Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-19@01:26:05 GMT

◄ آیا کمبود لکوموتیو وجود دارد؟

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۶۰۳۸۲

تین نیوز سعید قصابیان* :

در این متن وضعیت لکوموتیوها در دو برش زمانی به فاصله نزدیک به سه سال مقایسه شده اند. بر اساس این مقایسه، در این بازه زمانی، علی رغم افزایش تعداد لکوموتیوهای در گردش، افزایش فاحشی در تعداد لکوموتیوهای خارج از سرویس ( منتظر تعمیر) و کاهش زیاد در درصد آماده به کاری آنها مشاهده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کاهش نشان دهنده نزول کیفی و عملکردی در نظام تعمیر و نگهداری لکوموتیو هاست.

به نظر می رسد در شرایط فعلی با کمبود لکوموتیو «در سرویس» مواجه هستیم اما با کمبود لکوموتیو مواجه نیستیم. بر این اساس پیشنهاد شده که به جای هزینه کردن در خرید، منابع محدود صرف تقویت زیر ساخت های نگهداری و تعمیرات لکوموتیوها شوند و در صورت وجود نیاز مازاد بر آن، به نوسازی اقدام شود. همچنین توصیه شده که وجهه همت راه آهن و شرکت های حمل و نقل ریلی بیش از توسعه ناوگان، بر افزایش راندمان کشش متمرکز شود.

تغییرات وضعیت ناوگان لکوموتیو کشور در بازه زمانی مرداد 1397 تا اردیبهشت 1401[1]:

 

بررسی و تحلیل جدول:

الف) در این بازه زمانی، علی رغم تحریم ها بر دارایی لکوموتیوها افزوده شده است.

ب) در این بازه زمانی، علیرغم تحریم ها، تعداد قابل توجهی از لکوموتیوها به گردش برگشته اند ( 107 دستگاه). اما همچنان 177 دستگاه لکوموتیو بیرون از گردش هستند. اگر توانسته ایم تعداد لکوموتیو خوابیده را از 284 دستگاه به 177 دستگاه برسانیم، چرا نتوانیم این تعداد را از این هم کمتر کنیم؟ برخی از این لکوموتیوها فاقد بسیاری از قطعات هستند (بعضا به عنوان انبار قطعه یدکی دیگر لکوموتیوها مورد استفاده قرار گرفته اند) و هزینه لحیم کردن آنها از قیمت آفتابه بیشتر خواهد شد. این ها باید شناسایی، تعیین تکلیف و اسقاط شوند و الباقی در فرایند بازسازی قرار گیرند[2]. تامین مالی فعلا مهمترین معضل در انجام بازسازی ست اما این کار از خرید لکوموتیو نو ارزان تر و سریع الوصول تر است. در بازسازی، دانش فنی و تجربه و اشتغالی وجود دارد که در خرید نیست. کارخانجات تولیدی و بازسازی موجود (دو کارخانه در کرج و یک کارخانه در بافق) به راحتی می توانند کار بازسازی را انجام دهند.

ج) در این بازه زمانی، علیرغم افزایش لکوموتیوهای در گردش، از تعداد «در سرویس» کاسته شده و تعداد لکوموتیوهای منتظر تعمیر نسبت به سال 97 ، 3.5 برابر شده است(247 دستگاه). لذا درصد آماده به کاری لکوموتیوها از 89 به 68 درصد سقوط کرده است.

مهم: اگر ملاک آماده به کاری را بر اساس دارایی کل (و نه در گردش) بسنجیم، به عدد 55 برای درصد آماده به کاری لکوموتیوها می رسم. 

د) این آمار به وضوح ضعف در نظام تعمیر و نگهداری لکوموتیوها را نشان می دهد که 32 درصد از لکوموتیوهای در گردش را زمین گیر و معطل کرده است.

در این رابطه قابل ذکر است که:

د-1) مواظبت از لکوموتیو از مرحله بهره برداری شروع می شود. نگاهی به آمار سوانح ریلی نشان می دهد  علت عمده سوانح ریلی (که عموما باعث آسیب جدی به ناوگان می شود) و همینطور آمار در راه ماندگی قطارها خطای انسانی است. از آنجا که اکثر لکوموتیو در اختیار راه آهن هستند اولویت راه آهن باید برقراری انضباط سازمانی [3]و تقویت آموزش پرسنل باشد. همین طور درباره شرکت های مالک لکوموتیو (مالک 15 درصد لکوموتیوها).

د-2) یک وجه مهم در مواظبت از لکوموتیو نحوه درستِ به کارگیری آن است چنانچه از موجودی لکوموتیو حداکثر کشش به دست آید و لکوموتیوها هرز نگردند.[4] برای دقت در راندمان کشش در حمل و نقل ریلی ایران یاد آوری می شود که در سال 1399 ،در حدود 470 لکوموتیو باری [5](در گردش)،50 میلیون تن بار جابجا کرده اند[6]. به عبارت دیگر هر لکوموتیو در سال تنها صد هزار تن بار جابجا کرده است. این عدد معادل کشش کمتر از پنج واگن باری پر در روز است[7]. بدیهی است با این عملکرد پایین، درآمد لکوموتیو نتواند هزینه نگهداری خودش را پوشش بدهد.

د-3) مواظبت از لکوموتیو در مرحله بازدید ادامه پیدا می کند. بازدید جنبه پیشگیری دارد. از آنجا که اکثر لکوموتیوها در اختیار راه آهن هستند اولویت راه آهن باید تقویت نظام بازدید و بازرسی لکوموتیو حین بهره برداری باشد. همین طور در باره شرکت های مالک لکوموتیو .

د-4) تامین مالی فعلا مهمترین معضل در انجام تعمیرات ناوگان است. عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران تعمیرات و موجران لکوموتیو (غیر دولتی) از سوی کارفرمای بزرگ، نظام تعمیرات را زمین گیر کرده است.  

د-5) ناتوانی در بازگرداندن لکوموتیوها به سرویس (تعمیرات) و ناتوانی در بازگرداندن آنها به گردش (بازسازی) باید راه آهن را به واگذاری لکوموتیوها مجاب کرده باشد. علت اصرار راه آهن بر حفظ لکوموتیوها روشن نیست.

د-6) اگر این نظام نگهداری و تعمیرات فعلی (با 945 دستگاه) که کارنامه عملکرد آن 55 درصد است (424 دستگاه خارج از سرویس) را اصلاح نکنیم، لکوموتیوهایی که خواهیم خرید به سرنوشت همین هایی که داریم دچار خواهند شد. حتی اگر یک شبه بتوانیم تعداد لکوموتیو را دو برابر کنیم، با این رفتاری که با لکوموتیوها می کنیم، در چند سال آینده لکوموتیوهای خارج از سرویس هم دو برابر روی دستمان خواهند ماند و تضییع دارایی ها دو برابر خواهند شد.

ه) راه بهتر آن است که به جای هزینه کردن در خرید لکوموتیو، منابع محدود صرف تقویت زیر ساخت های نگهداری و تعمیرات شوند: تامین مالی، توسعه و تجهیز امکانات بازدید ناوگان، توسعه و تجهیز مکان های تعمیراتی ناوگان، تامین قطعات و مواد مورد نیاز، استقرار سیستم های نگهداری و تعمیرات در کارگاه ها و ایجاد و ثبت دانش فنی نت، اصلاح نظام گزینش پیمانکاران برای انجام نت ناوگان، بهبود دانش و مهارت پرسنل بازدید و تعمیرات و  . . . . 

و) یکی از راه های تامین مالی نگهداری ناوگان (و لکوموتیو )، پرداخت معادل صرفه جویی سوخت حاصل از حمل و نقل ریلی به مالکان ناوگان (اعم از راه آهن و بخش غیر دولتی) است. مصوبه ای که سال هاست به آن عمل نشده است.  

جمع بندی و پیشنهاد:

الف) با کمبود لکوموتیو «در سرویس» مواجه هستیم اما با کمبود لکوموتیو مواجه نیستیم. لکوموتیو پاشنه آشیل حمل و نقل و ترانزیت ریلی [8] کشور نیست. با:

الف-1) بازگرداندن لکوموتیوهای منتظر تعمیر به سرویس (انجام تعمیرات)

الف-2) بازگرداندن تعدادی از لکوموتیوهای خوابیده به گردش(انجام بازسازی) 

الف-3) افزایش راندمان بهره برداری و کشش

سیستم کشش ریلی کشور تا آینده قابل قبول از تامین لکوموتیو نو بی نیاز می شود.

ب) پیشنهاد می شود به جای هزینه کردن در خرید لکوموتیو نو، منابع محدود صرف تقویت زیر ساخت های نگهداری و تعمیرات شوند (افزایش راندمان تعمیرات) و در صورت وجود نیاز مازاد بر آن، به نوسازی اقدام شود. پس از احیای تعداد قابل توجهی از دارایی ها، می توان درباره اولویت واردات یا تکیه بر تولید داخل تصمیم گیری کرد. اگر قرار است وارداتی انجام شود باید اولویت را به احیاء و راه اندازی لکوموتیوهای منتظر تعمیر داد.

ج) یکی از راه های تامین مالی نگهداری ناوگان، پرداخت معادل صرفه جویی سوخت حاصل از حمل و نقل ریلی به مالکان ناوگان است. 

د) وجهه همت راه آهن و شرکت های حمل و نقل بیش از توسعه ناوگان، باید بر افزایش حمل بار به ازای هر دستگاه لکوموتیو (راندمان کشش) متمرکز باشد. حمل صد هزار تن بار در سال به ازای هر لکوموتیو باری عملکرد خوبی نیست.

منابع و پاورقی ها   

[1] منبع: فرم 101 (آمار روزانه لکوموتیوها). باید توجه داشت که این آمار دقیق و به صورت روزانه متغیر است. این فرم به صورت تصادفی در دو برش زمانی ( 27 مرداد 1397 و 25 اردیبهشت 1401 به فاصله  45 ماه) برداشت شده است. 

[2] ملاک خروج از سرویس یک ماشین به هیچ وجه سن تقویمی آن نیست. در مورد ملاک فرسودگی ناوگان به مقاله ◄ روش تشخیص واگن‌ های فرسوده  / تین نیوز /۰۴/۱۷/1397 / کد خبر: 169373  و در مورد معیار اقتصادی خروج از سرویس ناوگان به مقاله ◄ چه زمانی باید ناوگان را از سرویس خارج کرد؟ / تین نیوز / ۱۳۹۷/۱۰/۳۰  / کد خبر: 181181  مراجعه فرمایید. 

[3] در این مورد مقاله ◄ انضباط سازمانی، ساز و کار پیشگیری از سانحه / تین نیوز / ۱۳۹۹/۰۳/۲۴ / کد خبر: 213190 را ببینید.

[4] در این مورد مقاله ◄ راهکارهای افزایش بهره وری کشش / تین نیوز/ ۱۴۰۰/۱۰/۱۹ / کد خبر: 239053 را ببینید.

[5] پس از کسر لکوموتیوهای مسافری و لکوموتیوهای مانوری.

[6] منبع: سالنامه آماری راه آهن – 1399   

[7] راندمان کشش در مورد حمل مسافر هم عملکرد خوبی ندارد. جابجایی 28.5 میلیون مسافر در سال 1398 ( قبل از شیوع کرونا) با 150 لکوموتیو مسافری (منبع: سالنامه آماری راه آهن – 1398 ) .کشش حدود یک قطار مسافری در روز به ازای هر دستگاه لکوموتیو مسافری.

[8] پاشنه آشیل کشور در زمینه جذب بار ترانزیت، دیپلماسی ضعیف اقتصادی، فراهم نبودن امکانات نرم افزاری و لجستیکی برای پشتیبانی محموله ها و ردیابی آن در مسیر، فقدان فورواردرهای توانا برای عبور دادن بار در داخل کشور، تعرفه حمل بار، اتلاف زمان محموله در درگاه های مختلف ( گمرک) و همچنین زمان طولانی سیر قطار در مسیر ریلی کشور است.

زمان طولانی سیر قطار در مسیر ریلی کشور بیش از آن که معلول کمبود لکوموتیو باشد معلول ضعف نظام سیر و حرکت (مانور و تشکیل قطار، تخلیه و بارگیری، محدودیت سرعت فنی قطار در بلاک، فقدان سیستم علائم الکتریکی در تعدادی از خطوط جدید التاسیس، تلاقی قطارها، کاهش سرعت در ایستگاه ها و گذرگاه ها. . . ) در راه آهن ایران است. همه کاسه و کوزه های مشکلات سیر و حرکت را نباید بر سر لکوموتیو شکست.

* کارشناس حمل و نقل

سعید قصابیان وبلاگ‌نویس آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: حمل و نقل پرداخت مطالبات تین حمل و نقل ریلی شرکت راه آهن شبکه ریلی تعمیرات لکوموتیو ترانزیت ریلی حادثه ریلی توسعه ناوگان ریلی سانحه ریلی راه آهن ایران خرید لکوموتیو کمبود لکوموتیو نگهداری و تعمیرات کمبود لکوموتیو بازه زمانی تعداد لکوموتیو حمل و نقل ریلی آماده به کاری منتظر تعمیر تامین مالی تین نیوز راه آهن کد خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۶۰۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت واحد ۴ بخار نیروگاه نکا به مدار تولید

نوراله ادبی فیروزجائی مدیرعامل شرکت مدیریت تولیدبرق نکا گفت: واحد ۴ بخار نیروگاه شهید سلیمی نکا پس از انجام تعمیرات میاندوره‌ای به شبکه سراسری برق کشور پیوست.

او افزود: این واحد که طبق برنامه و به منظور ارتقاء آمادگی برای تولید پایدار انرژی در تابستان در روز‌های ابتدایی ماه جاری از مدار خارج شده بود، پس از ۲۳ روز کار فشرده تعمیراتی به شبکه سراسری برق کشور متصل شد.

ادبی فیروزجائی با اشاره به لزوم آمادگی کامل همه واحد‌های نیروگاهی برای تأمین نیاز شبکه در ایام پیک مصرف تابستان، گفت: با توجه به افزایش بسیار قابل توجه تقاضای مصرف برق در ایام گرم سال بدلیل استفاده مشترکان از سیستم‌های سرمایشی، در راستای پاسخگویی به تقاضا و ارتقاء توان تولید واحدها، کار و تلاش و فعالیت تعمیراتی به صورت فشرده در نیروگاه حتی در تعطیلات نوروز بی وقفه ادامه داشت تا انشاءا... بتوانیم از پیک مصرف امسال با موفقیت عبور کنیم.

او با اشاره به ناترازی تولید و تقاضای مصرف برق، بالا بودن شدت مصرف انرژی در کشور را یکی از چالش‌های اساسی صنعت برق دانست و افزود: به گواه آمار مصرف برق کشور ما بسیار بالاتر از استاندارد‌های جهانی است؛ لذا لازم است به موازات نیروگاه سازی و افزایش ظرفیت تولید برق، اقدام عاجلی هم در راستای فرهنگ سازی و آموزش شیوه‌های مدیریت مصرف انجام شود تا بتوانیم از اتلاف بیشتر سرمایه‌های ملی پیشگیری کنیم.

ادبی گفت: درحال حاضر، طبق برنامه و به منظور ایجاد آمادگی تولید در تابستان، واحد یک بخار برای تعمیرات نیمه اساسی، واحد ۳ بخار برای انجام تعمیرات میاندوره‌ای و واحد یک گازی برای بازدید دوره‌ای و تعمیرات غیرمترقبه از مدار تولید خارج است.

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • واحد ۴ بخار نیروگاه شهید سلیمی نکا به مدار تولید بازگشت
  • بازگشت واحد ۴ بخار نیروگاه نکا به مدار تولید
  • آی پی امداد دیگر تنها یک تعمیر کننده لوازم خانگی نیست
  • بررسی آمادگی برای گذر موفق از پیک مصرف برق سال‌ جاری
  • زمان پرواز عملیات حج تمتع سال ۱۴۰۳ اعلام شد
  • تعمیرات و نگهداری سدها باید عملیاتی شود
  • آماده‌سازی ناوگان «هما» برای انجام عملیات حج۱۴۰۳
  • هزینه تعمیرات موبایل در تهران
  • ناوگان هواپیمایی «هما» برای انجام عملیات حج ۱۴۰۳ آماده‌سازی می‌شود
  • آماده‌سازی ناوگان ایران‌ایر برای حج ۱۴۰۳