Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

کیوسک بین الملل تابناک: نامه ضدایرانی جمهوری‌خواهان به بایدن برای تشدید تحریم نفتی، آماده باش گارد ملی آمریکا و اعلام حالت اضطراری، اخراج رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه توسط اردوغان پس از انتشار آمار تورم، هشدار چین به آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی بر سر تایوان و رقابت چین و آمریکا بر سر لاشه جنگنده آمریکایی از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نامه ضدایرانی جمهوری‌خواهان به بایدن برای تشدید تحریم نفتی

«تام کاتن» سناتور تندرو جمهوری‌خواه و از منتقدان برجام به همراه ۹ سناتور دیگر جمهوری‌خواه با ارسال نامه‌ای به «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا ضمن انتقاد از افزایش صادرات نفت ایران، خواهان اجرای تحریم‌ها علیه نفتکش‌های حامل نفت ایران و خریداران نفت ایران شدند.

بنا بر گزارش وبگاه «مارکت اسکرینر»، سناتورهای جمهوری‌خواه آمریکا به رهبری کاتن در نامه خود به بایدن که روز گذشته (جمعه) منتشر شده است، نوشتند: «مالکان کشتی و مشتریان نفت ایران در چین بیشتر ریسک می‌پذیرند، زیرا معتقدند که دولت شما برای تنبیه آنها به خاطر جرایمی که مرتکب می‌شوند، بسیار ضعیف و بلاتکلیف است».

در ادامه این نامه با انتقاد از سیاست‌های دولت بایدن در قبال ایران آمده است: «عدم تمایل شما برای انجام اقداماتی که می‌تواند مذاکرات هسته‌ای محکوم به شکست وین را به خطر بیندازد، به طور غیرقابل انکاری این مجرمان را جسورتر کرده است».

این سناتورهای جمهوری‌خواه در این نامه و در ادامه با تأکید بر رشد صادرات نفت ایران خاطرنشان کرده‌اند: «در همین حال، رشد فروش نفت، خزانه رژیم ایران که زمانی خالی بود را مجدداً پر کرده و اهرم مهم آمریکا در قبال ایران را از بین برده و ایران را ترغیب کرده است که مذاکرات در وین را متوقف کند و به صورت غیرقابل برگشتی به سمت دستیابی به سلاح‌ هسته‌ای پیش برود».

این سناتورهای جمهوری‌خواه سپس در ادامه با اشاره به این موارد از دولت بایدن درخواست کردند تا اقداماتی را علیه صادرات نفت ایران در پیش بگیرد و نوشتند: «دیگر وقت آن رسیده که تردید را کنار بگذارید. شما امنیت ملی آمریکا را در معرض خطر قرار می‌دهید».

این نامه می‌افزاید: «ما از شما می‌خواهیم تا تحریم‌های آمریکا علیه شرکت‌هایی که نفت ایران را خریداری می‌کنند و همچنین علیه نفتکش‌های خارجی که تجارت غیرقانونی نفت ایران را زنده نگه می‌دارند، اجرا کنید».

این سناتورهای جمهوری‌خواه که برای از بین بردن برجام در دوران ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» و همچنین «دونالد ترامپ» نیز به اتهام‌زنی به ایران ادامه داده بودند، در این نامه نوشتند: «هر روز تأخیر، پول بیشتر و بیشتری برای تأمین مالی فعالیت‌های تروریستی‌ در اختیار ایران قرار می‌دهد و زمان بیشتری به این کشور برای تولید سلاح هسته‌ای می‌دهد. همچنین یادآور می‌شویم که تحریم‌ها علیه صادرات نفت ایران اجباری است و با اکثریت دو حزب به تصویب کنگره رسیده است. شما بالاتر از قانون نیستید و باید از نقض آن دست بردارید».

سناتورهایی که این نامه را امضا کرده‌اند شامل «تام کاتن»، «مارشا بلکبرن» از ایالت تنسی، «چاک گراسلی» از ایالت آیووا، «تام تیلیس» از ایالت کارولینای شمالی، «بیل هاگرتی» از ایالت تنسی، «جونی ارنست» از ایالت آیووا، «تد کروز» از ایالت تگزاس، «جیمز لنکفورد» از ایالت اوکلاهما، «مایک براون» از ایالت ایندیانا و «جان کورنین» از ایالت تگزاس هستند.

تام کاتن که از جمله سناتورهای کنگره آمریکا بود که اقدامات زیادی را برای پاره‌ کردن برجام انجام داد در ماه‌های اخیر نیز در صفحه توییتر خود نوشت که جمهوری‌خواهان در صورتی‌که قدرت بگیرند، دوباره برجام را پاره خواهند کرد.

وی ضمن انتقاد از سیاست‌های دولت جو بایدن در قبال ایران نوشت: «توافق هسته‌ای (جو) بایدن-ایران حتی از آنچه قبلاً حاصل شده بود بدتر خواهد بود و وقتی جمهوری‌خواهان (در آمریکا) قدرت بگیرند، مجدداً پاره خواهد شد».

«تام کاتن» نماینده جمهوری‌خواه مردم ایالت آرکانزاس در مجلس سنای آمریکا که اواسط اسفند ماه ۱۳۹۳ با سازماندهی نامه سرگشاده گروه ۴۷ نفره از سناتورهای جمهوری‌خواه آمریکا خطاب به رهبران ایران خبرساز شد و همواره پای ثابت طرح‌‌های مختلف ضد ایرانی در کنگره آمریکا بوده است، بارها با انتقاد از عملکرد دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی هشدار داده است که با روی کار آمدن مجدد جمهوری‌خواهان، هرگونه توافق هسته‌ای با ایران پایدار نخواهد بود و پاره می‌شود.

پس از روی کار آمدن دولت بایدن، مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران با یادآوری این واقعیت که آمریکا،‌ طرفی بوده که از برجام خارج شده،‌ تاکید کرده‌اند که نخست آمریکا باید به تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردد و پس از راستی آزمایی، ایران نیز کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و به پایبندی کامل به برجام باز خواهد گشت.

آماده باش گارد ملی آمریکا و اعلام حالت اضطراری

مقامات آمریکا برای مقابله با کولاک، برف، قطعی احتمالی برق و طوفان برف آماده می شوند و در برخی ایالت ها، گارد ملی آمریکا به حالت آماده باش درآمده است.

سازمان ملی هواشناسی آمریکا پیش بینی کرده است که طوفان ناشی از بادهای شمال شرقی در روزهای شنبه و یکشنبه مناطق نیوانگلند و سایر بخش های شمال شرق آمریکا را فرا گیرد.

به گفته این سازمان، طوفانی بزرگ در سواحل میانی اقیانوس اطلس رخ خواهد داد، یک سیستم طوفان کم فشار معروف به بمب گردباد شکل خواهد گرفت.

سازمان هواشناسی آمریکا برای جنوب دلاور، مرکز و شرق لانگ آیلند، جنوب شرقی کنتیکت، تمام رود آیلند، مناطق دیگری از شرق ماساچوست و بخش‌هایی از شرق ماین هشدار کولاک برف صادر کرده است.

فرمانداران نیویورک، نیوجرسی، کنتیکت، رود آیلند، ویرجینیا و دلاور برای آماده سازی در مقابل شرایط خطرناک جاده ها و قطعی برق وضعیت اضطراری اعلام کرده اند.

لری هوگان فرماندار مریلند 125 سرباز گارد ملی آمریکا را برای کمک به امداد رسانی در جاده ها به حالت آماده باش در آورده است.

کتی هوکول فرماندار نیویورک اعلام کرده است که مسافران نباید شرایطی مانند گرفتاری صدها راننده در اتوبان های واشنگتن دی سی به دلیل یخبندان در ماه جاری را تجربه کنند.

"بمب گردباد" در اصل یک سیستم آب و هوایی است که در آن فشار هوا به سرعت کاهش می یابد و منجر به طوفان های شدید، بارندگی و برف می شود.

به طور متوسط ، افت فشار حداقل ۲۴ میلی بار طی ۲۴ ساعت می تواند به عنوان بمب گردباد تلقی شود.

میلی بار یک واحد اندازه گیری است که هواشناسان برای اندازه گیری فشار هوا از آن استفاده می کنند.

اخراج رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه توسط اردوغان پس از انتشار آمار تورم 

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، پس از انتشار آمارهایی که نشان می ‌دهد نرخ تورم این کشور در سال گذشته میلادی به 36.1 درصد رسیده بود، رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه را برکنار کرد.

اخراج اردال دینچر، آخرین مورد از سلسله اخراج های اقتصادی اردوغان است که از جولای 2019 تاکنون، 3 رئیس بانک مرکزی را برکنار کرده است.

اردوغان نسبت به نرخ بهره بالا که به عقیده وی باعث تورم بیشتر می شود، انتقاد کرده است و این اعتقاد کاملا برخلاف تفکر اقتصادی متعارف است.

رقم تورم سال 2021 که توسط دینچر منتشر شد، هم طرفداران دولت و هم مخالفان را خشمگین کرد.

اردوغان، در عین حال، به صورت خصوصی از آژانس آمار این کشور به دلیل انتشار آمارهایی که وی احساس می ‌کرد در مقیاس ضعف اقتصادی ترکیه اغراق ‌آمیز است، انتقاد کرد.

اردوغان پس از برکناری دینچر، اِرهان چتین کایا را به عنوان رئیس جدید سازمان آمار منصوب کرد.

هشدار چین به آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی بر سر تایوان

سفیر چین در آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی احتمالی در مورد مسئله تایوان در پس مداخله‌های واشنگتن هشدار داد.

به گزارش روزنامه گاردین، "کین گانگ" در گفت وگو با رادیو عمومی آمریکا تصریح کرد که چین و آمریکا ممکن است بر سر آینده تایوان با یک "مناقشه نظامی" روبرو شوند؛ اشاره‌ای ضمنی و غیرمعمول این دیپلمات چینی در مورد چشم‌انداز وقوع جنگی احتمالی.

این دیپلمات چینی افزود: مسئله تایوان بزرگترین "انبار باروت" میان چین و آمریکا است. اگر مقامات تایوان در مسیر استقلال گام بردارند، احتمال زیاد چین و آمریکا تحت این مسئله با مناقشه نظامی روبرو خواهند شد.

این اظهارات سفیر چین در آمریکا در حالی مطرح شده است که تنش‌ها در مورد مسئله تابوان همچنان رو به افزایش است و چین همچنان تایوان را جزوی از خاک خود می داند.

شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در نوامبر گذشته به جو بایدن گفت که هرگونه حمایت واشنگتن از طرح استقلال تایوان "بازی با آتش" است و کسی که با این آتش بازی کند، در آن خواهد سوخت.

سفیر چین در آمریکا تصریح کرد: مقامات دولتی فعلی تایوان به دنبال استقلال با جلب حمایت آمریکا و تشویق واشنگتن هستند. کاخ سفید با بازی با مسئله تایوان به دنبال مهار چین است.

پکن می گوید تنها یک چین در جهان وجود دارد و تایوان بخش جدایی‌ناپذیر از قلمرو چین است.

جامعه بین الملل اصل چین واحد را به رسمیت شناخته و اساس روابط چین و اتحادیه اروپا نیز بر همین اصل استوار است.

گرچه آمریکا سال‌ها پیش اصل چین واحد را امضا کرده اما همچنان گوشه چشمی به جزیره تایوان دارد و می‌خواهد از آن به عنوان اهرمی برای فشار بر چین استفاده کند.

رقابت چین و آمریکا بر سر لاشه جنگنده آمریکایی

پس از سقوط روز پنجشنبه هفته گذشته جنگنده «اف-۳۵ سی» یکصد میلیون دلاری آمریکا پس از بلند شدن از عرشه ناو هواپیمابر «یو اس اس کارل وینسون» در دریای چین جنوبی، رقابت‌ دو کشور چین و ایالات متحده آمریکا برای دستیابی به لاشه این هواپیما ادامه دارد.

بنا بر گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، نیروی دریایی ایالات متحده تأیید کرد که ویدئوها و تصاویر فاش شده از سقوط جنگنده اف-۳۵ واقعی است و «هایلی سیمز» سخنگوی ناوگان هفتم آمریکا در بیانیه‌ای گفت: «ویدئو و تصاویری که رسانه‌ها روز پنجشنبه پوشش دادند، از عرشه یو اس اس کارل وینسون در هنگام سقوط گرفته شده است.

روزنامه انگلیسی «گاردین» گزارش کرد که در پی وقوع این حادثه نیروی دریایی ایالات متحده در حال رقابت برای دستیابی به لاشکه جنگنده اف ۳۵ از اعماق دریای چین جنوبی است زیرا پس از سقوط از روی ناو هواپیمابر و غوطه‌ور شدن، فناوری بسیار طبقه‌بندی شده و محرمانه‌ای را به همراه دارد که اگر چین اول به آن دستیابی پیدا کند، همچون کودتا خواهد بود.

طبق این گزارش، نیروی دریایی ارتش آمریکا اعلام کرد جنگنده اف 35 سی روز دوشنبه در جریان یک عملیات روزانه بر روی عرشه ناو یو اس اس کارل وینسون سقوط کرد و شش ملوان و خلبان آن که قبل از سقوط هواپیما به داخل دریا از آن خارج شدند، زخمی شده‌اند.

این جنگنده بسیار پیشرفته ایالات متحده که یک هواپیمای رادارگریز به قیمت یکصد میلیون دلار است، حامل فناوری بسیار محرمانه است که اگر در اختیار چین قرار گیرد، یک امتیاز اطلاعاتی برای پکن محسوب خواهد شد.

«جان کربی» سخنگوی پنتاگون در این خصوص گفت: «ما قطعاً از هر نظر به ارزش یک جنگنده اف 35 واقف هستیم و به تلاش برای بازیابی هواپیما ادامه می‌دهیم و این کار را با در نظر گرفتن ایمنی در درجه اول انجام می‌دهیم اما به وضوح منافع امنیت ملی ما نیز در این قضیه در نظر گرفته می‌شود».شبکه «بی بی سی» نیز گزارش کرد که این جنگنده از جدیدترین جنگنده‌های نیروی دریایی آمریکا است که به تجهیزات سری مجهز است و البته علی‌رغم انتشار این خبر، سخنگوی وزارت خارجه چین تصریح کرد که پکن هیچ علاقه‌ای به این هواپیمای جنگی آمریکا ندارد.

«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در این خصوص گفت: «از گزارش‌های مربوطه مطلع هستم. اولین باری نیست که در دریای جنوبی چین برای آمریکا سانحه رخ می‌دهد. طرف آمریکایی هنوز درباره بروز حادثه برای زیردریایی اتمی این کشور که چندی پیش رخ داد نیز توضیحی ارائه نکرده است و حالا هواپیمای آن‌ها به درون دریای جنوبی چین سقوط می‌کند».

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین جنگ یمن بودجه 1401 پیک ششم کرونا اومیکرون دهه فجر آمریکا روسیه چین اروپا خاورمیانه ایران و آمریکا مذاکرات وین جنگ یمن بودجه 1401 پیک ششم کرونا اومیکرون دهه فجر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۵۵۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه بر سر سیاست بایدن در قبال ایران آمده؟ / واشنگتن دیگر باید با تهران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند

دانیله پلتکا، محقق انستیتوی امریکن انترپرایز در یادداشتی در نشریه فارن پالسی نوشت: تنها چند ماه مانده به آغاز به کار دولتش، جو بایدن در کنفرانسی خبری گفته بود، "از اینکه ایران همچنان موافق حضور در مذاکرات و گفتگو‌های مستقیم با ما و شرکایمان در خصوص نحوه حرکت به جلو و الزامات بازگشت (به برجام) است، خشنودم.» این صریح‌ترین اظهارات وی در قامت رئیس جمهور درباره سیاست خارجی دولت فعلی آمریکا در قبال ایران بود.

به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: اما با گذشت تقریبا ۳ سال از آن سخنان، آن گفتگو‌ها مدتهاست که از هم پاشیده و جای آن را هیچ گرفته است. بر اساس تحقیقی که از اعضای دموکرات و جمهوری خواه کنگره، مقام‌های دولتی، دیپلمات‌های خارجی و کارشناسان مسائل ایران انجام شده، دولت بایدن اکنون هیچ سیاست مشخصی در قبال ایران و برنامه هسته‌ای این کشور ندارد.

در سخنرانی سالانه رئیس جمهور آمریکا در کنگره نیز، بایدن تنها یک اشاره گذرا به ایران داشت. نداشتن خط مشی مشخص در بدترین زمان ممکن رخ می‌دهد.

انستیتوی علوم و امنیت بین الملل به صورت منظم ارزیابی‌هایی را در خصوص وضعیت برنامه هسته‌ای ایران منتشر می‌کند. بر اساس ارزیابی این موسسه در حال حاضر زمان گریز هسته‌ای ایران (مدت زمان مورد نیاز برای مونتاژ یک سلاح هسته ای) به صفر رسیده است. این عملا بدان معناست که ایران از اورانیوم کافی با غنای تسلیحاتی برای ساخت یک بمب در طی چند روز برخوردار است و می‌تواند طی مدت ۳۰ روز ۶ بمب اتم مونتاژ و تولید نماید.

در نشست ۴ مارس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بدون تایید اعداد و ارقام ادعایی انستیتوی علوم و امنیت بین الملل تصریح کرد که این نهاد بین المللی اطلاع چندانی از آنچه در ایران می‌گذرد ندارد.  

در نشست قبلی شورای حکام در نوامبر ۲۰۲۳، مجموعه‌ای از نگرانی‌ها در خصوص مسائل حل نشده برنامه هسته‌ای ایران از جمله کوتاهی این کشور در اشتراک گذاری اطلاعات هسته‌ای بر اساس حقوق بین الملل در خصوص وجود ذرات اورانیوم در سایت‌های مختلف شامل ورامین و تورقوزآباد مطرح شده بود. تهران همچنین ابهامات موجود درباره سوالات قبلی آژانس را برطرف نکرده است. در عوض دولت ایران در سپتامبر ۲۰۲۳ به تلافی تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا تصمیم به اخراج تعدادی از بازرسان آژانس گرفت.  

اما علیرغم پیشرفت‌های حاصل شده در برنامه هسته‌ای ایران و تصمیم این کشور مبنی بر غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم، دولت بایدن هیچ اظهارنظر رسمی‌ای مبنی بر اینکه سیاست قبلی اش در قبال ایران را کنار گذاشته منتشر نکرده است.

کولین کاهل، یک مقام سابق پنتاگون در فوریه ۲۰۲۳ به کنگره گفت، «همچنان این نظر وجود دارد که اگر شما بتوانید موضوع را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کنید و مجددا محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران را برقرار نمایید، بهتر از گزینه‌های دیگر است. اما در حال حاضر برجام در حالت تعلیق قرار دارد.» بایدن در نوامبر ۲۰۲۲ در تجمع حامیانش به یکی از حاضران گفته بود توافق هسته‌ای "مرده" است.

زمانی که رابرت مالی، نماینده ویژه در امور ایران به دلیل زیر پا گذاشتن مسائل امنیتی از سمت خود کنار گذاشته شد، به نظر می‌رسید که تمام امید‌ها برای احیای توافق هسته‌ای از بین رفته است.

بسیاری انتظار داشتند دولت بایدن با هدف دستیابی به یک توافق جدید و بهتر رژیم تحریم‌ها علیه ایران را که قبل از روی کار آمدنش برقرار شده بود از سر بگیرد. اما این اتفاق رخ نداد. در عوض، بخش عمده گام‌های برداشته شده در هنگام ورود بایدن به کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ نظیر حذف نام گروه حوثی‌های یمن از فهرست گروه‌های تروریستی و کاهش سختگیری‌ها بر ناقضان تحریم نفتی ایران همچنان پابرجا باقی مانده است.

گروهی از سناتور‌های آمریکایی اوایل امسال در نامه‌ای ضمن انتقاد از عدم اجرای سختگیرانه تحریم‌های نفت مدعی شدند که ایران در حال حاضر روزانه بیش از ۱.۴ میلیون بشکه نفت می‌فروشد که دو سوم آن به چین است.

همچنین بر اساس ادعای تنظیم کنندگان این نامه، درآمد نفتی ایران در فاصله فوریه ۲۰۲۱ تا اکتبر ۲۰۲۳ حداقل ۸۸ میلیارد دلار بوده و ذخایر ارزی این کشور در فاصله سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ رشدی ۴۵ درصدی را شاهد بوده است.

هرچند وزارت خزانه داری دولت بایدن به وضع تحریم‌ها علیه ایران در حوزه‌هایی نظیر حقوق بشر، موشکی و تخلفات اشاعه‌ای ادامه می‌دهد، اما بخش اعظم تحریم‌های نفتی و ال ان جی به خصوص علیه چین و خریداران مرتبط با چین، ناچیز و غیرموثر بوده است. نمی‌توان دلیل مشخصی برای توضیح اینکه چرا دولت بایدن به تهران اجازه می‌دهد مقادیر قابل توجهی پول نقد عاید خود کند پیدا کرد.

با این حال سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به وال استریت ژورنال گفته: «ایالات متحده اجرای سختگیرانه تمام تحریم‌های مرتبط با ایران را ادامه می‌دهد و هیچ تحریمی را لغو نکرده است. هرگونه ادعایی بر خلاف این موضوع نادرست است.»

احتمالا دولت بایدن همچنان کورسوی امیدی به نوعی توافق برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران دارد. این احتمال نیز وجود دارد که دولت بایدن نگران افزایش قیمت نفت در سال منتهی به انتخابات باشد. احتمال دیگر این است که دولت بایدن نگران است بی توجهی اش به مشکل موجب شده تا توانایی ایران در بالا بردن سطح تنش افزایش یابد و این یعنی واشنگتن اکنون عملا باید با ایران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند.  

قدرت‌های اروپایی نیز که در توافق سال ۲۰۱۵ در کنار آمریکا بودند و اقدام سال ۲۰۱۸ دولت ترامپ در خروج از توافق هسته‌ای ایران را محکوم کردند، به یکباره حساسیت خود نسبت به پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را از دست داده اند. کشور‌های اروپایی و آمریکا در نشست ماه نوامبر شورای حکام تصمیم ایران به افزایش سطح غنی سازی اورانیوم به ۶۰ درصد را محکوم کردند، اما این کشور‌ها هیچ اشاره‌ای به تبعاتی که ایران ممکن است در نتیجه اخذ این تصمیم با آن مواجه شود نکردند.

اما نکته عجیب‌تر همچنان بی میلی دولت بایدن به همکاری با متحدانش جهت فعال کردن مکانیزم موسوم به ماشه است. در چند مقطع مهم زمانی چنین تصمیمی می‌توانست اتخاذ شود. در اکتبر ۲۰۲۳، موعد قطعنامه سازمان ملل که انتقال پهپاد و موشک به مقصد و مبدا ایران را ممنوع می‌کرد به موجب برجام منقضی شد.

هرچند ایران و آمریکا هر دو پایبندی به توافق برجام را متوقف ساخته اند، اما قطعنامه شورای امنیت که متضمن تعهدات طرفین در برجام است هنوز پابرجاست. ایران، به ادعای دولت بایدن مدت‌ها مشغول نقض محدودیت‌های وضع شده بر برنامه‌های موشکی و پهپادی خود بوده است. مکانیزم اسنپ بک، به هر کدام از طرف‌های توافق برجام اجازه می‌دهد که فرآیندی را در شورای امنیت سازمان ملل کلید بزنند و تحریم‌های سازمان ملل از جمله تحریم‌های تسحلیاتی و موشکی علیه ایران را مجددا فعال نماید. فعال شدن مکانیزم ماشه یا همان اسنپ بک می‌تواند محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران را نیز بازگرداند.  

نشانه‌های رو به افزایشی وجود دارد مبنی بر اینکه رویکرد تندروانه و رادیکال ایران تهدیدی برای ایالات متحده به شمار می‌رود. شکست گفتگو‌ها با ایران در سال ۲۰۲۲ در خلاء اتفاق نیافتاد. حتی قبل از اینکه حمله ۷ اکتبر حماس سایه سنگینی بر نقش مخرب ایران در خاورمیانه بیندازد، تعدادی از اتفاقات منطقه‌ای این موضوع را به خوبی روشن کرده بود که تمایل تهران به تعامل با غرب رو به کاهش است.

اولین اتفاق نحوه برخورد با اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی در سپتامبر ۲۰۲۲ بود که انتقادات شدید دولت بایدن را در پی داشت. پس از این اتفاقات، گفتگو‌ها بین ایران و آمریکا صرفا به تلاش‌ها برای آزادی ۵ زندانی آمریکایی محبوس در زندان‌های ایران محدود شد.  

به علاوه، همزمان با رادیکال‌تر شدن سیاست در داخل، سیاست خارجی ایران نیز صریحتر از قبل به سمت روسیه و چین تمایل پیدا کرد. در طی ۲ سال گذشته، ایران حمایت تسلیحاتی از روسیه در جنگ اوکراین را افزایش داده و بیش از ۲ هزار فروند پهپاد به این کشور تحویل داده است. در کنار این‌ها باید به نقش ایران در حمله ۷ اکتبر حماس از طریق تامین مالی، تسلیحاتی و آموزشی گروه حماس نیز اشاره کرد. همچنین حوثی‌های تحت حمایت ایران کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ را مختل نموده اند.

فعالیت‌های گروه حزب الله لبنان و سایر گروه‌های شبه نظامی در عراق و سوریه را نیز که همگی از حمایت ایران برخوردارند باید به این فهرست اضافه کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • اردوغان با بایدن دیدار می‌کند
  • تلاش جمهوری خواهان برای استیضاح وزیر امنیت داخلی بایدن
  • واکنش وزیر دفاع چین به سهم‌خواهی فیلیپین در دریای جنوبی چین
  • هشدار زلنسکی نسبت به جنگ بعدی پوتین/ آمریکا محافظت کند
  • بایدن و ترامپ هر دو با کاهش رای دهندگان خود مواجه شده‌اند
  • چه بر سر سیاست بایدن در قبال ایران آمده؟ / واشنگتن دیگر باید با تهران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا علیه سپاه، انصارالله و حزب الله/ مخالفت آمریکا با خط لوله گاز پاکستان و ایران/ اظهارات توهین آمیز بایدن درباره پوتین/ شهید و زخمی شدن ۴۰ تن در حمله آمریکا به «دیرالزور»
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا علیه سپاه، انصارالله و حزب الله/ مخالفت آمریکا با خط لوله گاز پاکستان و ایران/ اظهارات توهین آمیز بایدن درباره پوتین/ شهید و زخمی شدن ۴۰ نفر در حمله آمریکا به «دیرالزور»
  • انتخابات شهرداری استانبول / رقابت میان نامزدهای حزب حاکم و مخالف / رای تعیین کننده کردها
  • انتخابات شهرداری استانبول / رای کردها، تعیین کننده رقابت اصلی