Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه چرا وقتی قیمت‌ها بالا می‌رود مردم باید هزینه آن را بپردازند، گفت: خودروسازان در ایران از دولت و ملت یارانه می گیرند و مسائل مربوط به خودرو چند بعدی است و باید به همه ابعاد مسائل در این حوزه توجه کرد.

علیرضا سلیمی در گفت و گو با ایران اکونومیست، در رابطه با نظرات اخیر خودروسازان کشور مبنی بر زیان‌ده بودن طرح فروش خودرو برای آنها و درخواست افزایش قیمت تولیداتشان، گفت: چطور وقتی قیمت دلار افزایش پیدا می کند خودروسازان قیمت تولیدات را بالا می برند و چرا وقتی قیمت دلار کاهش می یابد قیمت هایشان را کاهش نمی دهند؟

چرا وقتی قیمت ها بالا می رود مردم باید هزینه آن را بپردازند؟

وی در ادامه با بیان اینکه چرا وقتی قیمت ها بالا می رود مردم باید هزینه آن را بپردازند؟ تصریح کرد: خودروسازان اشاره دارند که ماشین آلات آنها فرسوده است و به روز نیست که روشن است که این مساله باعث افزایش هزینه ها می شود، حال چرا باید مردم این هزینه را از جیبشان بدهند؟

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم با بیان اینکه اینها مجموعه مسائلی است که نباید همه از جیب مردم جبران شود، گفت: نکته مهم‌تر این است که خودروسازان در ایران از دولت و ملت یارانه می گیرند و زمانی که خودرو نمی خریدند مجلس 5000 میلیارد تومان به خودروسازان کمک کرد، یادشان باشد کجای دنیا اینگونه به خودروساز یارائه می دهند؟ آیا این یارانه نیست که خودرو ثبت نام می کنند و پول را از مردم جلوتر می گیرند، کجای دنیا اینگونه است؟ در سایر نقاط دنیا اینگونه است که خودرو را به صورت قسطی ارائه می کنند و در درازمدت پول آن را می گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید:

جدی: در وضعیت فعلی هرگونه افزایش قیمت خودرو موجب تنش در بازار می شود

سلیمی در پایان تاکید کرد: نباید مسائل را ساده گرفت و یک بعدی نگاه کرد، بلکه این مسائل چند بعدی است و باید به همه ابعاد مسائل در این حوزه توجه کرد.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: زیان انباشته خودروسازان ، طرح‌های فروش خودروسازان ، انتقاد از خودروسازان داخلی ، الزام خودروسازان به افزایش کیفیت خودروها ، خودروسازان ، کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: زیان انباشته خودروسازان طرح های فروش خودروسازان انتقاد از خودروسازان داخلی خودروسازان کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی چرا وقتی قیمت قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۰۱۷۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی

امتداد - با وجود التهابات اخیر بازار ارز ، قطعا با مدیریت فعلی بانک مرکزی و افزایش ثبات ارزی در آینده به اصلاح نرخ نزدیک خواهیم شد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ،  مهدی منصوری بیدکانی، استاد اقتصاد و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اثرات تغییرات نرخ ارز گفت: دولت ارز مورد نیاز واردات را بر اساس نرخ نیما تأمین می‌کند؛ بنابراین نباید اثر تغییرات نرخ ارز در بازار غیر رسمی را روی کالا‌ها مشاهده کنیم؛ اما به علت وجود اقتصاد سایه قیمت کالا‌ها در اثر نوسان بازار آزاد تغییر می‌کنند.

وی افزود: اقتصاد سایه نظمی بیمارگونه است که باعث اعوجاج‌هایی در اقتصاد واقعی می‌شود و علل آن را می‌توان در بهرمندی فعالیت کنشگر‌های خارج از بخش رسمی و در حقیقت در فساد سیستمی جست‌وجو کرد. فعالیت این کنشگران می‌تواند مؤثر از کیفیت حکمرانی و اثرپذیری از آن باشد.

منصوری بیدکانی اظهار داشت: سامانه جامع تجارت باید بازنگری شود تا رصد کالا و ارز به معنای واقعی صورت بگیرد؛ بنابراین ارز به نرخ نیما به واردکنندگان داده می‌شود؛ اما به علت اینکه در بخش نظارت با فساد مواجه هستیم قیمت کالا‌ها افزایش می‌یابد.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: اگر حوزه نظارت به سمت هوشمندی نرود تمامی تلاش‌ها برای توسعه اقتصادی نتیجه‌ای نخواهد داد؛ در نتیجه باید سامانه‎‌هایی را ایجاد کنیم تا رصد ارز و کالا به خوبی صورت بگیرد یعنی مسیر قیمت گذاری شفاف شود در این صورت انتظارات اثر منفی روی قیمت‌ها نمی‌گذارد.

وی افزود: اجرای سیاست تثبیت به درستی از سمت رئیس کل بانک مرکزی اتخاذ شد؛ چون یکی از راه‌های گریز از مشکلات ارزی فاصله گرفتن از سیاست‌های صندوق بین المللی پول است که از اسفند ۱۴۰۱ تا به امروز شاهد سیاست گذاری صحیح فرزین در این حوزه هستیم.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به این موضوع که اگر نرخ ارز در برخی از مواقع از سیاست تثبیت تبعیت نکرده دلیل آن شوک‌های احساسی است، تاکید کرد: شوک‌های احساسی باعث شکستن مقاومت در تحلیل تکنیکال می‌شود؛ بنابراین سیاست‌گذاری نرخ ارز در شرایط فعلی درست است و این افزایش به علت سیاست‌گذاری‌های غلط سال‌های گذشته و مسائل سیاسی و جهانی است.

منصوری بیدکانی در پایان بیان کرد: حمله به کنسولگری ایران نیز در التهابات بازار ارز نقش داشته؛ اما با مدیریت فعلی بانک مرکزی و افزایش ثبات ارزی در آینده به اصلاح نرخ نزدیک خواهیم شد.

منبع: مهر

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • قیمت تاکسی برقی؛ بین یک میلیارد تا یک میلیارد و سیصد میلیون تومان
  • هزینه نگهداری از پرخرج‌ترین خودروهای آمریکایی در حد خودروهای داخلی است!
  • وزیر صمت: مدت گارانتی خودرو افزایش می‌یابد
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست
  • بیشترین نارضایتی مردم از خودرسازان چیست؟ | ویدئو
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست/ ثبت ۲ هزار شکایت از خودروسازان
  • رسیدگی به ۲ هزار شکایت از خودروسازان در شورای رقابت
  • آقای وزیر می‌دانید مردم باید ۷ ماه قبل خودرو‌های خود را تحویل می‌گرفتند؟
  • نباید قیمت‌ های سلیقه‌ای خودروسازان ملاک قرار بگیرد