Web Analytics Made Easy - Statcounter

از سال 2006، کسری تجاری افغانستان با افزایش واردات به دلیل تلاش ها برای بازسازی افزایش یافته است. در سال مالی 2020 روند واردات و صادرات افغانستان تحت تاثیر بحران شیوع ویروس کرونا قرار گرفت.

 

گروه بین الملل بازارنیوز:فاطمه چراغلو؛افغانستان با نام رسمی جمهوری اسلامی افغانستان کشوری محصور در خشکی در آسیای مرکزی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کشور حد فاصل آسیای میانه، آسیای غربی و خاورمیانه و پایتخت آن کابل است. همسایگان افغانستان، پاکستان در جنوب و شرق، ایران در غرب، تاجیکستان و ازبکستان و ترکمنستان در شمال و چین در شمال شرقی هستند.

افغانستان از موقعیت ویژه جغرافیایی برخوردار است. این کشور در میانه سه حوزه‌ی اقتصادی و فرهنگی و ژئوپولتیک منطقه قرار دارد که به نوعی پل ارتباطی بین آن­هاست. با آنکه این حوزه‌ها به ویژه حوزه‌‌ی آسیای مرکزی و جنوب آسیا می­توانند، ‌فرصت‌های فراوان را به روی یکدیگر بگشایند، اما نسبت به نبود مسیرهای مطمئن حمل و نقل و راه‌های ارتباطی لازم کمتر توانسته­اند با هم روابط بازرگانی و فرهنگی سودمند و سازنده‌ی داشته باشند.

با این حال افغانستان می تواند برای توسعه، سازندگی و بالندگی خود از آن استفاده کند. هر چند در چند سال گذشته تلاش‌هایی برای بهره‎مندی از این‌ موقعیت و فرصت‌ها صورت گرفته است، اما تا حال به دلیل بی ثباتی و جنگ و ناآرامی و همچنین حضور نیروهای خارجی در این کشور نتوانسته است نتایج ملموسی در پی نداشته است.

شکل (1): نقشه کشور افغانستان با کشورهای همسایه

 

وضعیت تجارت خارجی افغانستان

از سال 2006، کسری تجاری افغانستان با افزایش واردات به دلیل تلاش ها برای بازسازی افزایش یافته است. در سال مالی 2020 روند واردات و صادرات افغانستان تحت تاثیر بحران شیوع ویروس کرونا قرار گرفت. افغانستان کسری تجاری 4.1 – میلیارد دلاری را برای سال 2020 متحمل شد که 31.1 درصد نسبت به سال قبل (سال 2019 به میزان ز 5.9 – میلیارد  دلار )کاهش یافته است. صادرات افغانستان طی سال 2020 در مقایسه  با سال 2019 حدود 10 درصد کاهش داشته است همچنین واردات افغانستان طی سال مالی 2020 در مقایسه با سال 2019 حدود 4 در صد کاهش داشته است. جدول (1) تراز تجاری کشور افغانستان را در سال­های اخیر نشان می­دهد:

جدول (1): وضعیت تجارت خارجی افغانستان  در سال­های اخیر (هزار دلار)

در ادامه وضعیت تجارت خارجی افغانستان  در دو بخش واردات و صادرات تشریح می شود.

 

وضعیت واردات از کشورهای همسایه

جدول (2) نشانگر مهمترین اقلام  وارداتی  افغانستان از کشورهای همسایه خود در طول شش ماهه اول سال میلادی 2۰20 است.

جدول(2) وضعیت واردات افغانستان از کشورهای همسایه در شش ماهه دوم2020

باتوجه به جدول (2) مهم­ترین کالاهای وارداتی از کشورهای همسایه، به ترتیب  آرد گندم  به ارزش  217 میلیون دلار از کشور ازبکستان، برنج به ارزش 145 میلیون از کشور پاکستان، لاستیک به ارزش 61 میلیون دلار از کشور چین، گاز مایع به ارزش 58 میلیون دلار از کشور ایران ، عسل به ارزش 58 میلیون دلار از کشور تاجیکستان و منسوجات کتان به ارزش 30 میلیون دلار از کشور ترکمنستان در شش ماه دوم سال 2020 به افغانستان وارد شده است.

 

وضعیت صادرات به کشورهای همسایه

صادرات، حدود 20 درصد تولید ناخالص داخلی کشور افغانستان را تشکیل می دهد. از سال 2019 تا 2020، ارزش کالاهای صادراتی افغانستان 43.8 درصد افزایش یافته است. افغانستان بیشترین صادرات خود را در  شش ماه دوم 2020 به کشور های همسایه، از جمله پاکستان، چین و ایران، داشته است. جدول (3) نشانگر مهم­ترین اقلام صادراتی افغانستان  در طول شش­ماهه دوم سال 2۰20 است.

جدول(3): وضعیت صادرات افغانستان از کشورهای همسایه در شش ماهه دوم 2020

جدول (3) مهم­ترین کالاهای صادرشده از افغانستان به کشورهای همسایه را نشان می­دهد  که مجموع این صادرات در حدود  86 میلیون دلار بوده است. بیشترین سهم صادرات را کشور چین با محصول چلغوزه[1] به ارزش 48 میلیون دلار، پاکستان پنبه را به ارزش 35 میلیون دلار، ایران کنجد را به ارزش حدودا دو میلیون دلار، ازبکستان سیب را به ارزش 480 هزار دلار، ترکمنستان پوست را به ارزش 380 هزار دلار و تاجیکستان زیره را به ارزش 66 هزار دلار به خود اختصاص داده است.

 

جمع­ بندی و نتیجه­ گیری

با مطالعه پیشینه تاریخی روابط دو کشور ایران و افغانستان، اشتراکات تاریخی، دینی، فرهنگی، زبانی و نژادی، اهمیت همسایگی، حضور حدود 3 میلیون تن از شهروندان افغانستان در ایران، نیاز افغانستان به راه های حمل و نقلی و ترانزیتی ایران، دسترسی افغانستان از طریق ایران به آب های آزاد، حمایت ها و کمک های ایران در حدود 4 دهه گذشته، به خصوص اهمیت اقتصادی، ژئو استراتژیک و ژئوپولیتک ایران برای افغانستان و منطقه، ایران جایگاه بسیار مهم و با اهمیت در سیاست خارجی افغانستان دارد.

ایران جزو کشورهای درجه یک در سیاست خارجی افغانستان محسوب می­شود. از لحاظ اقتصادی میان دو کشور کار چند پروژه بزرگ در جریان است که هر کدام نقش بسیار بزرگ در اقتصاد و توسعه دو کشور و حتی منطقه ایفا می کنند.

یکی از پروژه های مهم زیربنایی در خصوص حمل و نقل و ترانزیت، پروژه خط آهن خواف – هرات می­باشد که نه تنها برای بسط و توسعه تجارت میان دو کشور حایز اهمیت است؛ بلکه دارای اهمیت منطقه ای نیز می­باشد. طرح ایجاد و راه اندازی خط آهن چابهار – دلارام – هرات و خط آهن وصل دهنده ایران- افغانستان- تاجیکستان- قرقیزستان- چین از جمله پروژه های بزرگ منطقه است. در صورت عملی شدن این طرح ها زمینه انتقال سریع کالا و مسافر به مقصدهای متعدد فراهم می گردد. همکاری و همگرایی منطقه ای تقویت گردیده و منابع عایداتی قابل ملاحظه ای را تأمین و برای هزاران نفر ایجاد اشتغال نموده و امنیت و ثبات منطقه را تحکیم خواهد بخشید.

 

منابع

1- https://Economy of Afghanistan - Wikipedia

2- https:// economic.mfa.gov.ir

3- https://Afghanistan’s Top 10 Exports 2020 (worldstopexports.com)

4-https://trendeconomy.com

5-https://tradingeconomics.com/afghanistan/exports

[1] چلغوز یا چلغوزه (chilgoza pine) نام میوه ی، نوعی درخت کاج است که در منطقه شمال غربی هیمالیا شامل شرق افغانستان و شمال پاکستان و شمال غربی هند می‌روید و منبع غذایی بسیار مهمی در این منطقه محسوب می‌شود.

برچسب ها: افغانستان ، ایران ، تجارت خارجی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000QU4

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: افغانستان ایران تجارت خارجی میلیون دلار از کشور کشورهای همسایه وضعیت تجارت خارجی صادرات افغانستان خارجی افغانستان کشور افغانستان هزار دلار شش ماهه دو کشور سال 2019

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۵۴۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱.۵ میلیارد دلار صادرات واحد‌های صنعتی استان تهران در سال گذشته

محمود سیجانی در جمع خبرنگاران در خصوص اقدامات دولت سیزدهم در احیای واحدهای تولید و افزایش نسبی تولید، اظهار داشت: احیای این تعداد واحد باعث شد تا به صورت میانگین ۵ تا ۲۰۰ نفر نیروی کار در هر کارخانه مشغول به کار شوند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تهران با اشاره به افزایش واحدهای تولیدی در استان تهران، گفت: تامین نقدینگی و حمایت‌های مالی، بازارسازی و تامین مواد اولیه در دستور کار قرار گرفته است.

سیجانی اضافه کرد: برای واحدهایی که توان تولید دارند و صاحبان برند هماهنگی ایجاد می‌شود تا با استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر تولید افزایش پیدا کند در همین زمینه مجوز گواهی تولید کارخانه صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه در حوزه معدن احیای واحدهای معدنی در دستور کار است، گفت: این امر در راستای افزایش راندمان معادن است.

مدیرکل صمت استان تهران ابراز داشت: در حوزه تجارت خارجی افزایش صادرات را سیاست‌گذاری کرده‌ایم و به دنبال ایجاد بازار جدید هستیم که این امر ضمن تقویت ارزآوری و نشانگر قدرت تولید و کیفیت کشورمان در عرصه جهانی است.

سیجانی اضافه کرد: در حوزه صادرات سال گذشته ۱.۵ میلیارد دلار صادرات داشتیم که پیش‌بینی امسال ۲ میلیارد دلار از محل گمرکات تهران است ضمن اینکه کالاهای این استان از سایر مرزهای استان نیز صادر می‌شود ضمن اینکه ۱۷ درصد صادرات کشور برای صادرات تهران است.

وی با اشاره به عملکرد کارگروه تسهیل گفت: ۴۸ جلسه کارگروه برگزار شده که مشکلات ۱۱۰۰ واحد رسیدگی شده است. همچنین بازدید میدانی از واحدهای صنعتی استان تهران یکی از بحث‌های اصلی است که این امر با حضور مدیران مختلف استان صورت می‌گیرد.

مدیرکل صمت استان تهران با اشاره به توسعه شرکت‌های دانش بنیان، گفت: یکی از هدف‌گذاری‌ها توسعه شرکت‌های دانش بنیانی و تبدیل شرکت‌های دانش بنیان کوچک به تولیدی است.

سیجانی بیان داشت: ۱۰۷ کارخانه مجوز دانش بنیانی گرفتند؛ همچنین افزایش ظرفیت اسمی ۵۶۸ واحد را شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه صنعت به بخش خودتامین برق رفته است گفت: آمادگی مشارکت با واحدهای تولیدی و صنعتی داریم دنبال منابع انرژی‌های جدید هستیم مشوق‌هایی در تولید برق و جلب سرمایه‌گذاری‌ها بخش خصوصی داریم ضمن اینکه خانواده‌های کارگران آماده هستند که توازن در مصرف انرژی ایجاد و با تولید همراهی کنند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تهران خاطرنشان کرد: تقاضای ما این است که بخش‌های دیگر در مدیریت مصرف انرژی و بهینه‌سازی آن همراهی کنند.

وی با اشاره به نام‌گذاری شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: آسیب‌ها و چالش‌ها در بخش صنعت بررسی می‌شود همچنین به پیشنهادها و نقش مشارکت‌های مردمی نیز پرداخته می‌شود.

سیجانی خاطرنشان کرد: شورای مشورتی بخش خصوصی با حضور انجمن‌ها، اتحادیه‌ها، کارآفرینان برتر و مدیران اتاق‌های بازرگانی، اصناف و تعاون تشکیل داده‌ایم تا از ظرفیت سرمایه و ایده مردم بهره ببریم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ۱.۵ میلیارد دلار صادرات واحد‌های صنعتی استان تهران در سال گذشته
  • تحریم‌های جدید اروپا تأثیری بر تجارت خارجی ایران نخواهد داشت/ افزایش قیمت کالاهای اساسی گران‌فروشی است
  • هدف گذاری برای تجارت ۱۰میلیارد دلاری ایران و پاکستان
  • ◄ افزایش حجم تجارت ایران با 15 کشور همسایه در سال 1402
  • واکاوی راه‌های توسعه تجارت با آفریقا
  • رشد ۲۰.۵ درصدی صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران در سال ۱۴۰۲
  • افزایش ۲۰.۵ درصدی صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران در سال ۱۴۰۲
  • صادرات ۱۰۳ میلیون دلار شیرینی و شکلات از آذربایجان شرقی
  • کشور‌های همسایه مقصد ۸۰ درصد صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران
  • صادرات یک میلیارد و ۵۴۲ میلیون دلار کالا از آذربایجان شرقی