خطر تبدیل مدارس به سرای سالمندان!
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۳۵۴۱۰
چند سالی است هرم جمعیتی کشور از حالت طبیعی خارج شده و جمعیت به سمت پیری میرود.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی مجلس شورای اسلامی، در سال ۱۴۰۰ «نرخ رشد جمعیت» کشور به زیر یک درصد رسیده؛ این یعنی ابربحران منفی جمعیتی، دور ماندن از آرمانهایی چون توسعه و آبادانی و مواجهه با تهدیدات اقتصادی، سیاسی و امنیتی.کاهش جمعیت و پیامدهای آن، ضرورت همراهی و همگامی تمامی نهادها و دستگاههای غیررسمی و رسمی کشور را دوچندان ساخته است.
تصویب قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده ریسمانی است برای نجات کشور از سیاهچاله جمعیتی. اما آیا مجریان و مخاطبان این قانون میتوانند از این تنها فرصت باقی مانده استفاده کنند؟
وقتی زنگ خطر کاهش جمعیت به صدا درآمد
صالح قاسمی، پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان معتقد است در ایران با اینکه در دهه ۶۰ پروژه تنظیم خانواده و کنترل موالید آغاز شد اما در سال ۱۳۸۶ نخستین هشدارهای جمعیتشناسی در کشور از سوی شمار معدودی از جمعیتشناسان و جمعیتپژوهان مطرح شد.
رهبر معظم انقلاب نیز نخستین مطالبات جدی جمعیتی را از سال ۱۳۹۰ و در هیئت دولت مطرح نمودند. یک سال پس از آن هم این نگرانیها را در نشست عمومی با مردم و سفر به خراسان شمالی علنی کردند. نکته مهم اینکه در ۱۰ سال گذشته ایشان ۵۴ بار به گونههای مختلف در خصوص پیامدهای کاهش جمعیت هشدار دادهاند. در پی فرمایشات ایشان گفتمانهای متعددی در کشور شکل گرفت و بسیاری از استادان جمعیتشناس و جمعیتپژوه به این نتیجه رسیدند که باید شاخصهای جمعیتشناسی اصلاح شود.
وی ادامه میدهد: جمعیت یک زمینه، یک بستر و روح حاکم بر همه فرایندها و ساختارهاست و تنها بر نهاد خانواده و یا یکی دو ساختار تأثیر نمیگذارد؛ اتمسفر کلی جامعه برآمده از تحولات جمعیتی است و بنابراین چالشهای جمعیتی روی نهاد خانواده، روابط اجتماعی، ساختارهای ارزشی، هنجارها و ناهنجارهای جامعه و همچنین بر اقتدار سیاسی، جایگاه منطقهای و بینالمللی کشور، قدرت بینالمللی، امنیت ملی، تولید و درآمد ناخالص ملی، بیمهها، سازمانهای حمایتگر اجتماعی، صندوقهای بازنشستگی، شبکه بهداشت و درمان، آموزش و بسیاری از ساختارهای دیگر تأثیری بسیار جدی دارد.
مسئولانی که باید محاکمه شوند
وی میگوید: تا پیش از تصویب قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده هیچ قانونی برای حمایت از فرزندآوری خانواده ایرانی وجود نداشت و پیش از آن قوانین خانواده در تعارض با فرزندآوری بوده است. برای نخستین بار سیاستهای کلی جمعیت در ۳۰ اردیبهشت سال ۱۳۹۳ ابلاغ شد. سیاستهایی که تقریباً هشت سال خاک خورد و گرفتار فرصتسوزی محض دولت گذشته شد. مسئولان دولتهای یازدهم و دوازدهم باید در خصوص فرصتسوزی هشت ساله از پنجره جمعیتی ایران محاکمه شوند چون این فرصتسوزی موجب شد سیاستهای کلی جمعیت هرگز به آییننامه و دستورالعمل تبدیل نشود.
این پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان، قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را یک ظرفیت، فرصت و قانونی بیبدیل و قابل دفاع میداند و تأکید میکند: با توجه به اینکه فرصت نگارش قانون دیگری را نداریم، این قانون باید به عزمی ملی برای اجرا تبدیل شود.
وی ادامه میدهد: وقتی قرار است چنین قوانینی به اجرا گذاشته شود ممکن است به دلیل فراهم نبودن ساختارها و تکالیف مالی با مقاومت بسیاری از نهادها و دستگاهها مواجه شود، با این حال دولت باید اجرای این قانون را در اولویتهای اصلی کشور قرار دهد تا مدیران کشور نیز در مقابل اجرای آن مقاومت نکنند.
نویسنده مجموعه «جنگ جهانی جمعیت» در خصوص ضمانتهای اجرایی این قانون نیز اظهار میکند: محل تأمین اعتبارات این قانون هم به لحاظ تأمین بودجه و هم به لحاظ تکالیف مالی در قانون مشخص شده است و جزو معدود قوانینی است که سرپیچی از اجرای آن جرم شناخته میشود و هر مسئول و مدیری که از اجرای این قانون طفره برود مجرم است و برای وی مجازات در نظر گرفته شده است.
به گفته قاسمی براساس تازهترین پیمایشهای پژوهشگران حوزه جمعیت، میل به فرزندخواهی در خانواده ایرانی طی دو سه سال گذشته افزایش یافته و امروزه به طور میانگین هر خانواده ایرانی تمایل دارد حداقل سه فرزند داشته باشد که البته در شهرهای مختلف متفاوت است. با این حال افزایش به میل فرزندآوری در خانوادهها نشان میدهد خانواده ایرانی یک خانواده اصیل، فرزنددوست و فرزندخواه است که این فرصتی برای قانون جوانی جمعیت محسوب میشود تا بتواند به اهداف خود برسد.
آغاز سیر نزولی جمعیت کشور
امیر حسین بانکی پور، رئیس کمیسیون مشترک قانون جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به خطرات بحران جمعیتی برای کشور به ما میگوید: اگر امروز فکری به حال جمعیت کشور نکنیم ۳۰ سال آینده، شمار سالمندان بیش از سایر گروههای سنی خواهد بود؛ این تهدید بزرگی برای آینده کشور است به طوری که کشور را در حوزههای متعدد علمی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی، رفاهی و حتی امنیتی و نظامی با مشکل روبهرو خواهد کرد و هزینههای سلامت چندین برابر میشود. در حالی که جمعیت کشورهای اطراف ما همه جوان است و این خطر بزرگی برای امنیت کشور ما محسوب میشود.
بانکی پور اضافه میکند: اواخر دهه ۷۰ بسیاری از مدارس کشور دو شیفته و یا حتی چهار شیفته بودند اما امروز کمتر مدرسهای دو شیفته است و ۳۰ سال آینده تعداد زیادی از مدارس به سرای سالمندان تبدیل خواهند شد. بنابراین در همین ۶ سالی که فرصت باقی است باید از افتادن در سیاهچاله جمعیت پیشگیری کنیم وگرنه اگر در این سیاه چاله جمعیتی بیفتیم ۱۵۰ سال زمان لازم است تا کشور از ابربحران جمعیتی خارج شود و مشخص نیست در این ۱۵۰ سال چه خطراتی کشورمان را تهدید کند.
وی در خصوص ضمانتهای اجرایی قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نیز میگوید: در مجلس منابع مالی کامل برای اجرای این قانون دیده شده و با ایجاد ستاد ملی جمعیت و معرفی دبیر این ستاد وظیفه هر یک از دستگاهها به طور مشخص و مجزا ابلاغ شده و همه دستگاهها موظفاند گزارش عملکرد خود را به ستاد اعلام کنند تا در صورت کوتاهی در اجرای قانون با آنها برخورد شود. ضمن آنکه بودجهای که امسال برای حمایت از خانواده در مجلس در نظر گرفته شده بیشتر از بودجهای بوده که طی سالهای گذشته در نظر گرفته شده است. بنابراین همه شرایط برای اجرای قانون مهیاست و تاکنون ۲۰ درصد قانون اجرا شده و مقرر شده تا ۶ ماه آینده ۸۰ درصد باقیمانده قانون نیز اجرا شود.
این قانون یک شعار سیاسی نیست
وی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان اعتماد عمومی برای اجرای این قانون را جلب کرد، اظهار میکند: وقتی میتوانیم اعتماد عمومی برای اجرای این قانون را جلب کنیم که مسئولان به وظایف تعیین شده خود عمل کنند. خوشبختانه تسهیلات خوبی برای فرزندآوری در نظر گرفته شده که بخشی از آن اجرا شده است؛ به عنوان نمونه تسهیلات ازدواج برای زوجهای جوان در مقایسه با پیش از تصویب قانون جوانی جمعیت پنج برابر شده است. همچنین حمایت درمانی از زوجهای نابارور در حال انجام است. علاوه بر این تاکنون ۲۴هزار نفر از مادران در ثبتنام خودرو شرکت کردهاند که خودرو به آنها تعلق گرفته است. دو بانک کشور نیز تسهیلات فرزندآوری پرداخت میکنند و خوشبختانه مواد قانونی در حال اجراست تا در عمل به مردم نشان داده شود این قانون اجرا خواهد شد و یک شعار سیاسی نیست.

تبلیغات در خبربان
منبع: قدس آنلاین
کلیدواژه: کاهش جمعیت قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نظر گرفته شده اجرای این قانون خانواده ایرانی برای اجرای برای اجرا دستگاه ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت qudsonline.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۵۴۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
داربست
افزودنی های بتن چیست؟
تهیه غذا
کتاب صوتی
فیفا در جام جهانی از هوش مصنوعی برای اعلام...
معرفی بهترین اپلیکیشن رزرو هتل 1401
انفجار قیمتها در بازار مسکن قابل پیشبینی بود
دوره دیجیتال مارکتینگ
تفاوت کولر گازی و آبی
بهترین راهکار ذخیره سازی اطلاعات کدام است؟
کولر گازی 36000 گری
تفاهم ایران و کویت برای مقابله با گردوغبار
در دوران کرونا از کولر آبی استفاده کنیم یا...
حضانت فرزند در طلاق توافقی
طراحی سایت املاک
با انواع دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات آشنا شوید...
اجاره کلبه چوبی
بهترین برند کولر چیست؟
رفتار قیمت بیت کوین در ۶ ماه آینده چگونه...
آموزش بروزرسانی تقویم میزبانی
فراگمان قسمت 7 سریال محرمانه ؛ تیزر سریال تابستانی...
اخبار فناوری
فروش کفش
ورود به خانه هوشمند با دستگیره دیجیتال فیلتا
دومان سهند
لیست قیمت گوشی هواوی امروز 16 تیر 1401
تعمیر فوری گوشی شیائومی
آیا میدانید چه مواردی در تلویزیون قابل تعمیر است؟
چطور بلیط لحظه آخری بخریم؟ دیجی چارتر 1401
آزمایشگاه تشخیصطبی پیوند
کارتریج را شارژ کنیم یا تعویض
کلینیک بتن ایران
آیامیدانید دمایمناسب برایپکیج در زمستان چقدراست؟
دریافت درگاه پرداخت فقط در چند دقیقه
خبر هوشمند فهام
خبر بعدی:
پشت خط ازدواج؛ آیا بسته های تشویقی برای ازدواج 12 میلیون جوان ایرانی نتیجه می دهد؟
به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری آریا، روز گذشته رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس با اشاره به اینکه 12 میلیون جوان ایرانی پشت خط ازدواج، گفت: از دولت و مجلس مطالبه کنید چرا قوانین ازدواج اجرا نمیشوند.
محمدصالح جوکار با اشاره به آمار 12 میلیون نفری جوانان 25 تا 29 در سن ازدواج در کشور، گفت: این آمار در شرایطی است که یا فرهنگسازی نشده، یا شرایط آن فراهم نشده و یا مشکلاتی که امروز وجود دارد، سبب این وضعیت شده است.
وی اظهار داشت: برای رسیدن به وضع مطلوب نیازمند راهکار هستیم و در بحث ازدواج نیز چنین است که باید راهکارهای عملیاتی ارائه گردد تا به نتیجه مناسب و مطلوب دست یابیم.
جوکار افزود: دولت و دستگاههای دولتی در زمینه ازدواج طبق قوانینی که وضع شده، اقداماتی صورت میدهند، ولی نقش دولت در زمینه اجرای در این زمینه نیست بلکه نقش حمایت، نظارت و پشتیبانی میتواند باشد، ولی در بحث اجرا کاری نمیتواند انجام دهد.
نماینده یزد و اشکذر با بیان اینکه غیر از دستگاههای خدمات رسان مثل کمیته امداد و بهزیستی بیشتر در بحث ازدواج اجرا کننده هستند، تصریح کرد: با توجه به فعالیت مؤسسات خیریه در امر ازدواج، اگر برنامهریزی و هماهنگی مناسبی بین این مجموعهها باشد بدون شک اقدامات اثربخشی را میتوان انجام داد.
وی با تاکید بر اینکه هماهنگی و ساماندهی در بین مؤسسات خیریه در زمینه ازدواج بسیار مورد نیاز است، اظهار داشت: یکی از اهداف راه اندازی مجمع خیرین استان یزد بحث برنامهریزی در زمینه ازدواج و هماهنگی و همسویی بین مؤسسات خیریه بود نه اینکه تبدیل به موسسه خیریه شود، چون تعداد این مؤسسات زیاد است، ولی نیاز به هماهنگی بین آنها بوده تا بتوانند به جامعه هدف خدمات ارائه دهند.
جوکار با بیان اینکه قوانین خوبی در بخش جهیزیه و تسهیل ازدواج داریم، ولی نیاز است که از مجلس و دولت مطالبه شوند که چرا این قوانین اجرایی نمیشوند، خاطرنشان کرد: باید نهضت مطالبه گری از مجلس و دولت باشد که چرا این قوانین اجرا نمیشوند، زیرا با اجرای قوانین شاهد اتفاقات اثربخشی در سطح کشور خواهیم بود.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ادامه داد: آموزشها و فرهنگسازی در بحث ازدواج بسیار مهم است، ولی اگر سبک زندگی را در دوران کودکی و نوجوانی نتوانیم جا بیاندازیم، در بزرگسالی هیچ ارزشی نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه زندگی صنعتی امروز آسیب جدی به فرهنگ سنتی کشور زده است، بیان کرد: متاسفانه فرهنگ سنتی خود را کنار گذاشته و بحث نوگرایی صنعتی را پیش گرفتیم که سبب چالشهای امروز در سطح جامعه شده است.
جوکار نظام تعلیم و تربیت کشور را دارای مشکلهای فراوانی خواند و افزود: دختران جامعه ما در نظام تعلیم و تربیت چه میزان درس خانهداری و مدیریت زندگی را میآموزند؟ این بحث بسیار مهمی است که متاسفانه نادیده گرفته میشود.
وی با بیان اینکه جوانان امروز برای زندگی فردا آماده نشدهاند، اظهار داشت: متاسفانه امروزه شاهد مهریههای با اعداد و ارقام زیاد هستیم که باید در بحث تعلیم و تربیت کارهای اثربخش صورت گیرد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس گفت: ممکن است که خلأهای قانونی وجود دارد باشد که باید به ما اعلام شود تا اصلاح صورت گیرد و اگر نشستهایی با مردم داریم برای بررسی مشکلات قانونی و رفع این مشکلات است.
تسهیلات ویژه به زوجین دهه شصتی بادستور رئیس جمهور
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، نوشت: رئیس جمهور دستور داد که تسهیلات ویژه برای زوجین دهه شصتی، علاوه بر وام ازدواج همگانی، در نظر گرفته شود.
انسیه خزعلی در صفحه شخصی خود، نوشت: «به مناسبت هفته ازدواج، مشکلات جوانان دهه شصتی را در هیئت دولت مطرح کردم و رئیس جمهور دستور داد که تسهیلات ویژه برای زوجین دهه شصتی، علاوه بر وام ازدواج همگانی، در نظر گرفته شود.
در نیمه دوم سال 1400 این وام با همکاری معاونت روستایی، تنها خاص روستائیان بود.»
ابلاغ آییننامه تسهیل پرداخت وام ازدواج
سخنگوی دولت گفت: 48 ساعت پس از تاکید رئیس جمهور، آییننامه تسهیل پرداخت وام ازدواج ابلاغ شد.
بهادری جهرمی در صفحه شخصی خود نوشت، بانکها مکلف هستند تا 10 روز پس از تکمیل مدارک با اعتبارسنجی و دریافت حداکثر یک سفته یا یک ضامن و یا طبق بخشنامه ضمانت وامهای خرد، وام ازدواج را پرداخت کنند.
سخنگوی دولت تاکید کرد: بانک مرکزی به تخلفات احتمالی رسیدگی میکند.
تهیه نسخه نهایی پیوست فرهنگی خوابگاههای متاهلی و ترویج ازدواج دانشجویی
معاون فرهنگی وزارت علوم از تهیه نسخه نهایی پیوست فرهنگی خوابگاههای متاهلی و ترویج ازدواج دانشجویی در راستای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده خبر داد.
عبدالحسین کلانتری با اشاره به قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده گفت: در حوزه جوانی جمعیت، معاونت فرهنگی وزارت علوم دو وظیفه عمده برعهده دارد که یکی، تهیه پیوست فرهنگی خوابگاههای دانشجویان متأهل بوده که تهیه و ارائه شده است.
وی ادامه داد: برای تهیه این پیوست فرهنگی با مجموعهای از کارشناسان فرهنگی و حوزه مسکن گفتگو کردیم و کارگروهی شکل گرفت در نهایت پیش نویس آن تدوین و سپس نسخه نهایی آن تهیه و ارسال شد.
معاون فرهنگی وزیر علوم افزود: ساماندهی وضعیت تأهل و ازدواج دانشجویان به عنوان یک قشر اثرگذار در وضعیت جوانی جمعیت در آینده کشور میتواند به تحقق هرچه بهتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت کمک شایانی کند و اگر شرایط خوابگاههای متأهلی را ارتقا دهیم به این موضوع کمک خواهد کرد.
معاون فرهنگی وزارت علوم افزود: یک وظیفه عمده دیگر ترویج ازدواج دانشجویی بوده است که در این زمینه دانشگاهها برنامههای معمولی دارند که اجرا میشود. گزارش کارهایی که در این زمینه صورت گرفته جمع آوری و به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.
آیا بسته های تشویقی برای ازدواج 12 میلیون جوان ایرانی نتیجه می دهد؟
توجه صرف به مسائل اقتصادی ما را در مسئله ازدواج جوانان به بن بست می کشاند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: راهاندازی پلتفرم همسریابی "همدم " اقدام بسیار به جایی بود که با همه مسائل ایرانی و اسلامی و سنت های اصیل نهاد خانواده سنخیت دارد، اما باید این پلتفرمها در مراحل کوچکتری به مرحله اجرایی شدن برسد تا نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود.
غلامرضا منتظری در مورد افزایش سن ازدواج و تجردگرایی جوانان گفت: برای ازدواج به دو عنصر اساسی فرهنگسازی و رفع موانع نیازمند هستیم، این دو عنصر باید به موازات هم در کنار یکدیگر قرار بگیرند، طبق پژوهشهای صورت پذیرفته علت اکثر بی میلی جوانان به ازدواج مسائل فرهنگی است که در مرحله بعد موضوعات اقتصادی مطرح میشود.
نماینده گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی افزود: با تصویب قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده تمام جنبههای اقتصادی با بندهاى حمایتی از ازدواج تا فرزندآوری مورد توجه قرار گرفت تا جایی که سوابق و توجه به موضوعات فرهنگی هم بیش از گذشته دیده شده است؛ امروز مباحث فرهنگى جدیتری برای ازدواج در قانون جوانى جمعیت تعریف شده است به فرض مثال؛ در گذشته تنها سازمان صدا و سیما با ساخت سریال و فیلمهای سینمایی اقدام به فرهنگ سازی برای فرزند آورى داشته اما امروز ابعاد تقویت فرهنگ ازدواج در قانون جوانی جمعیت بیش از گذشته در حوزه مختلف فرهنگی و هنری گسترش یافته است.
اگر بتوانیم مسائل فرهنگى را برای ازدواج از مقاطع تحصیلی دبیرستان آغاز کنیم، بسیاری از موانع ازدواج از پیش روی جوانان برداشته خواهد شد و بی تردید شاهد گرایش آنان به ازدواج و تشکیل خانواده خواهیم بود
عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، تاکید کرد: اگر بتوانیم مسائل فرهنگى را برای ازدواج از مقاطع تحصیلی دبیرستان آغاز کنیم، بسیاری از موانع ازدواج که پیش روی جوانان است، برداشته خواهد شد و بی تردید شاهد گرایش آنان به ازدواج و تشکیل خانواده خواهیم بود؛ در نظر داشته باشیم نقش خانواده و مباحث اقتصادی در ترک دوران مجردی جوانان بسیار موثر است.
وى در ادامه تاکید کرد: اگر بخواهیم تمام دلیل عدم ازدواج را در مباحث اقتصادى جستجو کنیم بى شک به بن بستهایی میرسیم که تجردگرایى جوانان را زیر سوال مىبرد؛ به فرض مثال؛ امروز شاهد هستیم که تعدادی از جوانان با وجود شرایط اقتصادی مناسب تمایلی به ازدواج ندارند بر همین اساس نمیتوانیم تمام دلایل عدم ازدواج جوانان را در مسائل اقتصادی خلاصه کنیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم در ادامه اظهار کرد: ازدواج یک مقوله چند وجهی است که ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در برمیگیرد، برخی از افراد که رغبتی برای ازدواج ندارند در خانوادههای مرفه هستند؛ نمیتوانیم مسائل اقتصادی را دلیلی بر عدم ازدواج جوانان عنوان کنیم.
نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: نقش خانوادهها در ازدواج جوانان بسیار اهمیت دارد؛ اگر خانوادهها پاسخی اقناعی به چرایی عدم ازدواج بدهند، بی شک شاهد آغازی نو در مقوله ازدواج جوانان خواهیم بود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مورد نقش پلتفرمها در تشویق جوانان خاطر نشان کرد: اختلاف نظرهای متعددی در موردعملیاتی شدن پلتفرم همسریابی وجود دارد؛ راهاندازی پلتفرم همسریابی "همدم " اقدام بسیار به جایی بود که با همه مسائل ایرانی و اسلامی و سنت های اصیل نهاد خانواده سنخیت دارد، اما باید این پلتفرمها در مرحله کوچکتری به اجرایی شدن میرسید تا نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود. اگر نقاط قوت آن بر ضعفهای آن غلبه داشت، میتوان در مراحل گسترده تری آن را به مرحله اجرایی شدن رساند.
چند نکته در باب سیاستگذاری ازدواج
فاطمه قاسمپور رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس در توئیتی نکاتی را درباره مسائل ازدواج جوانان، همسریابی،قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ،مشکلات اجتماعی طلاق،برشمرد.
1) دسترسپذیرکردن آمارهای موجود جهت شناسایی دقیق وضعیت اجتماعی ضروری است. آمارهای ازدواج نه تنها به تفکیک و دقت، در اختیار نهادهای پژوهشی و کارشناسان قرار ندارد، بلکه حتی دسترسی نیز برای افراد حاضر در عرصه سیاستگذاری، با پیگیری میسر است.
2) ارائه تحلیل آماری کارشناسی مبتنی بر بافت جامعه ایرانی و اصول جمعیتشناسی، نکتهایست که باید مورد توجه قرار داد و نباید مسئولان و برنامهریزان اجتماعی با ارائه آمارهای خام موجب ایجاد دلهره در میان افراد شوند.
3)اگرچه مطابق گزارشهای بانک مرکزی، میزان اعطای وام ازدواج افزایش داشته، اما همچنان گزارشهای مردمی حاکی از تخطی برخی شعب بانکی از مصوبه قانون بودجه درخصوص ضامن برای متقاضیان وام ازدواج است که ضروری است دولت با تشدید فرآیند نظارتی خود، این وضعیت را اصلاح کند.
4) در کنار مسائل اقتصادی، یکی از مسائل مهم جوانان در ازدواج، پیدانکردن همسر دلخواه است. مطابق موج دوم سنجش نگرش جوانان ایرانی به ازدواج (ایسپا)، 49.1 درصد جوانان نیافتن همسر دلخواه را از دلایل عدم ازدواج خود ذکر کردندو همین آمار گویای ضرورت توجه مسئولان و دغدغهمندان است.
5 ) در ماده 37 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، موضوع واسطهگری در امر انتخاب همسر مورد توجه قرار گرفت و به صورت تکلیف برعهده سازمان تبلیغات و وزارت ورزش گذاشته شد. تاکنون هماهنگی موثری برای اجرای این ماده قانونی رخ نداده است.
6)آنچه در کنار این مورد، همسریابی را برای بخشی از جوانان سخت کرده، تغییرات ذهنی و مطالبه معیارهایی دستنایافتنی و اغلب غیرواقعی در طرف مقابل است. مطابق پژوهش ایسپا، بیش از 42 درصد جوانان عشق را مهمترین دلیل برای ازدواج میدانند.
7.نقش رسانهها و بازنمایی و برساخت معیارهای ظاهری غیرواقعی، عشقهای فانتزی، وضعیتهای اقتصادی دستنایافتنی و... غیرقابل انکار است. فرهنگسازی رسانهای میتواند تا حدودی در ایجاد نگاه واقعبینانهتر برای جوانان مؤثر باشد.
8) با افزایش طلاق در سالهای اخیر، «بازازدواج زنان و مردان پس از طلاق یا فوت همسر» یکی از مسائلی باشد که در آیندهای نزدیک با آن مواجه خواهیم بود. این ازدواج اگرچه اتفاقی مبارک است، اما ملاحظات روانشناختی و مهارتی خاص خود را دارد؛
9) به خصوص اگر دو طرف از ازدواج سابق خود فرزندانی داشته باشند.لازم است سیاستگذاران از اکنون به فکر برنامهریزی دقیق اجتماعی با کمک کارشناسان باشند.
10) برای حل مسائل اجتماعی، همه متولیان امر بایستی به فکر شناسایی دقیق وضع موجود و تعریف برنامه مؤثر باشند، در این زمینه در مجلس در کنار دولت و با نظارت اثرگذار، برای افزایش نرخ ازدواج و تحکیم خانواده پیگیر هستیم.
باید موانع ازدواج اگاهانه و به هنگام را برطرف کرد
زهره الهیان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در توئیتی نوشت:
باید موانع ازدواج اگاهانه و به هنگام را برطرف کرد
کمیته حقوق بشر بر خود لازم می داند که برای تسهیل این حق عمومی از مسئولان و دستگاه های مرتبط پیگیری کرده و از هیچ تلاشی برای رسیدن به این هدف که مورد تاکید رهبر انقلاب نیز است؛ فروگذاری نکند.