود آورده است. ما باید تفاوت میان مدیریت تهران به عنوان یک کالبد شهری با مدیریت تهران به عنوان پایتخت کشور را مورد توجه قرار بدهیم. چون همیشه در کل دنیا این مساله مورد توجه قرار گرفته است. مساله‌ی پایتخت درواقع یک موضوع ملی محسوب می‌شود؛ بنابراین توقع این است که برای اداره آن شهری که پایتخت به حساب می‌آید از بودجه‌های ملی استفاده بشود.   بیشتر بخوانید: پایتخت در سرازیری بودجه

عضو شورای شهر تهران در پاسخ به اینکه آیا مانند سال گذشته که شورای شهر سابق پیش بینی‌های لازم برای مشکل کرونا را صورت نداد باز هم در بستن بودجه شاهد مشکلاتی خواهیم بود اذعان داشت: در بحث تدوین بودجه ابتدا یک پیش بینی‌های اولیه‌ای اتفاق می‌افتد و بعد محاسباتی به انجام می‌رسد تا مشخص بشود که آیا براساس وضع موجود درآمد‌ها محقق می‌شود یا نه. بعد از این مرحله یک اصلاحیه‌ای ارائه می‌شود که اخیرا همکاران ما اصلاحیه‌ی بودجه را بر اساس وضع موجود ارائه داده اند. امیدوار هستیم که ما بتوانیم متناسب با شرایط موجود بودجه را حقیقی کنیم.
صادقی درباره این پرسش که اقبال مردم به استفاده از حمل و نقل عمومی پس از انجام واکسیناسیون باعث افزایش هزینه‌های شهری خواهد شد گفت: اخیرا ما مصوبه‌ای را در یکی از جلسات شورای شهر داشتیم که طبق آن بعد از مهار شدن بیماری کرونا که با افزایش حجم مسافران حمل و نقل عمومی روبرو خواهیم شد باید برنامه ریزی‌هایی اتفاق بیفتد. بر این اساس ما الزاماتی را برای شهرداری لحاظ کرده ایم که بعد از پایان بیماری کرونا طرح‌هایی را برای حمل و نقل عمومی تهران به اجرا در بیاورد. ما منتظر هستیم مدیریت شهری برنامه هایش را در این رابطه ارائه کند که البته جزئیات مربوط به آن باید از همکاران ما در کمیسیون حمل و نقل پرسیده شود.   انتهای پیام/ برچسب ها: احمد صادقی شورای شهر

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: احمد صادقی شورای شهر حمل و نقل عمومی مدیریت شهری شورای شهر شهر تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۶۳۶۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب و توزیع هدفمند اعتبارات، مبنای عمل سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان باشد

 آیت‌الله مصطفی محامی   در دیدار با رئیس و جمعی از معاونان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی دارای چند محور مهم کاری است که نیازمند عقلانیت و تدبیر، همت و پیگیری و نیز دقت نظر است.

وی افزود: بخش اول کار آمایش نیازهای سیستان و بلوچستان تهیه جدول نیازمندی‌ها و سپس پیگیری برای جذب بودجه است که البته هر کدام از این کارها سخت و نیازمند تلاش و همت است.

نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان بیان کرد: خوشبختانه در چند سال گذشته بر اساس تعاملات و همکاری خوب مسوولان استانی، عنایت رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور وضعیت اختصاص بودجه خوب بوده اما نیاز ما بیشتر از این‌هاست.

آیت الله محامی ادامه داد: محور دوم کار توزیع عادلانه بودجه در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان است که معیار توزیع می‌تواند نیازمندی، تاثیرگذاری پروژه و توان دستگاه در اجرای پروژه باشد و در این جهت نیازمند عقلانیت و تدبیر هستیم که در رشد و آینده استان بسیار مهم است چرا که گاهی دوستان تلاش کرده و بودجه‌هایی هم به استان می‌آید اما هدر می‌رود و از این قبیل پروژه‌ها در سطح استان مشاهده می‌کنیم.

وی گفت: امیدواریم نتیجه خدمات و زحمات دستگاه‌های مختلف در زندگی مردم لمس شود و مردم نتیجه این زحمات را در سفره خود احساس کنند و عامل امیدواری بیشتر آن‌ها به خدمات بیشتر مسوولان است و مسوولان باید با کار خود در میان مردم امید آفرینی کنند نه اینکه تنها حرف بزنند و البته واقعیات هم باید به طور دقیق برای مردم بیان شود و بزرگنمایی صورت نگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • تحقق بودجه شهرداری ارومیه در سال ۱۴۰۳ منوط به مشارکت مردم است
  • تسهیل امر زیارت، تکلیف مدیریت شهری در مشهد است
  • مطالبات شهرداران کلانشهرها پیگیری می‌شود
  • بدهی ۳۱ هزار میلیارد تومانی دولت به شهرداری مشهد
  • تجهیزات شهرداری اردکان مناسب نیست
  • بیمارستان‌های شهر قم ملزم به دریافت پروانه ایمنی هستند
  • ۴۷کیلومتر راه‌سازی در منطقه ۲۲ | ۹۳ درصد بودجه شهرداری منطقه به طرح‌های عمرانی اختصاص یافت
  • جزئیات پیاده روسازی در تهران | در این دو سال چقدر پیاده رو مناطق مناسب سازی شده‌اند؟
  • جذب و توزیع هدفمند اعتبارات، مبنای عمل سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان باشد
  • واکنش عضو شهرداری تهران به جمع‌آوری سگ‌ها از خیابان