Web Analytics Made Easy - Statcounter

چین در کنار برنامه ساخت یک نیروگاه خورشیدی فضایی، طرحی برای احداث یک تلسکوپ جدید در شمال این کشور در دست اجرا دارد که در زمینه مطالعه و نظارت بر توفان‌های خورشیدی فعالیت خواهد کرد.

به گزارش ایران اکونومیست به نقل از پایگاه خبری «اوراسین تایمز»، چین به تازگی طرح‌هایی برای ساخت اولین مرحله از یک نیروگاه خورشیدی مستقر در فضا در سال ۲۰۲۸ را اعلام کرده است که دو سال زودتر از برنامه مقرر است تا از این طریق بتواند از سازمان فضایی آمریکا (ناسا) پیشی بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 اکنون چین در یک برنامه دیگر، در حال کار روی تلکسوپی است که روی زمین نصب می‌شود و وظیفه‌ آن رصد و تحقیق درباره امواج خورشیدی در کنش و واکنش با زمین است.  

بنا به گزارش یک روزنامه مستقر در هنگ کنگ، پژوهشگران در حال کار روی تلسکوپ «مینگانتو» از نوع IPS اعلام کرده‌اند که کار ساخت این تلسکوپ بزرگ جدید به زودی در سبزه‌زارهای شمال چین شروع می‌شود. این تلسکوپ مستقر در منطقه «مغولستان داخلی» چین زمانی که آماده شود حساس‌ترین تلسکوپ در نوع خود در جهان خواهد بود. این تلسکوپ نقش مهم و حیاتی در نظارت بر بادهای خورشیدی و کمک به محافظت از افراد و فضاپیماها در مدار و نیز شبکه‌های برق روی زمین خواهد داشت.

بادهای خورشیدی عبارت از جریان مداوم ذرات اشباع شده (charged particles) ساطع شده از خورشید هستند. این ذرات در حالی که هر ثانیه صدها کیلومتر در منظومه خورشیدی حرکت می‌کنند با میدان مغناطیسی زمین در کنش و واکنش قرار می‌گیرند. «اوژین پارکر» دانشمند فیزیک نجومی که نامش روی یکی از ماموریت‌های فضایی ناسا گذاشته شده است، اولین کسی بود که فرضیه وجود بادهای خورشیدی را مطرح کرد.

زمانی که باد خورشیدی به زمین می‌رسد توفانی از ذرات اشباع شده آزاد می‌کند که در امتداد خطوط میدان مغناطیسی زمین و به سمت قطب‌های زمین حرکت می‌کنند. این ذرات در واکنش و تاثیر متقابل با جو زمین می‌توانند موجب شفق شکوهمند در مناطق قطبی زمین شوند. اما خورشید همچنین گاهی مقادیر عظیمی از این ذرات اشباع شده را هم زمان آزاد می‌کند و این پدیده موسوم به «انتشار جرم هاله‌ای» (CME) می‌تواند توفان‌های ژئومغناطیسی ایجاد کند که موجب اختلال در شبکه‌های برق، مخابرات و ماهواره‌ای چرخنده به دور زمین‌ شوند. ۴۰ ماهواره مخابراتی اسپیس ایکس SpaceX به عنوان بخشی از پروژه «استارلینک» این شرکت در ماه فوریه چند روز پس از پرتاب بر اثر یک توفان خورشیدی نابود شدند.

 

تلسکوپ «مینگانتو» چین

«شن لینجیه» ستاره‌شناس و از اعضای گروه علمی تلسکوپ مینگانتو چین رویکردهای مختلف درباره مطالعه فیزیک بادهای خورشیدی را توضیح می‌دهد. به عنوان مثال می‌توان کاوشگری برای تحقیق درباره خورشید ارسال کرد. یکی از چنین اقداماتی ارسال کاوشگر خورشیدی «پارکر» ناسا با هزینه ۱.۵ میلیارد دلار است که هم اکنون در حال رصد اتمسفر بالایی خورشید است.

                                           (کاوشگر خورشیدی پارکر - سازمان فضایی ناسا) 

چین در سال ۲۰۲۱ یک ماهواره برای نظارت بر خورشید به نام «شیهه» Xihe پرتاب کرد. با این حال تلسکوپ مستقر در زمین نیز قابل استفاده است و راه مقرون به صرفه‌تری برای مطالعه و تحقیق درباره خورشید است. دانشمندان همچنین می‌توانند از طریق ردیابی امواج رادیویی، ساختار سه‌بُعدی باد خورشیدی را بازسازی کنند.

تلسکوپ جدید مینگانتو چین زمانی که سال آینده به بهره‌برداری برسد سه آنتن چرخنده هر کدام با طول ۱۴۰ متری خواهد داشت. این تلسکوپ قادر به نظارت بر هزاران منبع رادیویی خواهد بود. این تلسکوپ ۶۰ میلیون یوانی ( ۹ میلیون دلاری ) همچنین از طریق همکاری با دو تلسکوپ دیگر در همان نزدیکی یک شبکه تلسکوپی سه ضلعی را تشکیل خواهند داد که به افزایش دقت کار رصد فضایی کمک می‌کند. این تلکسوپ چینی در منطقه‌ای دور افتاده در مناطق شمالی در حاشیه «گوبی» در دست ساخت است. 

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: تلسکوپ ، اکتشافات فضایی ، علمی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تلسکوپ اکتشافات فضایی علمی بادهای خورشیدی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۰۰۶۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاه‌چاله عظیمی در حیات خلوت زمین رصد شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپیس، این جسم آسمانی عظیم با کمک «گایا»، تلسکوپ فضایی اروپا، ردیابی شده که حرکات میلیاردها ستاره در کهکشان محل سکونت انسان را ردیابی می کند.

ابرسیاه چاله های بزرگ هنگامی به وجود می آیند که سوخت یک ستاره بزرگ تمام می شود و جسم آسمانی از هم فرو می پاشد. کشف جدید نیز اهمیت زیادی دارد زیرا نشان دهنده نخستین باری است که یک سیاهچاله عظیم با چنین پیشینه ای در نزدیکی زمین وجود دارد.

سیاهچاله مذکور که Gaia-BH۳ نام گرفته ۳۳ بار بزرگتر از خورشید است. بزرگترین سیاه چاله رصد شده قبلی در کهکشان راه شیری در این دسته بندی در یک سیستم دوتایی اشعه ایکس در صورت فلکی ماکیان(Cyg X-۱) قرار داست و تخمین زده می شد ۲۰ برابر خورشید باشد. به طور متوسط حجم سیاهچاله در کهکشان راه شیری ۱۰ برابر خورشید است.

Gaia-BH۳ در فاصله ۲ هزار سال نوری از زمین قرار دارد و به این ترتیب دومین سیاهچاله کشف شده در نزدیکی زمین است. نزدیک ترین سیاهچاله به زمین Gaia-BH۱ است که در فاصله ۱۵۶۰ سال نوری سیاره خاکی قرار دارد. این سیاهچاله ۹.۶ بار حجیم تر از خورشید است و به همین دلیل بسیار کوچک تر از سیاه چاله تازه کشف شده است.

البته باید در نظر داشت Gaia-BH۳ در مقایسه با Sagittarius A*، ابر سیاه چاله ای که در قلب کهکشان راه شیری بسیار کوچک است. حجم Sagittarius A* در حقیقت ۴.۲ میلیون برابر خورشید است. ابرسیاهچاله هایی مانند این مورد در نتیجه مرگ ستارگان بزرگ به وجود نیامده و بلکه در نتیجه ادغام مداوم با سیاهچاله های دیگر بزرگتر و بزرگتر شده اند.

کد خبر 6080592 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • بادبان ناسا بر فراز زمین برافراشته می‌شود!
  • کشف بزرگترین سیاهچاله در نزدیکی کره زمین
  • مدل تلسکوپ فضایی جیمز وب با اندازه واقعی به نمایش در می‌آید
  • ۳۱  فروردین در دنیای علم چه خبر؟
  • برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی
  • کشف پُرجرم‌ترین سیاهچاله ستاره‌ای با جرمی ۳۳ برابر خورشید!
  • برق خورشیدی فضایی یک قدم به واقعیت نزدیک تر شد
  • بهره‌برداری از نخستین نیروگاه خورشیدی فضا در یک قدمی واقعیت
  • ناسا در مریخ با مشکلی بزرگ مواجه شد
  • سیاه‌چاله عظیمی در حیات خلوت زمین رصد شد