Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهدی شالچی طوسی گفت: با در نظر گرفتن ویژگی دانش بنیان بودن تولیدات ملی درواقع درهای اقتصادی پویاتر به کشور گشاده می‌شود. ‏

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، رهبر انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۱ را به عنوان سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری کردند، به همین مناسبت برای تحلیل و ارزیابی وضعیت فعلی کشور در حوزه دانش‌بنیان، به گفت‌وگو با دکتر مهدی شالچی طوسی، معاونت مرکز نوآوری یاس و عضو هیئت مدیره و استاد دانشگاه پرداختیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اقتصاد دانش بنیان چیست؟و چه فایده ای دارد؟
امروزه در اکثر کشورهای دنیا سخن از نگرش جدیدی به اقتصاد آمده است که نام آن اقتصاد دانش‌بنیان می‌باشد. اقتصاد که بر اساس تولید و توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل‌گرفته است و رویکرد آن سرمایه‌گذاری بر روی دانش و صنایع دانش است. همچنین یکی از عوامل رونق اقتصادی کشورها میزان تولیدات ملی آن کشورها است که در اقتصاد دانش‌بنیان این تولیدات ملی نیز می‌بایست مبتنی بر دانش و اطلاعات شکل بگیرند.

به جهت همین اهمیت هست که دانش‌بنیان بودن تولید یکی از ویژگی‌های بارزاست که موردتوجه مقام معظم رهبری در پیام نوروزی 1401 ایشان بوده است. تولیدات دانش‌بنیان کشورها می‌تواند در بخش‌های متفاوت علمی، صنعی و پزشکی صورت بگیرد نیازمند حضور مهم‌ترین بازیگران این عرصه یعنی شرکت‌های دانش‌بنیان است.

شرکت ها که در اقتصاد به آن موتورهای رشد و توسعه هر کشور درحال‌توسعه‌ی می‌گویند درواقع این شرکت‌های که بر اساس دانش و فناوری اطلاعات بنا شدن موجب رونق و شکوفای دانش کشورها می‌باشند، حضور این شرکت‌ها در عرصه‌های متفاوت تولیدات ملی سبب می‌شود که تولیدات دانش‌بنیان روند و سرعت بیشتری پیدا کنند.

مقام معظم رهبری این لایه از تولیدات را به‌قدر حائز اهمیت می‌داند که وجود آن را دلیل بر تقویت روحیه‌ی اعتمادبه‌نفس ملی و همچنین ایجاد حس عزتمندی در جامعه تلقی می‌کنند. به‌علاوه اگر دولت‌ها تمام تلاش خود را بکنند تا در راستای تحقق تولیدات دانش‌بنیان بتوانند از شرکت‌های حاضر در این عرصه حمایت‌های مادی و معنوی مختلف به عمل‌آورند می‌توان امید داشت که طی چند سال آینده شاهد افزایش روزافزون تولیدات در بخش‌های مختلف باشیم که درنتیجه‌ی آن نمودار شاخص‌های متفاوت اقتصادی مثل درآمد سرانه روند مثبت‌تری نسبت به گذشته را تجربه بکند.

رابطه صنعت و دانشگاه باید به چه شکل باشد؟ و به چه شکل می توان اشتغال زایی را افزایش داد؟
نظر به این‌که طی چندین سال گذشته مهم‌ترین نکات در سخنرانی‌های مقام معظم رهبری تأکید به اوضاع‌واحوال اقتصادی کشور و سروسامان دادن به آن بوده است. می‌توان این نکته را فهمید که این موضوع از چه میزان اهمیت برخوردار است. برکسی پوشیده نیست؛ یکی از این عوامل نابه سامان وضعیت بیکاری جوانان و مسئله اشتغال‌زایی است.

موضوع که به‌عنوان یکی از ویژگی‌های تولید در سخنان نوروزی رهبر انقلاب به آن اشاره شد. اشتغال‌زایی امری است که به تنهای می‌تواند مستقیم و یا غیرمستقیم به عوامل اجتماعی و سیاسی نظیر آمار ازدواج، مشارکت سیاسی، نرخ زادوولد و رفاه اجتماعی اثر بگذارد. طی چند سال اخیر عدم موفقیت فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در جذب شدن بر بازار کار سبب گشت که نگاه ویژه‌تری نسبت به موضوع پیوند بین صنعت و دانشگاه ایجاد شود.

اگر صنعت ارتباط نزدیک‌تری با نهاد دانشگاه داشته باشد دانشجویان مسیر روشن‌تری در ورود به بازار کار در پیش خواهند داشت. از همین رو افزایش تولیدات ملی که منجر به جذب نیروی کار بیشتری می‌شود و ایجاد شغل بیشتر برای کار جویان می‌شود که می‌توان به‌عنوان عامل مهمی در جهت کاهش نرخ بیکاری تلقی گردد. بر اساس آمارهای منتشر شد در صد جامعه جوانان در ایران به بیشترین میزان خود طی چندین سال گذشته رسیده است که این خود به معنی وجود نیروی کار جوان و پویا است.

حال اگر تقاضای بازار و صنعت برای جذب نیروی کار متناسب با این جمعیت جوان و جویای کار نباشد می‌توان حجم زیادی از ناامیدی و یس را به جوانان تحمیل کند که آثار جز نارضایتی اجتماعی در بین مردم را ندارد. با ایجاد پیوند بین بازار کار و دانشگاه ازیک‌طرف و همین‌طور افزایش تولیدات ملی مبتنی دانش و اشتغال‌زایی از طرف دیگر می‌توان امید داشت که پس از گذشت چند سال در صد نرخ بیکاری شیب نزولی پیدا کند و رفته‌رفته از درصد جامعه جوان بیکار کاسته شود.
 
تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌زایی چه رابطه ای با هم دارند؟
 این نام توسط مقام معظم رهبری برای سال 1401 انتخاب‌شده است؛ اما سؤال که ایجاد می‌شود این است که اساساً تولید درست به چه معنی است؟ چه زمانی تولیدات ملی یک کشور در مسیر درست خودشان قرار می‌گیرد به عقیده کارشناسان اقتصاد کشورها می‌بایست کالای تولید کنند که توان تولید آن را به بالاترین کیفیت و کمترین قیمت داشته باشد.

بدین معنی که تولیدات آن کالا در داخل نسبت به واردکردن همان کالا از خارج به لحاظ سطح کیفیت و قیمت تمام‌شده به نفع مصرف‌کننده باشد. نتیجه این امر آن است که اگر واردکردن آن کالا از تولید کردن آن هزینه کمتری داشته باشد باید آن را وارد و تولید را صرف کالای کرد که قیمت تمام‌شده آن کمتر از قیمت نمونه ی خارجی باشد.

تولید دانش بنیان که مبتنی بر دانش و فناوری اطلاعات است چون وقت خود را صرف تولید کالای می‌کند که ویژگی فوق را داشته باشد. از همین رو سبب تولید کالا با میزان بازدهی بالا می‌شود و این به معنی تولیدات ملی هدفمند‌است که به‌صورت مستتر در مفهوم تولید دانش‌بنیان نهفته است.

اگر یک واحد تولیدی صرفاً بدون توجه به هزینه‌ها و قیمت تمام‌شده اقدام به تولید کالای بکند، به دلیل آنکه روی آوردن به نمونه خارجی آن برای مردم صرف اقتصادی بیشتری دارد ناچار توان رقابتی خود را از دست می‌دهد و درنتیجه پس از مدت زمان کوتاه مجبور به توقف و حتی تعطیل کردن واحد تولیدی می‌شود.

اگر کالا با تکیه‌بر دانش و فناوری اطلاعات تولید شود از حیث که از کیفیت بالای برخوردار است حتی امکان صادرات مازاد مصرف داخلی به خارج از کشور را نیز به خود فراهم می‌کند؛ که درنتیجه می‌توان سبب افزایش  میزان درآمد دولت‌ها گردد. پس با در نظر گرفتن ویژگی دانش بنیان بودن تولیدات ملی درواقع درهای اقتصادی پویاتر به کشور گشاده می‌شود.

پارک علم و فناوری و مراکز نوآوری چه کمکی به اقتصاد دانش‌بنیان می‌کند؟
در حقیقت پارک های علم و فناوری و مراکز نوآوری زیرساخت های اقتصاد دانش بنیان در یک کشور هستند. پارک واحدی است که با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی در ارتباط است؛ زیرساخت‌ها و خدمات پشتیبانی به خصوص فضاهای اداری و آزمایشگاهی را برای شرکت های دانش بنیان فراهم می‌کند؛ بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری، جذب سرمایه‌گذاری و ورود به بازارهای داخلی و خارجی به وجود می آورد.

از اینرو امروزه پارک ها، نقش عمده ای در موفقیت و توسعه کارآفرینی و کسب و کار دانش بنیان دارند.
تجاری سازی دانش و تبدیل ایده به کسب و کار دانش بنیان
کمک به رشد شرکت های دانش بنیان
ارایه تسهیلات اعتباری و مالی
ارایه خدمات حقوقی
حلقه واسط بین دانشگاه و صنعت
ارایه خدمات اداری، پشتیبانی و آزمایشگاهی
در مرکز نوآوری بین المللی یاس چه کاری انجام می دهید
با اتصال دانشجویان خارجی به شرکت های دانش بنیان و خلاق داخلی و توسعه صادرات خدمات و محصولات این شرکت ها و اتصال دانشجویان داخلی به  شرکت های خارجی برای مهارت آموزی و انتقال ایده و تکنولوژی به داخل کشور

 چشم انداز اینده مرکز نوآوری یاس چیست؟
توسعه کسب و کارهای دانش بنیان از طریق تجاری‌سازی دستاوردهای پژوهشی دانشگاه ها به منظور تبدیل شدن به مرکز کارآفرینی نوآورانه در سطح بین المللی به عنوان اولین مرکز نوآوری بین المللی وصادرات اقتصاد دانش بنیان و تبدیل شدن به قطب نوآوری در منطقه

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: شرکت های دانش بنیان اقتصاد دانش بنیان مقام معظم رهبری اشتغال زایی تولیدات ملی مرکز نوآوری شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۱۳۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرکت‌های دانش‌بنیان راهی میان‌بُر برای رشد تولید هستند

جلسه هیئت دولت به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور برگزار شد و در آن برنامه عملیاتی دولت برای تحقق شعار سال مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول، جلسه هیئت دولت صبح امروز _چهارشنبه بیست و نهم فروردین_ به ریاست محمد مخبر برگزار شد و در آن برنامه عملیاتی دولت برای تحقق شعار سال مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.

معاون اول رئیس جمهور در این جلسه با تاکید بر ضرورت رسیدگی هر چه سریع‌تر به سیل زدگان در مناطق جنوبی کشور تصریح کرد: همه دستگاه‌های مسئول از جمله وزارتخانه‌های کشور، نیرو و راه و شهرسازی موظف هستند همه امکانات خود را برای کمک و جبران خسارات وارده به سیل زدگان بسیج کنند.

مخبر با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب در اردیبهشت ماه تاکید کرد: نمایشگاه کتاب یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی است و ضروری است بخش‌های مربوط، در برگزاری هر چه بهتر این نمایشگاه همکاری کنند تا زمینه توسعه فرهنگ کتاب خوانی در کشور فراهم شود.

معاون اول رئیس جمهور همچنین به بازدید روز گذشته خود از پارک فناوری پردیس اشاره و تاکید کرد: با تلاش‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدامات و دستاوردهای بزرگی در این پردیس انجام شده تعداد زیادی از نخبگان جوان که سرمایه کشور هستند با پارک‌های علمی همکاری می‌کنند.

مخبر با اشاره به عملیات افتخارآمیز و مقتدرانه اخیر سپاه پاسداران و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، تاکید کرد: در دنیای امروز در اختیار داشتن علم منبع قدرت است و آنچه دشمنان ما را در عملیات اخیر از قدرت ایران دچار ترس و دلهره ساخته، داشتن علم و دانش ساخت تکنولوژی‌های جدید است و نه صرف در اختیار داشتن این محصولات.

وی ادامه داد: قطعاً سرمایه و آینده کشور همین جوانانی هستند که رشد اقتصادی باید با تکیه بر همت و تلاش آنان صورت پذیرد. برای تحقق شعار سال و رشد تولید شرکت‌های دانش بنیان و پارک‌های علم و فناوری باید فعال شوند چرا که این شرکت‌ها راه میانبر برای رشد تولید هستند و جهش اقتصادی مدنظر مقام معظم رهبری با دانش و تکنولوژی محقق می‌شود.

مخبر در خصوص مطالبات عقب افتاده حق‌التدریس اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها به سازمان برنامه و بودجه دستور داد تا هرچه سریع‌تر مطالبات آنان تأمین و پرداخت شود.

معاون اول رئیس جمهور همچنین با قدردانی از سازمان صداوسیما و رسانه‌ها برای اطلاع رسانی اقدامات و دستاوردهای دولت سیزدهم، از سازمان صدا و سیما خواست تا زمینه انعکاس بیشتر خدمات بخش‌های مختلف دولت فراهم شود.

همچنین در این جلسه معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در خصوص پروژه ملی قطار شهری گفت: این پروژه با کمک شهرداری تهران و وزارت کشور به ثمر رسیده است و به زودی متروی تهران شاهد استفاده از قطار ملی خواهد بود.

پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما نیز با تأکید بر ضرورت حمایت سازمان صداوسیما از تلاش‌ها و اقدامات دولت ادامه داد: طرح حمایت مالی معاونت علمی از برنامه‌های رسانه‌ای دانش بنیان‌ها اثر خوبی برای تقویت و رشد تولید شرکت‌های دانش بنیان داشته است.

در این جلسه، هیأت دولت برنامه عملیاتی تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم در سال ۱۴۰۳» را تصویب کرد.

کد خبر 745493

دیگر خبرها

  • ۵۰ درصد مواد اولیه تولید دارو در کشور وارداتی است
  • شرکت‌های دانش‌بنیان راهی میان‌بُر برای رشد تولید هستند
  • شرکت‌های دانش بنیان راه میانبر برای رشد تولید هستند
  • امسال سال سرنوشت‌سازی برای شرکت‌های دانش‌بنیان است
  • استاندار زنجان: فرهنگ مالیاتی هنوز در جامعه جا نیفتاده است
  • تالاب «میقان» در مسیر مرگ خاموش!/ شرکت دانش‌بنیان در حوزه ایزوگام راه‌اندازی می‌شود
  • بزرگترین مزیت جمهوری اسلامی وجود نیروی جوان و نخبه است
  • خط تولید پروتز‌های مفصل زانو و لگن گشایش یافت
  • شرکت‌های دانش‌بنیان از اولویت‌های اساسی استان یزد است
  • تولید برای اثرگذاری در اقتصاد، باید دانش‌بنیان باشد