Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، به طور کلی دو راهبرد متفاوت در مواجهه با تحریم نفتی در کشور مطرح شده است؛ راهبرد اول که در دولت‌های یازدهم و دوازدهم اجرایی شد، معتقد بود که شکست تحریم‌ها از مسیر مذاکره با آمریکا و رفع تحریم میسر می‌شود.

راهبرد دوم نیز معتقد است که تنها راه شکست تحریم‌های نفتی، بی‌اثر کردن آن با بازارسازی برای نفت ایران و رهایی از خام‌فروشی نفت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

*تنها دستاورد مذاکره با آمریکا در صادرات نفت چه بود

تصویر 1، میزان صادرات نفت ایران  در 8 سال دولت یازدهم و دوازدهم را نشان می‌دهد. راهبرد اصلی دولت روحانی برای فروش نفت ایران بر توافق با آمریکا متمرکز شده بود.

اجرای این راهبرد در حوزه فروش نفت ایران یک «فایده» و یک «هزینه» را در پی داشت. طبق تصویر، پس از اجرای برجام صادرات نفت ایران به 2 میلیون بشکه در روز رسید، اما پس از شکست برجام صادرات نفت ایران نه به یک میلیون بشکه قبل از پذیرش برجام بلکه به روزانه 100 الی 200 هزار بشکه در روز کاهش یافت.

تصویر 1

این موضوع موجب شد که در مجموع هزینه و فایده راهبرد توافق با آمریکا برای افزایش فروش نفت ایران سر‌به‌سر شود و میانگین صادرات نفت ایران در دولت روحانی به 1.1 میلیون بشکه در روز برسد، رقمی که قبل از پذیرش برجام و در شرایط فعلی نیز توسط دولت سیزدهم به فروش می‌رسد.

در واقع تنها دستاورد مذاکره با آمریکا در فروش نفت ایران، این بود که نمودار صادرات نفت را از حالت خطی به حالت سینوسی با همان میانگین تغییر داد به طوری که در مجموع هزینه و فایده سربه‌سر شد (تصویر 2).

تصویر 2

*معمای درآمد نفتی ایران در 10 سال تحریمی

این اتفاق تقریبا در حوزه درآمدهای نفتی ایران نیز رقم خورد. تصویر 3 درآمدهای نفتی ایران از 2010 تا 2022 را طبق آمار اوپک نشان می‌دهد. طبق تصویر، میانگین درآمدهای نفتی ایران در 8 سال دولت روحانی معادل 37.5 میلیارد دلار بوده است.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم در نیمه دوم سال 2021 و افزایش صادرات نفت ایران به چین، درآمد نفتی ایران 230 درصد نسبت به سال 2020 افزایش یافت و به بیش از 25 میلیارد دلار رسید.

تصویر 3

طبق پیش‌‌بینی‌ها، درآمد نفتی ایران در سال 2022 معادل 36 میلیارد دلار خواهد بود که تقریبا با میانگین درآمد نفتی در دولت قبل برابری می‌کند.

ضمن اینکه باید توجه داشت هنوز راهکاری دولت سیزدهم ذیل راهبرد بی‌اثر کردن تحریم نفتی با بازارسازی نفت و رهایی از خام‌فروشی نفت هنوز به طور کامل اجرایی نشده است که در صورت اجرا برآوردها حاکی از درآمد سالانه 50 میلیارد دلاری ایران نیز خواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: درآمد نفتی درآمد نفتی ایران صادرات نفت نفت ایران مذاکره با آمریکا صادرات نفت ایران درآمد نفتی ایران فروش نفت ایران نفتی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۹۴۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات ۷.۶ میلیارد دلاری زنجیره فولاد در سال ۱۴۰۲

بر اساس آمار ارائه شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از عملکرد یکساله فولادسازان کشور در امر صادرات، از ابتدا تا پایان سال ۱۴۰۲، بخشی از تولید فولاد کشور صادر شده است؛ آمار صادراتی در مدت مذکور و مقایسه آن با صادرات در سال ۱۴۰۱، نشان می‌دهد که صادرات وزنی فولاد کشور در تمام زنجیره آهن و فولاد از رشد ۲.۹ درصدی تا ۶۲۱ درصدی برخودار شده است؛ این در حالیست جز مقاطع طویل، تخت و محصولاد فولادی، ارزش صادرات این زنجیره نیز افزایش قابل توجهی داشته است.

طبق آمار صادرات زنجیره آهن و فولاد کشور، در مجموع ۱۲ ماهه سال گذشته، دو میلیون و ۹۵۵ هزار تن مقاطع طویل فولادی صادر شده که حدود ۸.۲ بیشترین میزان صادرات آن در سال ۱۴۰۱ معادل دو میلیون و ۷۳۱ هزار تن بوده است.

ارزش صادرات این مقاطع فولادی اما ۳.۲ درصد در این مقایسه آماری، کمتر شده است. در حالی در مجموع ارزش صادرات مقاطع طویل فولادی در سال گذشته، یک میلیارد و ۴۶۸ میلیون دلار ثبت شده که این عدد در صادرات ۱۴۰۱، یک میلیارد و ۵۱۶ میلیون دلار بوده است.

صادرات مقاطع تخت فولادی نیز از ۴۸۲ هزار تن به ارزش ۳۰۵ میلیون دلار در مجموع ۱۲ ماهه ١۴٠۲ صورت گرفته که نسبت به ۴۶۸ هزار تن صادر شده در سال ۱۴۰۱ به ارزش ۳۲۹ میلیون دلار، گرچه به لحاظ حجم صادرات ۲.۹ درصد رشد داشته اما ارزش صادارت این مقطع فولادی، ۷.۴ درصد کمتر شده است.

ظرف ۱۲ ماهه سال گذشته، سه میلیون و ۴۷۳ هزار تن محصولات فولادی (به ارزش یک میلیارد و ۷۷۳ میلیون دلار) صادر شده که نسبت به سه میلیون و ۲۰۰  هزار تن صادراتی در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ به ارزش یک میلیارد و ۸۴۵ میلیون دلار رشد ۷.۴ درصدی حجم صادرات اما افت ۳.۹ درصدی ارزش ریالی صادرات این مقاطع را نشان می‌دهد.

از ابتدای سال گذشته تا پایان اسفند ماه، هفت میلیون و ۸۳۸ هزار تن شمش فولاد به ارزش صادراتی بالغ بر سه میلیارد و ۷۵۷ میلیون دلار صادر شده است. این حجم صادرات شمش فولاد ۶.۳ درصد بیش از میزان صادرات  آن در مجموع یکساله ۱۴۰۱ که هفت میلیون و ۳۷۲ هزار تن فولاد میانی به ارزش سه میلیارد و ۶۰۳ میلیون دلار، صادر شده بود. ارزش ریالی صادرات شمش فولاد، ۴.۳ درصد در این مقایسه آمار رشد داشته است.

طبق آمار، رشد صادرات در گندله سنگ‌آهن، آهن اسفنجی و کنسانتره سنگ‌آهن هم به لحاظ وزنی و هم به لحاظ ریالی رکورد زده است.

صادرات آهن اسفنجی به لحاظ وزنی، افزایش ۷۰.۸ درصدی را به خود اختصاص داده است؛ در حالی که در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۶۴ هزار تن آهن اسفنجی صادر شده بود.

حجم صادرات در سال ۱۴۰۲ به بالغ بر یک میلیون تن و ۴۷۰ هزار تن به ارزش صادراتی ۳۶۱ میلیون دلار رسیده است. ارزش صادراتی این محصول معدنی در ۱۲ ماه ۱۴۰۱ حدود ۲۰۸ میلیون دلار ثبت شده؛ بنابراین ارزش ریالی صادرات ۷۳.۹ درصد افزایش یافته است.

صادرات گندله سنگ‌آهن در مجموع سال ۱۴۰۲ قریب به ۱۰ میلیون و ۴۵۹ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۹۶ میلیون دلار ثبت شده که نسبت به پنج میلیون و ۶۸۴ هزارتن صادراتی به ارزش ۶۶۲ میلیون دلار به لحاظ وزنی ۸۴ درصد و به لحاظ ارزش صادراتی ۶۵.۴ درصد رشد یافته است.

در نهایت بیشترین رشد صادرات مختص کنسانتره سنگ‌آهن است که با رشد ۶۲۱  درصدی از ۹۲۸ هزار تن به ارزش صادراتی ۹۵ میلیون دلار در ۱۲ ماهه ۱۴۰۱ به شش میلیون و ۶۹۲ هزارتن به ارزش صادراتی ۶۰۹ میلیون دلار در مدت مشابه سال جاری رسیده است. ارزش صادراتی کنسانتره سنگ‌آهن در این مقایسه آماری رشد ۵۳۹.۴ درصدی را کسب کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • فتح قله‌های نفتی/ صادرات نفت ایران رکورد شش سال اخیر را شکست
  • صادرات ۷.۶ میلیارد دلاری زنجیره فولاد در سال ۱۴۰۲
  • آمریکا به بهانه حمایت از مخالفان مادورو تحریم‌های نفتی ونزوئلا را تمدید می‌کند
  • تلاش نمایندگان مجلس آمریکا برای لغو معافیت 10 میلیارد دلاری ایران
  • بایدن درباره تحریم نفت ایران تصمیم جدید گرفت؟
  • درآمد ۵میلیارد دلاری از صادرات خدمات فنی و مهندسی
  • صادرات ۳۶۰ میلیون دلاری محصولات کشاورزی از آذربایجان شرقی
  • بازی با گزینه «تحریم نفتی»/ آمریکا در تقابل با ایران روی چه گزینه‌هایی مانور می‌دهد؟
  • رویترز: بایدن تحریم‌های نفتی ایران را تشدید نمی‌کند
  • یورونیوز: آمریکا نمی‌تواند تحریم‌های نفتی ایران را تشدید کند