Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین-مهدی بیک؛ در شرایطی که ۱۷۶نماینده یکشنبه ۱۹ دیماه به کلیات بودجه ۱۴۰۱ رای مثبت دادند، اما در عین حال از دولت تضمین گرفتند که در صورت حذف ارز ۴۲۰۰تومانی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که اقلام اساسی با نرخ ثابت و به صورت حمایتی در اختیار شهروندان قرار بگیرد. بر این اساس نمایندگان از دولت تعهد گرفتند که مکانیسمی جایگزین برای حذف ارز ترجیحی ارائه کند که از طریق آن مردم بتوانند همچنان اقلام مورد نظر خود را بدون مشکل خاصی تهیه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رویکردی که نشان داد، هنوز موضوع حذف یا تداوم تخصیص ارز ترجیحی مهم‌ترین معادله پیش روی اقتصاد کشور است. در شرایطی که اغلب تحلیلگران از ضرورت حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی سخن می‌گویند، نمایندگان و گروهی دیگر از کارشناسان نگران آسیب جدی به قدرت خرید مردم در اثر تکانه‌های تورمی برآمده از این تصمیم هستند. به نظر می‌رسد درحال‌حاضر میزان پرداخت‌های یارانه‌ای مهم‌ترین چالش پیش روی نمایندگان با دولت باشد.

 عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خصوص سرنوشت نهایی دلار۴۲۰۰تومانی گفت: وضعیت لایحه بودجه ۱۴۰۱، دقیقا تحت الشعاع بحث مهم حذف ارز ترجیحی قرار گرفته است. در واقع مهم‌ترین بخش در لایحه بودجه ۱۴۰۱ موضوع حذف یا تداوم تخصیص ارز ترجیحی است. هرچند اخباری در خصوص تصمیم گیری نهایی در خصوص این مقوله منتشر شده، اما این بحث همچنان در مجلس به صورت جدی جریان دارد.

ارکانی با اشاره به اینکه مقوله حذف ارز ترجیحی جدا از خود بودجه در معیشت روزمره مردم به ویژه سبد غذایی آنها اثرگذار است به اقتصادآنلاین گفت: در این میان هرچند سازمان برنامه بودجه اعلام می‌کند که حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی کمتر از ۱۰درصد در بازار تاثیرگذار است، اما برآوردهای دقیق تری از سوی مراکز پژوهشی وجود دارد که تبعات حذف این نوع ارز در تکانه‌های تورمی را بیشتر ارزیابی می‌کند.

این نماینده افزود: برای تداوم تخصیص دلار ۴۲۰۰تومانی در سال۱۴۰۱، دولت می‌بایست، حدود ۲۰میلیارد دلار در نظر بگیرد. به عبارت دیگر اگر این ارز حذف شود، ۲۰میلیارد دلار منابع ارزی در حساب دولت باقی خواهد ماند. اگر مابه التفاوت دلار ۲۵هزار تومانی بازار آزاد را با دلار ۴۲۰۰ تومانی محاسبه کنیم، رقمی حول و حوش ۴۰۰هزار میلیارد تومان نرخ ریالی حاصل از حذف ارز ترجیحی به‌دست می‌آید.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: اگر قرار باشد این رقم به صورت سرانه بین ۶۰میلیون نفر یارانه بگیر در کشور تقسیم کنیم، رقمی حول و حوش ۵۵۰هزار تومان ماهانه به ازای هر ایرانی به‌دست می‌آید. این در حالی است که رقمی که وزیر اقتصاد در مجلس به عنوان افزایش در پرداخت یارانه‌های نقدی در نظر گرفته، حدود ۱۱۰هزار تومان است. تفاوت این دو عدد، یعنی ۵۵۰هزار تومان به‌دست آمده از حذف ارز ترجیحی و۱۱۰هزار تومان، یارانه‌ای که دولت تصمیم دارد در قالب افزایش یارانه‌ها پرداخت کند، ۴۴۰هزار تومان می‌شود.

رقم یارانه نقدی چقدر باید باشد؟

او با اشاره به اینکه دولت تصمیم دارد تنها یک پنجم منابع برآمده از حذف ارز ترجیحی(۱۱۰هزار تومان) را در اختیار شهروندان قرار دهد، گفت: این مکانیسم مورد توجه نمایندگان قرار نگرفته است. بسیاری از نمایندگان اعتقاد دارند، به ازای هر فرد در خانواده می‌بایست، حداقل ۳۰۰هزار تومان یارانه پرداخت شود تا بخشی از کاهش قدرت خرید مردم بعد از حذف ارز ترجیحی جبران شود.

ارکانی ادامه داد: از سوی دیگر ۲۵۰هزار تومان نیز در ازای هر فرد یارانه بگیر باقی می‌ماند که دولت می‌تواند خرج کسری بودجه و سایر نیازهای خود کند. بین نظر دولت و دیدگاه‌های مورد نظر نمایندگان در خصوص یارانه پرداختی، تفاوت قابل ملاحظه‌ای وجود دارد. این امر یکی از دلایلی است که باعث شده نمایندگان در خصوص ارز ترجیحی نتوانند نظر قاطعی اتخاذ کنند.

نماینده نیشابور در مجلس گفت: به عبارت ساده تر، حداقل ۶۰درصد منابع برآمده از حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی باید در اختیار دهک‌های یارانه بگیر قرار بگیرد، این در حالی است که دولت تنها ۲۰درصد برای این منظور در نظر گرفته است. محاسبات مجلس نشان می‌دهد با رقمی که دولت برای پرداخت یارانه‌های نقدی در نظر گرفته(۱۱۰هزار تومان)، جبران نوسانات احتمالی برآمده از حذف ارز ترجیحی ممکن نیست.

ارکانی در پاسخ به این پرسش خبرنگار اقتصادآنلاین که در شرایطی که درآمدهای نفتی دولت در بودجه تنها حدود۹میلیارددلار تخمین زده می‌شود، آیا امکان کسب درآمد ۲۰میلیارد دلاری برای دولت مقدور است؟ گفت: دولت در سال ۱۴۰۰ که ۹ماه از آن گذشته است، حدود ۱۶میلیارد دلار صرف هزینه ارز ترجیحی کرده است. این رقم تا پایان سال، قطعا به ۲۰میلیارد دلار می‌رسد. اگر ارز ترجیحی برای سال آینده حذف شود، دولت این منابع ارزی را می‌تواند در بازار آزاد به نرخ حداقل ۲۵هزار تومان به فروش برساند.

او گفت: در صورت حذف ارز ترجیحی حداقل ۲۰میلیارد دلار آزاد‌سازی می‌شود. این رقم بسیار بزرگی است. این منابع تا به امروز در قالب توزیع ارز ترجیحی، برای عمومی مردم به کار گرفته می‌شد، با این اِشکال که بخش قابل توجهی از منابع توسط سوداگران در قالب رانت برداشت می‌شد. با حدف ارز ترجیحی، منابع قابل توجهی در اختیار دولت قرار می‌گیرد. اما دولت قصد دارد از این منابع قابل توجه تنها ۲۰درصد را در قالب یارانه نقدی در اختیار مردم قرار دهد، در حالی که نمایندگان معتقدند حداقل باید ۶۰درصد یعنی ۳۰۰هزار تومان ماهانه برای هر یارانه بگیر در اختیار خانواده‌ها قرار بگیرد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: بر اساس مکانیسم مورد نظر نمایندگان یک خانواده ۴نفره می‌بایست ۱میلیون و دویست هزارتومان یارانه نقدی دریافت کند تا بخشی از نوسانات برآمده از حدف دلار ۴۲۰۰ تومانی جبران شود. این تفاوت در دیدگاه‌های دولت و مجلس دلیل ایجاد مباحث گسترده میان دولت و مجلس است.

ارکانی همچنین تاکید کرد: باید شرایط لازم برای ثبت نام دوباره آندسته از افراد و خانواده هایی که بنا به هر دلیلی نامشان در لیست یارانه بگیران قرار ندارد اما مستحق دریافت یارانه هستند، فراهم شود.

این مطلب برایم مفید است بلی ۰ نفر این پست را پسندیده اند

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: یارانه انرژی یارانه نقدی یارانه پنهان ارز ترجیحی مهدی بیک احسان ارکانی حذف ارز ترجیحی دلار ۴۲۰۰ تومانی ۲۰میلیارد دلار یارانه بگیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۹۹۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کف قیمت دلار کجا خواهد بود؟

شاخص ارزی در بازار روز گذشته به افت قیمت ادامه داد. تخلیه هیجانات موجود در بازار در روز‌های اخیر سبب شده است قیمت پول‌های خارجی و قطعات مختلف فلز طلا کاهش یابد. بازیگران بازار ارز در روز‌های اخیر شاهد افزایش میزان فروشندگان و کمبود تقاضا بوده‌اند. تحلیلگران بر این باورند که دلار در جست‌وجوی کریدور آرامش جدید است.

به گزارش دنیای اقتصاد، برخی از این افراد روند نرخ این ارز را با روند بازه زمانی مشابه در سال گذشته مقایسه می‌کنند و معتقدند که پس از اتمام روند کاهشی و رنج‌سازی نرخ ارز، یک دوره ثبات نسبتا طولانی در بازار شروع خواهد شد. البته این افراد سناریوی مذکور را در شرایط عدم انتشار سیگنال‌های منفی جدید محتمل می‌دانند.

قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد در بازار عصر روز گذشته با حدود ۹۰۰ تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین به کانال ۶۴ هزار تومانی عقبگرد کرد و در رقم ۶۴ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. همچنین سکه طلا طرح جدید نیز در بازار دیروز حدود ۱۸۰ هزار تومان افت نرخ را تجربه کرد.

آغاز فرآیند کریدورسازی دلار؟

دیروز یکشنبه ۲ اردیبهشت ماه روند نرخ ارز در بازار غیر رسمی ارز تهران کاهشی بود. قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که در راستای روند کاهشی جدید خود به میانه‌های کانال ۶۵ هزار تومانی رسیده بود، فعالیت خود در بازار صبح روز گذشته را زیر مرز ۶۵ در کانال پایین‌تر آغاز کرد. ظهر روز گذشته نرخ این ارز در بازه ۶۴ هزار و ۷۰۰ تا ۶۴ هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد و در نهایت نیز با حدود ۹۰۰ تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین به رقم ۶۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.

البته این در حالی است که نرخ شاخص ارزی در معاملات فردایی عصر روز گذشته مجددا افزایشی شد و به مرز ۲ کانال ۶۴ و ۶۵ هزار تومانی رسید. به عقیده برخی از فعالان کف بازار، این تغییر فاز بازار می‌تواند نشانگر حمایت بازار در سطوح قیمتی میانه کانال ۶۴ هزار تومانی باشد. در نتیجه در صورتی‌که بازار در این محدوده قیمتی چند روزی در جا بزند و ریسک جدیدی در بازار به‌وجود نیاید، محدوده کانال‌های ۶۴ و ۶۵ هزار تومانی نقطه تعادل جدید نرخ دلار است. همچنین در بازار روز گذشته نرخ یورو و پوند نیز دچار افت قیمت شدند. یورو با حدود ۸۵۰ تومان کاهش در رقم ۶۹ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شد. وند نیز با افت ۹۵۰ تومانی به رقم ۸۰ هزار و ۳۵۰ تومان رسید.

سبقت نیم‌سکه در رقابت کاهشی

همزمان با افت نرخ شاخص‌های ارزی، قیمت قطعات مختلف سکه طلا نیز در روز گذشته کاهشی بود. رکورد‌دار افت قیمت در بازار دیروز نیم‌سکه طلا با کاهش ۴۰۰ هزار تومانی بود. ربع سکه نیز با ۳۰۰ هزار تومان افت قیمت در رقم ۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد و در نهایت رتبه سوم در اختیار سکه طلای طرح جدید با ۱۸۰ هزار تومان کاهش قیمت قرار گرفت. هر قطعه از این فلز گرانبها در عصر روز گذشته در رقم ۴۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان داد و ستد شد.

دیگر خبرها

  • خاندوزی: دولت خاتمه پروژه‌های ناتمام هستیم/ افشاگری همتی از رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی/ صولت مرتضوی: تحریم پیشرفت‌های کلانی را نیز برای کشور به ارمغان آورده است
  • یارانه ۶۰۰ هزار تومانی برای مادرانِ فرزندان کمتر از دوسال
  • انتقاد رییس اتاق بازرگانی تهران از دلار ۴۰ هزار تومانی: دولت هم چوب را می‌خورد هم پیاز را
  • چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
  • انتقاد رییس اتاق بازرگانی تهران از دلار ۴۰ هزار تومانی: دولت هم چوب را می‌خورد هم پیاز را/ دود این سیاستها به چشم صادر کننده‌ها می‌رود
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟
  • اعلام جزییات یارانه جدید ۶٠٠ هزار تومانی
  • فرصت یک‌ماهه برای خرید بسته ۶۰۰ هزار تومانی مادران دارای فرزند زیر دو سال
  • فرصت یکماهه برای خرید بسته ۶۰۰ هزار تومانی مادران دارای فرزند زیر دو سال
  • کف قیمت دلار کجا خواهد بود؟