Web Analytics Made Easy - Statcounter

اساساً دولت آکپارتی، نه مدل جدیدی مد نظر دارد و نه مدلی را اجرا می‌کند. اردوغان و تیمش هم متوجه شده‌اند که پس از اشتباهات مکرر نمی‌توانند بهبودی در وضعیت کشور ایجاد کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در بخش نخست این گفتگو، تحلیل کلی ارهان اوستا درباره نقش حزب عدالت و توسعه در بحران اقتصادی ترکیه منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارهان اوستا، از سران حزب خوب، عضو هیات رئیسه پارلمان ترکیه و دانش آموخته اقتصاد سیاسی از دانشگاه نورت ایسترن آمریکا در مصاحبه با طاها آک یول روزنامه نگار روزنامه قرار ترکیه، معتقد است که هیچ شباهت و انطباقی بین مدل اقتصادی ترکیه و چین وجود ندارد و تلاش اردوغان برای مدیریت اقتصاد کشور به شیوه چینی، زندگی میلیون ها کارگر فقیر ترکیه را از چیزی که هست، بدتر خواهد کرد.

در بخش پایانی این گفتگو، ارهان اوستا به بررسی خطاهای مهم دولت اردوغان در مدیریت اقتصاد ترکیه پرداخته است.

رئیس جمهور ترکیه و اعضای تیم اقتصادی دولت، مداوماً از این صحبت می کنند که برای اداره اقتصاد کشور، یک مدل جدید را طراحی کرده اند. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

به باور من، اساساً دولت آکپارتی، نه مدل جدیدی مد نظر دارد و نه مدلی را اجرا می کند. اردوغان و تیمش هم متوجه شده اند که پس از اشتباهات مکرر نمی تواند بهبودی در وضعیت کشور ایجاد کنند.

لذا خودشان هم به نومیدی رسیده اند و از الگوی جدید حرف می زنند. اما سوال اینجاست: چه زیرساخت هایی را برای اجرای الگویی که ادعا می کنند، آماده کرده اند؟ چه تحولی در صنعت ایجاد کردند؟ آیا روی فناوری سرمایه گذاری کرده اند؟ وابستگی خارجی ترکیه، در این چند سال، هم از نظر کالایی و هم از نظر مالی افزایش یافته است. سهم صنعت تولید در تولید ناخالص داخلی همچنان زیر 20 درصد است.

با این حال، در کشورهایی که مازاد حساب جاری دارند، این نسبت سال‌هاست بالای 35 درصد باقی مانده است. زیر 20 درصد کجا و بالای 35 درصد کجا؟ این فاصله بسیار معنی دار است.

در برنامه میان مدت اقتصادی که در شهریور ماه با امضای رئیس جمهور منتشر شد، مدل جدیدی وجود نداشت. مدل جدید هر چه باشد، چیزی است که تا همین دو ماه پیش، حتی به آن فکر هم نمی کردند.

هیچ مدل جدیدی وجود ندارد.  آن چه آنها مدل جدید می نامند چیزی است که از روی ناامیدی ایجاد شده است تا این تصور ایجاد شود که وخامت اقتصاد به ویژه افزایش نرخ ارز تحت کنترل است.

این مایه شرمساری بود که برات آلبایراک، وزیر سابق دارایی و خزانه داری، برنامه میان مدت اعلام شده هر ساله را به عنوان یک مدل جدید ارائه کرد. به ویژه پس از گذار به نظام ریاستی حزبی، شرایط بدتر شد و پیامدهای بدتری هم در راه است.

آیا با کاهش ارزش لیره ترکیه، یعنی ارزان فروشی و کسب ارز، می توان سرمایه گذاری کرد و به رشد اقتصادی رسید؟

خیر. در کشوری با شاخص های کلان اقتصادی و ساختار تولیدی فعلی کشور، چنین چیزی امکان پذیر نیست.

با کاهش ارزش لیره ترکیه می توانید صادرات کوتاه مدت را جذاب و واردات را گران کنید، اما این امر دائمی نخواهد بود. برای این که این روند دائمی باشد، باید دائماً دستمزدها را به صورت واقعی کاهش دهید تا قیمت تمام شده کالا پایین بیاید! تنها در این صورت است که می توانید قدرت رقابتی خاصی را در صنایعی که کار فشرده کارگری دارند، به دست آورید. کمترین پیامد چنین مدلی، این است که اسیر ملت های دیگر می شویم. یعنی مداوماً کار کنیم، با دستمزد ناچیز، تولید را بالا ببریم و صادر کنیم که ارز داخل کشور بیاید.

این یعنی سیاستی که بر مبنای آن، حزب عدالت و توسعه در یک بازه زمانی میان مدت، ترکیه را به کشوری اسیر دیگران تبدیل می کند. باید برای حفظ رضایت مشتری خارجی و تولید کالای ارزان، شب و روز تلاش کنیم. اما کشورهای دیگر، دنبال افزایش صادرات کالاهایی هستند که بر مبنای ارزش افزوده است و نه نیروی انسانی ارزان.

چرا ما همیشه کسری داریم؟ چرا ما نمی توانیم همیشه مازاد حساب جاری داشته باشیم؟

اجازه دهید مورد به مورد توضیح دهم: ترکیه بدون واردات نمی تواند تولید کند. ما باید مواد خام بخریم، روی آن کار کنیم، تبدیل شود، یک سود ناچیزی رویش بگذاریم و صادر کنیم. ما به شدت به منابع خارجی به ویژه در کالاهای واسطه ای و سرمایه ای وابسته هستیم. دولت های 20 ساله حزب عدالت و توسعه اقداماتی برای کاهش این وابستگی انجام ندادند، بلکه آن را افزایش دادند.

نکته دیگر این است که ما از نظر تامین مالی به خارج وابسته هستیم. ما هم برای پرداخت بدهی های جاری و هم برای تامین مالی تولیدمان به منابع خارجی نیاز داریم. پس انداز داخلی ما حتی برای تامین مالی سرمایه گذاری های فعلی ما کافی نیست. افزایش مداوم نرخ ارز به معنای بی ثباتی است. اقتصاد ناپایدار الزاماً ربطی به منابع خارجی ندارد. سرمایه گذاری بلند مدت یا مستقیم نیز عملاً روی نداده است.

بدهی های خارجی ما در سطح بسیار بالایی است. در ابتدای سال، معادل لیره بدهی خارجی ما 3.2 تریلیون لیره بود. امروز به 6.2 تریلیون لیر رسیده است. اگر درآمد مالیاتی ما در سال 2021 در حد 1 تریلیون لیره باشد، می توانیم به راحتی درک کنیم که دولت، برای تامین سود وام های خارجی، از مالیات دهنده داخلی، پول بیشتری می گیرد.

یک مشکل دیگر این است که ما ظرفیت تولید برای پاسخگویی به افزایش تقاضای خارجی را نداریم. در اقتصادی که نرخ ارز مدام در حال افزایش است و عدم قطعیت در بالاترین حد است، هیچکس برای افزایش ظرفیت تولید سرمایه گذاری نمی کند.

یکی دیگر از نواقص ما این است که سطح فناوری تولید و صادرات ما بسیار پایین است. محصولاتی که صادر می کنیم، محصولاتی هستند که در داخل کشور نیز استفاده می شود. نتیجه چیست؟ وقتی شما کل کالا را برای آوردن ارز صادر می کنی، نیاز داخل برآورده نمی شود و  افزایش تقاضای خارجی برای این محصولات، باعث کاهش قدرت خرید داخلی می شود.

نرخ تورم در کشور ما بسیار بالاست. افزایش نرخ ارز به معنای تورم مستقیم و فقیرتر شدن مردم است. متاسفانه در این چند سال، به طور مداوم، نابرابری بیشتری در توزیع درآمدها و منابع به وجود آمده و ادامه این وضعیت، ناممکن است.

آیا اقتصاد ما یک بار دیگر به خط برات آلبایراک وزیر مستعفی اقتصاد بازگشته است؟

من نمی دانم که آیا برات آلبایراک اساساً یک خط و ربط داشت یا نه. اما در حال حاضر برات آلبایراک تسلط کامل بر اقتصاد دارد. دو شخص وابسته به او،  مهمت موش و نورالدین نباتی دو وزارتخانه تجارت و اقتصاد را در دست گرفتند. علاوه بر این، برات بیگ عملاً بانک مرکزی را هم از دور اداره می کند! میزان خسارات برات آلبایراک برای اقتصاد ترکیه بیش از حد انتظار است.

هدر رفت 128 میلیارد دلار، تنها یکی از خسارات برات آلبایراک و تیمش است. ناکامی های او در دوران وزارت مشهود است. با آن سبک و رفتار، موفقیت در اقتصاد امکان پذیر نیست.

کاهش مداوم ارزش لیره، ما را به کجا می برد؟

افزایش نرخ ارز به معنای فقیر شدن با افزایش تورم است. به ویژه آنهایی که درآمدهای پایین و ثابت دارند، کشاورزان و تاجران بخش هایی هستند که بیش از همه تحت تأثیر تورم قرار می گیرند.

افزایش نرخ ارز به این معناست که کشور ما برای شهروندان خود گران و برای خارجی ها ارزان می شود. این بدان معناست که عوامل تولید خود را ارزان در اختیار خارجی ها قرار دهیم. اگر این سیاست ادامه پیدا کند، تورم در ماه‌های آینده به سرعت افزایش می‌یابد، کمبود کالا به وجود می‌آید، بیکاری افزایش می‌یابد، ورشکستگی‌ها افزایش می‌یابد و فقر عمیق‌تر می‌شود. برای رسیدن به یک اقتصاد پویا و سالم، به هیچ شکلی نمی توان با دولت اردوغان پیش رفت. چون اردوغان کاملاً اعتبار خود را از دست داده، تیم و انرژی برای تجارت ندارد، آلودگی و فساد هم در حد بالایی افزایش یافته است. 

کاهش مداوم و بیش از حد ارزش پول ملی به معنای بی ثباتی و افتادن سرنوشت ما به دست وام دهندگان بین المللی است، همانطور که تاجری با ترازنامه نامتعادل نمی تواند از بانک وام بگیرد، از رباخوار، وام با سود بسیار بالا می گیرد. این سیاست ها ترکیه را به وضعیتی می رساند که عملاً در دست نزول خوارهای جهان، گرفتار شویم.

رویای اردوغان برای اقتصاد چینی و تفاوتهای دو کشور-بخش اول

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اردوغان ترکیه اردوغان ترکیه افزایش نرخ ارز برات آلبایراک سرمایه گذاری نرخ ارز مدل جدیدی مدل جدید نه مدل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۶۴۶۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

السودانی:لزوم توقف فوری جنگ غزه/ اردوغان دوشنبه در عراق است

نخست وزیر عراق اعلام کرد که رئیس جمهوری ترکیه دوشنبه پیش رو سفر رسمی خود به بغداد را آغاز خواهد کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، محمد شیاع السودانی که از شنبه هفته جاری به آمریکا سفر کرده است، در دیدار با جمعی از سفرای سابق آمریکا در عراق گفت سفر وی به آمریکا در زمان حساس انجام شده است.

اردوغان: اسرائیل مسئول تنش‌ها در منطقه است

وی افزود پایان ماموریت ائتلاف بین المللی(به سرکردگی آمریکا) به معنای پایان روابط نیست، بلکه به معنای انتقال به مرحله هماهنگی دوجانبه با تمام کشورهایی که در این ائتلاف مشارکت داشتند به ویژه در سایه توسعه توانمندی های نیروهای مسلح عراق و از بین رفتن تاثیرگذاری گروههای تروریستی به شمار می رود.

نخست وزیر عراق اظهار داشت که گفتگوهای صریح و شفافی با رئیس جمهور آمریکا و دیگر  مقامات ارشد دولت وی در سایه تمایل مشترک برای موفقیت روابط دوجانبه به ویژه در پرونده های اقتصادی داشته است.

السودانی همچنین در گفتگو در شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت که سفرش به واشنگتن برای آغاز صفحه جدیدی از روابط میان عراق و آمریکا بوده است.

وی افزود هدف از این سفر فعال سازی مفاد توافقنامه چارچوب راهبردی میان عراق و آمریکا بود.

السودانی گفت ما سیاست دولتی را با دیدگاه روشن و اصل اساسی در سیاست خارجی که عراق، اول است، اجرا می کنیم.

وی  افزود پیروزی بر داعش، همه طیفهای ملت عراق را متحد کرد.

وی در ادامه گفت که دیدارهای مهمی در خلال سفر خود به آمریکا انجام داده و یک فضای مثبت از تفاهمات را شاهد بوده است.

السودانی افزود که شرکتهای آمریکایی تمایل زیادی برای ورود به بازار عراق دارند.

وی در ادامه گفت که در دیدار با مسئولان وزارت خزانه داری آمریکا بر ضرورت بازنگری آنها در تدابیری که برخی بانکهای عراق را هدف قرار داده، تاکید کرده است.

تاکید السودانی بر ضرورت توقف فوری جنگ ظالمانه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه

السودانی همچنین به ادامه جنگ وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه اشاره کرد و گفت جنگ ظالمانه علیه غزه، منطقه را در معرض خطرات بزرگ قرار می دهد و همه ما باید برای توقف فوری این جنگ تلاش کنیم.

وی در ادامه گفت عراق امروز در برابر یک واقعیت جدید قرار دارد و دستگاههای امنیتی آن تجربه زیادی کسب کرده اند.

نخست وزیر عراق افزود پایه ها و شیوه های پایدار برای روابط طولانی مدت با واشنگتن وضع کردیم.

السودانی گفت عراق نقش محوری و مهمی در منطقه دارد، عراق کلید حل بسیاری از پرونده هاست.

وی افزود عراق در نزدیک کردن عربستان و ایران به یکدیگر موفق شد.

اردوغان دوشنبه آتی به عراق سفر می کند

نخست وزیر عراق گفت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دوشنبه آتی وارد عراق خواهد شد.

وی افزود برای اولین بار شاهد  تمایل واقعی ترکیه و عراق برای رفتن به سمت راه حلها و نه رها کردن پرونده ها هستیم.

نخست وزیر عراق گفت که حل و فصل پرونده آب را با رئیس جمهور ترکیه بررسی خواهیم کرد.

السودانی در ادامه گفت جاده توسعه، شرق را به اروپا از طریق بندر فاو  عراق وصل خواهد کرد.

وی همچنین از خودکفایی عراق در تولید گندم و کود کشاورزی خبر  داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • السودانی:لزوم توقف فوری جنگ غزه/ اردوغان دوشنبه در عراق است
  • موضع اردوغان درباره حادثه اصفهان
  • ایرانی ها چه تعداد خانه در ترکیه خریدند؟/ اتباع این کشور رتبه اول را دارند
  • اردوغان: اسرائیل در ارتکاب جنایت از هیتلر پیشی گرفته است
  • اردوغان به عراق سفر می‌کند
  • سفر هنیه به آنکارا برای دیدار با اردوغان
  • اردوغان: حماس جنبش آزادی‌بخش است/ به زودی میزبان هنیه خواهم بود
  • هنیه به ترکیه می‌رود
  • سفر قریب‌الوقوع هنیه به ترکیه
  • هنیه به ترکیه می‌رود/ برنامه دیدار با اردوغان