Web Analytics Made Easy - Statcounter

با وجود اختصاص ۶۶ درصد از اعتبارات حوزه سلامت به دانشگاه‌های علوم پزشکی، این بودجه تخصیص‌یافته از شمول قانون محاسبات عمومی مستثنی است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ بودجه نظام سلامت همواره بخش عمده‌ای از بودجه عمومی دولت را به خود اختصاص می‌دهد بنابراین نیاز است که به اهمیت این بودجه بپردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مقدمه باید این سؤال را مطرح کرد که اصلاً بودجه از چه زمانی اهمیت پیدا کرده است؟

الیاس هادیان، کارشناس حوزه سلامت در نشستی ویدئوکنفرانسی که در هسته سلامت مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد؛ درباره تاریخچه بودجه در جهان گفت: بعد از انقلاب کبیر فرانسه در سال 1917 و بحران بزرگ اقتصادی اروپا و آمریکا (1929 تا 1934) تفکر شخصی به نام "کینز" با انتشار کتاب «تئوری عمومی اشتغال، بهره و پول» اساس نظریه کلاسیک‌ها را که قائل بودند دولت مسئولیت انجام وظایف حداقلی مثل حفظ و نگاهداشت نظم و استقلال را دارد، مورد نقد قرار داد. با این دید که دولت مسئول تامین رفاه، پیشرفت و سلامت جامعه نیز هست.

وی افزود: به این دلیل که منابع محدودی در اختیار دولت قرار دارد اما نیازهای بی‌شماری در کشور وجود دارد که دولت موظف به تامین بسیاری از آن‌ها است، فرآیندهای بودجه و برنامه در دستور کار دولت‌ها قرار گرفته است تا با این منابع محدود، حداکثر نتیجه را به عمل آورد.

وی ادامه داد: اساساً بودجه بدون برنامه معنا ندارد. چرا که دولت باید بداند قرار است با چه برنامه‌ای فرآیند بودجه‌ریزی را انجام دهد. از طرفی خود پکیج برنامه و بودجه باید از سیاست‌های کلی نشئت بگیرد تا بتواند اولیت‌بندی و انتخاب کند که اولا کدام اهداف باید انتخاب شود و ثانیا از راه‌های مختلفی که برای رسیدن به هدف مورد نظر وجود دارد، کدام را انتخاب کند که هم متناسب با امکانات موجود باشد و هم با کمترین هزینه، اهداف را محقق کند. با در نظر گرفتن همین الزامات و ضرورت، اولین بودجه ایران به روش جدید، پس از مشروطیت و توسط صنیع‌الدوله که سمت وزیر مالیه وقت را داشته است، در سال 1289 هجری شمسی تهیه شد.

هادیان گفت: بودجه دولت از لحاظ حجم و عظمت، بزرگ‌ترین سند مالی و از لحاظ اهمیت، مهم‌ترین عامل مستقل و پویا در سطح کلان اقتصادی است که برای اداره و پیشرفت اجتماعی و اقتصادی کشور به کار گرفته می‌شود. از لحاظ فراگیر بودن نیز گسترده‌ترین سطح را تا دور افتاده‌ترین نقاط کشور و پایین‌ترین افراد را در طبقات درآمدی جامعه پوشش می‌دهد. دولت با ابزار بودجه می‌تواند تعیین کند چه خدمات و امکاناتی تولید شود و درآمد و ثروت با چه الگویی در جامعه توزیع شود. تورم افزایشی باشد یا کاهشی و رشد اقتصادی و سطح اشتغال چه میزان باشد.

این کارشناس حوزه سلامت خاطرنشان کرد: بودجه وجود دارد تا ابزاری کارآمد برای مدیریت صحیح دولت و بخش عمومی باشد. به همین خاطر نیاز است تا از روش‌های نوین بودجه‌ریزی استفاده شود تا کارایی دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی فراهم شود و به دور از اسراف و تبذیر اموال عمومی، توزیع عادلانه و مطلوبی از منابع ملی شکل بگیرد.

سهم بهداشت از بودجه سلامت تنها 7 درصد

هادیان با ابراز تأسف از اینکه دولت در راستای تامین سلامت با مسائلی مواجه است که ضرورت اصلاحات اساسی را اجتناب‌ناپذیر ساخته است؛ تصریح کرد: مدیریت نظام سلامت در دو دهه اخیر به گونه‌ای بوده است که طبق اطلاعات حساب‌های ملی سلامت، از سال 1381 تاکنون، هیچگاه بیشتر از 7 درصد منابع نظام سلامت صرف بهداشت عمومی و پیشگیری نشده است. این عدد، خود نشانه رویکرد درمان محور بوده که مخالف بند دو سیاست‌های کلی سلامت است. گرفتاری نظام سلامت در مسائل روزمره و نبود دیدگاه بلند مدت باعث شده است که در سال 1396 بیش از 94 درصد منابع نظام سلامت صرف هزینه‌های جاری شود که این آمار در سال‌های قبل و بعد هم تفاوت چندانی ندارد.

وی با بیان اینکه این عدد نگران‌کننده است و هزینه نکردن در بخش سرمایه‌گذاری نظام سلامت و عدم پیش‌بینی بحران‌های آتی همچون سالمندی جمعیت، کشور را با چالش‌های سختی مواجه خواهد ساخت که هیچ تضمینی مبنی بر فائق آمدن بر این مسائل وجود ندارد؛ بیان کرد: در چنین شرایطی که هزینه‌های نظام سلامت در ایران و عموم کشور‌های جهان سیر صعودی داشته و دارد و سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی به بیش از 10 درصد، از بودجه بخش عمومی دولت به 16 درصد و از سبد هزینه خانوار به بیش از 10 درصد رسیده است و به گفته برخی کارشناسان، این سهم ظرفیت افزایش بیشتر را ندارد، لزوم توجه به این حوزه و اصلاحات مقتضی، ضروری به نظر می‌رسد.

عوامل مؤثر بر ناکارآمدی بودجه نظام سلامت

وی ادامه داد: وجود مسائلی همچون افزایش هزینه‌های جاری نسبت به هزینه‌های سرمایه‌ای، فرایند غیر شفاف تهیه و تنظیم و اجرای بودجه، عدم نظارت بر تطبیق برنامه‌ها با شرایط اقتصادی و دموگرافیک کشور، نبود نیروی انسانی متخصص و ماهر و نبود آموزش‌های مستمر در جهت اجرای صحیح بودجه‌، تاکید اجرای بودجه بیشتر بر هزینه کرد آن نه در جهت اثربخشی فعالیت‌ها و اهداف، تخصیص اعتبارات جهت ابقاء دستگاه نه اجرای وظایف، عدم ارتباط بودجه سالانه با شرایط اقتصادی، در نظر نگرفتن بار مالی ناشی از فعالیت‌های فعلی دولت روی هزینه‌های آتی، ناهماهنگی میان منابع و مصارف بودجه، وجود هزینه‌های پنهان در بودجه، تقاضای بودجه اضافی، جدایی نظام تهیه از نظام کنترل بودجه و بی‌توجهی به کارایی هزینه‌ها در مرحله نظارت، فقدان نظارت عملیاتی دقیق، منظور نکردن هزینه فرصت از دست رفته عوامل مورد استفاده دستگاه‌های دولتی، تلاش برای مصرف اعتبارات در ماه‌های پایانی سال و مسائل دیگری که کارایی و اثربخشی هزینه‌کردهای دولت را بی‌اثر ساخته است و بر بودجه به صورت کلی و بودجه نظام سلامت، سایه‌افکنده است.

بودجه نظام سلامت متناسب با اسناد بالادستی نیست!

در ادامه این نشست مجازی، دکتر مهدی مختاری، مدیر گروه سلامت مرکز پژوهش‌های مجلس درباره بودجه نظام سلامت اظهار داشت: بودجه نظام سلامت متناسب با اسناد بالادستی و سیاست‌های ابلاغی سلامت نیست؛ سهم درآمد اختصاصی در حوزه سلامت زیاد است که هم نقطه قوت و هم ضعف حساب می‌شود. حدود 60 درصد درآمد اختصاصی که در لایحه می‌آید مربوط به حوزه سلامت است؛ با این وجود در بحرانی مانند کرونا درآمد اختصاصی به صورت منفی تحت تاثیر قرار گرفت.

وی ادامه داد: حوزه سلامت هزینه‌ای و آموزشی است و رشد بالاتری از تورم در کشور دارد.

تغییرات بودجه نظام سلامت در سال 1401

وی درباره جزئیات بودجه 1401 حوزه سلامت افزود: اولین موضوع امسال، کسر علی‌الحساب مالیات از حق‌الزحمه پزشکی است؛ الزام استفاده از پایانه‌های فروشگاهی نیز آمده است که می‌تواند حوزه سلامت را بسیار شفاف کند.

وی ادامه داد: در تبصره 10، حق بیمه شخص ثالث به حوزه سلامت اختصاص پیدا کرده است که این مسئله فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی را برجسته کرده است. همچنین افزایش 5 درصدی جرایم رانندگی در کاهش حوادث در حوزه سلامت اثرگذار است.

مختاری گفت: بند "ب" تبصره 17 نیز مربوط به موضوع اجرای قانون حمایت از جوانی و خانواده است و حدود 12 هزار میلیارد تومان برای حوزه سلامت در این زمینه اعتبار در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به اینکه از سال 93 امور 10 گانه برای بودجه مشخص شد که یکی از آنها امور سلامت بود، گفت: اعتبار امور سلامت در سال گذشته 106 هزار میلیارد و امسال 131 هزار میلیارد تومان است که رشد 24 درصدی داشته است. سهم امور سلامت از کل بودجه 12.3 درصد است که در سال گذشته 15 درصد بوده است بنابراین سهم امور سلامت از کل امور نسبت به سال های قبل کاهش یافته است؛ البته بودجه حوزه سلامت فقط از امور سلامت نیست و بخش زیادی از امور دیگر مانند امور خدمات عمومی و فرهنگی و آموزشی و رفاهی به حوزه سلامت اختصاص می‌یابد.

مختاری با اشاره به اینکه امور سلامت سه برنامه دارد که بهداشت، درمان و تحقیق و توسعه را شامل می‌شود، بیان کرد: درمان محوری یکی از مشکلات و آفت‌های نظام سلامت است؛ اعتبارات سلامت که به وزارت بهداشت اختصاص می‌یابد بیش از 131 هزار میلیارد تومان است؛ این اعتبار سال گذشته 157 هزار میلیارد تومان بوده و امسال 203 هزار میلیارد تومان است. کل اعتبارات نظام سلامت 29 درصد رشد داشته است.

مستثنی شدن دانشگاه‌های علوم پزشکی از شمول قانون محاسبات عمومی

مدیر گروه سلامت مرکز پژوهش‌های مجلس یادآور شد: بند مهمی که سال گذشته بود و امسال حذف شده بند "ی" تبصره 9 است که مبنی بر این است که دانشگاه‌های علوم پزشکی را از شمول حکم اعتبارات قانون "استفاده متوازن از امکانات کشور" مستثنی کرده است؛ بر اساس این قانون سه درصد از بودجه دستگاه‌ها باید کسر و در شهرهای کم برخودرار هزینه شود که بی‌عدالتی را جبران کند. سال قبل دانشگاه‌های علوم پزشکی از این بند مستثنی شدند و این سه درصد از بودجه دانشگاه‌های علوم پزشکی کسر نشد. امسال این بند حذف شده و دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز سه درصد از اعتباراتشان کسر می‌شود.

وی درباره جزئیات ماده 1 این قانون تشریح کرد: ماده 1 قانون احکام دائمی، وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی را از شمول قانون محاسبات عمومی کشور مستثنی و این حسابرسی را به هیئت امنا واگذار کرده است که باعث می‌شود حوزه سلامت به دستگاه‌های نظارتی پاسخگویی نداشته باشد. البته این کار برای دانشگاه‌ها در دنیا انجام می‌شود زیرا دانشگاه باید پویایی و فعالیت و استقلال مالی برای هزینه‌کرد داشته باشد و در گیر و دار مسائل بروکراسی نباشد اما این مشکل در کشور ما وجود دارد که ارائه خدمات درمانی و بهداشتی نیز مربوط به دانشگاه های علوم پزشکی است و در نتیجه هزینه‌کردهای بخش بهداشت و درمان نیز از محاسبات عمومی مستثنی شده است. باید بهداشت و درمان از شمول این قانون خارج شود.

سهم 66 درصدی دانشگاه‌های علوم پزشکی از اعتبارات حوزه سلامت!

وی درباره میزان بودجه دانشگاه‌های علوم پزشکی اظهار کرد: 134 هزار میلیارد تومان از این 203 هزار میلیارد تومان بودجه سلامت، به دانشگاه‌های علوم پزشکی اختصاص پیدا می‌کند که رشد 37 درصدی داشته است؛ به عبارت دیگر 66 درصد از اعتبارات حوزه سلامت به دانشگاه‌های علوم پزشکی اختصاص می‌یابد.

مختاری بیان داشت: سهم منابع عمومی و اختصاصی در سال 1401 افزایش یافته اما سهم یارانه کاهش پیدا کرده است. از زمانی که کرونا آمده سهم درآمدهای اختصاصی کم شده و انتظار می‌رود هرچه قدر بار بیماری کرونا کمتر شود دانشگاه‌ها به وضعیت عادی بازگردند. زمانی که بیماری کرونا آمد مراجعه مردم به بیمارستان‌ها کاهش یافت و درآمد اختصاصی کم شد. در حالی که همه بیمارستان‌ها درگیر کرونا نیستند؛ بیمارستان‌هایی که درگیر کرونا هستند نیز 100 درصد اشباع و یا درگیر کرونا نیستند و مردم نیز آموزش دیده‌اند که چطور با مراجعه به بیمارستان از ابتلا به کرونا پیشگیری کنند بنابراین دانشگاه‌های علوم پزشکی باید برای ارائه خدمات معمول خود برنامه‌ریزی کنند زیرا بیماری‌های مزمن در صورت عدم درمان به هنگام، پیشرفت می‌کنند.

لزوم تخصیص اعتبارات حوزه سلامت از مسیر بیمه‌ها

وی با بیان اینکه بهترین روش تخصیص اعتبار در حوزه سلامت این است که بودجه به بیمه پرداخت شود و بیمه در حوزه سلامت خرید خدمت را انجام دهد و سیاست‌گذاری را وزارت بهداشت بر اساس اولویت‌ها انجام دهد و به بیمه اعلام کند و بیمه خرید راهبردی انجام دهد خاطرنشان کرد: 66 درصد اعتبارات به دانشگاه‌های علوم پزشکی مستقیما تخصیص داده می‌شود در حالی که تخصیص بودجه مستقیم کارایی زیادی ندارد و اگر بخواهیم در نظام سلامت اسناد بالادستی را اجرا کنیم باید مسیر تخصیص بودجه از بیمه انجام شود زیرا مدیریت منابع نظام سلامت باید از طریق نظام بیمه‌ای صورت بگیرد تا بر منابع مدیریت و نظارت صورت بگیرد.

روند افزایشی ابتلا به کرونا در صدمین هفته همه‌گیری/ چند درصد مردم ماسک می‌زنند؟وزارت بهداشت توصیه‌های طب سنتی در درمان کرونا را ابلاغ کردتا پایان همه‌گیری کرونا مسیری طولانی در پیش استسازمان جهانی بهداشت: نوجوانان فعلاً نیازی به دوز سوم واکسن کرونا ندارند

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بودجه 1401 بودجه ایران ویروس کرونا بهداشت و درمان وزارت بهداشت بودجه 1401 بودجه ایران ویروس کرونا بهداشت و درمان وزارت بهداشت شمول قانون محاسبات عمومی دانشگاه های علوم پزشکی اعتبارات حوزه سلامت هزار میلیارد تومان بودجه نظام سلامت درآمد اختصاصی نظام سلامت حوزه سلامت وزارت بهداشت امور سلامت انجام دهد سال گذشته دستگاه ها هزینه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۶۴۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد اولین دبیرخانه دانشگاهی پیشگیری و کنترل دخانیات

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا وجهی، رییس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران، با اعلام این خبر درباره اقدامات تحولی در حوزه سلامت روان دانشجویان، گفت: مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران با برگزاری ۷۷۰ جلسه تخصصی مرتبط با ارتقا سواد سلامت روان دانشگاهیان و پیشگیری از آسیب‌های روانی اجتماعی که حدود ۲۷۰ هزار نفر مخاطب آن بوده‌اند، پیشگام دانشگاه‌های کشور در زمینه آگاهی‌بخشی در این حوزه است.

رییس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران افزود: دانشجویان از سراسر کشور، کارکنان دانشگاه، کارشناسان و متخصصان دانشگاه‌های سراسر کشور، اعضای هیأت علمی دانشگاه و خانواده‌های دانشجویان مخاطبان جلسه‌های تخصصی حضوری و مجازی مرتبط با ارتقا سواد سلامت روان دانشگاهیان و پیشگیری از آسیب‌های روانی اجتماعی بوده‌اند.

دکتر وجهی بیان داشت: ورود به دانشگاه و شروع زندگی دانشجویی، به دلیل تغییرات عمده‌ای که در عرصه‌های مختلف زندگی برای فرد به وجود می‌آورد، استرس‌زا است و گاهی به دلیل عدم دسترسی به منابع حمایتی مطمئن، موجب ایجاد بحران‌هایی برای دانشجو می‌شود. در همین راستا واحد بهداشت روان مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران به منظور کمک به خانواده دانشگاه تهران به ویژه دانشجویان، خدمات متعددی را به صورت مجازی، حضوری و هیبریدی برای جامعه هدف در زمینه‌های مختلف ارائه می‌کند.

استاد دانشگاه تهران افزود: ارتقای سواد سلامت روان دانشگاهیان، افزایش و بروزرسانی دانش و مهارت تخصصی جامعه دانشگاهی و ایجاد راهکار برای حل چالش‌ها و توسعه و بهبود شرایط، تبادل نظر صاحب‌نظران و کارشناسان در راستای شیوه‌های نوین ارائه خدمات به گروه هدف و کاهش آسیب‌های روانی اجتماعی در جامعه دانشگاهی از خروجی‌های مورد انتظار از این نشست‌های تخصصی است. برنامه‌ریزی برای این کارگاه‌های آموزشی بر اساس نیازسنجی و نظرسنجی‌های انجام شده و احصاء موضوعات پرمخاطب و مناسب و مورد نیاز صورت گرفته و در نتیجه آنها بسته‌های آموزشی آفلاین و آنلاین تدوین می‌شود.

ایجاد اولین دبیرخانه دانشگاهی پیشگیری و کنترل دخانیات

معاون دانشگاه تهران با اعلام اینکه دانشگاه تهران با ایجاد اولین دبیرخانه دانشگاهی پیشگیری و کنترل دخانیات و همچنین فراهم آوردن مقدمات راه‌اندازی خط مشاوره تلفنی پیشگیری از مصرف مواد و ترک دخانیات (ویژه دانشجویان سراسر کشور) پبشگام در این حوزه است، گفت: مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران فعالیت‌هایی را در راستای آگاهی‌بخشی، فرهنگ‌سازی و ترویج زندگی بدون دخانیات و تبدیل آن به یک هنجار پذیرفتنی در جمعیت دانشگاهی به منظور پیشگیری، کاهش و منع مصرف دخانیات و حرکت به سوی دانشگاه سبز ساماندهی نموده است.

دکتروجهی افزود: در دوره ۳۰ ماهه منتهی به سال ۱۴۰۳، اولین دبیرخانه دانشگاهی پیشگیری و کنترل دخانیات در کشور در مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران توسط دفتر نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات، با هدف به اشتراک‌گذاری دستاوردها، دانش و تجربه دانشگاه تهران در حوزه دخانیات با سایر دانشگاه‌ها به همراه رونمایی نماد پیشگیری از مصرف دخانیات افتتاح شد. همچنین دانشگاه تهران میزبان اولین همایش ملی دانشگاه بدون دخانیات ویژه دانشجویان سراسر کشور با مشارکت دفتر نمایندگی سازمان جهانی بهداشت و ستاد کشوری کنترل دخانیات با هدف به اشتراک‌گذاری جدیدترین دستاوردهای علمی در حوزه پیشگیری از دخانیات بود.

وی از فعال‌سازی تشکل‌های دانشجویی (انجمن‌های علمی، کانون‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی، نشریات دانشجویی و همیاران سلامت روان) همسو با پویش دانشگاه بدون دخانیات، تدوین فعالیت‌های حمایت‌طلبانه و تقویت روحیه مطالبه‌گری از منظر مسئولیت‌پذیری اجتماعی همگام با ایجاد غرفه، کافه سلامت، برگزاری برنامه‌های مرتبط با پیشگیری از دخانیات به همراه نشا کاری، پویش زمین پاک با هدف اهمیت به طبیعت در روز بدون دخانیات، جلب مشارکت دانشجویان برای کشف ایده‌های خلاقانه برای اجرای بهتر مفاد خط مشی دانشگاه بدون دخانیات، برگزاری مسابقات و اهدای جوایز در محل چهار راه مسجد و فنی، برخی دانشکده‌ها و شعبه‌های خوابگاهی به عنوان فعالیت‌های دانشگاه تهران در این حوزه یاد کرد.

وجهی افزود: برگزاری اولین همایش دانشجویی دانشگاه بدون دخانیات ویژه همیاران سلامت جسم و روان سراسر کشور با عنوان نقش ویژگی‌های شخصیتی در استعمال دخانیات در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، تدوین محتوای دوره‌های آموزشی پی شگیری از مصرف دخانیات در قالب آموزش به صورت آفلاین و صدور گواهی طی دوره به صورت الکترونیکی با تأیید سازمان جهانی بهداشت (WHO) مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان بهداشت جهانی (WHO) و ستاد کشوری کنترل مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران فراهم آوردن مقدمات راه‌اندازی خط مشاوره تلفنی پیشگیری از مصرف مواد و ترک دخانیات (ویژه دانشجویان سراسر کشور) از دیگر فعالیت‌های مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران در این زمینه بوده است.

سامانه هوشمند دانشجویان

رییس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران با اعلام اینکه دانشگاه تهران اولین دانشگاهی است که سامانه هوشمند دانشجویان را به منظور پیشگیری از مشکلات روانشناختی و تحصیلی دانشجویان طراحی و اجرا نموده است، توضیح داد: هدف اصلی این طرح را می‌توان در توانمندسازی دانشجویان و پیشگیری از آسیب‌های روانشناختی و مداخله زودهنگام در زمان وقوع آسیب‌های روانشناختی عنوان نمود و سایر اهداف این طرح شامل شناسایی و تشخیص زودهنگام دانشجویان دارای مشکلات روانشناختی، مداخله و اقدام مؤثر در راستای توانمندی و کاستی‌های دانشجویان، پیشگیری از شدت یافتن مشکلات رفتاری و آموزشی دانشجویان و حمایت و مساعدت از دانشجویان دارای آسیب‌های روانشناختی در زمینه سازگاری با محیط دانشگاه می‌شود.

وجهی با بیان اینکه طرح پایش سلامت روان طی مراحل تکمیل پرسشنامه سلامت روان توسط دانشجویان؛ ارزیابی، ارجاع و پیگیری کارشناسان مرکز مشاوره و مداخله تخصصی و درمان اجرا می‌شود، گفت: دستاوردهای حاصل از اجرای طرح شامل شناسایی به موقع و زودهنگام ۱۰ درصد از دانشجویان نو ورود به دانشگاه که دارای مشکلات روانشناختی می‌باشند در ماه اول ورود به دانشگاه، طراحی برنامه مداخله درمانی مستقیم و مشاوره در برنامه‌های مشاور و طراحی برنامه مراقبتی حمایتی در صورت لزوم تا پایان دوره تحصیل می‌شود که با انجام این طرح طی ۳۰ ماه اخیر، تعداد ۸۰۷۸۷ نفر پایش شدند.

برنامه پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان (پات)

معاون دانشگاه تهران در ادامه اعلام کرد: اجرای برنامه پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان (پات) با هدف بهبود سلامت روان و ارتقای وضعیت تحصیلی دانشجویان با تاکید بر پیشگیری از افت تحصیلی، پیشگیری از افت تحصیلی، کمک به ارتقا تحصیلی دانشجویان، افزایش انگیزه تحصیلی، شناسایی دلایل افت تحصیلی دانشجویان، جلوگیری از مشروطی، اخراج و ترک تحصیل، کاهش موارد ارجاع به کمیسیون موارد خاص، کاهش اضطراب تحصیلی، آموزش روش‌های صحیح مطالعه، برنامه‌ریزی مؤثر، شیوه‌های صحیح مدیریت زمان و توانایی حل مسئله، تعامل با اساتید و راهنمای علمی فرهنگی واحدها، تعامل با معاونت آموزشی واحدها و افزایش تعامل با خانواده‌ها و تقویت نظارت آن‌ها نسبت به وضعیت تحصیلی دانشجویان از سال ۱۴۰۱ در دانشگاه تهران آغاز شده است.

وی افزود: از زمان اجرای این برنامه که بخش بزرگی از آن با اتکا به سامانه‌های هوشمند پیش می‌رود، تا کنون ۳۱۲۲ دانشجوی دانشگاه تهران در آن شرکت کرده‌اند. فرآیند اجرا با «فاز شناسایی» از طریق دریافت فهرست دانشجویان مشروطی، در معرض مشروطی و افت تحصیلی از سامانه بهستان در پایان هر نیمسال تحصیلی آغاز می‌شود. تقسیم فهرست دانشجویان به تفکیک دانشکده بین مشاوران مستقر در دفاتر مشاوره و ارتقای تحصیلی دانشکده‌ها، برگزاری یک جلسه با حضور همه مشاوران برای آموزش تخصصی و شیوه انجام فعالیت، برگزاری جلسات متوالی فردی با مشاوران به منظور بررسی پرونده‌های گذشته دانشجو در مرکز، وضعیت کنونی و اقدامات مورد نیاز برای هر دانشجو و برگزاری جلسات سوپروایزری برای آموزش و پاسخ به سوالات مشاوران در ادامه صورت می‌گیرد.

عضو هیأت رئیسه دانشگاه تهران افزود: مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران در «فاز مداخله» مراحلی شامل برگزاری جلسات مصاحبه پذیرشی با دانشجو به صورت تلفنی، برگزاری جلسات مصاحبه انگیزشی با دانشجو، راهنمایی دانشجو و در صورت لزوم ارجاع به مرکز مشاوره جهت دریافت جلسات تخصصی، طراحی کارگاه‌های آموزشی لازم جهت پیشگیری از افت تحصیلی برای دانشجویان از قبیل آموزش مهارت‌های مطالعه مؤثر، آموزش مهارت‌های شناخت و مدیریت استرس‌های تحصیلی، مهارت تحکیم مراودات اجتماعی با اساتید و دانشجویان دیگر، مهارت‌های حل مسئله تحصیلی و مهارت‌های هدف‌گزینی و اولویت‌بندی مسائل زندگی را اجرا می‌کند.

به گفته معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران، افزایش کارایی تحصیلی دانشجویان، کاهش تعداد ترم‌های مشروطی، افزایش رضایت تحصیلی دانشجویان و به تبع آن افزایش شادکامی و کاهش بار مالی آموزش دانشکده‌ها از ارائه دروس بیشتر و تکراری از جمله دستاوردهای حاصل از اجرای برنامه پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان (پات) است.

همایش ملی تخصصی ویژه دانشجویان با آسیب بینایی دانشگاه‌های سراسر کشور

وجهی، معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران در پایان عنوان کرد: همایش ملی-تخصصی ویژه دانشجویان با آسیب بینایی دانشگاه‌های سراسر کشور به منظور ایجاد فرصت و برنامه‌ریزی در راستای تسهیل زندگی تحصیلی و شغلی دانشجویان با آسیب بینایی برگزار شده و ضمن اشاره بر ظرفیت‌ها و استعدادهای این دانشجویان، بر تداوم فعالیت‌هایی در راستای افزایش حساسیت جامعه برای اشتغال‌زایی دانشجویان با آسیب بینایی تاکید شد.

کد خبر 6084539

دیگر خبرها

  • ایران قوی‌ترین حوزه نظام سلامت در منطقه را دارا است
  • نظام سلامت ایران قوی‌ترین حوزه نظام سلامت منطقه است
  • طرح«سلامت خانواده و نظام ارجاع» از برنامه‌های مهم دولت سیزدهم است
  • تخصیصات فعلی اعتبارات به صورت علی الحساب است
  • انتقاد دیوان محاسبات از افزایش نامتعارف هزینه برخی دستگاه‌ها
  • راه‌اندازی سامانه رصد افت تحصیلی و مسائل روانشناختی دانشجویان
  • ایجاد اولین دبیرخانه دانشگاهی پیشگیری و کنترل دخانیات
  • نقش توسعه زیرساخت‌های حوزه سلامت در درمان بیماری ها
  • نقش آزمایشگاه‌ها در پیشگیری از بستری‌ بی‌دلیل بیماران در بیمارستان موثر است
  • هشدار عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس؛ در آغاز یک بحران دارویی هستیم/ هنوز برای حکمرانی سلامت ریل مناسبی پیدا نکرده ایم