Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-25@11:28:25 GMT

اینترنت در ایران یک سال با دولت رئیسی؛ دوران اختلال!

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۱۲۳۰۰

اینترنت در ایران یک سال با دولت رئیسی؛ دوران اختلال!

‍‍‍‍‍‍

در ایران طرح‌های گوناگونی برای محدودسازی شهروندان تاکنون اجرا شده است. به نظر می‌رسد چنین طرحی درخصوص دسترسی آزادانه شهروندان به اینترنت نیز در دست اجراست؛ اما ماهیت و ذات رو‌به‌جلو و پیش‌رونده تکنولوژی چنان است که احتمال بازگشت به عقب را بسیار کم می‌کند.

روزنامه شرق در گزارشی به وضعیت فضای مجازی و اینترنت در سال اول دولت سیزدهم پرداخت و نوشت:
«الحمدلله همه می‌گن ما طرفدار این پهنای باندیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این باند چقدر خوب شده اخیرا. این پهناش قبل همه رو اذیت می‌کرد، ولی اخیرا پهنا خیلی خوب شده»؛ اینها بخشی از کنایه‌های حسن روحانی در روزهای آخر دولتش در بهار ۱۴۰۰ است؛ وقتی رقبای انتخاباتی در تلاش بودند با وعده‌های انتخاباتی، سبد رأی بزرگ‌تری از حریفان‌شان تشکیل دهند.



سید‌ابراهیم رئیسی که در آن زمان با توجه به وضعیت تأیید صلاحیت کاندیداها از بخت‌یارترین گزینه‌ها برای نشستن بر صندلی حسن روحانی بود نیز از‌جمله این وعده‌دهنده‌ها بود. سید‌ابراهیم رئیسی در بخشی از یکی از فیلم‌های تبلیغاتی خود درباره اینترنت، فضای مجازی و به‌ویژه مسدودسازی اینستاگرام حرف می‌زند.

این ویدئو با تیتر «پشت پرده فیلترینگ اینستاگرام از زبان رئیسی» در شبکه‌های به اشتراک‌گذاری ویدئو موجود است.

 

او می‌گوید مسدودسازی اینستاگرام یا ایجاد اختلال در فضای مجازی که به محل کسب مردم تبدیل شده است، از‌جمله اتهاماتی است که «آقایان» به او می‌زنند.

او همچنین می‌گوید که دخترهایش از طریق اینستاگرام خرید می‌کنند و این سیستم و فضای مجازی به محل درآمد مردم تبدیل شده است و کسی محل درآمد مردم را تعطیل نمی‌کند.

رئیسی حتی در این ویدئو وعده می‌دهد در دوران ریاست‌جمهوری‌اش فضای مجازی توسعه می‌یابد. حالا درست حوالی یک‌سالگی دولت سید‌ابراهیم رئیسی ایستاده‌ایم؛ جایی که یکی از بزرگ‌ترین مشکلات مردم در کنار وضعیت ناپایدار اقتصادی، مشکلات زیست‌محیطی و تورم، عدم دسترسی مناسب به اینترنت است.

پشت پرده فیلترینگ اینستاگرام از زبان رئیسی

 

تعداد بازدید : 1 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

هم‌زمانی اختلال‌های گسترده اینترنت، به‌ویژه در مردادماه با جشن یک‌سالگی دولت به نظر می‌رسد چندان هم اتفاقی نیست. گویا پیامی در حال مخابره‌شدن است؛ سرانجامی دگرگون برای یکی از مهم‌ترین وعده‌های سید‌ابراهیم رئیسی!

در روزهایی که اختلال در اینترنت ایران به اوج خود رسیده و مردم، برخی نمایندگان مجلس و کسب‌و‌کارهای زیادی را که کاملا به اینترنت وابسته هستند، آزرده کرده است، وزیر ارتباطات ایران چه پاسخی برای افکار عمومی دارد؟

همین چند روز پیش عیسی زارع‌پور در پاسخ به سؤالی درخصوص وضعیت اینترنت در ایران گفت: «سرعت اینترنت افزایش یافته است. میزان دقیق آن را نمی‌دانم، اما افزایش یافته».

ادبیات این پاسخ خود به تنهایی نشان از اهمیت افکار عمومی و پاسخ‌گویی به آن از سوی وزیر ارتباطات دارد. در اظهارات دیگر عیسی زارع‌پور نیز به وضوح می‌بینیم که از فضایی دیگر سخن می‌گوید و گویا چندان اظهاراتش منطبق بر واقعیت حال حاضر ایران نیست.

در‌حالی‌که وضعیت فعلی ما در دسترسی با کلمه «اختلال» گره خورده، او به‌تازگی وعده داده تا پایان دولت (سه سال دیگر) سرعت اینترنت برای خانواده‌های ایرانی چندصد برابر می‌شود.

گفتن ندارد که او در همین اظهار‌نظر تأکید کرده که «اینترنت پرسرعت و با کیفیت حق مردم است و همکاران من در وزارت ارتباطات به صورت شبانه‌روزی در تلاش برای برآورده‌کردن این حق هستند»، ولی معلوم نیست این حق چرا در همین روزها در حد معقول و منطقی‌اش برآورده نمی‌شود و چرا ما قرار است سه سال بعد سرعت چند‌صد برابری در اینترنت داشته باشیم، ولی این روزها به سرعتی پیش‌تر آزموده دسترسی نداریم؟

زارع‌پور همچنین گمانه عمدی‌بودن اختلال را هم مطرح می‌کند و می‌گوید: «همین دیروز نتیجه تست سرعت اینترنت منتشر شد که دو رتبه بهبود یافته بودیم. هر وقت نتیجه تست سرعت اینترنت کم می‌شود، همه تیتر می‌زنند که سرعت اینترنت نزول چند‌پله‌ای داشته است، ولی دیروز اعلام کردند سرعت اینترنت دو پله ارتقا یافته و به رتبه 70 رسیده‌ایم و وضعیت‌مان در اینترنت همراه بهبود یافته است. در حوزه اینترنت ثابت وضعیت خوب نیست، ولی سرعت اینترنت همراه افزایش پیداکرده است. بخشی از این اختلالات طبیعی است و بخشی هم غیرطبیعی که در تلاشیم علت آن را دریابیم و با مقصران هم حتما برخورد خواهد شد. در حال بررسی سهوی یا عمدی‌بودن این اتفاقات هستیم. کسی به دنبال اختلال نیست و با مسببان هر اختلالی که عمدی باشد، با شدیدترین شکل ممکن برخورد می‌شود».

در مجموع از بررسی‌ سخنان عیسی زارع‌پور در یک ماه گذشته نمی‌توان دریافت که علت اختلال‌های گسترده کنونی و سرعت پایین اینترنت در یک ماه گذشته چیست.

دلایلی یادآور لنگر و کابل

اواخر دهه 80 وقتی اینترنت به شکل جدی‌تری وارد زندگی ایرانی‌ها شده و قابلیت شبکه‌سازی و ارتباط‌رسانی پیدا کرده بود نیز دوران پر‌اختلالی را سپری می‌کرد.

کاربران قدیمی اینترنت به خاطر دارند که در آن سال‌ها هم اغلب در برخی روزها دسترسی مردم به اینترنت محدود یا با اختلال‌هایی همراه می‌شد که با بهانه‌های جالبی همچون برخورد لنگر کشتی با کابل‌های اینترنت در اعماق اقیانوس همراه بود.

چند سالی بود که دیگر از این دلایل جالب و تکرار‌شونده خبری نبود، اما در همین مرداد ماهی که گذشت، حداقل دو اختلال گسترده اینترنتی داشتیم؛ یکی حوالی چهارم مرداد که با عذرخواهی رسمی وزیر همراه بود. عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در اینستاگرام نوشت: پیش‌از‌ظهر روز گذشته به دلیل قدیمی‌بودن و فرسودگی کابل‌های برق داخلی مرکز مخابراتی انقلاب، ارتباطات اینترنتی تعدادی از مشترکین اینترنت ثابت در شهر تهران دچار اختلال و در برخی نقاط قطع شد که با تلاش همکارانم در شرکت ارتباطات زیرساخت و همراهی شرکت توانیر تا قبل‌از‌ظهر همان دیروز، این مشکل حل شد و تمامی ارتباطات به حالت پایدار درآمد.

دهم مرداد نیز دسترسی ۲۱ درصد ایرانی‌ها به اینترنت قطع شد که بعدها آتش‌سوزی در حوضچه‌ ارتباطی شرکت مخابرات ایران دلیل این مسئله عنوان شد.

به‌جز این دو مورد قطعی اما در این ماه دسترسی به اینترنت با اختلال‌های فراوانی همراه بوده است. برخی کاربران جز با فیلترشکن نمی‌توانستند از اینستاگرام استفاده کنند و سرچ گوگل هم با مشکلاتی مواجه بود که کاربردهای روزمره و معمولی اینترنت را برای کاربران با مشکل مواجه می‌کرد.

اینترنت در ایران یک سال پس از رئیسی؛ دوران اختلال!

صیانت خاموش

خیلی‌ها وضعیت فعلی اینترنت در ایران را اجرای چراغ خاموش طرح صیانت می‌دانند.

اگرچه طرح صیانت در مجلس همیشه با جنجال و سروصدای زیاد و مخالفت‌های گسترده همراه بود، اما به نظر می‌رسد روشی کم‌سروصداتر برای رسیدن به نتایجش در پیش گرفته شده است.

وضعیت فعلی دسترسی شهروندان ایرانی به اینترنت چنین القا می‌کند که اراده‌ای جدی برای اعمال محدودیت‌های اینترنتی وجود دارد. مهم‌ترین دلیلش کاهش مداوم سرعت و کیفیت اینترنت در ایران است.

مشکلات جدی کاربران در دسترسی به اینستاگرام، سرویس‌های گوگل و فیلترشکن‌ها، پیامی خاموش برای کاربران اینترنت دارد. در همین روزها گزارش‌های مردمی زیادی از کاربران ایرانی دیده می‌شود که دسترسی‌شان به اینستاگرام محدود شده است.

شرکت ارتباطات زیرساخت نیز ۲۵ مرداد گذشته این موضوع را تأیید و اعلام کرد: «روز گذشته برخی از لینک‌های ارتباطی شمالی کشور از مبدأ کشورهای همسایه برای ساعاتی دچار اختلال شد».

البته این شرکت عنوان کرده که این مشکل یک‌روزه حل شده است، اما همچنان در شبکه‌های اجتماعی شاهد گزارش‌هایی از دسترسی سخت شهروندان ایرانی به اینستاگرام هستیم.

اجرای چراغ خاموش طرح صیانت موضوعی در حد گمانه‌زنی چند کاربر شبکه‌های اجتماعی نیست؛ برخی نمایندگان مجلس نیز معتقدند وضعیت فعلی اینترنت در کشور همان چیزی است که در طرح صیانت پیش‌بینی‌ شده بود.

غلامرضا نوری‌قزلجه، نماینده مردم بستان‌آباد در مجلس شورای اسلامی، از چهره‌هایی است که وضعیت فعلی اینترنت را اجرای چراغ خاموش طرح صیانت می‌داند و می‌گوید: «برخی موارد مانند محدودشدن دسترسی‌ها، کنترل پهنای باند و ابزاری که در طرح صیانت برای کنترل فضای مجازی و محدودشدن آن در نظر گرفته شده بود، فعال هستند و استفاده می‌شوند. ما زمانی که سرعت اینترنت و افزایش هزینه آن را مشاهده می‌کنیم، متوجه می‌شویم برخی از موارد این طرح به صورت پررنگ یا کم‌رنگ اجرا می‌شود».

او درباره همراهی دولت رئیسی با طرح صیانت نیز می‌گوید: «طرح صیانت سال گذشته که در مجلس مطرح شد، دولت جدید موافق آن بود. به‌جز بخشی از بدنه وزارت ارتباطات بقیه با این طرح همراهی می‌کردند. حتی در مجلس نیز هیئت‌رئیسه با این طرح همراهی می‌کرد و در جلسه غیر‌علنی‌ای که برگزار شد تا اصل ۸۵ را تصویب کردند، به دلیل حمایت از طرح صیانت بود. اما وقتی برخی هزینه و عواقب این طرح مشخص شد و با واکنش‌های اجتماعی روبه‌رو شدند، مخالف طرح صیانت شدند».

به عقب برنمی‌گردیم؟

در ایران طرح‌های گوناگونی برای محدودسازی شهروندان تاکنون اجرا شده است. به نظر می‌رسد چنین طرحی درخصوص دسترسی آزادانه شهروندان به اینترنت نیز در دست اجراست.

با‌این‌حال، همچنان ذات متفاوت اینترنت شاید موجب شود که طراحان چنین طرح‌هایی نتوانند به مقصد و مقصود نهایی خودشان برسند. آشنایی مردم ایران با اینترنت و پرورش چند نسل با آن و تبدیل‌شدنش به بخشی از سبک‌ زندگی مردم، مهم‌ترین دلیلی است که می‌تواند در این مسیر اختلال‌هایی ایجاد کند؛ چه اینکه در یک سال گذشته هم دیدیم که همراهی مجلس و دولتی هم‌رأی و هم‌نظر نیز نتوانست این طرح را به سرانجام برساند.

ماهیت و ذات رو‌به‌جلو و پیش‌رونده تکنولوژی چنان است که احتمال بازگشت به عقب را بسیار کم می‌کند.

گزارش: سامان موحدی‌راد/ شرق

 

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سید ابراهیم رئیسی اینترنت در ایران عیسی زارع پور سرعت اینترنت نظر می رسد وضعیت فعلی فضای مجازی طرح صیانت یک سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۱۲۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلات ۲ روزه آخر هفته از نگاه دولت رئیسی /واردات خودرو به کجا رسید؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی بهادری جهرمی در نشست خبری هفتگی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت واردات خودرو، یادآور شد: ممنوعیت واردات خودرو تا پیش‌از دولت به حدود ۶ سال رسیده بود که با مصوبه دولت واردات خودرو آزاد شد. یکی‌از برنامه‌های دولت اصلاح بازار خودرو از طریق حمایت از افزایش تولید خودرو بود که این برنامه همچنان در دستور کار قرار دارد و در سال ۱۴۰۱ تولید خودرو رشد ۴۰ درصدی داشت.

بنا به گزارش ایسنا، وی افزود: در ادامه برنامه زمان‌بندی دولت برای استفاده از ظرفیت واردات خودرو تدوین و پیگیری و ابتدا واردات خودروهای نو در دولت تصویب شد. در سال ۱۴۰۲ نیز واردات خودرو نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد بیش از ۲۰ برابری داشت.


دبیر هیئت دولت با بیان اینکه رقم خوبی برای حوزه حمل و نقل در دولت سیزدهم اختصاص داده شده است، تاکید کرد: ۸۰۰ میلیون دلار نیز برای کِشنده و کامیون اختصاص داده شده‌است. ۱۵۰ میلیون دلار برای اتوبوس و مینی بوس و آمبولانس تخصیص داده شده‌است. حدود ۸.۴ میلیارد دلار برای واردات قطعات خودرو و موتور اختصاص داده شده که افزایش ۳۲ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.

بهادری جهرمی تاکید کرد: در مرحله سوم واردات خودروی سواری کارکرده از مناطق آزاد تصویب شد که فرآیندهای اجرایی آن در حال پیگیری است. در حال حاضر آیین‌نامه‌ای که برای واردات خودرو در دولت تصویب شده باشد ولی ابلاغ نشده باشد، نداریم.

آخرین تصمیمات درباره افزایش تعطیلات آخر هفته

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره افزایش تعطیلات آخر هفته، گفت: موضوعی که در دستور کار مجلس است لایحه دولت است، دولت با بررسی کارشناسی که انجام داد لایحه ای را سال گذشته تقدیم مجلس کرد. پیشنهاد دولت افزایش تعطیلی های انتهای هفته از یک روز به دو روز بود که در لایحه آمده است و نسبت به روز هم پیشنهاد دولت در لایحه روشن است.

وی یادآور شد: نگاه دولت این است که درباره این تصمیم گیری منعطف‌تری داشته باشیم و متناسب با اقتضائات زمانی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی بتوانیم دست بازتری در انتخاب روز داشته باشیم. پیشنهاد دولت این است که ضمن افزایش تعطیلات هفته به دو روز انتخاب این روزها در اختیار نظرات کارشناسی بخش های مختلف قرار گیرد.

پاسخ ایران به تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، گفت: ملت بزرگ ایران با وجود تحریم‌ها در حجم تجارت خارجی رکوردشکنی کرده و نزدیک ۱۵۰ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی ایران در سال گذشته بوده است. ملت ایران برای طی مسیر رشد اقتصادی در عین دشمنی‌کردن سردمداران کودک‌کشی و حمله به غیرنظامیان در غزه، به اقدامات خود تداوم می‌بخشد.

پیش‌بینی می‌شود به تدریج آثار هیجانات بر بازار ارز کاهش یابد

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت بازار ارز، تصریح کرد: نرخ ارز را متغیرهای کلان و بنیادین اقتصادی تعیین می‌کنند. حوادث مقطعی نباید در شاخص‌های اقتصاد کلان تاثیرگذار باشد. حجم تامین ارز بازار نیما که سال گذشته ۷۰ میلیارد دلار بود اصلا با سایر بازارهای غیررسمی قابل مقایسه نیست.

وی گفت: نگاه دولت این است که متغیرهای کلان مبنای تعیین نرخ ارز باشد. حجم تجارت خارجی و حجم صادرات نفتی و غیرنفتی و وجود ارزها و منابع ارزی در دسترس برای تامین نیازهای ارزی و تامین نیازهای اساسی کشور و منابعی که برای رشد و جهش اقتصادی و سرمایه‌گذاری نیاز است، بقابل قبول است.

بهادری جهرمی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود تامین ارز را با توجه به متغیرهای کلان اقتصادی داشته باشیم و به تدریج آثار هیجانات ناشی از اتفاقات مقطعی در بازار را کاهش بدهیم.

برنامه دولت برای مسکن دهک های پایین جامعه

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات دولت در زمینه اجاره مسکن و حمایت از دهک‌های پایین جامعه اظهار کرد: یکی از اهداف دولت، تأمین مسکن برای دهک‌های پایین جامعه است و افتتاح‌های خوبی تاکنون صورت گرفته است. دولت سعی کرد لایحه خود درباره موضوع طرح ساماندهی اجاره‌بها را تجمیع کند. طرح نهایی‌شده و در مجلس مورد اصلاح قرار می‌گیرد که امیدواریم به تایید نهایی و ابلاغ برسد که کمک خوبی به ساماندهی بازار اجاره خواهد کرد.

وی افزود: این مصوبه برای تعیین سقف اجاره و نظارت در این زمینه در اختیار خوبی به دولت می‌دهد. البته کاهش نرخ تورم تولید مسکن را سال گذشته شاهد بودیم و امیدواریم شاهد افزایش نرخ اجاره مانند سال گذشته نباشیم‌. نظارت گسترده بر بنگاه‌های املاک، مالیات بر خانه‌های خالی، سامانه رایگان خودنویس و هم‌چنین افزایش عرضه زمین و افزایش ساخت مسکن از جمله اقدامات ما در این زمینه است.

همکاری دولت با نهادهای نظامی در وضع خوبی قرار دارد

بهادری‌جهرمی در پاسخ به پرسشی درخصوص اقدامات دولت برای تقویت بنیه دفاعی کشور، تاکید کرد: همکاری دولت با نهادهای نظامی در وضع خوبی قرار دارد. میدان و دیپلماسی در امتداد یکدیگر هستند و همکاری‌های ما محدود به این حوزه نیست. مثلاً در زمینه ساخت مسکن، ماه گذشته شاهد افتتاح ۱۰ هزار مسکن برای نیروی‌های مسلح بودیم و در زمینه انتقال آب و سایر موضوعات همکاری داریم و در بودجه سال آینده نیز افزایش‌های خوبی در این زمینه داریم. مسئولان نیروهای مسلح هم جلسات مستمری با رییس‌جمهور دارند. این دولت سعی دارد با تمامی قوا، نهادهای انقلابی، نهادهای نظامی و مسلح به عرصه خدمت‌رسانی به مردم گام بردارد و این مسیر دنبال می‌شود.

ایران و پاکستان در مقابله با گروهک‌ها فعال هستند

دبیر هیئت دولت در پاسخ به پرسشی درباره وقوع برخی حوادث تروریستی در نقاط مرزی ایران و پاکستان و راهکار دولت در این زمینه، تصریح کرد: توسعه ثبات مرزهای مشترک مورد وفاق مسئولان ایران و پاکستان است ولی متاسفانه دشمنان هر دو ملت، خصوصاً رژیم صهیونیستی برای اقدامات تروریستی و فعال کردن گروهک‌های تروریستی تلاش می‌کنند. دو دولت در مقابله با گروهک‌ها فعال هستند و سفر رییس‌جمهور به پاکستان موجبات ثبات و آرامش به‌ویژه در مرزها را فراهم می‌کند.

۲۷۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898661

دیگر خبرها

  • عصبانیت میرسلیم از دولت /اعطای دکتری افتخاری دانشگاه فرعی به دست معاون دانشگاه به رئیسی چه افتخاری دارد؟
  • اسناد همکاری میان ایران و سریلانکا به امضا رسید
  • دستور رئیس‌ جمهور برای اختصاص ۲۰۰ خودرو به کتابخانه سیار
  • گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟
  • قیمت فیلترشکن گران‌تر از اینترنت! گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی است!
  • اینترنت اختصاصی  یا اختلالی؟
  • فیلترشکن گران‌تر از اینترنت؛ گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی
  • اینترنت اختصاصی یا اختلالی؟
  • تعطیلات ۲ روزه آخر هفته از نگاه دولت رئیسی /واردات خودرو به کجا رسید؟
  • پیام ابراهیم رئیسی به بشار اسد +جزئیات