Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اینترنتی وزارت خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفت: خیلی مهم است که کمی به عقب برویم و ببینیم و به خود یادآوری کنیم که چرا توافق اولیه در وهله اول حاصل شد، چرا دولت اوباما آن را دنبال کرد و آن را تضمین کرد. دلیل آن به بیان ساده، تمام فعالیت‌هایی که ایران در سراسر منطقه و فراتر از آن انجام می‌دهد، است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ایرانی با یک سلاح هسته‌ای یا با توانمندی تولید یکی از آن‌ تسلیحات هسته‌ای در مدتی بسیار کوتاه، ایرانی که بتواند خیلی سریع به چنین سلاحی دست پیدا کند، ایرانی خواهد بود که با مصونیت بیشتری در تمامی این عرصه‌ها عمل می‌کند و ایران با سلاح هسته‌ای، یک تهدید وجودی برای اسرائیل، برای سایر کشورهای منطقه و به طور بالقوه یک تهدید بسیار جدی برای ما است، نه فقط در منطقه، بلکه حتی در اینجا هم تهدیدی برای ما است. بنابراین دولت روی اطمینان از اینکه ما می‌توانیم هر کاری که لازم است برای جلوگیری از دستیابی ایران به چنین سلاحی انجام دهیم، متمرکز شد و همه راه‌های ممکن برای انجام آن را بررسی کرد و نتیجه این بود که مؤثرترین و پایدارترین راه انجام آن از طریق توافق است و به توافقی دست یافت که شامل سخت‌ترین مقررات بازرسی در هرگونه توافق‌ کنترل تسلیحاتی بود، بندهای غروب طولانی برای توافق و البته توان انجام دادن کاری در صورت خروج ایران از توافق در آن وجود داشت، زیرا در قلب توافق، پیشنهاد اساسی بود که در نتیجه محدودیت‌هایی که برای برنامه ایران ایجاد شد، اگر ایران تصمیم به شکستن توافق و تلاش برای تولید مواد شکافت‌پذیر برای سلاح هسته‌ای داشته باشد، انجام دادنش حداقل یک سال طول می‌کشید تا این کار را انجام دهد. ما هم زمان زیادی برای مقابله با آن داشتیم. ما روی قسمت تولید مواد شکافت‌پذیر تمرکز کردیم چون برای استخراج مواد خام، ساختن سانتریفیوژها، پردازش تمامی این‌ها در تاسیسات اتمی بسیار بزرگ لازم است و تمامی این‌ها تا حد معقولی قابل رؤیت هستند و می‌توانیم اگر مجبور شدیم، کاری برایش بکنیم.

وزیر خارجه آمریکا گفت: همانطور که می‌دانید قطعه دیگری در برنامه وجود دارد که بسیار مهم است و آن  سلاح واقعی است. شما مواد شکافت‌پذیر را دریافت می‌کنید، اما باید سلاحی داشته باشید که قابلیت انفجار داشته باشد تا آن را در آن قرار دهید. در این زمینه، با توجه به گزارش‌های علنی، ارزیابی‌ها این بوده که ایران با کسب توانمندی دست‌یابی به یک سلاح فاصله دارد.

وی در ادامه گفت: بنابراین توافقی که در برجام حاصل شد، بر مواد شکافت‌پذیر متمرکز شد و برنامه هسته‌ای ایران را در یک جعبه قرار داد و باید بگویم که از بین تمام تصمیمات اخیر اتخاذ شده در سیاست خارجی آمریکا در پنج یا ده سال گذشته، به نظر من احتمالاً بدترین آنها خروج از آن توافق بوده است. به ما قول داده شد که با توافق قوی‌تری جایگزین شود. این اتفاق نیفتاد برعکس، ایران سپس از آن به عنوان بهانه‌ای برای از سرگیری خطرناک‌ترین جنبه‌های برنامه‌اش استفاده کرد، به شروع غنی‌سازی مواد شکافت‌پذیر پرداخت. یعنی آغاز  تولید مواد شکافت‌پذیر تا ۲۰ درصد، ۶۰ درصد، و تهدید کرد تا ۹۰ درصد هم انجامش خواهد داد، در حالی که توافق آن را تا ۳.۶۷ درصد محدود کرده بود که به این معنی است که شما می‌توانید مواد شکافت‌پذیری را تولید کنید که دارای درجه تسلیحاتی هستند، شروع به استفاده از سانتریفیوژهای پیچیده‌تری کرد که همه آنها در توافقنامه ممنوع بودند و شروع به ایجاد اختلال در فعالیت بازرسان بین‌المللی کرد که به ما دید فوق‌العاده‌ای در هر جنبه از برنامه می‌دادند.

بلینکن در ادامه گفت: اکنون جدا از توافق ما یک ایران آزاد داریم که با سرعت زیادی برنامه مواد شکافت‌پذیر خود را به جلو می‌برد و ما را به بدتر از وضعیتی که قبل از رسیدن به توافق چند سال پیش در آن بودیم، بازمی‌گرداند. از طرفی قول داده شد که ایران اقدامات خود را در سراسر منطقه متوقف یا مهار کند. آیا این اتفاق افتاده است؟ نه دقیقا برعکس. در طول مذاکرات توافق اولیه و سپس در طول مدتی که قبل از خروج ما این توافق وجود داشت، کاهش قابل توجهی در حملات ایران یا نیروهای متحد ایران به ما در سراسر منطقه را شاهد بودیم. اکنون یک بار دیگر در سوریه و در عراق افزایش یافته است و اکنون در یمن حملاتی از طریق انصارالله به سعودی‌ها و اماراتی‌ها نیز می‌بینیم همه اینها افزایش یافته است.

بلینکن در ادامه گفت: ما باید تکه‌های تصمیم فاجعه‌بار خروج از توافق را بررسی کنیم. هر توافقی دارای نقص است. هر توافقی، چون محصول مذاکره است، عناصری را در خود دارد که مردم دوست ندارند و در دنیای ایده‌آل ترجیح می‌دهند از آن اجتناب کنند. برای مثال، البته بخشی از طرف دیگر توافق، لغو تحریم‌ها علیه ایران بود، تحریم‌هایی که توسط دولت بوش و سپس دولت اوباما وضع شده بود و به شدت اعمال شده بود، برای ترغیب ایران به مذاکره لغو شده بود. اما عمدتاً تحریم‌هایی که لغو شدند، شامل برداشتن محدودیت‌ها بر کشورها و بانک‌ها بود که مانع آن‌ها از پرداختن مبالغ فروش نفت ایران به این کشورها می‌شدند و به این ترتیب، در واقع، با لغو تحریم‌ها پول خود ایران به واسطه توافق به آن داده شد و مطمئنا، ترجیح داده می‌شد که آنها یک دلار دریافت نکنند. اما زمانی که شما در حال مذاکره هستید، طرف مقابل باید چیزی به دست آورد و این چیزی بود که ایران به دست آورد.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه اضافه کرد: امروز، ما به دنبال این هستیم که آیا امکان بازگشت به پایبندی دوجانبه به این توافق، با برجام وجود دارد، زیرا در برآورد ما، از میان همه انتخاب‌های ناقصی که داریم،  همچنان بهترین راه برای بازگرداندن برنامه هسته‌ای ایران در یک جعبه است و به ما این امکان را می‌دهد که همزمان با برخی اقدامات در سیاست ایران مقابله کنیم چون هیچ چیزی به هیچ وجه در توافق مانع ما از پیگیری، تحریم و پرداختن به چیزهای دیگری نیست که ایران انجام می‌دهد و ما عمیقا با آن‌ها مخالفیم و به آن اعتراض داریم.

وی در مورد احتمال رسیدن به توافق گفت: ما بسیار بسیار به پایان فرصت برای بازگشت به این توافق نزدیک شده‌ایم، زیرا اتفاقی که افتاده این است که ایران در برنامه خود به جلو حرکت کرده است. دو چیز دیگر هم در اینجا وجود دارد، ایران در حال رسیدن به نقطه‌ای است که زمان گریز آن، یعنی زمان لازم برای تولید مواد شکافت‌پذیر برای یک بمب، در حال کاهش است و به چند هفته کاهش می‌رسد، این دنیایی نیست که ما بخواهیم در آن زندگی کنیم. مورد دوم، ایران به کسب دانش و ایجاد تخصص ادامه می‌دهد، به طوری که در نقطه‌ای در آینده‌ای نزدیک، حتی بازگشتن به تمامی محدودیت‌های برجام موجب به دست آوردن دوباره مزایای عدم اشاعه‌ای کافی نخواهد شد. ایران آموخته است که به آن اجازه می‌دهد حتی با وجود محدودیت‌های برجام، با سرعت بسیار بیشتری از محدودیت‌هایش عبور کند. اکنون نمی‌توانم در حالی که امروز عصر جمع می‌شویم به شما بگویم که آیا به پایبندی متقابل بازمی‌گردیم یا خیر. فکر می‌کنم در چند هفته آینده تصمیم‌گیری می‌شود، زیرا باز هم، با توجه به کارهایی که ایران انجام می‌دهد، ما نمی‌توانیم اجازه دهیم این کار ادامه پیدا کند. متحدان و شرکای ما در اروپا نیز همین احساس را دارند.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران آمریکا بایدن بلینکن برجام خارجه آمریکا محدودیت ها تحریم ها هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۲۹۱۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با اشاره به این که قصد دارد به زودی به ایران سفر کند، خواستار همکاری بیشتر ایران با آژانس شد.   به گزارش ایسنا، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.   با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.   خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.   او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.   مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.   گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.   ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.   محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.   اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.   در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.   دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.   او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.   گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.   مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.   او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.   گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.   او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.   مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.   او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • واکنش وزارت خارجه به اتهام تازه آمریکا علیه ایران
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • سیاست تحریم‌ شکسته خورده است/رژیم صهیونیستی تهدیدی برای تمام منطقه است
  • کنعانی: در برجام آمریکا زیر میز دیپلماسی زد نه ایران/ اقدام ایذایی در اصفهان اقدامی بی‌ارزش بود