Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اجرای طرح تحول حمل و نقل در بخش هوایی و جاده‌ای گفت: هزینه پنهان سوخت ۱۶۰ هزار کامیون فرسوده در بخش جاده‌ای، سالانه ۲.۵ میلیارد دلار است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رستم قاسمی در مراسم «بهره‌برداری از ۵۲۶ دستگاه انواع ناوگان ریلی به ارزش ۷۹۴ میلیارد تومان» که صبح امروز (سه‌شنبه ۳۰ آذرماه) در ایستگاه راه‌آهن تهران برگزار شد، حمل‌ونقل را یکی از حوزه‌های ژئوپلیتیک دانست و گفت: عقب‌ماندگی زیادی در این حوزه داریم که بخش زیادی از آن به مسائل بین‌المللی برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود: حجم باری که به سمت کشور‌های منطقه می‌رود، می‌تواند درآمد خوبی برای کشور داشته باشد، اما برای آنکه زیرساخت‌های لازم جهت دستیابی به حد ایده‌آل از ترانزیت ایجاد شود، اعتبارات زیادی نیاز است که بودجه‌های دولتی کفاف حتی چند صد کیلومتر انواع مسیر در سال را هم نمی‌دهد بنابراین باید در حوزه ریلی به روش‌های دیگری متوسل شویم تا این پتانسیل نهفته در کشور شکوفا شود.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تبادل ۵۰ میلیون تنی بار در سال میان روسیه و هند گفت: در حال حاضر این بار از کانال سوئز به هند می‌رسد که هزینه حمل یک تُن بار از این کانال، چند برابر عبور از ایران است؛ زمان آن نیز سه برابر عبور بار از مسیر ایران خواهد بود.

قاسمی گفت: اخیراً باری از فنلاند به هند بردیم که با احتساب حمل کامیونی این بار در قطعه رشت به آستارا که ریل نداریم، ۲۱ روز زمان برد، اما حمل این بار از کانال سوئز سه ماه طول می‌کشد.

وی با اشاره به توافقاتی که با کشور‌های همسایه و منطقه از جمله آذربایجان، پاکستان، هند، قزاقستان و قرقیزستان در چهار ماهه اخیر حاصل شده است، گفت: اگر کریدور‌های اصلی را تکمیل کنیم با توافقاتی که به دست آورده‌ایم، درآمدی که از ترانزیت به ویژه حمل ریلی برای کشور به دست می‌آید، از سایر درآمد‌های اساسی کشور کمتر نخواهد بود.

وزیر راه و شهرسازی، محور‌های ریلی چابهار سرخس، شلمچه بصره و رشت آستارا را کریدور‌های اصلی ترانزیتی برای تکمیل زیرساخت عنوان و اظهار کرد: تکمیل این زیرساخت‌ها پول زیادی نیاز دارد.

قاسمی، اهمیت افزایش ناوگان را یادآور شد و گفت: در بخش واگن باری و مسافری مشکلی نداریم بلکه مشکل ما در بخش لوکوموتیو است.

به گفته وزیر راه و شهرسازی، طرحی در دست اجراست که با کمک دولت شامل تحول در حمل و نقل کشور خواهیم بود تا در سه سال آینده این تحول اجرا شود. بخشی از مصوبات آن در دولت انجام شده و قرار است کریدور‌های اصلی تکمیل شوند.

وی تأکید کرد: به زودی قرارداد ساخت اتصال راه‌آهن شلمچه به بصره با عراقی‌ها به امضا می‌رسد.

قاسمی ادامه داد: ما در وزارت راه از دولت پول نمی‌خواهیم بلکه مجوز می‌خواهیم، به اندازه کافی در کشور ثروت است. وقتی سرمایه‌گذار در بانک سپرده می‌گذارد و سود ۲۲ درصد می‌گیرد، ما باید در بخش زیرساخت آزادراهی IRI قرارداد را به گونه‌ای تنظیم کنیم که ۳۰ درصد سود بگیرد.

وی با اشاره به اجرای طرح تحول حمل و نقل در سایر بخش‌ها از جمله هوایی و جاده‌ای افزود: در بخش جاده‌ای ۴۰۰ هزار کامیون در جاده‌ها تردد می‌کنند که ۱۶۰ هزار دستگاه آن فرسوده است. هزینه پنهان سوخت این ۱۶۰ هزار کامیون سالانه ۲.۵ میلیارد دلار است.

وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: با هندی‌ها در حال توافق هستیم، با چهار کشور دیگر توافقنامه خوبی امضا کرده‌ایم که سبب شده تردد‌ها در کشور ما چند برابر شود.

قاسمی یادآور شد: در وزارت راه و شهرسازی دو صندوق ملی، یکی در حوزه حمل و نقل و دیگری در مسکن ایجاد شده که تمام درآمد‌های عمومی و همچنین درآمد‌های بالقوه وزارت راه برای بهینه کردن هزینه‌ها به این دو صندوق منتقل می‌شود ضمن اینکه اخیراً قانون راه‌اندازی صندوق ملی مسکن به وزارت راه و شهرسازی ابلاغ شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: هزینه پنهان سوخت کامیون فرسوده ترانزیت وزیر راه و شهرسازی هزار کامیون وزارت راه ۱۶۰ هزار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۵۰۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالانه ۶۰۰ هزار تن بذر گواهی شده در کشور مصرف می‌شود

مبصر در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر آمار سالانه ۲ میلیون تن بذر برای ۱۶ میلیون هکتار اراضی زراعی کشور مورد استفاده قرار می گیزد که به طور متوسط ۶۰۰ هزارتن از این میزان بذر گواهی شده است.

به گفته او، با توجه به آنکه گسترده ترین محصول کشاورزی گندم است، بذرهای گواهی شده عمدتا مربوط به گندم است.

مبصر با بیان اینکه از مجموع ۶۰۰ هزارتن بذرگواهی شده ۳۰ گروه محصول اعم از غلات، گیاهان صنعتی و محصولات سبزی و صیفی را شامل می شود، افزود: حجم بذرهای گواهی شده وارداتی ۵ تا ۷ هزارتن است که براین اساس یک درصد بذر وارداتی و ۹۹ درصد تولید داخل است.

معاون تحقیقات موسسه ثبت و گواهی بذر ادامه داد: بذر گواهی شده به تنهایی می تواند ۲۰ تا ۲۵ درصد منجر به افزایش عملکرد شود که در صورت استفاده از ارقام ژنتیک ۲۰ تا ۲۵ درصد منجر به افزایش تولید می شود که در صورت استفاده اط ارقام اصلاح شده جدید از نظر کیفی وضعیت بهتری خواهیم داشت به طوریکه تا ۵۰ درصد می توان شاهد افزایش عملکرد در اراضی بود.

او از رشد ۳ برابری عملکرد بذر گندم با بذرگواهی شده تولید خبر داد و گفت: با استفاده از بذر گواهی شده رکورد تولید در هکتار ۱۲ تن و ۸۰۰ کیلوست، درحالیکه متوسط کشور ۴ تن است که بخشی از این اختلاف بدلیل استفاده از بذرگواهی شده و بخشی مربوط به بحث تغدیه و خاک ورزی است.

مبصر گفت: با توجه به اقلیم کشور و کمبود منابع آب های زیرزمینی، استفاده از ارقام بذر اصلاح شده مبنای افزایش بهره وری است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • یارانه سوخت هواپیما‌ را حذف کنید
  • پیدا و پنهان اقتصاد در سالی که گذشت!
  • سهمیه‌ و هزینه حج در افغانستان اعلام شد
  • تاثیر قیمت جدید دلار بر بازار مصالح ساختمانی 1403
  • طرح «باک پُر» در مرز زمینی دوغارون به اجرا در آمد
  • بهترین مکان ها برای زندگی در کانادا
  • سالانه ۶۰۰ هزار تن بذر گواهی شده در کشور مصرف می‌شود
  • کشف ۲۵۰۰۰ لیتر سوخت قاچاق در کرمان
  • شهرداری تهران تا پایان فروردین برای ارسال مدارک نوسازی مسکن مهلت دارد
  • مصرف سالانه ۸۰ هزار تن شیرخشک در کشور