Web Analytics Made Easy - Statcounter

سال ۱۴۰۰ سال در ادامه همه‌گیری کرونا، با مشکلات و سختی‌های خاصی در مسائل اقتصادی کلان کشور ناشی از این بیماری در کنار نوسان قیمت برخی اقلام خوراکی پرمصرف مواجه بودیم که یکی از آنها برنج است. با توجه به تداوم مشکلات در عرصه تولید تا توزیع و مصرف برنج، راهکار حل مشکلات چیست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا؛ برنج در طول سال‌ها و دهه‌های گذشته به قوت روزانه بیشتر خانوارهای ایرانی تبدیل شده اما در چند سال اخیر چند جهش قیمتی داشته و به طوری که نرخ برنج کیفی ایرانی برخی اقلام همچون طارم و هاشمی‌ از ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان در هر کیلو به مرز ۱۰۰ هزار تومان نیز نزدیک شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزها حتی برخی از ارقام چون صدری بیش از ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلو هم به فروش می رسد ضمن آنکه قیمت های برنج نیم‌دانه هم رشد عجیب و غیرمعمولی یافته و هر کیلو نیم‌دانه اعلی گاه تا ۸۰ هزار تومان هم در بازار عرضه شده است.

براساس آمارهایی ارائه شده، سرانه مصرف برنج کشور ۳۶ کیلوگرم است که البته این میزان در طول یک دهه گذشته از متوسط ۴۳.۵۸ کیلوگرم در سال ۱۳۹۰ به رقمی حدود ۳۶ کیلوگرم در سال ۱۳۹۸ رسیده است که این میزان در پی افزایش نرخی بود که سال ۹۸ از برنج خارجی شروع شد و دامنه آن به برنج ایرانی نیز رسید. 

به اعتقاد کارشناسان این وضعیت باعث کاهش مصرف برنج در بخشی از خانوارهای ایرانی و نیز تغییر جهت مصرف از برنج ایرانی به سمت خارجی شده است.

قیمت برنج کیفی یعنی ارقام طارم و صدری که در زمان برداشت این محصول در ماه‌های خرداد، تیر و مردادماه ۱۴۰۰  بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان بود در نیمه دوم سال روند افزایشی به خود گرفت تا آنجا که در مدت کوتاهی این رشد بی‌ضابطه قیمتی در برنج‌های ایرانی موجب افزایش قیمت تا مرز ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلو شد و این خود به بالا رفتن نرخ سایر ارقام بی‌کیفیت و پرمحصول و نیز برنج خارجی منتهی شد.

این روند غیرمنطقی در بازار برنج سبب مداخله دولت شد، آنگونه که آخر بهمن‌ماه سال گذشته «عباس عسکرزاده» معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در نامه‌ای به سرپرستان سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌ها اعلام کرد: در پیشگیری از افزایش بی‌ضابطه نرخ برنج، قیمت فروش و مصرف‌کننده برنج ایرانی و خارجی تعیین می‌شود.

بر این مبنا بالاترین نرخ تعیینی مربوط به برنج طارم ایرانی درجه یک هر کیلو به قیمت ۶۵ هزار تومان تعیین شد و به ترتیب این نرخ تا برنج پاکستانی هر کیلو ۳۱ هزار تومان و تایلندی که پایین ترین نرخ تعیینی بود یعنی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان مشخص شد. در اعلام نرخ‌های دولتی تاکید شد که نسبت به نظارت و بازرسی بر رعایت قیمت‌های فروش برنج برای مصرف‌کنندگان طبق فهرست اعلام شده باید اقدامات لازم معمول و با متخلفان برخورد قانونی شود.

با این حال تجربه نشان داده که دلالان و واسطه‌ها و حتی کارخانه‌ها و انبارداران،‌ دنبال منافع خود بوده و بر این اساس از هرگونه معامله و خریدوفروش با این نرخ‌ها و عرضه برنج ایرانی به بازار خودداری کردند.این در شرایطی بود که آنان پیش‌بینی افزایش قابل توجه تقاضا برای برنج ایرانی را با توجه به در  پیش بودن نوروز و نیز ماه مبارک رمضان داشتند، از این رو در مقابل این نرخ‌های اعلامی مقاومت کرده تا بتوانند از سودهای مضاعف و کلان حاصل از این شرایط بهره‌ها ببرند.

آن هم برنجی که در فصل برداشت و یکی دو ماه بعد آن با قیمت ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان خریدند و اگر با همان نرخ اعلامی دولت هم بفروشند حداقل سودی ۱۰۰ درصدی می‌برند اما با توجه به وضعیت بازار و امیدهاشان به سودهای کلان‌تر از ورود محصول به بازار خودداری کردند.

چرا وضعیت بازار برنج به اینجا کشید؟

پرسشی که فعالان و دست اندرکاران این حوزه دلایل متعددی برای آن برمی‌شمرند از آن جمله؛ نبود آمار درست و دقیقی از تولید برنج داخلی، اثر قابل توجه خشکسالی‌های سال‌های اخیر بر تولید، کاهش واردات به دلیل تبدیل ارز ترجیحی به ارز نیمایی، عدم عرضه برنج تولیدی توسط عده‌ای از کارخانجات، انبارداران و بیش از آن دلالان و ... است.

به گفته رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل، کاهش تولید محصول به حدی نبود که کار به اینجا کشیده شود و تا این حد قیمت‌ها افزایش یابد.«حسن تقی‌زاده» در گفت‌وگویی با یادآوری ادامه‌دار بودن روند افزایش قیمت برنج داخلی و اینکه این وضعیت ‌بودار شده است، می‌افزاید: این امر بیشتر به این دلیل بود که برخی ابتدای فصل برنج‌ها را خریده و دپو کردند و با توجه به کمبودی که در بازار ایجاد کردند قیمت‌ها روند فزاینده یافت.

«در واقع مافیای برنج داخلی و صاحبان فروشگاه‌های زنجیره‌ای خریدار برنج می‌خواستند قیمت برنج داخلی را برای روزهای پایانی سال و ماه رمضان به بیش از ۱۰۰ هزار تومان برسانند.» تقی‌زاده اظهار می‌کند: دپوی بیش از حد محصول تولیدی با قصد احتکار و به صورت عمدی انجام شد و قیمت‌گذاری دستوری هم بی‌فایده بود و بعد از اعلام قیمت‌ها، بازار قفل شد و محصولی به بازار عرضه نمی‌شد.

این وضعیت بیشتر در بازار برنج‌های کیفی داخلی مشهود است و در زمینه برنج خارجی با توجه به فراوانی آن در بازار مشکل چندانی نداریم. وی تاکید می‌کند: این شرایط روی میزان مصرف نیز اثر مستقیم دارد و بخشی از ذائقه مردم که در این سال‌ها به سمت برنج کیفی ایرانی رفته است را دوباره به برنج خارجی سوق داده و می‌دهد.تقی‌زاده  ادامه می‌دهد: برنج پرمحصول ایرانی که کیفیت چندانی ندارد افزایش قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی داشته اما برنج‌های کیفی چون طارم هاشمی بالای ۱۰۰ درصد رشد داشته حتی به ۱۰۰ هزار تومان هم رسیده است.

نقش پررنگ دلالان در بازار

برنجوی معتقد است: ۲۰ درصد این افزایش به دلیل کمبود محصول در بازار و بقیه به دلیل خرید بخش قابل توجهی از موجودی بازار توسط فروشگاه‌های زنجیره‌ای و دلالان و عدم عرضه بود و در این میان چون برنج‌های سنتی و کیفی ایرانی جایگزین خارجی ندارد در عمل قیمت رشد زیادی یافت اما برنج‌های پرمحصول و کیفیت پایین جایگزین خارجی دارند و می‌توان کمبود آن را با نوع خارجی جبران کرد.

تقی‌زاده می‌گوید: برنج تولید داخل با حجم قابل توجهی در انبارها(ی محتکران) وجود داشت و دارد و اینگونه نیست که محصول نباشد اما متاسفانه به قصد سود بیشتر، عرضه نشد.وی با بیان اینکه بخشی از مردم در پی افزایش قیمت‌ها به ناچار برنج از سبد مصرفی‌شان حذف شده است، می‌گوید: برنج خارجی به نسبت برنج ایرانی رشد قیمتی زیادی نداشته است و طبقه متوسط نمی‌توانند استفاده کنند. رئیس موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این رابطه می‌گوید: مهمترین علت شرایط امروز در حوزه برنج، خشکسالی است  که روی ارقام کیفی اثر بیشتری داشت و موجب شد محصول کیفی برای عرضه به بازار به حد معمول نباشد و به طور طبیعی با کمبود در عرضه مواجه شدیم.

«علی کیانی‌راد» در گفت‌وگویی می‌افزاید: این امر اثر خود را روی بر سایر ارقام از جمله برنج های پرمحصول و نیز خارجی هم گذاشت چنانکه وقتی برنج طارم به عنوان مثال هر کیلو از ۳۵ هزار تومان به ۶۵ هزار تومان می‌رسد قیمت برنج های پرمحصول نیز افزایش می‌یابد. وی عنوان می‌کند: از سویی قیمت جهانی برنج هم با اقدام چند ماه پیش چین که ۵۰ درصد غلات دنیا را جمع و ذخیره کرد، افزایش یافته است که این امر تاثیر خود را بر بازار داخلی دارد.

قیمت جهانی برنج با اقدام چندین ماه پیش چین که ۵۰ درصد غلات دنیا را جمع و ذخیره کرد، افزایش یافته است. وی توضیح می‌دهد: حتی اگر این افزایش نرخ جهانی ۵ یا ۱۰ درصد هم باشد در کشور ما که شرایط خاص تحریم را سپری می‌کند و با توجه به نرخ ارز، در عمل هزینه‌های واردات و انتقال کالا برای ما بالاتر می‌رود و اثر این افزایش بیش از ۵ و ۱۰ درصد است چنانکه برنج پاکستانی از ۱۵ و ۱۶ هزار تومان به ۲۲ و ۲۵ هزار تومان می‌رسد و این روی برنج داخلی هم تاثیر می‌گذارد؛ ضمن آنکه کمبود برنج داخلی نیز اثر خود را دارد و در عمل این دو بر هم اثر متقابل دارند.

وی با بیان اینکه برنج‌های تولید داخل دو دسته است، می‌گوید: برنج کیفی شامل ارقام محلی طارم هاشمی و صدری است که عملکرد پایین‌تری دارند اما برنج‌های محصولاتی همچون «ندا، فجر، خزر و نعمت»، کیفیت‌شان پایین‌تر اما پرمحصول هستند. عضو هیات مدیره تعاونی شالیکوبی‌داران کشور نیز در این زمینه می‌گوید: در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افت تولید داشتیم و از مردادماه که محصول جدید رسید بارها به مسئولان اعلام کردیم فضای حاکم بر بازار خوب نیست و در برخی مناطق مازندران جلوی کشت محصول را گرفته بودند و با این عنوان که آب نداریم و خشکسالی است اجازه کشت برنج به کشاورز ندادند.

«سیدتقی جعفریان» در گفت‌وگویی می‌گوید: در بخشی از اراضی، کشت نشد و از سویی تشدید گرما و خشکسالی در زمان برداشت در مناطق کشت‌شده و کم‌آبی‌ها موجب کاهش تولید شد و در این میان بارها خواستیم ممنوعیت واردات را برداشته و اجازه دهند محصول وارد شود که با این شرایط در عمل برنج وارداتی به صورت روان در کنار تولید داخل وارد بازار می‌شود و وضعیت محصول را متعادل می‌کرد.

وی ادامه می‌دهد: در این شرایط عده‌ای با انبار کردن محصول، هر کاری خواستند انجام دادند؛ از آن سو دستگاه‌های مسئول در موضوع تنظیم و مدیریت بازار، اقدام موثری در حذف ممنوعیت واردات در فصل برداشت انجام ندادند و این شرایط خود باعث تشدید مساله شد. او تصریح می‌کند: محصول تولیدی در انبارهاست؛ ضمن آنکه بیشتر دارندگان برنج از تعیین قیمت‌های دستوری دولت تمکین نکردند و این عده خود بازار را مدیریت می‌کنند تا سودهای کلان عایدشان شود.

جعفریان با بیان اینکه به بازار سال ۱۴۰۱ خوشبین هستم، می‌افزاید: با این وضعیت، شرایط در سال جاری معکوس می‌شود زیرا با این گرانی برنج ایرانی، عموما مصرف‌کننده به سمت استفاده از برنج خارجی رفته و در صورت وضعیت خوب محصول امسال، بازار از اول فصل با رکود مواجه می‌شود.

انتهای پیام/

 

بیشتر بخوانید قیمت گوجه‌فرنگی متعادل شد/عرضه گوجه‌فرنگی با قیمت 9 هزار تومان در میادین تره‌بار نادر سلیمانی: تنها زمانی احساس خوشبختی می‌کنم که جامعه‌ام خوشبخت باشد/ امیدوارم سال جدید احساس خوشحالی و خوشبختی در جامعه فراگیر شود لینک کپی شد ارسال به دیگران وبگردی برنج خشکسالی گرانی مسائل اقتصادی مشکلات عناوین مرتبط قیمت گوجه‌فرنگی متعادل شد/عرضه گوجه‌فرنگی با قیمت 9 هزار تومان در میادین تره‌بار نادر سلیمانی: تنها زمانی احساس خوشبختی می‌کنم که جامعه‌ام خوشبخت باشد/ امیدوارم سال جدید احساس خوشحالی و خوشبختی در جامعه فراگیر شود کشت برنج در خراسان شمالی محدود شد واردات یک میلیون تن برنج مورد نیاز کشور/ توزیع برنج تنظیم بازاری با قیمت حمایتی دامداران خراسان شمالی ۲۱ میلیارد تومان وام گرفتند نظر شما نام ایمیل نظر خود را بنویسید: ارسال پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی ۱ جزئیات فروش فوق‌ العاده گروه سایپا اعلام شد ۲ آغاز پیش فروش 8 محصول ایران خودرو + جزئیات ۳ جزئیات طرح فروش فوق العاده سایپا اعلام شد_ویژه مادران دارای دو فرزند و بالاتر ۴ اسامی برندگان رزرو فروش فوق العاده ایران خودرو اعلام شد ۵ جزئیات فروش فوق العاده سایپا اعلام شد_فروردین1401 ۶ مالک پتروشیمی میانکاله و ابر بدهکار بانک توسعه صادرات کیست؟ ۷ فرد هتاک به کادر درمان از کار تعلیق شد/ معرفی فرد متخلف به کمیته رسیدگی به تخلفات بیدبلند خلیج فارس ۸ قسمت ششم سریال راز بقا + زمان پخش و لینک دانلود ۹ 9 هزار برنده قرعه کشی پیش فروش محصولات ایران خودرو مشخص شد + ظرفیت و تعداد متقاضیان ۱۰ خالی شدن انبار‌ خودروهای دپو شده نمایشی نیست/ در تصادفات به اندازه چند جنگ کشته داده‌ایم ۱۱ وزیر جهاد کشاورزی: شرایط بسیار سخت خشکسالی را پیش رو داریم ۱۲ نرخ جدید اسقاط خودرو مشخص شد ۱۳ وضعیت وخیم اجاره مسکن در 6 استان کشور / بیشترین و کمترین نرخ تورم اجاره مسکن در کدام استان هاست؟ ۱۴ قیمت لیر ترکیه امروز 23 فروردین‌ماه مهمترین اخبار مخبر: نخبگان و صاحبان ایده فقط در دانشگاه های معتبر پایتخت نیستند/ مشکلات هر منطقه باید توسط نخبگان همان محل مرتفع شود برجام، کلمه ای که سوداگران ملکی با استفاده از آن بازار مسکن را فلج کرده‌اند رشد و توسعه طلایی ورزش زنان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی/ بانوان ایران زمین فعل خواستن را به خوبی صرف کردند قالیباف: تاخیر، تردید و تغییر نباید دامن جبهه انقلاب را در تصمیمات شجاعانه بگیرد شاگردان محرم 3 بازی رفت را فراموش کنند/ استقلال قهرمان است مگر آن که اسیر حاشیه شود آخرین اخبار اقتصادی فروش فوق العاده 4 محصول سایپا آغاز شد برجام، کلمه ای که سوداگران ملکی با استفاده از آن بازار مسکن را فلج کرده‌اند نخست‌وزیر عراق کارگروهی را مامور هماهنگی با ایران در حوزه انرژی کرد علت عدم پرداخت یارانه ماه رمضان چیست؟ 9 اقدام مهم در کمپین دیجیتال مارکتینگ: اهداف اصلی در بازاریابی دیجیتال چیست؟ کابینت فرامید طرح چوب + بررسی مزایا (همراه با لیست قیمت) بلاک چین چیست و چرا اینده همه مشاغل با بلاک چین گره خورده است ؟ کابینت فرامید طرح چوب + بررسی مزایا (همراه با لیست قیمت) بالاترین نرخ تورم در کشور در چه سالی ثبت شد؟ کلاس کنکورآنلاین نیکا گشت، شاهراه هوایی اتصال به جهان هیچ وزیری به‌اندازه وزیر صمت برای مبارزه با قاچاق کالا وقت نگذاشته است جزئیات فروش فوق العاده شاهین سایپا اعلام شد_بدون قرعه‌کشی جزئیات فروش فوق العاده سایپا اعلام شد_بدون قرعه‌کشی چرا دیوان محاسبات به ماجرای خودرو سازها ورود نمی‌کند؟ در این کشور فقرا در پنت هاوس ها زندگی می کنند! اخبار برگزیده دو محروم روی دست قرمزها سپاهان- التعاون؛ زرد کم‌رنگ اجرای امام رضایی شرکت کننده عصرجدید اسکوچیچ هر روز تیتر سان را می‌بیند! هنگام ناامیدی این ۹ کار راحتما انجام دهید مجیدی لیگ بعد را با جاودانگی شروع می‌کند؟ واکنش پرمعنای مهدی طارمی به منتقدانش: هیس! منفورترین ویندوز کدام است؟ بازدید سجادی از ورزشگاه علی دایی گپ‌وگفت بی واسطه خانواده هنر با رئیسی، اتفاق مبارک در ماه مبارک گوشه‌ای از کرامات امام حسن مجتبی(ع) از منظر علمای اهل سنت بمب آرامش را بشناسید نشانه های نارسایی کبد چیست؟ مسئولیت خطیر روی دوش تازه وارد پرسپولیسی‌ها آقای سعادتمند با خودت چند چندی؟ کاپیتان پرسپولیس گوش به فرمان گل‌محمدی شبکه اجتماعی طارمی شب‌ها با گل افطار می‌کند سفیر ایران: شعبده‌بازی طارمی «هت‌تریک» درون زمین است آخرین اخبار  بازار اخبار پربازدید اخبار برگزیده قیمت زنده نرخ سکه و ارز لیگ ایران و جهان آرشیو اخبار صفحه نخست | ارتباط با ما | درباره ما | آرشیو |

تمام حقوق برای خبرگزاریبرنامحفوظ است. استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است

طراحی سایت خبری و خبرگزاری آسام

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: برنج خشکسالی گرانی مسائل اقتصادی مشکلات فروش فوق العاده جزئیات فروش فوق سایپا اعلام شد ۱۰۰ هزار تومان هزار تومان جهاد کشاورزی برنج ایرانی افزایش قیمت برنج داخلی گوجه فرنگی بازار برنج برنج خارجی قیمت برنج قابل توجه برنج کیفی تقی زاده برنج ها قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۱۶۳۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جدیدترین قیمت شکر و برنج خارجی در بازار | برنج هندی و پاکستانی کیلویی چند شد؟

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، رضا کنگری افزود: وزارت جهاد کشاورزی با ورود به بازار حبوبات، نظارت های لازم را انجام می‌دهد.

وی اضافه کرد: هم اکنون توزیع کالاهای اساسی همچون برنج و شکر با نرخ مصوب در حال انجام است به طوری‌که محدودیتی در عرضه وجود ندارد.

او با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی هرکیلو شکر را با قیمت ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان به بنکداران می‌دهد، افزود: بنکداران شکر را با قیمت ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان در اختیار اتحادیه‌ها قرار می دهند و در نهایت با نرخ مصوب ۲۸ هزار تومان باید به دست مصرف‌کننده برسد.

این ۶ کالا ارزان شدند | نبض قیمت خوراکی‌ها در ۱۴۰۲

کنگری قیمت هرکیلو برنج هندی برای مصرف کننده را ۳۵ هزارتومان و برنج پاکستانی ۳۸ هزارتومان اعلام کرد و گفت: برنج خارجی در حال تامین است و هم اکنون محدودیتی در این زمینه نداریم.

او ادامه داد: تجار و واردکنندگان ملزم هستند واردات برنج خارجی را منوط به خرید برنج ایرانی انجام بدهند، به طوریکه به‌ازای واردات هر ۲ کیلوبرنج خارجی یک کیلوبرنج ایرانی از کشاورزان خریداری کنند.

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه قیمت حبوبات در بازار آزاد متفاوت شده است، گفت: وزارت جهاد کشاورزی با ورود به بازار حبوبات نظارت های لازم را انجام می‌دهد.

کد خبر 844817 برچسب‌ها قیمت - تنظیم بازار برنج وزارت جهاد کشاورزی شکر

دیگر خبرها

  • میزان افزایش قیمت خودرو با شروع بهار؛ به طور میانگین چقدر گرانی داشتیم؟
  • کلید گرانی بلیت هواپیما در دستان ستاد تنظیم بازار
  • اصلاح الگوی کشت برنج در کهگیلویه و بویراحمد
  • کشت برنج با آبیاری آب زیرزمینی به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی حذف می‌شود
  • کشت برنج با آبیاری آب زیرزمینی به دلیل نبود توجیه اقتصادی حذف می‌شود
  • لزوم برنامه‌ریزی دقیق برای اجرای بهتر راهپیمایی اربعین سال جاری
  • خروج بازار برنج از رکود، با خرید توافقی
  • جدیدترین قیمت شکر و برنج خارجی در بازار | برنج هندی و پاکستانی کیلویی چند شد؟
  • چرا قیمت دلار محکوم به سقوط است‌؟
  • نظارت بر بازار حبوبات در حال انجام است