Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از روزنامه دیلی میل، یکی از بزرگ‌ترین تلسکوپ‌های جهان در حال ساخت که ادعا می‌شود قوی‌ترین نسبت به سایر تلسکوپ‌های موجود خواهد بود؛ با دریافت بودجه ۲۰۵ میلیون دلاری سرعت شتابانی در تکمیل ساخت خود خواهد گرفت.

صحبت از تلسکوپ غول پیکر زمینی۱۲ طبقه‌ای ماژلان (GMT) است. GMT مخفف (Giant Magellan Telescope) به معنای «تلسکوپ بزرگ ماژلان» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تلسکوپ در حال ساخت، به دانشمندان این امید را می دهد که بیشتر از هر زمان دیگری به فضا با جزئیات بیشتری نگاه کنند چرا که ده برابر منطقه جمع‌آوری نور و چهار برابر وضوح فضایی (تفکیک پذیری فضایی) تلسکوپ فضایی جیمز وب، مزیت خواهد داشت.

این تلسکوپ عظیم نسبت به تلسکوپ‌های موجود که قرار است اولین نور خود را در سال ۲۰۲۹ ببیند، مزیت‌های فنی دیگری هم دارد. به عنوان نمونه آینه‌های هفت بخشی‌ آن که در توسان، آریزونای آمریکا در حال ریخته‌گری هستند، دارای قطر کلی ۲۴.۹۹ متری خواهند بود.

مقایسه وضوح فضایی از یک تصویر یکسان، وضوح فضایی مورد انتظار تلسکوپ GMT (سمت راست) و تلسکوپ جیمز وب (سمت چپ)

بیشتر بخوانید:

تصاویر جذاب از زوم فوق‌العاده تلسکوپ جیمز وب | تمرکز بر روی ستاره در حال مرگ آسیب‌های وارد شده به تلسکوپ فضایی جیمز وب بیشتر از تصور قبلی است

لیزا کیولی، مدیر مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیت‌سونیان، یکی از مؤسسات بنیان‌گذار ساخت این تلسکوپ می‌گوید: «تلسکوپ GMT درک ما از کیهان را از طریق فناوری نوآورانه جدید خودش همراه با یک سایت درجه یک جهانی در شیلی متحول خواهد کرد.» گفتنی است که تلسکوپ عظیم زمینی ۱۲ طبقه‌ای ماژلان یا همان GMT، در رصدخانه لاس کامپاناس، یک مرکز نجوم در کشور شیلی مستقر خواهد شد. کیولی همچنین اضافه می‌کند: «این تلسکوپ به برخی از بزرگترین سوالات بشر در مورد اولین ستاره‌ها، اولین کهکشان‌ها، اسرار ماده تاریک، انرژی تاریک و سیارات فراخورشیدی مناسب برای زندگی پاسخ خواهد داد.»

روند ساخت این تلسکوپ قدرتمند چندین سال است که به لطف کنسرسیوم بین‌المللی به نام «سازمان تلسکوپ بزرگ ماژلان» به پیش می‌رود. این کنسرسیوم شامل تعهداتی از چندین مؤسسه در آمریکا و همینطور چندین موسسه دیگر از کشورهای کره جنوبی، استرالیا، برزیل، فرانسه، ایتالیا و شیلی است.

دکتر والتر ماسی، رئیس هیات مدیره تلسکوپ بزرگ ماژلان و مدیر سابق بنیاد ملی علوم در آمریکا، در بیانیه‌ای اشاره می‌کند که مشارکت‌های اخیر شرکای سرمایه‌گذاری در تلسکوپ بزرگ ماژلان، همگی‌شان موجب درنوردیده شدن مرزهای نجوم هستند، آینده را به واقعیت تبدیل می‌کنند و به ما اجازه می‌دهند به برخی از اهداف کلیدی علمی از جمله به پاسخ این پرسش دیرینه و مهم مبنی بر اینکه «آیا ما در کیهان تنها هستیم»؛ برسیم.

تصویری گرافیکی شامل برخی از تفاوت‌های کلیدی بین تلسکوپ زمینی GMT با ساختار ۱۲ طبقه‌ای در سمت چپ و تلسکوپ فضایی جیمز وب در سمت راست

اریک آیزاکس، رئیس مؤسسه علمی کارنگی می‌گوید: «شش بنیانگذار هم‌فکر تلسکوپ بزرگ ماژلان با یکدیگر همکاری کردند تا شکاف مالی بین منابعی که برای ساخت تلسکوپ جذب کرده‌ایم و آنچه برای تکمیل آن نیاز است را کاهش دهند.»

رابرت شلتون، رئیس تلسکوپ GMT نیز در بیانیه‌ای می‌گوید: «تامین بودجه ساخت تلسکوپ واقعاً یک تلاش مشترک از سوی بنیانگذاران است. این امر منجر می‌شود به ساخت بزرگترین آینه‌های جهان، تلسکوپ غول‌پیکری که آنها را نگه می‌دارد و هم‌سطح می‌کند و همینطور یک ابزار علمی که به ما امکان می‌دهد تا تکامل شیمیایی ستارگان و سیارات را به گونه‌ای بی‌سابقه و بی‌نظیر در طول تاریخ، بررسی کنیم.»

ساختار ۱۲ طبقه‌ای تلسکوپ ابتدا در کارخانه (Ingersoll Machine Tools) واقع در راک‌فورد، ایلینوی آمریکا ساخته شده و در ادامه روند ساخت هفت آینه اصلی در آزمایشکاه آیینه‌ای (Richard F. Caris Mirror Lab) در آریزونا پیگیری می‌شود. همینطور لازم به ذکر است که یک ابزار علمی بسیار مهم این تلسکوپ یعنی «طیف‌نگار فروسرخ نزدیک» آن توسط دانشگاه تگزاس آستین، ساخته خواهد شد.

نمایی از هفت‌ آیینه اصلی تلسکوپ GMT در حال ساخت 

گفتنی است که در حال حاضر ساخت یک سایت تاسیسات با مساحت ۳هزار و ۷۱۶متر مربعی در راک‌فورد، ایلینوی برای ساخت ساختار تلسکوپ کامل شده و تولید اولین آینه ثانویه تطبیقی تلسکوپ در فرانسه و ایتالیا هم در حال انجام است. سایت اصلی تلسکوپ بزرگ ماژول (GMT) در شیلی که در ارتفاع تقریبی ۲ هزار و ۵۱۶ متری  از سطح دریا قرار دارد، برای مرحله بعدی ساخت و ساز و ریختن فونداسیون آماده می‌‍شود.

کد خبر 696606 برچسب‌ها ایستگاه فضایی بین‌المللی كهكشان راه شيرى فیزیک ستاره‌ای (اختر فیزیک) هوا فضا تلسکوپ جیمز وب نجوم - سیاره - ستاره تلسکوپ فضایی فضاپیما - کاوشگر فضا - سازمان‌ها آژانس‌های جهانی فضا - توریسم - سفر شیلی اسپیس‌ ایکس - فضا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: ایستگاه فضایی بین المللی هوا فضا تلسکوپ جیمز وب نجوم سیاره ستاره تلسکوپ فضایی فضاپیما کاوشگر فضا توریسم سفر شیلی اسپیس ایکس فضا تلسکوپ فضایی تلسکوپ GMT جیمز وب طبقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۲۰۳۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مواجهه‌ای که همه کارکنان ناسا را ترساند

آفتاب‌‌نیوز :

تخمین اولیه ۲۰ متر فاصله بین این دو را در هنگام گذر نشان می‌داد اما به گفته پام ملروی(Pam Melroy)، معاون ناسا، مطالعات بیشتر نشان داده است که این عبور در واقع حتی نزدیک‌تر بوده است.

به نقل از اسپیس، ملروی در روز ۹ آوریل در سی و نهمین سمپوزیوم فضایی در کلرادو اسپرینگز گفت: ما به تازگی از طریق تجزیه و تحلیل متوجه شدیم که این گذر در نهایت از فاصله کمتر از ۱۰ متر انجام شده است.

او گفت: این به شخصه برای من و همچنین برای همه ما در ناسا بسیار تکان دهنده بود. این مواجهه واقعا همه ما را ترساند.

او توضیح داد: اگر این دو ماهواره با هم برخورد می‌کردند، شاهد تولید زباله‌های قابل توجهی بودیم و خرده‌های کوچکی از آن ده‌ها هزار مایل در ساعت سفر می‌کردند و منتظر سوراخ کردن یک فضاپیمای دیگر می‌ماندند که به طور بالقوه جان انسان‌ها را به خطر می‌اندازد.

این فقط یک موضوع نظری نیست. برای مثال، در ماه اوت سال ۲۰۲۱، ماهواره نظامی چینی یونهای(Yunhai 1-02) توسط یک زباله فضایی آسیب دید که ظاهرا بخشی از موشک زنیت (Zenit-2) بود که ماهواره جاسوسی تسلینا(Tselina-2) روسیه را در سال ۱۹۹۶ به مدار پرتاب کرد.

در حالی که چنین برخوردهایی نادر باقی می‌ماند، اما نزدیکی‌هایی مانند آنچه که تایمد از آن جان سالم به در برد، بیشتر و بیشتر رایج می‌شوند، زیرا مدار زمین بیشتر و بیشتر شلوغ می‌شود.

براساس گزارش آژانس فضایی اروپا(ESA) در حال حاضر حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ ماهواره در حال چرخش به دور سیاره ما هستند که ۹۰۰۰ مورد از آنها عملیاتی هستند. به هر حال، بیش از نیمی از این فضاپیماهای کاربردی بخشی از شبکه پهن باند استارلینک اسپیس‌ایکس هستند. این ابرصورت فلکی در حال رشد در حال حاضر از نزدیک به ۵۸۰۰ ماهواره تشکیل شده است.

اما این تنها بخشی از تصویر است. آژانس فضایی اروپا تخمین می‌زند که حدود ۳۶ هزار و ۵۰۰ قطعه زباله فضایی با عرض حداقل ۱۰ سانتی متر در مدار زمین و بیش از ۱۳۰ میلیون ذره حداقل ۱ میلی‌متری در مدار زمین وجود داشته باشد.

همانطور که ملروی خاطرنشان کرد، با توجه به سرعت آنها، حتی چنین تکه‌های کوچکی از زباله می‌توانند به ماهواره‌ها و ایستگاه فضایی بین‌المللی(ISS) آسیب برسانند. در مدار ایستگاه فضایی بین‌المللی، حدود ۲۵۰ مایل(۴۰۰ کیلومتر) بالاتر از سطح زمین، اجرام با سرعتی در حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ مایل در ساعت(۲۸ هزار و ۱۶۰ کیلومتر در ساعت) حرکت می‌کنند که بسیار سریع‌تر از هر گلوله‌ای است.

ملروی افزود، ناسا در طول سال‌ها برای کمک به کاهش مشکل زباله‌های فضایی کار کرده است. اما این آژانس می‌خواهد کارهای بیشتری انجام دهد. و این فشار فزاینده شامل یک «استراتژی پایداری فضایی» یکپارچه است که ناسا قسمت اول آن را در روز سخنرانی ملروی منتشر کرد.

استراتژی پایداری فضایی که تحت رهبری یک هیئت مشورتی بین سازمانی توسعه یافته است، بر پیشرفت‌هایی تمرکز دارد که ناسا می‌تواند در جهت اندازه‌گیری و ارزیابی پایداری فضا در مدار زمین، شناسایی راه‌های مقرون به صرفه برای دستیابی به اهداف پایداری، ایجاد انگیزه برای اتخاذ شیوه‌های پایدار از طریق فناوری و توسعه سیاست و افزایش تلاش‌ها برای به اشتراک گذاری و دریافت اطلاعات با بقیه جامعه فضایی جهانی به کار گیرد.

استراتژی پایداری ناسا در نهایت چهار حوزه را در بر می‌گیرد: زمین، مدار زمین، فضای بین زمین و ماه و فضای عمیق.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • تلسکوپ فضایی هابل ۳۴ ساله شد
  • ۵ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • ایلان ماسک: شواهدی از بیگانگان ندیده‌ایم
  • ایلان ماسک: اگر فرازمینی‌ها وجود داشتند من می‌فهمیدم
  • بودجه و شجاعت بازگشت به ماه وجود ندارد!
  • دلایل فرود نیامدن مجدد انسان روی ماه
  • آدم فضایی سبز را فراموش کنید؛ حیات فرازمینی ممکن است بنفش باشد
  • مواجهه‌ای که همه کارکنان ناسا را ترساند
  • کشف عجیب دانشمندان درباره انرژی تاریک
  • ماه و تأثیر آن بر زمین!