Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-04-25@11:32:18 GMT

گزیده‌های نفتی هفته‌ای که گذشت

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۵۰۹۸۰

گزیده‌های نفتی هفته‌ای که گذشت

تاکید رئیس‌جمهوری بر ظرفیت مطلوب همکاری ایران و روسیه در زمینه نفت و گاز در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم، ثبت رکوردی تازه در مصرف گاز، اعلام اطمینان از مطلوب بودن ذخایر سوخت کشور، افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها، سفر مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در ماهشهر و برگزاری نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه را در گزیده‌های نفتی این هفته بخوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ظرفیت مطلوب همکاری ایران و روسیه: رئیس‌جمهوری روز ششم بهمن ماه در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم گفت: با توجه به فناوری روس‌ها در بخش نفت و گاز ظرفیت خوبی برای همکاری وجود دارد که می‌تواند سبب رشد تعاملات اقتصادی دو کشور شود. ظرفیت تجاری ایران با روسیه آن چیزی نیست که امروز شاهد آن هستیم. حجم روابط تجاری امروز دو کشور به‌راحتی می‌تواند به ۱۰ میلیارد دلار برسد. در زمینه نفت و گاز با توجه به فناوری که روس‌ها در اختیار دارند، ظرفیت خوبی برای همکاری وجود دارد که می‌تواند سبب توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور و رشد اقتصادی ما شود. بنای ما همکاری با همه دنیاست.

در هفته‌ای که گذشت و پس از سفر رئیس‌جمهوری به روسیه، کارشناسان متعددی در گفتگو با رسانه‌های مختلف اخبار، رویداد‌ها و دستاورد‌های این سفر را تحلیل کردند؛ محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در هیئت عامل اوپک در این باره گفت: ایران و روسیه در مجامع بین‌المللی انرژی مانند اوپک‌پلاس و جی‌ئی‌سی‌اف تقریباً سیاست‌های مشترکی را دنبال می‌کنند و افزایش همکاری دوجانبه دو کشور در شرایط کنونی می‌تواند به نزدیک شدن مواضع هر دو کشور در این سازمان‌های مهم منجر شود، همچنین حضور شرکت‌های دولتی و خصوصی روس در صنعت نفت ایران و به عکس می‌تواند نتیجه‌بخش باشد.

علیرضا سلطانی، کارشناس انرژی نیز درباره سفر اخیر رئیس‌جمهوری و وزیر نفت به روسیه و نیز همکاری ایران با این کشور در زمینه نفت و گاز گفت: یخ روابط ایران و روسیه در حوزه‌های نفت و گاز آب شده است و تهران و مسکو در مسیر همکاری‌های راهبردی قرار گرفته‌اند و ایران می‌تواند با مشارکت روسیه در زمینه تامین گاز اروپا نقش‌آفرین باشد. یکی از ظرفیت‌های خالی، سرمایه‌گذاری شرکت‌های روسی در بخش‌های بالادستی صنعت نفت و گاز ایران است که توانمندی فنی خوبی دارند منتها یکی از عوامل و موانع منابع مالی است. شرکت‌های روس به‌طور معمول برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای به‌دنبال منابع مالی خارجی هستند افزون بر این مسئله مهم این است که شرکت‌های روسی شناخت کافی از ظرفیت‌های بالادستی نفت ایران ندارند که این می‌تواند با معرفی ظرفیت‌های بالادستی برای این شرکت‌ها در قالب همایش‌های روتین حل شود.

مهران امیرمعینی، معاون بازاریابی و عملیات گاز شرکت ملی نفت ایران نیز درباره این سفر گفت: روسیه با توجه به پیشرفت‌هایی که در بخش گاز اعم از اجرای پروژه‌های بزرگ به‌ویژه در آب‌های عمیق و فناوری حفاری و تأمین مالی پروژه‌ها دارد، می‌تواند با انتقال این تجربه‌ها کمک شایانی به تسهیل و اجرای پروژه‌هایی از قبیل توسعه میدان‌های گازی، کارخانه‌های ال‌ان‌جی و احداث خط لوله در آب‌های عمیق به ایران داشته باشد.

قاسم ساعدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: دیپلماسی انرژی از شاخص‌های مهم برای اقتصاد کشور به‌شمار می‌رود و احیای آن فرصت مغتنمی برای پاسخ به تحریم‌هاست. ایران از هر طرف با کشور‌های نیازمند به نفت، بنزین و دیگر فرآورده‌های نفتی، مرز آبی و خاکی دارد و کمیسیون انرژی مجلس از وزیر نفت خواسته است در این مسیر کارگروهی تشکیل دهد تا راه‌های احیای دیپلماسی انرژی ایران با دیگر کشور‌ها به کمک نمایندگان مشخص شود.

شرایط حاد جوی و ثبت رکورد تاریخی مصرف گاز در کشور: در هفته‌ای که گذشته با کاهش بی‌سابقه دما در برخی از استان‌های کشور به‌ویژه در استان‌های غربی، مصرف گاز کشور رکورد تازه‌ای را ثبت کرد؛ جواد اوجی، وزیر نفت با انتشار مطلبی در روز سوم بهمن ماه در حساب کاربری خود در توئیتر از ثبت رکورد تاریخی مصرف روزانه ۶۹۲ میلیون مترمکعب گاز خبر داد؛ اوجی تاکید کرد: با تلاش کارکنان صنعت نفت شبکه گاز پایدار است، اما استمرار این شرایط مستلزم همکاری هموطنان و مدیریت مصرف است.

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز روز چهارم بهمن ماه درباره میزان مصرف گاز کشور گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۷۷۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در کشور مصرف شده است و هموطنان باید در این روز‌های سرد بهینه‌سازی مصرف گاز را در دستور کار داشته باشند و ضرورت صرفه‌جویی در شرایط کنونی وجود دارد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر حداکثر ضرورت صرفه‌جویی در مصرف گاز طبیعی، اعلام کرد که با توجه به استمرار هوای سرد، پیش‌بینی می‌شود در روز‌های آینده مصرف گاز بخش خانگی و تجاری به روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسد. وی همچنین در گفتگو با صدا و سیما افزایش مصرف گاز را در مرحله خطر اعلام کرد و گفت: هم‌اکنون ۸۰ درصد گاز مصرفی در کشور در بخش خانگی مصرف می‌شود.

وی به‌دنبال اطلاع‌رسانی‌های روزانه خود درباره روند گازرسانی در کشور در روز پنجم بهمن ماه از افزایش گازرسانی به نیروگاه‌های کشور با عبور از موج سرما و کاهش مصرف گاز خبر داد و گفت: گازرسانی به نیروگاه‌ها نسبت به روز گذشته ۲۸ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز در همان روز در توئیتر خود نوشت: همکاری مردم و دولت در مدیریت مصرف و اجرای برنامه‌هایی از جمله فعال‌سازی سوآپ گازی از تکرار خاطرات تلخ قطعی گاز در این ایام جلوگیری کرد و همگامی دولت و مردم در همه موضوعات همچون مصرف بهینه گاز و برق تنها راهکار حل مشکلات است که باید استمرار یابد.


اعلام اطمینان مدیرعامل شرکت پخش از مطلوب بودن ذخایر سوخت کشور: کرامت ویس‌کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در گفتگو با شانا در این باره اطمینان داد: با توجه به ذخیره‌سازی‌های مناسب پیش از آغاز فصل سرما و با توجه به شرایط حاد جوی، در هیچ نقطه‌ای از کشور کمبود سوخت وجود ندارد و سوخت مورد نیاز روستاییان در نقاط سخت‌گذر نیز تأمین شده است. وی همچنین از تأمین سوخت‌رسانی زمستانی به نیروگاه‌ها نیز به‌صورت مستمر و شبانه‌روزی اطمینان داد و گفت: سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها در شرایط سخت امسال استمرار داشت و خوشبختانه با مدیریت صحیح مصرف توسط وزارت نیرو نیز تاکنون مشکلی در زمینه تأمین برق در کشور به‌وجود نیامده و برق به‌صورت پایدار در کشور تولید شده است.

برگزاری نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه: نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه نیز در این هفته در روز سه‌شنبه (۵ بهمن) در مرکز همایش‌های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد، در این نشست محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری بازار سرمایه در صنعت نفت و نیز با اشاره به نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری صنعت نفت برای طرح‌های توسعه‌ای نفت و گاز گفت: اگر صنعت نفت و بازار سرمایه کشور کنار هم قرار گیرند، می‌توان جهش سرمایه‌گذاری در صنعت نفت را در دولت سیزدهم رقم زد. اگر بخواهیم تولید نفت خام را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم تقریباً به ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم و اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را از یک میلیارد مترمکعب به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب متناسب با نیاز کشور تا سال ۱۴۰۴ برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنیم.

رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست بر لزوم سرمایه‌گذاری ۱۲ میلیارد دلاری در فشارافزایی چاه‌های گازی پارس جنوبی تا ۱۰ سال آینده تأکید کرد و گفت: هم‌اکنون در بخش نفت، پروژه‌های مختلفی همچون طرح توسعه فاز ۱۱، فشارافزایی فاز‌های موجود پارس‌جنوبی با ارزش سرمایه‌گذاری ۲.۴ میلیارد دلار، حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید در پارس‌جنوبی با ارزش ۸۰۰ میلیون دلار، توسعه میدان بلال به ارزش ۴۴۰ میلیون دلار فرزاد B به ارزش ۱.۸ میلیارد دلار، برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در نظر گرفته شده است. برای توسعه میدان آزادگان جنوبی به ۱.۵ میلیارد دلار سرمایه دیگر نیاز داریم که به نظر می‌رسد این پروژه می‌تواند همه پیمانکاران و سرمایه‌گذاران داخلی را در این حوزه فعال کند.

کریم زبیدی، مدیربرنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست از برنامه‌ریزی‌ها برای رساندن ظرفیت تولید نفت خام ایران به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز ظرف هشت سال آینده خبر داد و گفت: تا هشت سال آینده با جذب سرمایه قصد داریم ظرفیت تولید نفت ایران را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم. فرصت‌های سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های سرمایه‌گذاران داخلی در بخش حفاری چاه‌های نفت اهمیت بیشتری دارد. بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، به شرط تأمین سرمایه‌گذاری‌های تازه ظرفیت تولید روزانه گاز کشور ظرف هشت سال آینده نیز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.

عرضه ارز پتروشیمی‌ها به نیما: در هفته‌ای که گذشت مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در بندر ماهشهر سفر و از برخی مجتمع‌های پتروشیمی در این منطقه بازدید کرد. مرتضی شاهمیرزایی در این سفر در نشستی با مدیران مجتمع‌های پتروشیمی مستقر در این منطقه حاضر شد و گفت: عرضه به‌موقع ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما سبب می‌شود که ثبات بهتری در اقتصاد کشور حاکم شود. پتروشیمی‌ها به‌عنوان واحد‌های اقتصادی و اشتغال‌زا مسئولیت‌هایی دارند که باید با همفکری و مطابق با اولویت‌هایی که تعیین می‌شود به ارائه خدمات بپردازند و این خدمات باید به بهبود و تقویت زیرساخت‌های منطقه منجر شود تا رضایتمندی شهروندان را فراهم کند. ۳۰ درصد محصولات صنعت پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تولید می‌شود و رسیدگی به مشکلات منطقه مطابق با برنامه‌های کاربردی باید همواره در اولویت‌های کاری سازمان قرار داشته باشد.

برچسب ها: نفت ، نفت و انرژی ، نفت و گاز لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000QWW

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: نفت نفت و انرژی نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران مدیرعامل شرکت ملی میلیون مترمکعب نیروگاه ها ایران و روسیه سرمایه گذاری میلیارد دلار رئیس جمهوری ظرفیت تولید نفت ایران هفته ای ایران نیز سال آینده نفت و گاز ۵ میلیون مصرف گاز بهمن ماه پروژه ها صنعت نفت دو کشور شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۵۰۹۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم

ریشه ناترازی بین تولید و مصرف بنزین، بی‌توجهی به احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه در دوران هشت‌ساله دولت قبل و وزارت بیژن نامدار زنگنه است.

به گزارش ایسنا، به نقل از ایرنا، طبق اظهار نظر مسئولان، مصرف بنزین در حال حاضر از تولید آن در کشور پیشی گرفته، با این دست فرمان، کشوری که زمانی صادرکننده بنزین بوده در حال تبدیل شدن به واردکننده بنزین است. بررسی عوامل بروز این پدیده یکی از نکاتی است که سیاستگذاران باید به آن توجه داشته و در راستای حل مشکلات این پدیده برنامه‌ریزی کنند.

از طرفی تولید بنزین در کشور نیز با وجود رشد حدود ۲۰ درصدی در سه سال گذشته طبق آمار وزیر نفت، به ۱۱۴ میلیون لیتر در روز رسیده و حتی وزارت نفت توانسته در دوران پیک مصرف نیز تامین بنزین را به بهترین نحو انجام دهد و کشور دچار مشکل نشود.

برای حل مساله بنزین سه سناریوی ساخت پالایشگاه، واردات بنزین و مدیریت مصرف، پیش روی دولت قرار دارد.

اگر دولت بخواهد یک پالایشگاه در مقیاس پالایشگاه اصفهان بسازد، نیازمند به حداقل ۵ سال زمان و ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری بوده که باتوجه به میزان زمان و حجم سرمایه گذاری مورد نظر، رسیدن به این مطلوب راه درازی دارد اما برای کشور این موضوع امری حیاتی است. واردات نیز باعث ارز بری از کشور، کسری بودجه و در نهایت تورم خواهد شد. چنانچه اگر دولت بخواهد ناترازی بنزین را با واردات جبران کند، باید ارز زیادی برای فقط بنزین کنار بگذارد. مورد بعدی، توجه به مدیریت مصرف است که شامل موضوعاتی نظیر اسقاط خودروها، تولید و واردات سالانه یک میلیون خودروی باکیفیت، ارتقای پالایشگاه‌های موجود، توسعه سوخت‌های جایگزین CNG و جلوگیری از قاچاق بنزین می‌شود که در این پرونده به موارد مذکور خواهیم پرداخت.

چرا پالایشگاه سازی در کشور صورت نگرفت؟

پالایشگاه سازی یکی از راه‌کارهای جلوگیری از ناترازی بنزین است اما این سناریو بلند مدت است. با این حل چه شد که پالایشگاه سازی در کشور صورت نگرفت؟ قطعا یکی از اصلی‌ترین عوامل آن، وزیر سابق نفت بیژن زنگنه است. بیژن زنگنه اساسا پالایشگاه سازی را کثافت کاری می خواند حتی اخیرا نیز به این موضوع اشاره مجدد کرده و آن را غیر اقتصادی خوانده است.

در صورتی که چین با واردات ۱۱.۴ میلیون بشکه در روز نفت خام و پالایش بیش از ۱۷ میلیون بشکه، نمونه‌ای از کشورهای پیشرو در حوزه توسعه زنجیره ارزش نفت خام است. چین طی سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ با سرمایه‌گذاری بیش از ۵۸ میلیارد دلاری برای ساخت پالایشگاه، حدود ۲.۴ میلیون بشکه در روز به ظرفیت پالایشی خود افزوده است و قصد دارد تا ۲۰۲۵ ظرفیت پالایشی خود را به ۲۰ میلیون بشکه در روز افزایش دهد. پالایشگاه‌هایی همچون ژیجیانگ (فاز اول و دوم) و هنگلی با ظرفیت‌های ۲۰ و ۴۰ میلیون تن در سال و حجم سرمایه‌گذاری ۱۱.۴ و ۲۴ میلیارد دلار نمونه‌هایی از طرح‌های به بهره‌برداری رسیده طی سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ هستند.

پالایشگاه سازی در دولت سیزدهم

دولت سیزدهم توجه به تکمیل پروژه‌های پالایشی را از اولویت‌های خود می‌داند به طوری که جواد اوجی وزیر نفت در این باره گفت: توسعه ظرفیت پالایش و پتروپالایش نفت خام و میعانات گازی کشور قریب به ۳.۲ میلیون بشکه در روز است و نفت و میعانات گازی تولیدی خود را اکنون به‌صورت نفت خام صادر می‌کنیم. این خام‌فروشی افزون بر اینکه ما را از ایجاد ارزش افزوده بی‌نصیب می‌کند، در سال‌های اخیر پاشنه آشیل کشور و سبب آسیب‌پذیری کشور در حوزه تحریم‌ها شده است. افزون بر اینها با توجه به شدت مصرف انرژی در کشور، به‌منظور تأمین امنیت انرژی کشور و پوشش کامل نیاز داخلی به فرآورده‌های نفتی، احداث پالایشگاه‌های جدید ضرورتی انکارناپذیر است که مکرر مورد تأکید رهبر انقلاب و ریاست جمهوری نیز بوده است.

۸ طرح پالایشی و پتروپالایشی در حال اجرا

به گفته وزیر نفت، از ابتدای استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه‌ای به این امر شد و خوشبختانه ما اقدام‌های متعددی را در طول یک سال و نیم گذشته انجام دادیم. در چهارچوب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه‌گذاری مردمی، ۸ طرح پالایش و پتروپالایش میعانات گازی و نفت خام با ظرفیت ۱۴۶۰ هزار بشکه در روز و سرمایه‌گذاری ۲۸.۶ میلیارد دلار در دست پیگیری و اجرا است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم
  • فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 
  • خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین
  • آماده همکاری در پروژه‌های پتروشیمی و نفتی هرمزگان هستیم
  • خبرگزاری آمریکایی: احتمالاً بایدن تحریم‌های نفتی ایران را اجرا نخواهد کرد
  • ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند
  • میزان ظرفیت تولید گاز به ۸۷۵ میلیون متر مکعب رسیده است
  • جورچین صنعت گاز برای ادامه مسیر گاز ایران
  • جورچین صنعت گاز برای ادامه مسیر پرافتخار گاز ایران
  •  استفاده از فناوری هسته‌ای برای افزایش کیفیت محصولات نفتی