Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-25@22:35:50 GMT

۲۳ نکته درباره بزرگترین گربه‌سان جهان

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۸۹۹۵۰

۲۳ نکته درباره بزرگترین گربه‌سان جهان

آفتاب‌‌نیوز :

ایران در گذشته زیستگاه ببر مازندران بود ولی این گونه منقرض شد اما در سال‌های بعد تلاش برای وارد کردن ببر به ایران و احیای آن در کشورمان صورت گرفت. باتوجه به اهمیت این گونه به ۲۳ نکته از مهدی نبی‌یان -کارشناس ارشد تنوع زیستی و پژوهشگر حیات‌وحش- اشاره می‌کنیم:

*گونه ببر بزرگترین گربه‌سان جهان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ببر مازندران ۳۲۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم وزن داشت. وزن یک شیر بالغ آسیایی در بیشترین حالت به ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم می‌رسید، یعنی ببر مازندران در حدود ۱۰۰ کیلوگرم از یک شیر بالغ سنگین‌تر بود. وزن پلنگ ایرانی نیز در بیشترین حالت به ۱۱۰ کیلوگرم می‌رسد و ببر مازندران سه برابر وزن پلنگ ایرانی وزن داشته است. با ابهتی که این گونه داشت می‌توانست بر طبیعت‌گردی و مشاهده حیات‌وحش تاثیرگذار باشد.

*اواخر دهه ۱۳۳۰ آخرین ببر در ایران شکار شد و در حال‌ حاضر از ۱۰ گونه گربه‌سانی که در ایران زیست می‌کردند تنها هشت گونه را داریم. شیر ایرانی و ببر هیرکانی را از دست داده‌ایم. اگر شیر یا ببر در شرایط اسارت داشتیم می‌توانستیم مجدد آن‌ها را در زیستگاهشان احیا کنیم و حداقل ذخیره ژنی زنده‌ای از این حیوانات داشتیم.

* واردات ببر در ایران با هدف تکثیر در اسارت هیچ وقت به صورت مشخص در دستورکار سازمان حفاظت محیط زیست نبوده است.

*اواخر دهه ۸۰ پروژه احیای پلنگ در روسیه مطرح شد. پلنگ نماد بازی‌های المپیک زمستانی در روسیه و به‌نوعی رو به انقراض بود بنابراین تلاش می‌کردند تا آن را احیا کنند.

*ایران بزرگترین زیستگاه این زیرگونه از پلنگ‌ها است. روسیه دو پلنگ نر از ترکمنستان تهیه کرده بود و به پلنگ ماده نیاز داشت بنابراین وزارت محیط زیست روسیه قصد تهیه پلنگ ماده را از ایران داشت. به همین جهت با مسئولان وزارت امور خارجه وارد مذاکره شد.

*در آن زمان در ایران دو پلنگ ماده در اسارت بودند که یکی به علت طعمه مسموم توسط دامدارها آسیب دیده و در حال بازپروری در مجموعه پردیسان بود. دیگری نیز دست خود را به علت گرفتار شدن در تله از دست داده بود و محیط زیست توانست او را از مرگ حتمی نجات دهد. هر دوی آن‌ها در شرایط نه چندان مطلوبی در پارک پردیسان نگهداری می‌شدند.

*به درخواست کشور روسیه و اصرار بسیار مقامات بالادستی ایران نسبت به همکاری سازمان محیط زیست با روسیه، در این مقطع ایده معاوضه پلنگ ایرانی با ببر سیبری مطرح شد. از آنجا که بیش از ۵۰ سال از انقراض ببر در ایران می‌گذرد و از طرف دیگر ببر مازندران ایران بسیار قرابت ژنتیکی با ببر سیبری در روسیه دارد امکان این معاوضه در آن مقطع وجود داشت.

*برخی کارشناسان معتقدند که ببر سیبری و مازندران زیرگونه یکسانی هستند حتی تفاوت ژنتیکی با یکدیگر ندارند. در این زمینه مقاله‌ای نیز وجود دارد که بیان می‌کند تفاوت ژنتیکی بسیار جزئی بین ببر سیبری و مازندران وجود دارد. برخی نیز معتقدند ببر مازندران در کشور ما منقرض شده است اما عینا همان ببر سیبری هست که هنوز در روسیه وجود دارد. البته کارشناسان در این زمینه اختلاف نظرهایی هم دارند اما در نهایت می‌توان گفت اختلاف ژنتیکی بین ببر سیبری و ببر مازندران که منقرض شده است بسیار ناچیز است.

*روسیه به علت عجله بسیار و برای جلب رضایت سازمان محیط زیست و مسئولان ایران بسیار سریع پس از برگزاری جلسات و موافقت‌های اولیه با درخواست ایران مبنی بر معاوضه ببر با پلنگ موافقت کرد که طی یک پرواز خصوصی دو قلاده ببر نر و ماده سیبری را به ایران فرستاد، با این هدف که با همان پرواز پلنگ ایرانی به روسیه فرستاده شود و این اتفاق با این توافق انجام شد.

*هدف معاوضه ببر سیبری با پلنگ ایرانی در درجه اول احیای جمعیت تاریخی در جغرافیای زیستی ببر نبوده است چراکه ایران عملا بخش عمده‌ای از زیستگاه ببر را از دست داده است. زیستگاه ببر مناطق جلگه‌ای در حاشیه دریای خزر بوده که بخش عمده آن را به علت ویلاسازی، مزارع چای، شالیزارها از دست داده‌ایم و مسیرهای جنگلی بسیار محدودی باقی‌مانده است.

*قرار بود زمانی که ببرهای سیبری وارد ایران شدند محدوده‌ای به وسعت ۱۰۰ هکتار را در شبه جزیره میانکاله فنس‌کشی و منطقه‌ای را به عنوان یک محدوده نگهداری در اسارت برای ببرها ایجاد کنند. ببرها تولید مثل بسیار خوبی نسبت به دیگر گربه‌سانان دارند و با این روش می‌توانستیم جمعیت پایداری از ببر سیبری را در میانکاله داشته باشیم. این هدف از طرح احیای ببر در ایران بود.

*شبه جزیره میانکاله زیستگاه در خطر، بسیار مهم و با ارزشی است و آخرین ببرهای مازندران در آن زندگی می‌کردند.

*احیای ببر سیبری در شبه جزیره میانکاله دارای چندین اهمیت است. خرید مستثنیات دامدارها و بعضا افرادی که در آن منطقه زمین دارند، تامین بودجه از استانداری، ساماندهی افرادی که از انارهای وحشی در میانکاله بهره‌برداری می‌کنند و ساماندهی حضور دامداران در شبه جزیره میانکاله از مواردی است که اگر ببر سیبری در شرایط اسارت در میانکاله حضور داشت، امروزه شرایط بسیار متفاوتی را در شبه جزیره میانکاله شاهد بودیم و جلوی بسیاری از چشمداشت‌ها و تعارضاتی که در این محدوده به عنوان یک پناهگاه حیات‌وحش وجود دارد، گرفته می‌شد.

*پروژه ببر میانکاله می‌توانست از دست‌اندازی‌ها به میانکاله مانند تخریب منطقه، شکار غیرمجاز یا آتش‌سوزی‌های عمدی تا حد زیادی جلوگیری کند تا شرایط بسیار متفاوتی را نسبت به امروز تجربه کنیم. حضور ببر در میانکاله، ظرفیتی را برای جذب بودجه جهت حفاظت و مدیریت بهتر و جلوگیری از آسیب به منطقه ایجاد می‌کرد.

*به این ترتیب اقداماتی که باید برای ایجاد جایگاه ببرها در میانکاله صورت می‌گرفت مشمول مرور زمان شد و افراد از ترس انگ‌زنی‌ها از طرف برخی افراد حاضر به پذیرش هیچ مسئولیتی در این زمینه نبودند و عملا هیچ وقت توسط سازمان محیط زیست برای پروژه احیا، تکثیر و نگهداری ببر در میانکاله مدیریت مشخص نشد و اتفاقی صورت نگرفت.

*ماجرا طور دیگری رقم خورد چون ورود ببرها به ایران بدون هماهنگی‌های قبلی با سازمان محیط زیست انجام شد. این سازمان شبه جزیره میانکاله را برای محدوده نگهداری از ببرها آماده نکرده بود، حتی فضایی برای نگهداری از این ببرها نیز نداشت. به همین دلیل ناچار شد به‌طور موقت ببرها را در باغ وحش ارم قرنطینه و نگهداری کند تا احداث محل نگهداری ببرها در میانکاله عملیاتی شود.

* ببرها به باغ وحش ارم منتقل اما دچار بیماری مشمشه شدند این در حالیست که قبل از ورود ببرها به کشور، کارشناسان دامپزشکی از شرایط شیرها در باغ وحش ارم که دچار مشکلات ناشی از بیماری مشمشه شده بودند، مطلع بودند اما این موضوع را به اطلاع سازمان محیط زیست نرسانده بودند. به همین علت ببر نر مبتلا و تلف شد و الان نیز مدت‌هاست که ببر ماده همچنان در باغ‌وحش ارم به تنهایی نگهداری می‌شود.

*پروژه احیای ببر به نوعی در نطفه توسط برخی کنشگران محیط زیست خفه شد.

*شکی نیست زمانی که جمعیت گونه‌ای در کشور به شرایط بسیار بحرانی رسیده است باید از تمام پتانسیل‌ها و توان استفاده کنیم. تنها یک راه حل را نباید پیش ببریم و باید انواع راه حل‌ها، گزینه‌ها و گزاره‌ها را بررسی و عملیاتی کنیم.

*حفظ بانک ژنی با استفاده از روش تکثیر در اسارت را دارای اهمیت است که می‌توانیم با استفاده از این امکان در آینده جمعیت گونه مورد نظر را در زیستگاه خود احیا کنیم.

*با نگهداری و احیای ببر در شرایط اسارت یا نیمه اسارت در زیستگاه تاریخی این گونه یعنی میانکاله، می‌توانستیم ببر را تکثیر کنیم؛ نه با هدف رهاسازی در زیستگاه بلکه با هدف نگهداری در محدوده فنس‌کشی و شرایط نیمه اسارت، برای جلب گردشگر و جذب بودجه‌های عمرانی و جاری از طرف سازمان محیط زیست و استانداری‌ و ... . به عبارتی احیای ببر بهانه‌ای برای حفاظت از پناهگاه حیات‌وحش میانکاله بود.

*انقراض ببر و شیر در ایران درس عبرتی برای کارشناسان حیات‌وحش است و به ما این هشدار را می‌دهد که وقتی در حال‌ حاضر یوزپلنگ ایرانی سومین گربه‌سان در لیست انقراض است و کمتر از ۳۰ قلاده از آن باقی‌مانده است، نباید فرصت را از دست بدهیم و باید در شرایط نیمه اسارت و اسارت تعدادی یوز را به عنوان ذخیره ژنتیکی زنده داشته باشیم. باید از دلایل انقراض دو گونه گربه‌سان استفاده کنیم که راهکارهای حفظ یوزپلنگ ایرانی را طراحی کنیم.

*شیر ایرانی در هندوستان و ببر سیبری در روسیه می‌توانند به‌صورت نمادین در مناطق زیستگاهی تاریخی خود در محدوده‌های مشخص در اسارت احیا شوند. احیای این دو گونه بسیار می‌تواند به لحاظ روانی در بحث حفاظتی به سازمان حفاظت محیط زیست کمک کند و در افزایش حمایت‌ها در حفاظت از حیات‌وحش در ایران تاثیرگذار باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: ببر باغ وحش محیط زیست شبه جزیره میانکاله سازمان محیط زیست ببر مازندران ببر در ایران ببر سیبری پلنگ ایرانی باغ وحش ارم دست داده احیای ببر حیات وحش گربه سان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۸۹۹۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتفاق مرموز؛ چرا دشمن حسن یزدانی بزرگترین طرفدارش شد؟!

یکی از بزرگترین قهرمانان ورزش جهان در دهه گذشته با شکستی غیرقابل پیش بینی المپیک را از دست داد.

به گزارش ورزش سه، دیوید تیلور مشهورترین کشتى گیر غیرایرانى در میان علاقه‌مندان میلیونى این رشته در ایران است. کشتى گیرى که به واسطه نمایش قدرتمندانه و نبردهاى انتقامى با حسن یزدانى فوق ستاره کشتى ایران در یاد‌ها مانده است.

تیلور که ابتدا در مسابقات جام جهانى کرمانشاه ٢٠١٧ با موهاى بلوند بلند در وقت دوم یزدانى را غافلگیر کرد و او را ضربه فنى کرد، در ابتدا چندان از سوى ایرانى‌ها جدى گرفته نمى شد، اما با گذشت زمان به یکى از مهمترین کشتى گیران رقیب در تاریخ کشتى ایران تبدیل شد و شهرتى فراتر از ستاره‌هایى مثل الکساندر مدوید، احمد آییک، بروس بومگارتنر، آرسن فادزایف، سرگی بلوگلازوف، هارون دوغان، الدار کورتانیدزه و… قرار گرفت.

نکته مهم درباره دیوید تیلور احترام فوق العاده او به حسن یزدانی رقیبش در وزن ۸۶ کیلو در تمامی‌این سال‌ها بود. او با بدنی ورزیده و سبک منحصر به فرد، درست مثل یزدانی تمامی کشتی‌گیران را قبل از پایان وقت قانونی کشتی و با امتیاز بالا شکست می‌داد و در فینالی که در این سال‌ها بدل به مهمترین کشتی جهان شده بود، اغلب از پس حسن برمی‌آمد. اتفاقی که ما دوستش نداشتیم، اما نمی‌توانستیم دست از تحسین او برداریم.

او در مرتبه آخر وقتی یزدانی را با اختلاف شکست داد و در مقابل دوربین‌های تلویزیونی قرار گرفت، خود را بهترین کشتی‌گیر تاریخ خطاب کرد. حرفی که چندان هم گزاف به نظر نمی‌آمد چرا که او برای بار پنجم از پس پهلوانی برآمده بود که اگر به حریفی به نام تیلور نمی‌خورد، امروز رکورد تاریخی تعداد طلا در کشتی جهان را در اختیار داشت.

برای این افسانه ۳۴ ساله کشتی جهان، اما روزگار چیز عجیبی در نظر گرفته بود. او که برای قهرمانی در دومین المپیک متوالی خود را آماده می‌کرد، در رقابت‌های کشتی آمریکا مغلوب آرون بروکس پدیده جدید کشتی این کشور شد. جالب اینکه بروکس پیش از رسیدن به کشتی فینال و تیلور، به سختی از سد زاهید والنسیا گذشته بود و شاید اگر لطف داوران در ثانیه‌های آخر کشتی شاملش نمی‌شد، در آن مسابقه شکست خورده بود. داوران به او یک امتیاز جنجالی را بدون اجرای فن دادند.

با وجود اینکه حریف به او یک فن ۴ امتیازی هم زده بود، او با نتیجه ۷-۶ کشتی را برد تا در فینال مقابل تیلور قرار بگیرد. شاید نتیجه متزلزل بروکس در کشتی قبلی، تیلور را از پیروزی مطمئن کرده بود، اما او از کشتی اول فینال شگفتی بزرگی را رقم زد و بدون آنکه به حریف باتجربه‌اش اجازه رسیدن به پایش را بدهد، با نتیجه ۴-۱ برنده شد. در شرایطی که این خبر بلافاصله در ایران پیچیده و همه منتظر کشتی دوم بودند، دومین کشتی با تاخیری طولانی و تقریبا بعد از ۱۰ ساعت و در ساعت ۵ بامداد روز یکشنبه برگزار شد و جالب اینکه در مرتبه دوم هم دیوید تیلور همان نمایش قبلی را تکرار کرد، یک کشتی آشفته. اولین باری که او را در وضعیتی می‌دیدیم که دستش به پای حریف نمی‌رسید و زورش به کشتی‌گیر مقابل نمی‌چربید، چیزی که تا به حال از تیلور ندیده بودیم.

به این ترتیب تصویر فرو کوفتن او در پایان مسابقه و تاسفش با نشستن روی دو زانو و سر پایینش منتشر شد، به خصوص این عکس را در سراسر شبکه‌های اجتماعی وایرال کردند. لحظه‌ای که یک قهرمان شکست ناپذیر و یک سوپرمن زمین خورده بود، انگار که افسانه دست نیافتنی بودن کشتی‌گیری که شمایل ابرقهرمان‌ها را برای ما ساخته بود، به ناگاه فرو می‌ریخت.

تیلور در این کشتی آشکارا توان بدنی دیدار‌های خود با حسن یزدانی را روی تشک نیاورد و از آن جست و خیز و سرعت عمل و زیرگیری‌های برق آسا و خیمه‌های سنگینش خبری نبود و در طرف مقابل انگار نیرو به بروکس منتقل شد و او در تمام لحظات کشتی همان سبک تیلور را روی تشک اجرا می‌کرد. این دو بیرون آمده از یک انستیتوی کشتی مشهور در آمریکا هستند و یک مربی هر دو را آموزش داده و بی دلیل نیست که انگار دو تیلور و دو بروکس روی تشک و سالن زیبای محل برگزاری رقابت‌های انتخابی تیم ملی کشتی آمریکا مبارزه می‌کردند.

نکته مهم درباره دیوید تیلور سن و سال اوست (۳۴). او یک تورنمنت مهم یعنی المپیک پاریس را که به عنوان شانس اول وارد آن می‌شده را از دست داده و حالا تردید‌هایی درباره آینده او وجود دارد. لبته از آنچه که او پیش از این روی تشک به نمایش می‌گذاشت، مشخص است که او به دنبال یک بازگشت انتقامی‌و پیروزی مقابل حریف جوانی است که شاید انتظارش را نداشت او را چنین زمین‌گیر کند. پس اگر انتقامی در کار باشد، فعلا از بروکس خواهد بود و پس از آن نوبت به یزدانی خواهد رسید که خود برای حضور در المپیک فعلا با کتف مصدوم و عمل کرده‌اش مشغول جنگ است.

شاید تقدیر المپیکی بدون این دو ستاره بزرگ را برایمان در نظر گرفته و شاید هم حسن روی تشک بیاید و انتقام رقیب دیرینه‌اش را از بروکس جوان بگیرد. بین این دو رابطه عمیق در طول این سال‌ها پیش آمده، چرا که سال‌ها دیدن کشتی‌های یکدیگر، آنالیز، خیره شدن به همدیگر در تشک کشتی و دیدن تمرینات در سالن گرم حالتی را برای حسن و تیلور پیش آورده که تقریبا کمتر بین دو رقیب دیگری رخ داده است؛ بنابراین آنها هوای یکدیگر را خواهند داشت؛ در نهایت با یک رقیب مشترک و جوان که قصد دارد پرچمدار جدید این وزن باشد، اما به این سادگی‌ها نخواهد بود

tags # حسن یزدانی ، دیوید تیلور سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • بزرگترین چاپگر ۳بعدی جهان یک خانه را در ۸۰ ساعت می‌سازد
  • راننده از ترس پلنگ فرار کرده رفته تو ماشین / درخواست کمک گرفتنش خیلی جالبه (فیلم)
  • حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی‌ها (فیلم)
  • زنده‌گیری دو قلاده گربه جنگلی در مرودشت
  • مشاهده پلنگ در حاشیه محدوده آب چمن روستای مشهد/جای نگرانی نیست
  • اتفاق مرموز؛ چرا دشمن حسن یزدانی بزرگترین طرفدارش شد؟!
  • بز‌های کوهی در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی (فیلم)
  • ستاره نامدار جهان فوتبال در صفحه سرمربی پرسپولیس | ادعای خبرساز تایید شد
  • (تصویر) یک نکته عجیب در عکس‌های جدید تتلو در دادگاه
  • تاکید بر تعاملات بین المللی ایران در حوزه علمی فناوری با دانشگاه‌های جهان