Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@21:44:42 GMT

سرباز هخامنشی کجاست؟ | آیا به سرقت رفته است؟

تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۴۳۸۲۱

سرباز هخامنشی کجاست؟ | آیا به سرقت رفته است؟

 محمدعلی محسنی بندپی، ‌نماینده ‌ مجلس به خبرگزاری خانه ملت گفته است که آثار محوطه‌های باستانی و تاریخی از جندی‌شاپور گرفته تا بیستون، شهر سوخته و تمدن جیرفت، همگی طی دهه‌های طولانی به غارت رفته است.

 

به‌گفته نایب‌رئیس فراکسیون گردشگری مجلس، برخی از این آثار در آن‌سوی مرزها در موزه کشورهای خارجی و تعدادی نیز به واسطه قاچاقچیان و دلالان داخلی در مرزها در انتظار خروج از کشور است و مسئولان نظاره‌گر این وضعیت هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

محمدعلی محسنی‌بندپی گفت: سر سرباز هخامنشی که پس از سال‌ها به ایران برگردانده شد و قرار بود پس از نمایش در استان‌های مختلف در تخت‌جمشید نصب شود، هنوز بعد از ۲سال به این سایت برنگشته و ماجرای سرقت آثار باستانی طی سال‌های اخیر به‌کرات تکرار شده است.

چند روز قبل نیز حمید فدایی، مدیر پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید به خبرگزاری مهر گفته بود: براساس برنامه‌ریزی‌ها قرار بود نقش برجسته سر سرباز هخامنشی در نقاط مختلف کشور به نمایش گذاشته شود و این اتفاق در برخی استان‌ها افتاد اما بعد از گسترش و شیوع این ویروس، تمام برنامه‌ها با مشکل مواجه شد و هم‌اکنون نمی‌دانم نقش برجسته سر سرباز هخامنشی کجاست؟

 

داستان یک سفر

نقش برجسته سر سرباز هخامنشی ۶۴سال قبل از پلکان شماره‌۱۹ شرقی تخت جمشید جدا شد و ۱۶سال بعد در سال‌۱۹۷۴ مصادف با ۱۳۵۲شمسی سر از حراجی ساتبی در نیویورک درآورد و یک خانم مجموعه‌دار به نام برنت این اثر باستانی ربوده شده از مجموعه میراث جهانی تخت‌جمشید را خریداری کرد.

 

او سر سرباز هخامنشی را ۳۱سال نزد خود نگاه داشت و سرانجام در سال‌۱۳۸۳ شمسی و ۲۰۰۵میلادی تصمیم به فروش این اثر تاریخی در حراجی کریستی لندن گرفت. درست در همین سال بود که ایران متوجه حراج این اثر تاریخی شد و اقدامات قضایی را برای استرداد اثر به سرقت‌رفته متعلق به مردم ایران آغاز کرد.

 

سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری وقت اما در بازگرداندن این اثر در دادگاه انگلستان شکست خورد و دادگاه لندن در سال‌۲۰۰۷ میلادی و ۱۳۸۵شمسی به نفع خریدار اولیه سر سرباز هخامنشی که آن‌زمان ساکن فرانسه بود، رأی داد.

 

۱۲سال بعد سر سرباز هخامنشی به آمریکا منتقل شد تا در یک حراجی به فروش گذاشته شود، اما یک دانشجوی ایرانی ساکن نیویورک به‌طور اتفاقی متوجه شد که کاتالوگ این حراج خصوصی با سر سرباز هخامنشی منتشرشده و موضوع را از طریق شبکه‌های اجتماعی رسانه‌ای کرد.

 

این زمان بود که دولت وقت ایران متوجه شد سر سرباز هخامنشی این‌بار سر از حراجی آمریکا درآورده ‌و اقدامات حقوقی خود را برای توقیف اثر به سرعت انجام داد و سرانجام در همان سال یک قاضی در دادگاه نیویورک حکم به توقیف اثر و استرداد آن به ایران داد.

 

بدین‌ترتیب سر سرباز هخامنشی تحویل نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد شد و بهانه‌ خوبی برای همراهی وزیر سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با رئیس‌جمهور وقت به نیویورک شد تا حسن روحانی از سفر به نیویورک دست خالی بازنگردد و سر سرباز هخامنشی را هم همراه خود به ایران بیاورد. وزیر وقت میراث‌فرهنگی اما چنان از این رویداد خرسند بود که اعلام کرد سر سرباز هخامنشی پس از نمایش در شهرها و موزه‌های کشور به تخت‌جمشید بازمی‌گردد تا در همان محلی که از آن سرقت شده است، بار دیگر نصب شود.

 

سرسرباز هخامنشی در مخزن موزه ملی ایران

 

تور ایرانگردی سرباز هخامنشی بلافاصله آغاز شد تا آنکه کرونا وارد کشور شد و سرباز هخامنشی ناپدید شد. ۲سال از پنهان‌ماندن سر سرباز هخامنشی ایران می‌گذرد و حالا رئیس فراکسیون گردشگری مجلس با ظرافت گفته است این اثر نه‌تنها در تخت‌جمشید نصب نشده، که نشانی از آن نیست و سرقت آثار تاریخی کشور کماکان ادامه دارد.

 

علی دارابی، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث‌فرهنگی  پاسخگو نبود اما محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول وزارت میراث فرهنگی سرنخ اصلی را به همشهری داده است. او در پاسخ به تماس همشهری که جویای سر سرباز هخامنشی است، گفت: اثر تحویل موزه ملی ایران بود. از همان‌ها پیگیری کنید. همین تماس ما را به موزه ملی ایران و دفتر جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران رساند. از جبرئیل نوکنده پرسیدیم سر سرباز هخامنشی کجاست؟چون مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید نمی‌داند این اثر کجاست.  و نایب‌رئیس فراکسیون گردشگری مجلس هم گفته است سرقت آثار تاریخی کماکان ادامه دارد؛ آیا سردیس سرباز هخامنشی که از آمریکا به ایران بازگردانده شد، سرقت شده است؟

جبرئیل نوکنده می‌گوید: این اثر نه تحویل نماینده مجلس شده است که از آن خبر داشته باشد و نه امکان نصب‌شدن بر پلکان شرقی تخت جمشید را دارد. چون بیش از نیم‌قرن پیش از این پلکان جدا شده و به سرقت رفته است و بنابراین امکان نصب مجدد آن بر جایگاه قبلی با توجه به فرسایش‌های مداوم و... وجود ندارد. پس تنها ارزش موزه‌ای دارد و باید در موزه‌های ایران و جهان به نمایش گذاشته شود.

جبرئیل نوکنده  می‌گوید: این اثر از همان ابتدا تحویل موزه ملی ایران بود و اینکه گفته شود به سرقت رفته یا کسی از آن خبر ندارد، واقعا عجیب است. سر سرباز هخامنشی هم‌اکنون در مخزن بخش تاریخی موزه ملی ایران و در سلامت کامل نگهداری می‌شود. رئیس موزه ملی ایران می‌گوید: سر سرباز هخامنشی پس از تحویل به موزه ملی ایران در سال‌۹۷ ابتدا به‌مدت یک ماه در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شد و پس از آن در استان‌های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، فارس، زنجان و مدتی در برج میلاد تهران به نمایش عمومی گذاشته شد. اما با شیوع کرونا تور نمایشگاه تک اثر نقش برجسته سرباز هخامنشی متوقف شد و این اثر به موزه ملی ایران بازگشت و هم‌اکنون در مخزن موزه ملی ایران در سلامت کامل نگهداری می‌شود

 

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۴۳۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه ها گنحینه فاخر علم و هویت ایرانیان هستند

به گزارش خبرنگار مهر، صمد ابراهیمی نژاد ظهر چهارشنبه در در اولین کنفرانس بین المللی موزه‌ها در سالن بصیرت دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: موزه ها مکانی برای تحقیق، ترویج و آموزش هویت پیشینیان ما به شمار می‌روند که باید در حراست از این گنجینه ها همه بکوشیم.

وی اهمیت برگزاری این کنفرانس بین المللی را یادآور شد و خاطرنشان کرد: سه وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت کشور در برگزاری این کنفرانس ایفای نقش می‌کنند و این اهمیت موضوع را نشان می‌دهد.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشگاه محقق اردبیلی را در برگزاری کنفرانس های علمی پیشرو اعلام کرد و گفت: توجه به هویت بومی و منطقه ای در هر استان مهم و حیاتی است و موزه ها یکی از مهمترین محمل ها برای معرفی و شناسایی این هویت هاست.

ابراهیمی نژاد با تاکید بر غیرقابل تغییر بودن تاریخ و جغرافیا گفت: وزارت علوم موظف است در کنار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای حفظ و انتقال میراث فرهنگی به آیندگان تلاش کند.

وی ادامه داد: موزه‌ها تنها محل بازدید اشیای تاریخی نیستند بلکه مکانی برای تحقیق، ترویج و آموزش هویت پیشینیان ما به شمار می‌روند.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در دانشگاه‌ها نیز گنجینه‌هایی به شکل موزه داریم و باید حفظ و معرفی شوند، افزود: اگر به دنبال اشاعه تمدن ایرانی اسلامی هستیم باید ابتدا آگاهی کاملی نسبت به هویت و پیشینه خودمان داشته باشیم و آنها را به نسل‌های جدید منتقل کنیم.

ابراهیمی نژاد تصریح کرد: با روی کار آمدن انقلاب تکنولوژی باید نگران ناآگاهی فرزندان از گذشته خود باشیم و لازم است در راستای حفظ و اشاعه موزه‌ها از هیچ کوششی دریغ نکنیم.

کد خبر 6087750

دیگر خبرها

  • کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در اردبیل برگزار شد+فیلم
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • موزه ها گنحینه فاخر علم و هویت ایرانیان هستند
  • هویت ملی در هر حوزه‌ای ثبت جهانی شود
  • تقدیر وزیر میراث فرهنگی از سریال «نون خ»
  • ضرغامی: موزه ملی فرقی با موزه لوور ندارد
  • بزرگ‌ترین گنج گمشده ایران کجاست؟
  • ۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد