Web Analytics Made Easy - Statcounter

سفیر اسبق ایران در روسیه، علت فرصت‌سوزی‌های چند سال اخیر در توسعه روابط اقتصادی با همسایه شمالی را نگاه غرب‌گرایانه‌ای که در داخل وجود داشته می‌داند.

به گزارش مشرق، سید محمود رضا سجادی" امروز (دوشنبه) افزود: بخشی که در اقتصاد ایران فعال هستند یعنی شرکت‌ها و هلدینگهای ایرانی برای تأمین نیاز خود به مراوده با کمپانی‌های اروپایی و آمریکایی می‌اندیشند که این اندیشه از قبل از انقلاب وجود داشته و ادامه پیدا کرده است، در حالی که روسیه در بسیاری از تولیدات خود در شرایط مطلوبی قرار دارد و می‌تواند نیاز اقتصادی ایران را در زمینه‌های مختلف تأمین کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفیر سابق ایران در مسکو در پاسخ به این پرسش که با وجود همکاری‌های روزافزون سیاسی، امنیتی و دفاعی تهران - مسکو، چرا روابط اقتصادی دو کشور به‌رغم ظرفیت‌های عظیم، در سطح مطلوبی پیش نرفته است و چه موانعی سد راه توسعه بیشتر این روابط است؟ گفت: ابتدا اینکه در بخش خصوصی ما، افرادی که دست اندرکار امور اقتصادی هستند، تمایل دارند با کشورهای غربی و شرکت‌های غربی کار کنند و اگر بتوانیم بخش خصوصی کشور را متقاعد کنیم که از فرصت‌های اقتصادی روسیه بهترین بهره‌مندی را داشته باشند، به‌تدریج بخش خصوص انگیزه بیشتری برای استفاده از ظرفیت‌های طرف روس خواهد داشت.

وی ادامه داد: با اینکه روسیه یک کشور ابرقدرت است و در بخش اقتصادی از ظرفیت بالایی برای همکاری برخوردار است، اما خیلی کم پیش می‌آید که کسی به دنبال این باشد که نیازهای کشور را از طریق روسیه برطرف کند و مشاهده می‌شود که اصلاً این ذهنیت در شرکت‌های ایرانی وجود ندارد که نیازهایمان از طریق روسیه تأمین شود؛ بنابراین تقریباً در همه بخش‌های اقتصادی از سطح کارشناس گرفته تا مدیران عالی و شرکت‌های دولتی که در امور اقتصادی هستند، دنبال گسترش این روابط نیستند.

مدیرعامل انجمن توسعه علم و فناوری ایرانیان در پاسخ به این پرسش که آیا این دیدگاه عمدی یا از سر بی‌اطلاعی است، گفت: ما نمی‌توانیم منکر عمدی بودن این تصمیم‌های اقتصادی باشیم، وقتی ما به دنبال تأمین نیاز کشور هستیم، نباید برایمان فرق داشته باشد که این نیاز از روسیه تأمین شود یا کشورهای غربی؛ البته در برخی موارد مشکل از سر بی‌اطلاعی هم هست و باید این شرکت‌ها برای همکاری با همسایگان بیشتر توجیه شوند.

وی ادامه داد: زمانی که در مسکو بودم، یک نمایشگاه نفت در روسیه برگزار شد تا روسیه توانمندی‌های کشورش را عرضه کند و از کمپانی‌های اروپایی و آمریکایی نیز در این نمایشگاه حضور داشتند؛ ما از وزارت نفت برای حضور در این نمایشگاه دعوت کردیم، این وزارتخانه هم شرکت‌های تحت پوشش خود را بری شرکت در این نمایشگاه به روسیه فرستاد؛ اما جالب بود که همه این شرکت‌ها به جای اینکه به غرفه‌های روسی سر بزنند و از توانایی این شرکت‌ها مطلع شوند، به سمت غرفه‌های آمریکایی رفتند در حالی که این‌ها به نمایشگاهی در روسیه دعوت شده بودند و ما در تحریم بودیم و آمریکا هم کالایی به ما نمی‌داد، اما گرایش شرکت‌های ایرانی به سمت غرفه‌های غربی بود؛ به نظر می‌رسد بعضی از دستگاه‌های ما آن‌قدر تحت تأثیر تبلیغات و انگیزش‌های اقتصادی و مواردی از این دست هستند که وقتی به مسکو هم می‌روند، به سمت کالاهای آمریکایی تمایل نشان می‌دهند.

 سفیر سابق ایران در مسکو یادآور شد: البته ناگفته نماند که در کشور ما بخش‌هایی از دولت به این موضوع دامن می‌زنند، مثلاً دستگاه‌هایی که می‌توانند نقش مهمی در تسهیل مبادلات تجاری ایران با روسیه داشته باشد، به شدت مواضع پنهان ضد روسی دارند یعنی اگر بتوانند تخریب هم می‌کنند.

مانع‌تراشی بر سر واردات گندم از روسیه

وی ادامه داد: به نظر من آن‌قدر که بانک مرکزی ما تعهد به حفظ ارزش دلار دارد، تعهد به حفظ بازارهای ایران و عدم کاهش ارزش ریال ندارد که این ساختار فکری است که از قبل از انقلاب شروع شده و ادامه پیدا کرده است و هیچ دولتی هم نتوانسته روی این ساختار تأثیر قابل توجهی داشته باشد. برای مثال، شما ارز ترجیحی دریافت می‌کنید که گندم وارد کنید و روسیه آن طرف دریای خزر است، گندم را هم می‌فرستد به بنادر شمالی ایران اما یک ماه می‌ماند و ارز به‌موقع تامین نمی‌شود و دوباره گندم به روسیه برگشت می‌خورد و الان طوری شده که تجار روسی به محض اینکه تاجر ایرانی می‌بینند، واکنش نشان می‌دهند و بر این باورند که ایرانی‌ها قصد کار کردن با تجار روسی را ندارند، این در حالی است که تاجر ایرانی قصد همکاری با تجار روس را دارد اما بانک مرکزی بر اساس همان دیدگاهی که نسبت به تجارت با روسیه دارد، اجازه این اتفاق را به تاجر ایرانی نمی‌دهد.

سجادی با اشاره به اینکه روسیه کشوری است که در سال ۴۰ میلیون تن نسبت به نیاز بازار داخلی، مازاد گندم دارد، افزود: حتی مصر نیز از گندم‌های روسیه خریداری می‌کند اما برای روس‌ها این سؤال مطرح است که چرا ایران که این طرف دریای خزر است و مشکلی هم برای جابه‌جایی گندم ندارد، اما بانک مرکزی حاضر نیست این تجارت ادامه پیدا کند و ارز ترجیحی را به‌موقع برای تجار روس تأمین نمی‌کند از روسیه گندم نمی‌خرد.

تمایل روس‌ها به واردات محصولات کشاورزی از ایران

وی افزود: زمانی که ترک‌ها هواپیمای روسیه را ساقط کردند، روسیه دیگر مایل به ادامه همکاری در زمینه‌های مختلف با ترکیه نبود؛ از این رو تصمیم گرفت، نیازهای کشاورزی خود را از طریق ایران تأمین کند، بنابراین از وزارت کشاورزی روسیه با سفارت ایران تماس گرفتند و خواستند که من به عنوان سفیر برای مذاکره نزد وزیر کشاورزی روسیه بروم که البته چون قبلاً قول یک سخنرانی داده بودم، نمی‌توانستم در این جلسه شرکت کنم.

 بعد گفتند که نفر دوم سفارت در این جلسه حضور پیدا کند، او هم ایران بود و در نهایت خواستند که کارشناس اقتصادی سفارت به جلسه برود؛ ما کارشناس اقتصادی را فرستادیم که موضوع جلسه تقاضای روسیه برای واردات محصولات کشاورزی از ایران و تأمین نیاز بازار روسیه بود؛ اما مشکل این بود که ما به قدر کافی تولیدکننده نداشتیم که بتواند نیاز این بازار بزرگ را تأمین کند. در حالی که اگر به تجارت بزرگ می‌اندیشیم، برای افزایش سطح تجارت و صادرات محصولات به روسیه باید تولیدکننده فعال بیشتری در ایران داشته باشیم که بتوانند این نیاز را تأمین کنند.

استفاده از سمند در روسیه

سفیر سابق ایران در روسیه ادامه داد: حتی در مواردی مشاهده می‌شود ماشین پلیس آستراخان، سمند ایران است، یعنی ایران با افزایش کیفیت محصولات و افزایش تولیدات صنعتی می‌تواند محصولات صنعتی خود را نیز به روسیه صادر کند؛ بنابراین روسیه ظرفیت‌های بسیاری برای همکاری اقتصادی و تجاری با ایران دارد که طرف ایرانی باید از این ظرفیت‌ها در حد عالی استفاده کند. ضمن اینکه باید استانداردهای تولید را کاملاً رعایت کند که محصولات صادراتی با مشکل مواجه نشود و بازار وسیع روسیه را برای تولیدات خود حفظ کنیم.

روسیه شریک استراتژیک ایران است

سجادی با تاکید بر اینکه وضعیت دنیا به گونه‌ای نیست که یک کشور بتواند تنها و منزوی زندگی کند و حتماً ورود به اتحادیه‌ها و یارگیری در صحنه بین‌المللی یک اصل اقتصادی است، افزود: ما در زمینه مقابله با تروریسم و داعش پرونده بسیار موفقی با روس‌ها داریم و اگر همکاری بین ایران و روسیه در سوریه شکل نمی‌گرفت، امروز داعش پشت مرزهای ما بود؛ بنابراین اینکه ما بتوانیم یک شریک معقول و منطقی داشته باشیم و در مواقع حساس با شریک خود همکاری کنیم به‌ویژه همکاری اقتصادی، این یک ضرورت است، چراکه اگر کشوری نخواهد از انزوا خارج شود، حتماً کشورهایی پیدا می‌شوند که از این وضعیت به نفع خود بهره‌برداری کنند و سیاست‌های خود را به کشور منزوی تحمیل کنند؛ بنابراین داشتن شریک‌هایی که مشابهتی در تفکر سیاسی دارند، یک ضرورت است.

توافق ۲۰ سال با روسیه بسیار هوشمندانه است

سفیر سابق ایران در روسیه در پاسخ به این سوال که ایران برای گسترش مراودات اقتصادی خود با روسیه پیش‌نویس قراردادی ۲۰ ساله را تهیه کرده است که ابعاد سیاسی و امنیتی را نیز در برمی‌گیرد و دو طرف برای انعقاد قرارداد بلندمدت همکاری‌های مشترک و همه‌جانبه ایران و روسیه عزم جدی دارند، حال این قرارداد همکاری با روسیه چگونه می‌تواند اهداف ایران را در زمینه‌های مختلف به‌ویژه اقتصادی تأمین کند، گفت: به نظر می‌رسد اگر قرارداد همکاری ۲۰ ساله با روسیه بسته شود، کار بسیار هوشمندانه‌ای صورت گرفته و مدیران سیاسی کشور بهتر است این موضوع را مورد توجه قرار دهند. از این طریق منافع امنیتی کشور نیز تأمین خواهد شد چراکه اکنون در منطقه خطراتی که ما و روسیه را تهدید می‌کند، بحث یکجانبه‌گرایی غرب و موضع تهاجمی است که نسبت به ایران و روسیه در پیش‌گرفته شده که در سایه همکاری بلندمدت دو کشور می‌توانیم تهدیدات غرب به‌ویژه در بحث اقتصادی را خنثی کنیم. همینطور ضروری است مشترکات زیادی که بین دو کشور وجود دارد، در این سند همکاری گنجانده شود.

«علی بهادری جهرمی» سخنگوی دولت چندی پیش با اعلام خبر سفر رئیس‌جمهوری به روسیه، گفت در این سفر درباره مسائل دوجانبه و همکاری‌های تجاری و اقتصادی تهران و مسکو گفت‌وگو خواهد شد.

کارشناسان نیز معتقدند؛ این سفر از ابعاد مختلف دارای اهمیت است و زمینه‌ای برای تقویت همکاری‌ها و سرآغازی برای تحول در روابط خواهد بود که مسیر را برای رفع موانع پیش روی توسعه بیش از پیش مناسبات هموارتر خواهد ساخت.

کارشناسان، سفر دکتر رئیسی به مسکو و دیدار با پوتین را نقطه عطفی در روابط دو کشور می‌دانند و معتقدند این سفر از عزم جدی دو کشور برای پیگیری توافق‌های صورت گرفته درجهت گسترش همکاری‌های سیاسی و اقتصادی، تهران و مسکو حکایت دارد.

ماه گذشته میلادی نیز «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه از سفر دکتر رئیسی رئیس‌جمهوری ایران به مسکو خبر داد و گفت که دعوت رسمی وی از همتای ایرانی‌اش پذیرفته شده و در ابتدای سال ۲۰۲۲ این سفر انجام خواهد شد.

منبع: ایرنا

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو بورس قیمت سفارت ایران وزارت نفت ولادیمیر پوتین بانک مرکزی وزارت کشاورزی روسیه مسکو سوریه آمریکا خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت سفیر سابق ایران همکاری ها تجار روس ظرفیت ها دو کشور شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۵۷۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد

رئیس جمهور گفت: نیروهای جوان، تحصیلکرده و باانگیزه بزرگترین ظرفیت دو کشور برای پیشرفت هستند و ایران از ارتقای سطح همکاری‌ها در حوزه جوانان استقبال می‌کند. - اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی شامگاه چهارشنبه به وقت محلی در ادامه برنامه‌های سفر رسمی یکروزه خود به سریلانکا، در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور ضمن ابراز خرسندی از بهره‌برداری رسمی از طرح چند منظور برق‌آبی «اومااویا»، اجرای مشترک این پروژه را یکی از نمادها و جلوه‌های همبستگی و دوستی فیمابین دو ملت توصیف کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آمادگی مشارکت در دیگر طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی سریلانکا را دارند، از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای صدور خدمات فنی-مهندسی به سریلانکا در راستای کمک به پیشرفت این کشور خبر داد و گفت: پیشنهاد می‌کنم کارگروه مشترکی با حضور وزرای مربوطه برای تسریع‌ در ارتقا روابط اقتصادی تشکیل شود. همچنین تشکیل منظم و مستمر جلسات کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی می‌تواند در ارتقای سطح روابط اقتصادی و تجاری دو طرف بسیار موثر باشد.

رئیسی با اشاره به پیشرفت‌های جمهوری اسلامی ایران در حوزه فرهنگی، علمی و آموزشی، ضمن اعلام آمادگی کشورمان برای انتقال تجربیات ارزشمند خود به سریلانکا افزود: نیروهای جوان تحصیلکرده و باانگیزه بزرگترین ظرفیت دو کشور برای پیشرفت هستند و ایران از ارتقای سطح همکاری‌ها در حوزه جوانان استقبال می‌کند.

رئیس جمهور با بیان اینکه دو کشور از زیرساخت‌های مناسبی در صنعت گردشگری برخوردارند، همکاری در عرصه صنعت گردشگری و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را از دیگر زمینه‌های مورد علاقه و دارای ظرفیت برای گسترش همکاری‌های فیمابین برشمرد و اظهار داشت: غربی‌ها پیشرفت ما را نمی‌خواهند و به همین دلیل برای اعمال فشار روی کشورهای مستقل به حربه حقوق بشر متوسل می‌شوند، لذا لازم است همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور در راستای بی‌اثر کردن این دشمنی‌ها تقویت شود.

رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تداوم نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، با تاکید بر ضرورت اقدام هماهنگ کشورهای اسلامی و مستقل برای توقف جنایات این رژیم، رفع محاصره غزه و آغاز امدادرسانی گسترده به مردم مظلوم و مقتدر غزه گفت: بر اساس تصریح همه نظامات حقوقی اشغالگری و تجاوز به هیچ وجه برای اشغالگر حق مالکیت و مشروعیت خلق نمی‌کند، بلکه متجاوز و اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود.

آقای «رانیل ویکرمسینگه» نیز در این نشست با بیان اینکه باور داریم فرصت مناسبی برای ارتقای بیش از پیش سطح روابط میان دو کشور ایجاد شده است، تصریح کرد: در مذاکرات مقامات دو کشور راهکارهای تقویت هر چه بیشتر مناسبات و تعاملات به دقت مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهاد شد برای تعمیق مناسبات سیاسی فیمابین پارلمان‌های دو کشور نیز فعال‌تر عمل کنند.

رئیس جمهور سریلانکا با قدردانی از مشارکت جمهوری اسلامی ایران در بازسازی این کشور از جمله طراحی و اجرای پروژه برق‌آبی «اومااویا» گفت: امروز سریلانکا با حمایت دوستان به ویژه ایران در حال بازسازی خود و پیشرفت است. در همین راستا تصمیم گرفتیم برای تسهیل و تسریع این روند نشست بعدی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی فیمابین هر چه سریع‌تر برگزار کنیم و راهکارهای ارتقای سطح مناسبات اقتصادی را نیز مورد بررسی قرار دادیم.

وی با استقبال از پیشنهاد رئیس جمهور کشورمان برای تشکیل کار گروهی متشکل از مسئولان مرتبط برای گسترش روابط اقتصادی فیمابین خاطرنشان کرد: سریلانکا همچنین متقاضی همکاری‌های بیشتر دو ‌کشور در زمینه کشاورزی،گردشگری ، همکاری‌های علمی و آموزشی و ورزش است.

رئیس جمهور سریلانکا با ابراز علاقمندی کشورش برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور گفت: اتفاقات و تحولات منطقه از محورهای مذاکرات امروز ما بود و حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردیم، زیرا آن را حمله به همه معاهدات و حقوق بین‌المللی می‌دانیم. همچنین درباره حقوق مردم فلسطین و غزه نیز گفتگوهای مهمی داشتیم؛ دو کشور بر ضرورت توقف کشتار و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه توافق دارند و باور دارند که هیچ بهانه‌ای تداوم این جنایات را توجیه نمی‌کند. موضع رسمی سریلانکا در مورد مسئله فلسطین، تشکیل کشور مستقل فلسطینی است.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد
  • به دنبال گسترش روابط اقتصادی و تجاری با چین هستیم
  • معرفی توانمندیهای نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان.
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می کند
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می‌کند
  • در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می‌گذرد؟
  • در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می گذرد؟/ از تعریف نقشه راه مشترک برای مبارزه با تروریسم تا تلاش برای توسعه تجارت رسمی دوجانبه / لاهور و کراچی میزبان رئیس جمهور ایران
  • تحریم‌های آمریکا تحریم شد/ روند افزایشی تولید نفت خام در ۱۴۰۲
  • قطار روابط تهران - اسلام‌آباد روی ریل توسعه
  • تأکید مقام‌های عالی ایران و پاکستان بر توسعه روابط دوجانبه/ انرژی از محورهای مهم مذاکرات تهران و اسلام‌آباد خواهد بود