قدمت ۹ هزار ساله آذربایجانشرقی اثبات شد
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۵۱۵۲۷
احمد حمزه زاده روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: تا پیش از این، تاریخ باستانی منطقه آذربایجان بر اساس یافته های باستان شناسی در منطقه خداآفرین به ۶ هزار و ۵۰۰ سال قبل باز می گشت که با بررسی های علمی و کاووش های جدید در «لیلان» به این مبداء تاریخ ۲ هزار و ۵۰۰ سال افزوده شد.
حمزه زاده با اشاره به اینکه گمانه لایه نگاری و ۱۳ گمانه تعیین عرصه و حریم در بخش «لیلان» شهرستان ملکان، ایجاد و مورد کاوش قرار گرفت که نتایج جالب توجهی و ارزشمندی را به همراه داشت، اضافه کرد: گمانه های لایه نگاری نشان داد که استقرار بشر در این محوطه از آغاز دوران نوسنگی با سفال در حدود ۶ هزار و ۸۰۰ تا یکهزار و ۷۰۰ پیش از میلاد، آغاز ده و به مدت حدود هزار سال از پنچ هزار و ۸۰۰ تا پنج هزار و ۷۰۰ پیش از میلاد ادامه یافته است.
وی ادامه داد: کاووش های تپه «لیلان» روشن کرد که این محوطه به همراه محوطه همجوار آن یعنی «تپه چمن»، قدیمی ترین روستاهای نوسنگی آذربایجان هستند؛ تپه لیلان یک روستای بسیار بزرگی به وسعت حدود ۴ هکتار را شامل می شود که دارای ۹ متر نهشته و آثار فرهنگی متعلق به دوره نوسنگی است و از این حیث این محوطه را در زمره شاخص ترین و بزرگترین روستاهای آغازین نوسنگی غرب آسیا و شمال غرب ایران قرار می دهد.
حمزه زاده یادآور شد: با توجه به قدمت آثار تحتانی، محوطه تپه لیلان و تپه چمن را می توان قدیمی ترین روستاهای نوسنگی با سفال در شمال غرب ایران به شمار آورد که این به فاصله ۷۰۰ متری از یکدیگر شکل گرفته اند و با توجه به بررسی های سطحی در تپه چمن و کاوش در تپه لیلان می توان این گونه احتمال داد که ابتدا جوامع نوسنگی این دشت در حوالی هفت هزار سال پیش از میلاد در تپه چمن مستقر شده اند و پس از حدود ۳۰۰ سال استقرار این محوطه ترک شده و در تپه لیلان سکونت به مدت یک هزار سال ادامه یافته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، توجه به موضوع کاوش های باستان شناسی را از جمله رویکردهای مهم این مجموعه بیان و اضافه کرد: در این زمینه هماهنگی لازم و کافی با پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور به انجام می رسد که برنامه های جدید و جامعی در این رابطه تعریف و تدوین شود.
حمزه زاده، حفاظت و حراست از میراث فرهنگی و تاریخی را جزو رسالت های اصلی و مهم اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی بیان کرد و گفت: در این راستا تشکل های مردمی در قالب میراثبانان افتخاری در سطح شهرها و بخش های مختلف استان، ایجاد و فعال شده اند که در حقیقت این تشکل ها به عنوان بازوان اصلی و محوری سازمان عمل می کنند.
وی با تاکید بر نقش مهم رسانه های گروهی و جامعه خبری در حراست و میراث داری حوزه فرهنگ و تاریخ، یادآوری کرد: بدون تردید خبرنگاران بهترین رابطان میراث فرهنگی می توانند عمل کنند که در این راستا از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به این فعالان حوزه خبر و رسانه کارت میراثبانی اعطا می شود.
به گزارش ایرنا، شهر «لیلان»، جنوبیترین شهر آذربایجان شرقی و مرکز اداری بخش لیلان از توابع شهرستان ملکان است که در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب شرق ملکان، ۱۶۳ کیلومتری جنوب غرب تبریز و ۶۷۸ کیلومتری شمالغرب تهران واقع شده است.
برچسبها آذربایجان شرقی میراث فرهنگی تاریخ
تبلیغات در خبربان
منبع: ایرنا
کلیدواژه: آذربایجان شرقی میراث فرهنگی تاریخ آذربایجان شرقی میراث فرهنگی تاریخ آذربایجان شرقی میراث فرهنگی تپه لیلان حمزه زاده هزار سال تپه چمن
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۵۱۵۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینکهای ویژه:
خبر هوشمند فهام
اجاره کلبه چوبی
معرفی ایردراپ های هفته؛ ایردراپهای ۱ تا ۱۲ خرداد را چگونه دریافت کنیم؟
دومان سهند
چطور بلیط لحظه آخری بخریم؟ دیجی چارتر 1401
بنیانگذار بایننس: بعد از ریزش لونا دوباره فقیر شدهام!
تهیه غذا
فروش کفش
بهترین شغلهای ۱۰ سال آینده ایران که بازار کار خوبی دارند
بهترین سایت کاریابی تهران
خرمشهر، شهر نخل و گلوله
آی پی ثابت برای ترید
ورود به خانه هوشمند با دستگیره دیجیتال فیلتا
کلینیک بتن ایران
انجام کلیه خدمات اینستاگرام ارزان و واقعی
معرفی بهترین اپلیکیشن رزرو هتل 1401
خبر بعدی:
طالیبان: همدان با وجود هگمتانه دارای شکوه تاریخی و شهرتی جهانی است
به گزارش ایرنا، حسن طالبیان روز دوشنبه در آیین بزرگداشت دکتر "محمدرحیم صراف" کاوشگر ۱۱ فصل تپه باستانی هگمتانه در همدان، افزود: همدان دارای تاریخ و شکوه باستانی ارزشمندی است که متاسفانه در سالهای گذشته برای معرفی آن تلاشی نشده بود.
وی با تاکید بر اینکه هگمتانه جهانی است و برای معرفی آن سعی میکنیم بیشتر جهانی شود، اظهار داشت: عرصه این محوطه تاریخی دچار بی برنامه گی شده بود که ضرورت دارد هرچه سریعتر پاکسازی شود.
وی با گلایهمندی از اینکه چرا نباید ۲۴ سال هیچ اثری از کشور برای جهانی شدن معرفی شود، تصریح کرد: اگر شهرهای تاریخی همچون مشهد، کرمان و همدان برای معرفی از دست نمیرفت اکنون تاریخ آنها این چنین مهجور نمیماند.
مشاور وزیر میراث فرهنگی و گردشگی افزود: همه نقاط شهر همدان با ارزش است و در آثار ناملموس نیز تمام رویدادها، خاطرات، انسانها، زبان، رفتار و کردار نیازمند توجه است زیرا هویت و فرهنگ اصیلی است که باید حفظ شود.
وی با تاکید بر اینکه جای جای ایران به ویژه محوطههای همچون هگمتانه باید مورد توجه و رسیدگی قرار گیرد، گفت: هگمتانه ریشه تاریخی همدان است ولی دورههای تاریخی دیگر هم مهم است و باید به همه ادوار از گذشته تا معاصر توجه شود.
طالبیان با بیان اینکه ثبت جهانی منظر تاریخی شهری از هگمتانه تا همدان برای این است که همدان بداند ۵۰ سال آینده کجاست و نقشه راهش چیست، افزود: میدانی که مقابل تپه باستانی هگمتانه است قرار است پیادهراه شود و در داخل هگمتانه نیز باید کیفیت معرفی بالا رفته و با حذف راه سواره از عرصه، ساماندهی شود.
وی ضمن تاکید بر ساماندهی بازار، مسجد جامع، خانهها و محلات اطراف تپه هگمتانه که وضعیت خوبی نداشته و نیاز به مدیریت دارد، گفت: در یزد با وفاق ملی و پای کار بودن همه دستگاهها حفظ بافت شهری را شاهد هستیم به طوری که روزی همه سعی در تخریب خانههای قدیمی داشتند.
وی ادامه داد: یزد اکنون علاوه بر حفظ بناها، در ساخت و سازها از بناهای قدیمی الگوبرداری میکنند و این نگاهی است که وقتی همگانی شود، برای حفاظت اثر تاریخی اتفاق میافتد.
مشاور وزیر میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه به لحاظ باستانشناسی لازم است که سیر تحولی همدان را داشته باشیم، گفت: شواهدی وجود دارد که اگر به سیر تحولی همدان دست یابیم، بهتر میتوانیم هویت و اصالت این مرکز تاریخی را بدانیم.
معاون عمرانی استاندار همدان نیز دراین آیین با بیان اینکه هگمتانه شناسنامه و هویت اصلی همدان است، گفت: وزارت میراث فرهنگی موضوع ثبت جهانی منظر شهری هگمتانه تا همدان را دنبال میکند و امسال سالی است که این پرونده به یونسکو ارائه خواهد شد.
فرزاد تیموری ادامه داد: بزرگترین مشکل برای ثبت جهانی این مجموعه، وجود راه سواره آسفالت در عرصه آن است که با طراحی راه جایگزین برای بازار آهنفروشان، راه سواره از عرصه هگمتانه حذف و به زودی راه جدید افتتاح میشود.
وی ساماندهی بازار، خیابان اکباتان و میدان امام(ره) و خیابان بوعلی را نیز مهم دانست و افزود: رفع این موانع جزو اولویتهای شهری همدان است تا بتوانیم با ارائه پرونده همدان به یونسکو برای ثبت جهانی، در سال ۱۴۰۱ این افتخار را برای استان داشته باشیم.
در حاشیه این نشست پنل تخصصی کاوشهای تپه هگمتانه توسط اساتید و کاوشگران ادوار مختلف برگزار شد .
در پایان ضمن تجلیل و قدردانی از دکتر محمدرحیم صراف کاوشگر ۱۱ فصل تپه هگمتانه از کتاب تجربیات دکتر صراف با عنوان از هگمتانه تا اکباتان(نتایج علمی کاوشهای باستانشناسی تپه هگمتانه) رونمایی شد.
برچسبها شهر همدان محمدحسن طالبیان مجموعه تاریخی هگمتانه میراث فرهنگی