Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-19@23:20:15 GMT

تداوم سیاست دیپلماسی همسایگی

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۶۳۵۷۳

تداوم سیاست دیپلماسی همسایگی

حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در تداوم دیپلماسی همسایگی برای گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، به دعوت رسمی «هیثم‌بن‌طارق آل‌سعید» سلطان جدید عمان، امروز در صدر هیئتی بلندپایه عازم مسقط خواهد شد.

ملاقات رسمی در کاخ العلم، دیدار دوجانبه با سلطان عمان، امضای چند سند همکاری، دیدار با ایرانیان مقیم و دیدار با تجار و فعالان اقتصادی عمانی از جمله برنامه‌های سفر یک روزه رئیسی به این کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
سفر رئیس‌جمهور به مسقط، نخستین سفر رئیسی به این کشور در دوره سلطان جدید عمان و پنجمین سفر خارجی رئیس جمهور در ۹ماه فعالیت دولت است. روابط راهبردی ایران با عمان و مدیریت مشترک این دو کشور در تنگه هرمز به‌عنوان مهم‌ترین شاهراه کشتیرانی، حمل و نقل، انرژی جهان، تقویت و مدیریت این موضوع می‌تواند در این سفر اهمیت بسیار بالایی داشته باشد. همچنین تلاش برای حل هم‌گرایانه بحران یمن از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو می‌تواند از مسائلی باشد که در این سفر مطرح می‌شود. پیش از این سید ابراهیم رئیسی در چهار سفر خارجی راهی کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و قطر شده بود که حاکی از سیاست منطقه‌گرایانه‌ای‌ است که دولت در پیش گرفته است.

ایران و عمان نمونه اقدام بر مدار اراده ملت‌ها 
جعفر قنادباشی عضو هیئت علمی و تحلیلگر ارشد تحولات منطقه ضمن گفت‌وگویی با قدس در پاسخ به این پرسش می‌گوید: دیدار مقامات ایران و عمان بر اساس سیاست کلان راهبردی دولت و براساس نگاه آینده‌نگرانه‌ای است که حل بخشی از مشکلات کشور را در رشد روابط همسایگی می‌بیند. وی ادامه داد: عمان از اهمیت ژئواستراتژیکی برخوردار است و به‌شکل مثلث از سه زوایه ساحل دارد و همین می‌تواند برای ایران به‌لحاظ تجاری مصالح بسیار زیادی را فراهم آورد. وی با اشاره به شباهت‌های مردم دو کشور گفت: بخشی از مردم عمان ایرانی الاصل هستند و  همین قضیه را اگر با اراده دولت این کشور در سال‌های گذشته برای سرمایه‌گذاری در بخش زیارت ایران جمع کنیم، می‌تواند زمینه‌ساز رشد اقتصادی و تداوم روابط حسنه دو کشور شود. قنادباشی با تأکید بر ضرورت رشد زیرساخت‌های تجاری بین دو کشور، تلاش ایران برای تنش‌زدایی را، مکمل حسن نیت دولت عمان قلمداد کرد. وی در پایان با اشاره به مسئله صلح شکست خورده رژیم‌صهیونیستی و برخی دولت‌های عرب تأکید کرد حل مشکلات منطقه تنها از راه گفت‌وگو امکان‌پذیر است و امروز ایران و عمان نمونه بارز اراده ملت‌ها و صلح  برای حل بحران‌ها هستند. 

پای برجام به این سفر بازخواهد شد 
برخی از کارشناسان هم با طرح این موضوع که ممکن است پای برجام به این سفر باز شود، می‌گویند: هرچند ایران در برخی از موارد مانند توقف مذاکرات برجام، وساطت عمان را نپذیرفته است، اما با سفر امیر عبداللهیان به عمان، مقدمات رایزنی‌های جدید فراهم آمده و ممکن است در پشت پرده شاهد رد وبدل پیام‌هایی از این دست باشیم؛ زیرا ایران به جهان ثابت کرده که آماده توافق است اما طرف غربی با خودخواهی تمام ظاهر می‌شود. البته عربستان در گذشته بسیار تلاش داشت مشکلات خود را با لبنان از طریق وساطت ایران حل کند که ایران این مسئله را نپذیرفت و پیشنهاد داد این مسئله در کشوری ثالث مانند عمان مرتفع گردد. موضع دیگری که می‌تواند مهم باشد مسئله گفت‌وگوی رؤسای دو دولت بر سر تسریع رفع موانع برای تحویل پایگاه نظامی روسیه در سوریه به ایران و محور مقاومت است.

گلوی بن سلمان دست یمنی‌هاست
علیرضا تقوی‌نیا کارشناس مسائل غرب آسیا هم در پاسخ به این پرسش که سفر رئیس جمهور به عمان چه اثری بر امنیت منطقه از جمله حل ‌بحران‌ یمن خواهد گذاشت، می‌گوید: ایران و عمان به‌عنوان محور اصلی تأمین امنیت کریدورهای نظامی تجاری منطقه از قدیم‌الایام نقشی طلایی داشته‌اند. مسئله تنگه هرمز نقطه وصل تاریخی دو  ملت محسوب می‌شود. شاهد گفت‌وگوهایی خواهیم بود که حیاتی است. 
اگر چه دولت عمان در حل بحران‌های جهان اسلام از جمله تنش‌ها و جنگ‌ها زحمات زیادی کشیده است، اما در موضوع آتش‌بس یمن آنچه که کار را تمام کرد، تسلیحات و حملات سنگین نیروهای مقاومت بود و ما شاهد عدم حضور عمان در حل سریع بحران یمن هستیم. انتظار می‌رود در این گفت‌وگوها نسخه حل بحران یمن پیچیده شود؛ زیرا گلوی بن‌سلمان دست یمنی‌هاست. ماجرای پادشاه شدن محمدبن سلمان البته می‌تواند فرصتی باشد تا جبهه مقاومت از یک سو و دولت‌های میانجی از سوی دیگر با اعمال فشار آتش این فتنه را بخوابانند. البته دراین صورت محمدبن سلمان ترجیح می‌دهد دولت نوپای خود را از بحران‌ها دورکند تا از مخاطرات داخلی و خارجی در امان بماند و حکومت خود را تقویت کند.

خبرنگار: حسین محمدی اصل

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: رئیس جمهور عمان ایران و عمان دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۶۳۵۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم های سهمگین در راه است؟

تین نیوز

اقتصاددانان معتقدند: در صورت عدم کنترل ناترازی های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می کند.

به گزارش تین نیوز به نقل از خبرآنلاین، در حالی اولین ماه اقتصاد ایران در حال عبور از از اولین ماه و ورود به دومین ماه سال ۱۴۰۳ است که به اعتقاد کارشناسان و اقتصاددان، دولت با ریسک های متعددی در حوزه اقتصاد روبه رو است و در صورتی که از پیچ بحران های اقتصادی عبور نکند، شرایط سخت تر خواهد شد

اغلب اقتصاددانان، مهم تریم بحران کنونی اقتصاد ایران را تورم و عدم کنترل ناترازی های اقتصاد کلان می دانند و معتقدند اگر نظام تصمیم گیری کلان اقتصادی کشور، تغییری در سیاست گذاری ها نسبت به سال ۱۴۰۲ اعمال نکند، روند تورم کمتر از ۱۴۰۲ نخواهد بود.

به باور آن ها، در صورت عدم کنترل ناترازی های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می کند.

 

عبور از پیچ بحران های اقتصادی سخت شد؟

مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت دولت روحانی و اقتصاددان در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که شما در حال حاضر مهم ترین بحران دولت سیزدهم را چه می دانید؟ می گوید: من اگر بخواهم با واقعیت ها سوال شما را جواب دهم، بحران دولت سیزدهم را از فروردین ۹۷ شروع می کنم. من اعتقاد دارم بحران های اقتصادی و سیاسی ایران، شاید از دوران انتخاب دونالد ترامپ در آمریکا شروع شد.

وی می افزاید: تحریم همیشه وجود داشته، اما اتفاقی که افتاد، این بود که بعد از آمدن ترامپ، تحریم ها تشدید شد و بعد از آن که زیر میز زد و ایران را دچار تحریم ناجوانمردانه کرد، با تصمیمات عجولانه، غیرکارشناسی و امنیتی کردن ارز و داستان ثبت سفارش و... که عواقب سیاسی هم پشت آن داشت، کشور از نظر اقتصادی دچار بحران جدی شد. تعادل بودجه و ضریب های رشد هم به هم خورد؛ تا این که به دولت سیزدهم رسیدیم.

کرباسیان عنوان می کند: بدیهی است که دولت سیزدهم هم با قول های چشمگیر، زیبا و مردم پسند انتخاب شد. بالاخره کسی که اولین بدیهیات اقتصاد کلان را بشناسد، می دانست که با این شعارها، وضعیت اصلاح نمی شود. پیش بینی این بود که گرفتاری ها حل شود، چون هر دولتی علاقه مند است که مشکلات مردم کمتر شود، مردم در رفاه بیشتر باشند و بتوانند از دولت و حکومت راضی باشند.

وی ادامه می دهد: چند اتفاق افتاد. یکی این که آقای رییسی با همه علاقه مندی ای که داشت وضعیت کشور را اصلاح کند، اما به نظر می رسد پیش فرض های درستی انتخاب نکردند. آن ها اعتقاد داشتند با وجود تحریم می توانیم مشکل را حل کنیم، رشد اقتصادی ایجاد کنیم و حتی در این چند سال مجلس، پیشنهاد رشد ۸ درصد اقتصاد را دادند. شاید بتوان گفت ایشان مشاوران اصلحی نداشت. این بزرگ ترین مشکل بود.

این اقتصاددان تصریح می کند: دومین مشکلی که پیدا شد، این بود که نفراتی که به عنوان همکاران انتخاب شدند، بعضی ها کم تجربه یا بی تجربه بودند و بعضی از آن ها هم می توانم بگویم از نظر علمی، شاید به اندازه ای که بتوانند در سطح بالای تصمیم گیری باشند، نبودند. اما بالاخره دولت تلاش کرد اقداماتی کند، ولی واقعیت این است که کسری بودجه وجود داشت و مجلس هم در بعضی جاها همراهی نکرد. با این که مجلس و دولت همراه بودند و این به نظر من جزو یکی از نکات مثبت دولت بود. بدیهی است که مجلس بعضی جاها همراهی نکرد، اما واقعیت این است که در این حد باید استقلال مجلس را قبول کنید.

کرباسیان متذکر می شود: مهم تر از این ها که به نظر من بسیار مهم است، این که دولت سیزدهم حمایت رهبری را داشت. این امتیاز بزرگی است. امید است که با مجلس جدید که همراه تر با دولت است، این یک دستی انجام شود. ضمن این که ریاست قوه قضاییه هم بارها در مصاحبه ها بر حمایت از دولت تاکید کردند. امیدواریم کشور از پیچ های سخت بگذرد.

وی تاکید می کند: اعتقاد شخصی من این است که بهترین دوران برای حل مشکلات اساسی کشور که بعضی نزدیک به ۴۰ سال است گریبان کشور را گرفته، موقعیت فعلی است.

 

اقتصاد ایران در دور باطل تورم زایی گرفتار شد

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان نیز در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که مهم ترین بحران اقتصادی ایران را چه می دانید؟ می گوید: اقتصاد ایران حدود ۶ ساله درگیر تورم های بالا شده و در دورهای باطل تورم زایی نیز گرفتار شده است.

وی می افزاید: دور تورم - کسری بودجه، دور تورم - قیمت دلار، دور تورم - افزایش دستمزد و هزینه تولید موجب شده هزینه شکستن دورهای تورمی بسیار سخت شوند. در ضمن تشدید ناترازی های اقتصاد کلان هم بر تشدید شرایط تورمی منجر شده است.

این اقتصاددان تصریح می کند: به نظرم مهم ترین بحران اقتصادی ایران برای سال ۱۴۰۳، نحوه مواجهه با شرایط تورمی و مقابله با ناترازی های اقتصاد کلان خواهد بود.

شقاقی شهری عنوان می کند: باید اشاره کنم در صورت عدم کنترل ناترازی های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می کند.

 

دولت تابوشکنی کند

کلیت بازارها در ایران، از بین رفتن قدرت انتخاب مصرف کننده ایرانی از یک سو و از سوی دیگر، فشارهایی برای کنترل بیشتر حوزه اقتصاد دیجیتال و فضاهای آنلاین است.

پیمان مولوی در عین حال می افزاید: هیچ دولتی در ایران توانایی حل این همه مشکلات اقتصادی را بدون برون رفت از فضای تحریم، بدون ایجاد یک همگرایی بین میلیون ها ایرانی و ایجاد یک چشم انداز مشترک بین نسل های جدید و آینده ایران و تعریف برنامه برای ۱۰ سال آینده و رسیدن به آن ندارد. یعنی دولت نمی تواند با شعار دادن ما را به سمتی ببرد که مشکلات حل شود.

این کارشناس اقتصادی تصریح می کند: مشکلات ما در ایران اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است و این ها نیازمند یک چشم انداز و تغییر چشم انداز است.

وی متذکر می شود: هیچ دولتی این توانایی و پتانسیل را در ایران ندارد؛ مگر این که بتواند تابوشکنی کتد و در خصوص مواردی تصمیمات اساسی را بگیرد.

 

رونمایی از شاخصه های ثبات سازی اقتصاد

در همین خصوص، مهدی پازوکی، اقتصاددان در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره وضعیت اقتصاد ایران در سال جدید می گوید: اگر نظام تصمیم گیری کلان اقتصادی کشور، تغییری در سیاست گذاری ها نسبت به سال ۱۴۰۲ اعمال نکند، روند تورم کمتر از ۱۴۰۲ نخواهد بود.

وی می افزاید: یک کار اساسی را دولت باید در دستور کار خود قرار دهد و این که برای این که بتواند تورم را کنترل کند، نیاز به ثبات سازی اقتصادی دارد و یکی از مهم ترین شاخصه های ثبات سازی اقتصاد، کنترل نرخ تورم است.

این کارشناس اقتصادی تصریح می کند: برای این که نرخ تورم کنترل شود، دولت باید انضباط مالی و پولی را در اقتصاد فراهم کند. انضباط پولی به وسیله سیستم بانکی ایجاد و انضباط مالی در سند بودجه دیده شود، یعنی مخارج دولت متوازن با درآمدها باشد. از طرفی، هماهنگی بین سیاست های پولی و مالی باید دیده شود.

پازوکی تاکید می کند: این هماهنگی و این سیاست گذاری بخردانه منتج به این خواهد شد که اقتصاد ایران به سمت ثبات اقتصادی حرکت کند.

این اقتصاددان در ادامه تاکید می کند: دولت باید دو کار را در سال ۱۴۰۳ انجام دهد. یکی، سیاست تعامل با جامعه جهانی است. یعنی با سیاست های بخردانه، به دنبال کاهش و رفع تحریم ها برود؛ به خصوص روابط را با اتحادیه اروپا و غرب در چارچوب منافع ملی ایران ارتقا دهد.

پازوکی می افزاید: از سوی دیگر، دولت باید سیاست گذاری داخلی را از وجود افراد ناآگاه، نادان، تک سلیقه، کم سواد و فاقد تجربه لازم به دور بریزد. یعنی باید تغییرات اساسی به خصوص در تیم اقتصادی انجام دهد. ولی اگر با افرادی که در سال ۱۴۰۲ به خصوص این که تغییر اساسی در سازمان برنامه ندهد، شرایط بحرانی تر می شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تورم های سهمگین در راه است؟
  • جزییات تولید دام سنگین در کشور+جدول
  • خشم مردم انگلیس از تداوم ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی
  • بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳/ تورم‌های سهمگین در راه است؟
  • سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی با مدل جدید چه مزیتی برای اقتصاد ایران دارد؟
  • توصیه عباس آخوندی برای روزهای بعد از حمله سپاه به اسرائیل /تا آخرین لحظه طرفدار دیپلماسی هستیم /هیچ کس در منازعه دست خود را رو نمی کند
  • زمان دیپلماسی است، نه جنگ/ فضا را سرد کنید؛ گرم نکنید
  • توسعه درآمدها و خنثی سازی تحریم های فروش نفت و گاز با پیگیری دیپلماسی فعال انرژی محقق شد
  • رشد دیپلماسی منطقه‌ای سیاست دولت است
  • روند توسعه دیپلماسی منطقه‌ای تداوم می‌یابد