Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-18@13:46:53 GMT

اومیکرون پایان کرونا را سرعت می‌بخشد؟

تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۲۳۸۳۰

برخی از متخصصان می‌گویند اومیکرون می‌تواند پایان کرونا باشد، اما رئیس سازمان بهداشت جهانی با رد این فرضیه می‌گوید رشد مبتلایان به اومیکرون می‌تواند شرایط را برای بروز سویه‌های جدید فراهم کند.

خبرگزاری میزان _ روزنامه همشهری نوشت: وقتی مسری‌ترین گونه ویروس کرونا از آفریقای جنوبی به اکثر نقاط جهان منتشر شد، ترس دنیا را برداشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبر‌هایی از جهش‌های بیش از حد، که باعث افزایش سرعت و قدرت انتقال‌پذیری اومیکرون شد، منتشر شد که با ناشناخته بودن علائم و عوارض آن، ابهام ترسناکی را شکل داده بود. اما رفته رفته و با فراگیری آن در آفریقای جنوبی و بخشی از اروپا مشخص شد که این گونه جدید به اندازه گونه دلتا بیماری‌زایی و مرگ به‌ویژه در میان واکسینه شده‌ها ندارد. به این ترتیب خیال خوش پایان پاندمی با گونه اومیکرون نه تنها در میان مردم که حتی در بین متخصصان رواج پیدا کرد. بسیاری از مقامات عالی بهداشت جهانی از اومیکرون به‌عنوان آخرین گونه نگران‌کننده ویروس کرونا یاد کردند. اما حالا سازمان بهداشت جهانی نسبت به ساده‌انگاری و تصور پایان پاندمی، به‌شدت هشدار داده و افزایش مبتلایان با اومیکرون را مستعد فرصتی برای پیدایش سویه‌های جدید عنوان کرده است.

هشدار سازمان بهداشت جهانی

هانس کلوگ، مدیر قسمت اروپایی سازمان بهداشت جهانی اخیرا با اعلام اینکه اومیکرون احتمالا تا ماه مارس ۶۰ درصد اروپایی‌ها را درگیر می‌کند، گفته بود: به‌نظر می‌رسد که احتمالا پاندمی در اروپا به پایان خود نزدیک می‌شود. با بالاتر رفتن موج جدید اومیکرون در اروپا، تا هفته‌ها و حتی ماه‌ها یک ایمنی جهانی ایجاد می‌شود که می‌تواند به‌دلیل واکسیناسیون، ابتلا یا خارج شدن از فصل بیماری باشد.

اما چنین حدس و گمان‌هایی با واکنش رئیس سازمان بهداشت جهانی همراه شد. به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، تدروس ادهانوم در نشست هیأت اجرایی سازمان بهداشت جهانی به‌شدت هشدار داده که با افزایش نرخ مبتلایان، باید منتظر ظهور گونه‌های بعدی بیماری کووید-۱۹ باشیم.

به‌گفته برخی متخصصان، ویروس با داشتن میزبان‌های بیشتر، شانس بیشتری برای جهش و تبدیل به یک گونه جدید که احتمالا مسری‌تر خواهد بود، دارد. ماریا ون کرخوف، رئیس بخش بیماری‌های نوظهور سازمان بهداشت جهانی هم در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان در این رابطه گفته است: بسیار می‌شنویم که می‌گویند اومیکرون آخرین گونه ویروس است و پاندمی با آن پایان می‌گیرد، اما این آخرین گونه نگران‌کننده نخواهد بود.

هم‌اکنون، سازمان بهداشت جهانی ۵ سویه نگران‌کننده ازجمله دلتا و اومیکرون را رهگیری می‌کند، اما سویه‌های جدید ممکن است به سرعت در جهان پیدا و منتشر شود. از نظر دکتر یوون مالدونادو اپیدمیولوژیست و متخصص بیماری‌های عفونی در مرکز پزشکی استنفورد، قسمت بعدی پاندمی مشخص نیست. متخصصان درباره آنچه بعدا رخ می‌دهد به توافق کلی رسیده‌اند. ما دقیقا نمی‌دانیم چه می‌شود. درست است که مدل‌های مختلف بیماری را دیدیم و درس‌هایی از آن گرفتیم، اما طوری که نرخ ابتلا به اومیکرون در حال افزایش است یعنی دانشمندان درباره خوش‌بینی نسبت به پایان پاندمی عجله کرده‌اند.

مالدونادو گفت: هیچ‌یک از ما واقعا نمی‌توانستیم اومیکرون را پیش‌بینی کنیم. البته نشانه‌هایی بود، اما انتظار نداشتیم آنطور که خودش را نشان داد ظاهر شود. متخصصان بیماری‌های عفونی با این حال باتوجه به پیشینه اومیکرون در آفریقای جنوبی و فروکش موج مبتلایان پس از مدتی، ابراز امیدواری کردند. در انگلیس نیز چنین رخ داد و متخصصان انتظار دارند چنین روندی در سایر نقاط دنیا هم رخ بدهد.

سویه بعدی؛ شاید خطرناک‌تر

گونه بعدی کووید-۱۹ می‌تواند به اندازه اومیکرون یا بیشتر از آن مسری باشد، حتی علائم می‌تواند بیشتر باشد یا اصلا بروز نکند. دکتر جورج راترفورد، اپیدمیولوژیست دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید: اصلا مشخص نیست که باید منتظر چه چیزی باشیم. او می‌گوید که ویروس‌ها به‌تدریج جهش پیدا می‌کنند مانند آنچه با آلفا و بتا رخ داد، اما می‌تواند جهش‌های بزرگ هم داشته باشد مانند دلتا و اومیکرون. مثلا ویروس آنفلوآنزای H۱N۱ که منجر به پاندمی کشنده ۱۹۱۸ شد و بیش از یک‌سوم جمعیت جهان را درگیر کرد و ۵۰ میلیون نفر را نیز به کام مرگ کشاند، در ابتدا یک ویروس جدید بود. آن پاندمی در نهایت تمام شد، اما ویروس هنوز با ماست و هرسال به شکل آنفلوآنزای فصلی خودش را نشان می‌دهد. از آنجایی که ویروس کرونا نیز از همان نسل است، ممکن است همان راه را در پیش بگیرد.

نگرانی از نرخ پایین واکسیناسیون برخی کشور‌ها

البته سازمان بهداشت جهانی در هشدار نسبت به خوش‌بینی به پایان پاندمی تنها نیست. دکتر آنتونی فائوچی نیز پیش از این گفته بود ما هنوز در ۵ مرحله اول پاندمی هستیم و مردم را به رعایت اصولی و صد درصدی پروتکل‌های بهداشتی تشویق کرد. رئیس سازمان بهداشت جهانی، نگران کشور‌هایی است که نرخ واکسیناسیون در آن‌ها بسیار پایین است و مردم بیشتر در معرض خطر ابتلا به نوع شدید بیماری و مرگ بر اثر آن هستند.

تدروس ادهانوم گفت: پاندمی فعلی کووید-۱۹ به‌هیچ‌وجه نزدیک به پایان نیست و با رشد باورنکردنی مبتلایان به اومیکرون سویه‌های جدید احتمال بروز دارند. او روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: پاندمی با ورود به سال سوم، وارد یک مقطع بحرانی شده است. ما ابزار‌هایی برای پایان این فاز تند و تیز داریم، اما باید آن‌ها را عادلانه و عاقلانه مورد استفاده قرار دهیم. اما به‌گفته تدروس واکسیناسیون تنها راهی نیست که رهبران جهانی برای مقابله با کووید نیاز دارند: واکسن‌ها به تنهایی پاندمی را تمام نمی‌کنند. کشور‌های زیادی به تشخیص به موقع و درمان‌های نجات‌دهنده احتیاج دارند. باید این ابزار مساوی تقسیم شود تا پاندمی متوقف شود.

بیشتر بخوانید: آیا اومیکرون پایان کرونا است ؟

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: اومیکرون کرونا

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اومیکرون کرونا سازمان بهداشت جهانی سویه های جدید پایان پاندمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۲۳۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت ۷۵۰۰ آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ تجهیزات آزمایشگاهی را فرسوده کرد

کاظم وطن‌خواه در آستانه روز علوم آزمایشگاهی درباره وضعیت شبکه آزمایشگاهی کشور اظهار کرد: بیش از ۷۵۰۰ آزمایشگاه در حوزه بهداشت و درمان در بخش‌های دولتی، خصوصی، سازمان‌ها و نهادهای مختلف به ارئه خدمت مشغول هستند. آزمایشگاه مرجع سلامت در ساختار نظام سطح‌بندی و برنامه‌ریزی شبکه ملی آزمایشگاهی کشور در راس قرار گرفته است. همچنین آزمایشگاه‌های دولتی و خصوصی و آزمایشگاه‌های بهداشتی در حوزه درمان و بهداشت در سطوح مختلف دیگر قرار می‌گیرند.

گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور در دستور کار

وی با بیان اینکه آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، برنامه گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور را بر مبنای اسناد بالادستی در دستور کار قرار داده، افزود: در حال حاضر،  برنامه راه‌اندازی و تاسیس شبکه‌های آزمایشگاه‌های پزشکی در بخش دولتی در دستور کار آزمایشگاه مرجع سلامت قرار گرفته است.

وی ادامه داد: لحاظ کردن برنامه شبکه‌های آزمایشگاهی در برنامه‌های ارتقای بهره‌وری وزارت بهداشت در سازمان ملی بهره‌وری ایران و همچنین لحاظ کردن برنامه « ایجاد شبکه آزمایشگاهی بهداشت طبق شیوه‌نامه آزمایشگاه مرجع» در برنامه عملیاتی و ابلاغ  آن به دانشگاه های علوم پزشکی  منتخب برای استقرار شبکه آزمایشگاهی جزو اقدماتی است که به منظور گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور انجام شده است.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه استقرار شبکه آزمایشگاهی در سیستم دولتی  در سال ۱۴۰۲ در دانشگاه‌های منتخب به نحو مطلوبی انجام شده، اظهار کرد: طبق اسناد بالادستی، استقرار شبکه آزمایشگاهی در سایر دانشگاه‌های علوم‌پزشکی تا پایان سال ۱۴۰۲ به میزان حداقل ۸۵ درصد به سرانجام رسیده است.

وطن‌خواه با بیان اینکه آزمایشگاه‌های مرجع و همکار کشوری بیشتر در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند، خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه  تشخیص بسیاری از بیماری‌های تحت مراقبت به تخصص علمی ویژه، صرف هزینه زیاد برای راه‌اندازی آزمایش‌های فوق‌تخصصی و در نتیجه تجهیز آزمایشگاه نیاز دارد که در مواردی به‌دلیل عدم بروز و شیوع کم یا مقطعی بودن بیماری، تاسیس آزمایشگاه تخصصی در همه دانشگاه‌های علوم‌پزشکی مقرون به صرفه نیست، به همین دلیل برای این بیماری‌ها، آزمایشگاه‌های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه‌های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت، انتخاب و اعتبار بخشی شده‌اند.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: آزمایشگاه‌های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه‌های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت علاوه بر شرح وظایف مشترک، درارتباط با بیماری‌های مختلف شرح وظایف خاصی نیز بر عهده دارند. آزمایشگاه‌های مرجع و همکار کشوری عمدتا در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند که تعداد آزمایشگاه‌های از این دست، ۲۱ مورد است.

وطن‌خواه با اشاره به ارتقای ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی کشور برای بیماری‌های نوپدید خاطرنشان کرد: ارتقای ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی تشخیص مولکولی و افزایش دامنه آزمایش‌های تشخیصی حوزه معاونت بهداشت از کووید-۱۹ به سایر عوامل بیماری‌زا که منشاء بالقوه تهدیدات زیستی هستند، از جمله CCHF، «تب دانگ»، «چیکن‌گونیا»، «سیاه زخم» و «لپتوسپیروز» در دانشگاه‌های منتخب ظرفیتی را برای تشخیص این گروه از بیماری‌های نوپدید و باز پدید ایجاد کرده که در حال توسعه است.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره هزینه آزمایش‌ بیماری‌های نوپدید گفت: هزینه انجام آزمایش کووید-۱۹ بر اساس تعرفه مصوب گرفته می‌شود و در دیگر موارد براساس محاسبات دقیق و کارشناسی تعیین شده و پس از طی مراحل قانونی به تصویب می‌رسد. در صورت لزوم، تمام این موارد حسب مورد قابل بازنگری است.

وطن‌خواه با اشاره به ضرورت به‌روزرسانی تجهیزات آزمایشگاه‌ها گفت: با توجه به پاندمی کووید-۱۹، حجم زیادی از آزمایش‌های مختلف در شبکه آزمایشگاهی کشور به خصوص در بخش دولتی انجام شد که سبب فرسوده شدن ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی شد. تا کنون در دو مرحله و با استفاده از وام بانک جهانی، بخشی از تجهیزات اصلی آزمایشگاهی شامل سل کانتر، اتوآنالایزر، ایمونواسی آنالایزر، میکروسکوپ، کشت خون خودکار، تعیین هویت و آنتی بیوگرام خودکار و همچنین دستگاه RT PCR تامین شده که حدود ۳۰ درصد از نیاز بخش دولتی را برطرف کرده است.

تجهیزات آزمایشگاهی بخش خصوصی نیازمند نوسازی

وی ادامه داد: در بخش خصوصی نیز نیاز به نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی به خصوص سیستم‌های بسته وجود دارد که امیدواریم در تعامل با اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی نسبت به بهبود وضعیت تجهیزات آزمایشگاهی گام‌های موثری برداریم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • یک سالگی جنگ داخلی سودان
  • سازمان بهداشت جهانی باردیگر خواستار حمایت از بیمارستان‌های غزه شد
  • نتایج تحقیقات ؛ غذای پرچرب و چاقی به پیری مغز سرعت می بخشد
  • نتایج تحقیقات ؛ غذایی پرچرب و چاقی به پیری مغز سرعت می بخشد
  • فعالیت ۷۵۰۰ آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ تجهیزات آزمایشگاهی را فرسوده کرد
  • ایران مرجع بهداشت منطقه است
  • ایران برای سازمان بهداشت جهانی یک کشور مرجع است
  • تأکید امیرعبداللهیان بر نقش سازمان بهداشت جهانی برای کمک به غزه
  • تاکید امیرعبداللهیان بر نقش سازمان بهداشت جهانی برای کمک به غزه
  • (عکس) حجاب مدیرکل منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت در دیدار امیرعبداللهیان