حذف یارانهها اقتصاد ایران را معالجه میکند؟
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۹۳۷۹۰
"در کوتاه مدت، راهکار حل مشکلات اقتصاد ایران حل مشکلات سیاسی و روابط بینالملل بوده و در بلند مدت راهی به جز افزایش تولید وجود ندارد، البته کالاهای تولیدی باید استاندارد بینالمللی داشته و بازارهای جهانی به آن نیاز داشته باشند. اگر به این نقطه برسیم دیگر نمیتوانند ایران را تحریم کنند."
به گزارش خبرنگار ایمنا، بسیاری معتقدند پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به شکلگیری رانت و فساد گسترده در کشور شده و نتوانست از زیان مصرف کننده جلوگیری کند.
براین اساس به نظر میرسد ارز دولتی به به جایی که مد نظر دولت بود اصابت نمیکرد. در واقع قرار بود اگر با این ارز گندمی خریداری میشود در نهایت در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد اما متأسفانه در بسیاری از موارد ارز تخصیصی و در واقع بخشی از خرید انجام شده به وسیله قاچاق از کشور خارج میشد. ارز ۴۲۰۰ تومانی شرایط خوبی نداشت و لازم بود اقدامات لازم برای ساماندهی آن انجام شود.البته حذف یارانه مستلزم حفظ قدرت خرید جامعه است؛ درست است که اختصاص ارز کارایی لازم را نداشت اما نباید به طور ناگهانی قدرت خرید جامع کاهش داده شده و راهکارهای جبرانی برای کاهش ارز ۴۲۰۰ تومانی با نظارت و مکانیزمهای جدید باید به کار گرفته شود. کنترل نرخ تورم پیش شرط حذف یارانههای ارزی است در شرایطی که نرخ تورم کاهش پیدا نکرده و کشور در شرایط جنگ اقتصادی است، حذف یارانههای پنهان حاصلی جز کاهش قدرت نقدینگی نخواهد داشت.
برای کنترل نرخ تورم در کوتاه مدت نیاز به درآمدهای نفتی داریم. شک نکنید که در صورت ادامه تحریمها و بی نتیجه ماندن مذاکرات شرایط اقتصادی کشور بسیار پیچیدهتر و سختتر از گذشته خواهد بود. در صورتی که دولت قادر به فروش نفت نباشد، ناچار به استقراض از بانک مرکزی میداند که اثرات تورمی به دنبال خواهد داشت.
اقتصاددانان برای ساماندهی به این شرایط راهکارهای متفاوتی ارائه میدهند. برخی معتقدند اقتصاد باید آزاد بوده و نظام بازار تعیین کننده قیمتها باشد و برخی نیز نظام فعلی پرداخت یارانهها را صحیح دانسته و فقط نحوه مدیریت آن را نقد میکنند. در این خصوص و برای یافتن راهکاری عملی در شرایط فعلی اقتصاد ایران گفتوگویی با فرشاد پرویزیان، نایب رئیس انجمن اقتصاددانان ایران داشتیم که شرح آن را در زیر میخوانید:
آیا پرداخت یارانه در اقتصاد ایران، سیاست صحیحی است؟
در آزادترین اقتصادها نیز یارانه پرداخت میشود، حتی کشور آمریکا که بیش از سایر کشورهای جهان مدعی آزادی اقتصادی است، در قالب کارتهای الکترونیکی به افرادی که درآمدشان کمتر از ۱۰ هزار دلار در ماه است، یارانه خرید غذاهای نیمه آماده پرداخت میکند. در واقع برای حمایت از اقشار کم درآمد در همه اقتصادهای جهان یارانه پرداخت میشود. بنابراین سیاست پرداخت یارانه از ریشه غلط نیست اما چگونگی پرداخت آن میتواند این کار را به سیاستی غلط تبدیل کند.
اساس یارانه باید به گروههایی که سطح درآمدی پایینتر از حد استاندارد برای تأمین حداقل نیازهای زندگی دارند پرداخت شود. سیستم اقتصادی مالیاتستانی را به عنوان منبعی برای تأمین یارانهها پیشبینی کرده است. مالیات ابزار اصلی توزیع مجدد درآمد است. در هر اقتصاد، افرادی میتوانند فعالیتهای اقتصادی درآمدزا انجام دهند، این افراد به دولت مالیات پرداخت خواهند کرد و دولت از طریق این مالیات، کالاها و خدمات عمومی را تأمین کرده و در اختیار همه مردم قرار میدهد و شکاف درآمدی بین گروههای مختلف را کاهش میدهد، بخشی از این یارانه به صورت کالاها و خدمات عمومی کلی در جامعه و بخشی از آن در قالب بستههای حمایتی و یارانه به گروههای هدف تعلق میگیرد.
در واقع یارانه نوعی پرداخت انتقالی است، پرداخت انتقالی شامل یارانه و یا مالیات است که هر دو ابزاری برای توزیع مجدد درآمد و کاهش فاصله طبقاتی و تأمین هزینه کالاهای عمومی است. بنابراین یارانه باید پرداخت شود اما چگونگی پرداخت آن نیز اهمیت بسیاری دارد.
مفهوم یارانه پنهان که از طرف بسیاری از اقتصاددانان و مسئولان مطرح میشود، چه بوده و راهکار آن چیست؟
یارانه پنهان مفهومی است که از طرف برخی مطرح میشود. به نظر من این واژه از طرف اقتصاددانان تولید نشده و فقط یک بازی جامعه شناسی سیاسی است. افرادی که این موضوع را مطرح میکنند تفاوت قیمت بنزین در دنیا و ایران را محاسبه کرده و معتقدند این مبلغ به صورت یارانه پنهان به مردم پرداخت شده است. این یک مفهوم اقتصادی نبوده و فقط یک بازی سیاسی با الفاظ اقتصادی است. در اقتصاد کالا قابل خرید و فروش به قیمت است، در شرایطی که ما در تحریم قرار داریم، حتی امکان فروش نفت و بنزین با قیمتهای جهانی وجود ندارد. در دنیا با قیمت یک پژو ۲۰۶ میتوان یک تویوتا آخرین مدل خریداری کرد. در نظام بانکی کشورهای دیگر وام بانکی با بهره حداکثر سه درصد به مردم تعلق میگیرد.
در اقتصاد ایران مالیات پنهان نیز پرداخت میشود، به عنوان مثال به کارخانههای اطراف تهران مازوت رایگان به عنوان سوخت تعلق میگیرد و سپس این موضوع آلودگی هوای شهر را تشدید میکند که هزینههای بسیاری دارد. خودرویی که در دنیا قیمت ۱.۵ میلیاردی دارد در ایران هشت میلیارد تومان قیمتگذاری میشود و افراد ثروتمند نیز آن را خریداری میکنند و با بنزین سه هزار تومانی سوار آن میشود.
آیا با تغییر قیمت آرد و حذف یارانه آن مشکل قاچاق حل میشود؟
قیمتها در اقتصاد دستور نمیپذیرد و قیمت دستوری نیز نباید تعیین کرد. هرگونه یارانهای که پرداخت، یا مالیات اضافهای گرفته و یا هر قیمت دستوری که تعیین شود؛ منجر به ناکارآمدی در اقتصاد خواهد شد، اما این به این معنا نیست که فقط یکی از این سیاستها اصلاح شود.
گفته شده علت افزایش قیمت آرد، مقایسه آن با قیمت جهانی آرد و جلوگیری از قاچاق است. این در حالی است که گندم تولیدی کشاورزان داخلی به قیمت جهانی خریداری نمیشود و درواقع یارانه آرد از جیب کشاورزان به مردم پرداخت میشود و حتی افزایش دو برابری قیمت خرید تضمینی گندم نیز تغییر چندانی نیست زیرا قیمت گندم در جهان دو برابر شده و اکنون چندین برابر مبلغ تعیین شده برای خرید تضمینی قیمت دارد.
راهکار شما برای حل مشکلات اقتصادی ایران چیست؟
اقتصاد ایران باید خصوصی سازی شده و به مردم واگذار شود. دولت نیز فقط باید بر فعالیتهای اقتصادی نظارت کند تا نظام بازار تعیین کننده روند اقتصاد باشد. اگر در بخشی، قیمتها به نحوی باشد که دولت خواستار کاهش آن است، نباید به صورت دستوری عمل کرده و فقط باید اقدام به تنظیم بازار با افزایش عرضه آن کالا کند. در آلمان که اقتصاد اول اروپا است، بهترین خودروهای دنیا تولید میشود، در این کشور از ورود خودروهای چینی بی کیفیت جلوگیری نشده و هیچ تعرفهای نیز برای واردات خودرو وجود ندارد و واردات این خودرو نیز تولید خودرو در این کشور را به خطر نینداخته است.
شرایط اقتصاد ایران به نحوی است که بودجه دولت کسری داشته و فروش نفت نیز هنوز آن قدرها که باید، انجام نمیشود. برخی از منابع مالی ایران نیز در خارج از کشور بلوکه شده و امکان دسترسی به آن وجود ندارد. در چنین شرایطی دولت میتواند برخی از مخارج را حذف کند، خدمات خود را گران کند، یارانه پرداخت نکند، مالیاتها افزایش دهد و یا درخواست چاپ پول بدون پشتوانه از بانک مرکزی داشته باشد که اثرات تورمی شدیدی خواهد داشت.
چرا اقتصاد ایران با این مسائل رو به رو است؟
این مشکلات ناشی از آن است که در ایران به برخی کالاها نیاز است که آن را در اختیار نداریم. لازم است تلاش کنیم این کالاها در کشور تولید شود. تجربههای موفق دنیا نشان میدهد حتی در بدترین شرایط اقتصادی نیز با حمایت و تقویت تولید میتوان به اقتصاد برتر دنیا تبدیل شد. این کار نیازمند حمایت همه مردم است. بودجه اکنون محدودیتهایی دارد که برای رفع آن باید به دنبال حل مشکل اصلی و رفع تحریمها برای افزایش درآمد دولت باشیم.
بنابراین ابتدا ایران باید حقوق اصلی خود را باز پس گیرد و با دنیا ارتباط برقرار کند، تحریمها باید رفع و یا دور زده شود. با برقراری دیپلماسی اقتصادی و ارتباط با کشورهای همسایه نیز میتوان به بهبود درآمدهای دولت کمک کرد. کشور به درآمد نیاز دارد. همچنین ریسک اعتباری ایران باید کاهش یابد. نرخ تشکیل سرمایه ثابت در ۱۰ سال اخیر در ایران منفی بوده است. تولید ناخالص داخلی نیز به یک سوم کاهش یافته و کیک اقتصاد ایران کوچک شده است.
از فرصت طلایی پیش آمده افزایش قیمت نفت باید استفاده شود. همچنین مشکلات عرضه و تولید نیز باید حل شده و شاهد افزایش تولید در پی آن افزایش اشتغال، تأمین کالا و رفاه نسبی باشیم. با انجام این اقدامات حتی اگر فروش نفت نیز نداشته باشیم مشکلی ایجاد نمیشود و میتوان آن را به محصولات با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کرد.
اقتصاد مقاومتی و یا دانشبنیان و توجه به تولید در این جهت مطرح شده که کالاهای مورد نیاز کشور در حالی که درآمد نفتی برای واردات وجود ندارد، تأمین شود. در کوتاه مدت، راهکار حل مشکلات اقتصاد ایران حل مشکلات سیاسی و روابط بینالملل بوده و در بلند مدت راهی به جز افزایش تولید وجود ندارد البته کالاهای تولیدی باید استاندارد بینالمللی داشته و بازارهای جهانی به آن نیاز داشته باشند. اگر به این نقطه برسیم دیگر نمیتوانند ایران را تحریم کنند زیرا ایران کالاهایی در اختیار دارد که دنیا به آن نیاز دارد.
کد خبر 574842
تبلیغات در خبربان
منبع: ایمنا
کلیدواژه: یارانه 1401 پیگیری یارانه 1401 جزییات یارانه 1401 سایت اعتراض یارانه 1401 سایت پیگیری یارانه 1401 مبلغ جدید یارانه 1401 اینفوگرافی یارانه 1401 اینفوگرافیک یارانه 1401 ثبت نام یارانه 1401 پرداخت یارانه 300 هزار تومانی واریز یارانه 300 هزار تومانی یارانه 300 هزار تومانی یارانه 300 هزار تومانی به چه کسانی تعلق می گیرد زمان واریز یارانه 300 هزار تومانی جزییات یارانه 300 هزار تومانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق پرداخت می شود اقتصاد ایران حذف یارانه وجود ندارد یارانه ها حل مشکلات فروش نفت قیمت ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۹۳۷۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینکهای ویژه:
چطور بلیط لحظه آخری بخریم؟ دیجی چارتر 1401
خبر هوشمند فهام
کلینیک بتن ایران
بهترین شغلهای ۱۰ سال آینده ایران که بازار کار خوبی دارند
مایکروسافت در حال تست اندروید ۱۲/۱ برای ویندوز ۱۱ است
سفر به بهشت اردیبهشت، دشت دریاسر
اجاره کلبه چوبی
معرفی بهترین اپلیکیشن رزرو هتل 1401
۴ نکته در مورد بیت کوین که در این هفته باید مدنظر داشته باشید
ورود به خانه هوشمند با دستگیره دیجیتال فیلتا
تهیه غذا
فروش کفش
آی پی ثابت برای ترید
دومان سهند
انجام کلیه خدمات اینستاگرام ارزان و واقعی
خبر بعدی:
یارانه نقدی و معیشتی حذف شد! / تکلیف در خرداد 1401 چیست؟
به گزارش صدای ایران از سلام نو، باتوجه به اینکه یارانه نقدی و معیشتی حذف شده است، آیا در خرداد ماه باید منتظر یارانه جدید باشیم؟
تاکنون در ماه افراد حداقل دو یارانه دریافت میکردند؛ یارانه نقدی که همان یارانه ۴۵هزار تومانی بود و سابقهای ١٠ساله در کشور داشت و یارانه دیگر نیز همان یارانه معیشتی بود که از پاییز سال ٩٨ پرداخت شد.
حالا پس از سالها تغییراتی در پرداخت یارانهها رخ داده است؛ براین اساس قرار شده تا ارز ترجیحی حذف شود و به جای آن یارانه مستقیم به مردم داده شود؛ برنامه فعلی نیز این بود که براساس دهکبندی افرادی که در دهک اول تا سوم هستند نفری ۴٠٠هزار تومان و افرادی که در دهک چهارم تا نهم هستند نفری ٣٠٠هزار تومان یارانه بگیرند. دهک دهم نیز از این یارانه محروم شده و هیچ یارانهای به دهک دهمی ها اعطا نخواهد شد.
در همان ابتدا وقتی این یارانه پرداخت شد، این سوال مطرح بود که تکلیف یارانه معیشتی و نقدی چه خواهد شد؟ براساس پیگیریها پاسخ آن است که دیگر قرار نیست یارانهای تحت عنوان یارانه نقدی و معیشتی پرداخت شود و همه یارانهها در هم تجمیع شده است.
از سویی دیگر نیز یارانه دو ماه همزمان واریز شد و باتوجه به اینکه یارانه نقدی و معیشتی نیز حذف شده است، خرداد ماه احتمالا هیچ یارانهای برای افراد واریز نشود.
البته گفتنی است که در همان ابتدا عنوان شد که یارانه ٣٠٠ و ۴٠٠هزار تومانی تنها دو ماه پرداخت میشود و بعد از آن کالابرگ داریم. بنابراین در صورتی که زیرساختهای کالابرگ فراهم شود، احتمالا دیگر هیچ یارانهای تحت عنوان یارانه نقدی نخواهیم داشت.