Web Analytics Made Easy - Statcounter

نویسنده نمایشنامه‌های «سیاه بازی» می‌گوید مدرن کردن شخصیت سیاه، نادیده گرفتن پیشینه‌ اساطیری آن است و وظیفه شناساندن این پیشینه برعهده اساتید نمایش است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، شهناز روستایی نویسنده نمایشنامه‌های «سیاه بازی» و مدرس دانشگاه درباره شرایط حاکم بر نمایشنامه‌های آیینی و سنتی و چرایی لزوم حفظ فرهنگ موجود در این آیین‌ها اظهار داشت: در ارتباط با نمایشنامه‌های سنتی دو دیدگاه قالب وجود دارد؛ برخی معتقدند متون نمایشی «تخت‌حوضی» و شخصیت سیاه باید در چهارچوب سنتی خود حفظ شوند و عده‌ای دیگر بر این باورند که برای زنده نگه داشتن این گونه از نمایش، باید در ساختار  متن‌های نمایشی و همچنین شخصیت سیاه تغییراتی ایجاد کرد، به گونه‌ای که متناسب با سلیقه امروز مخاطبان، نمایش داده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدون شک هر گونه تغییر در متن، اجرا و شخصیت سیاه صدمات جبران ناپذیری به این نوع از نمایش وارد خواهد کرد.

روستایی تصریح کرد: نکته‌ حائز اهمیت در ارتباط با این جریان آن است که طی سال‌های اخیر، اغلب دانشجویان تمایل دارند که شخصیت‌‌ سیاه نمایشنامه‌ها‌‌‌ی «سیاه بازی» را به سیاه مدرن امروزی مبدل سازند. به نظر می‌رسد این تمایلات ناشی از عدم آگاهی دانشجویان از پیشینه‌ این نوع نمایش و شخصیت سیاه بوده و این وظیفه بر عهده‌ مدرسان هنر نمایش است تا با آگاهی دادن و آموزش، موجبات شناخت دانشجویان با این هنر اصیل را فراهم آورند. 

وی با اشاره به اینکه فعالیت در عرصه‌ نمایش‌های آیینی و سنتی، مستلزم اشراف و تسلط هنرمندان این حوزه بر شناخت تکنیک‌های نوشتاری و اجرایی این گونه از نمایش است، افزود: از آنجایی که فعالیت در این حوزه چه در زمینه‌ نوشتن نمایشنامه و کارگردانی و چه در زمینه‌ بازیگری بسیار دشوار و مستلزم آموختن نکات ظریف، فنون و ریزه‌کاری‌های بسیار است، هنرمندان کمتر به فعالیت در این نوع از نمایش تمایل دارند.

این مدرس دانشگاه در ادامه افزود: به عنوان مثال بازیگر شخصیت سیاه باید از توانمندی‌های بسیاری از جمله صدای خوش، آشنایی با نوازندگی حداقل یک ساز ایرانی، بیان رسا و شیوا، بداهه‌گویی، توانایی آواز خواندن، حاضر جوابی، توانایی صحبت با لهجه‌های مختلف و غیره را برخوردار باشد یا در زمینه‌ نمایشنامه‌نویسی «سیاه بازی» نویسنده باید با تکنیک‌ها و فنون طنز مرتبط با شخصیت سیاه، مانند تکرار، حرف تو حرف، نعل وارونه، کودن نمایی، تقلیب، تشبیه به دم، تحسین به ذم، تسویه حساب و غیره آشنا باشد. 

وی در ادامه بر لزوم توسعه پژوهش و آموزش در حوزه‌ نمایش‌های آیینی و سنتی تأکید کرد و افزود: متأسفانه در این بخش ما دچار کمبود منابع آموزشی هستیم و اگر از دانش و تجربه اساتید و چهره‌های باتجربه این حوزه بهره نگیریم، فرصت بسیار ارزشمند و مغتنمی را از دست داده‌ایم.

روستایی با اشاره به نقش و جایگاه جشنواره در حفظ و احیای نمایش‌های سنتی اذعان داشت: به زعم من یکی از عوامل مهمی که اجازه نداده است طی سال‌های اخیر، چراغ این نمایش خاموش شود، همین جشنواره است و در عین حال، وجود اساتید و بزرگانی همچون استاد داود فتحعلی بیگی که در نهایت دغدغه‌مندی تمام تلاش خود را صرف حفاظت از این گنجینه‌ی با ارزش ساخته‌اند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: من به جد معتقد هستم که نمایش‌های آیینی و سنتی،  برگرفته از فرهنگ غنی کشورمان است. پس باید تلاش کنیم تا از این میراث کهن به نحو شایسته‌ای محافظت نماییم. 

 

محمودی: عدم حمایت نهادهای مدیریتی تئاتر از گروه‌های جوان / اگر کرونا نبود رنگ اجرا در ایرانشهر را هم نمی‌دیدیمنگاهی به نمایش "درس بی پایان" / مدرسه‌ای بی‌محتوا و سردرگم در بیان مطلب

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تئاتر نمایش تئاتر نمایش آیینی و سنتی شخصیت سیاه سیاه بازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۶۳۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی برگزیدگان «نمایش» و «سرود» جشنواره روستایی رضوی

به گزارش خبرگزاری مهر، برگزیدگان جشنواره سرود و آیین‌های نمایشی روستایی رضوی در بخش‌های مختلف مشخص شدند.

در جشنواره سرود و آیین‌های نمایشی روستایی و عشایری آسمان هشتم که به تازگی برگزار شد، استعدادهای جوان در بخش‌های مختلف به رقابت پرداختند و برگزیدگان در گروه‌های سنی مختلف و همچنین در بخش‌های انفرادی معرفی شدند.

در این جشنواره، گروه‌های سرود و نمایش‌های میدانی و خیابانی از سراسر کشور حضور داشتند و با اجراهای خود، هنر و فرهنگ ایرانی را به نمایش گذاشتند.

براساس این گزارش برگزیدگان هر بخش به شرح ذیل است:

* برگزیدگان بخش سرود:

در گروه دختران زیر ۱۵ سال، گروه سرود مثاق از روستای اکرم آباد استان یزد به مقام اول دست یافت.

در گروه دختران بالای ۱۵ سال، گروه سرود احسان از روستای حاجی آباد استان چهارمحال و بختیاری برنده شد.

در گروه پسران زیر ۱۵ سال، گروه سرود طپش از روستای همت آباد استان خراسان رضوی مقام اول را کسب کرد.

در گروه پسران بالای ۱۵ سال، گروه سرود نوای موعود از روستای سالار آباد استان خراسان رضوی به مقام اول رسید.

* مربیان برگزیده:

مهدی نظری از استان چهارمحال و بختیاری

حسین صیادی از استان خراسان رضوی

حسین نصیری از استان البرز

* برگزیدگان بخش نمایش:

گروه نمایش پناه از استان خوزستان، گروه نمایش ضامن از استان چهارمحال و بختیاری، و گروه نمایش سفر به خورشید از استان کهگیلویه و بویر احمد به عنوان گروه‌های برتر شناخته شدند و جوایزی دریافت کردند.

* برگزیدگان بخش انفرادی:

بهترین بازیگر مرد به صورت مشترک به رضای خروجیان و حسین گلچین تعلق گرفت.

بهترین بازیگری زن، مریم آل احمدی و مرضیه کریمی به عنوان برگزیدگان انتخاب شدند.

بهترین موسیقی متن توسط مصطفی نظری برای نمایش ما و محله ارائه شد.

* جوایز ویژه:

بهترین طرح و ایده به مرتضی کاکا برای نمایش پناه آخر اهدا شد.

بهترین طراحی صحنه به روح الله افتتاحی برای نمایش ضامن تعلق گرفت.

بهترین طراحی لباس به رضا خروجیان برای نمایش این بار می برند که ... اعطا شد.

بهترین طراحی بروشور به مجتبی رحیمی شهواری برای نمایش بلیط چهارنفره و محمد حسن آقابابائی برای نمایش ضامن داده شد.

این رقابت‌ها در روستای کردر رضوی از توابع استان بوشهر برگزار شد و به برگزیدگان هر بخش جوایز نقدی اهدا شد.

کد خبر 6087740 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • عرضه چهار نمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب
  • ۱۰ راه روستایی در شهرستان بم مسدود شد
  • تسویه حساب خواهر با برادر/ در «آگنیتاژ» پرواز می‌کنید؟
  • داروی اوزمپیک شخصیت افراد را تغییر می‌دهد؟
  • نگاهی به تئاتر شاماران/ردپای افسانه جاماسب در زندگی سیاه باز
  • معرفی برگزیدگان «نمایش» و «سرود» جشنواره روستایی رضوی
  • «دروغ پارلمانی» به شهرزاد آمد/ با دروغ همه چیز به دست میاد!
  • حفظ اصالت و هویت روستاهای هدف گردشگری در قوچان
  • ۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر
  • بهترین نوع زیتون از نظر طب سنتی | طبع زیتون گرم است یا سرد ؟ ؛ هر آنچه درباره زیتون باید بدانید