Web Analytics Made Easy - Statcounter

عباس احمدی لاله‌زار از پیشکسوتان موسیقی ایرانی در ۱۰۱ سالگی درگذشت.

امیرشهاب رضویان _ فیلمساز _ طی گفت‌وگویی با ایران اکونومیست، درگذشت عباس احمدی لاله‌زار را اعلام کرد و درباره این هنرمند گفت: زنده یاد عباس احمدی لاله‌زار در سال 1300 خورشیدی در شهر مشهد متولد شد. او تحصیلات ابتدایی را در دبستان علمیه و متوسطه در دبیرستان‏های فردوسی و شاهرضا (ع) به پایان برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صدای خوب و رسا در خانواده او موروثی بود و مادر و دایی ایشان از صدای بسیار خوبی بهره‏مند بودند، به طوری که در زمان مظفرالدین شاه، دایی او با صدای خوب و رسایی که داشت یکی از اذان‏‌گوهای خوب شهر سیرجان بوده است.

او ادامه داد: عباس احمدی از کودکی به دنبال پدر در شهر مشهد به جلسات نوحه‏‌خوانی، سینه‏‌زنی و جلسات قرآن رفت و از همان کودکی شروع به خواندن اشعار مذهبی در این مجالس کرد. صدای خوب وی خیلی زود طرفداران فراوان پیدا کرد به طوری که در مدرسه و  در مسابقات شاهنامه‏‌خوانی مشهد نفر اول شد و برای خواندن شاهنامه در جشن هزاره فردوسی انتخاب شد و در روز جمعه 20 مهرماه سال ۱۳۱۳ هنگام افتتاح آرامگاه شاعر حماسه سرای ایران «حکیم ابوالقاسم فردوسی» در طوس خراسان که با حضور «رضاشاه»، مستشرقین و ایران شناسان فرنگی، مقامات فرهنگی و ادبی، وزیران، نمایندگان مجلس، مدیران جراید، سفرای ممالک خارجه و رؤسای دوایر و ادارات دولتی گشایش یافت، عباس احمدی نوجوان به شاهنامه خوانی پرداخت و مورد تشویق حضار قرار گرفت. پس از آن از وی دعوت به عمل آمد تا در نمایش یوسف و زلیخا که در سالن شیر و خورشید مشهد اجرا می‌شد شرکت کند.

هنرمندی که ردیف‌ها و گوشه‌های آواز ایرانی را از صفحات گرامافون آموخت

رضویان درباره روشی که احمدی آواز ایرانی را فراگرفت، گفت: عباس احمدی، ردیف‌‏ها و گوشه‌‏های آواز ایرانی را از روی صفحات گرامافون خوانندگانی نظیر: جواد بدیع‏‌زاده، سید حسین طاهرزاده، قمرالمولک وزیری، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، روح‏‌انگیز و تعداد دیگری از نام‏‌آوران موسیقی سنتی ایران فراگرفت و سعی می‏‌کرد که از مکتب هر یک از ایشان بهره‏‌ای گیرد. وی از کلاس ششم ابتدایی با یکی از همکلاسی‏‌های خود که مشق تار می‏ک‌رد آشنا شد و به نواختن این ساز علاقمند شد و از آن زمان به یادگیری این ساز پرداخت. پس از ورود به دانشسرا جهت تحصیلات عالیه، هفته‏‌ای یک ساعت از کلاس درس موسیقی که معلم آن هنرمندی به نام مبشری بود و سرود و تئوری علم موسیقی را به دانشجویان می‌‏آموخت، بهره برد. ایشان در سال دوم دانشسرا که مشغول تحصیل بود، یک ساز تار را به بهای 30 ریال برای خود خریداری کرد و از آن زمان به طور سینه به سینه و از راه گوش دادن به نواختن هنرمندان، مشغول فراگیری نواختن ساز تار شد و پس از این که موفق به دریافت لیسانس شد به شهرهای فردوس و گناباد به مأموریت رفت و چون در این شهرها تنها بود امکان تمرین به مدت طولانی داشت و این تمرینات موجب پیشرفت نوازندگی وی شد.

او ادامه داد: پس از مدتی به مشهد منتقل شد و در محافل فرهنگی و هنری این شهر مشغول نوازندگی و خواندن شد و در سال 1330 به تهران منتقل و به وزارت آموزش و پرورش رفت و با سمت ناظم دبستان‏‌های اوحدی و کاخ مشغول خدمت شد. در اسفندماه سال 1335 به اداره هنرهای زیبای کشور منتقل شد و با سمت بازرس آن اداره مشغول انجام وظیفه شد و سپس به عنوان رئیس اداره خدمات، رئیس اداره آموزش و فعالیت‌‏های هنری در مؤسسات آموزشی کشور همکاری کرد و در سال 1343 از دانشگاه تهران موفق به اخذ درجه‏ی لیسانس باستان‏شناسی شد. ولی هیچگاه موسیقی اصیل سنتی ایران که با خون او عجین شده، از وجود و تار و پود او بیرون نرفت و روز به روز عشق و علاقه او به این هنر والا و عاطفی افزون‏تر شد؛ به طوری که هر وقت احساس تنهایی می‏‌کرد ساز تار را چون دوستی دیرینه و باوفا در آغوش می‏‌گرفت و با آن به راز و نیاز می‌پرداخت و با خواندن اشعاری از مولانا، سعدی و حافظ از گذشته‌‏ها و خاطره‌‏های خود یاد می‏‌کرد.

موسیقی را به خاطر نفس موسیقی فراگرفت

«وی علاوه بر نواختن تار با نواختن ویولن نیز آشنایی داشت، موسیقی را فقط به خاطر نفس موسیقی و دل خود فراگرفت و دنبال کرد و یکی از چهره‏‌هایی بود که در موسیقی سنتی، به شیرین‏‌نوازی و مناسبت خوانی در محافل دوستان و آشنایان مشهور بود.»

او با بیان اینکه عباس احمدی لاله زار شاهد یک قرن تحولات موسیقی ایرانی بود، گفت: به گفته دکتر محمد رهگشای از دوستان نزدیک وی: «احمدی لاله زار  طی حداقل هشت دهه حضور در جامعه موسیقی ایران، با بسیاری از شعرا، تصنیف سازان، خوانندگان و استادان موسیقی حشر و نشر داشت و مورد احترام بسیاری از ایشان از جمله، آقایان بنان، شجریان، فریدون‌ مشیری، معینی کرمانشاهی، تجویدی، یاحقی بود و تا آخرین روزها فعال و پر جنب و جوش زندگی می کرد» و روز سی و یکم مردادماه در سن صد و یک سالگی در تهران درگذشت.

مراسم تدفین احمدی لاله زار روز جمعه ۴ شهریورماه  ساعت ۱۰ صبح در قطعه هنرمندان بهشت زهرا برگزار می‌شود.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: عباس احمدی لاله زار

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: آواز ایرانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۲۶۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای کنسرت پایتخت آماده‌ام/ قصه همکاری با مهیار علیزاده

وصال علوی خواننده و مدرس موسیقی ایرانی که از ۱۳۸۲ فعالیت‌های موسیقایی خود را در حوزه خوانندگی آغاز کرده، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، ضمن تشریح تازه‌ترین فعالیت‌های هنری خود بیان کرد: من سالها بود که در حوزه خوانندگی موسیقی کلاسیک ایرانی فعالیت می‌کردم، اما از سال ۱۳۹۴ وارد فضای جدیدی در موسیقی شدم که در حوزه موسیقی تلفیقی است. به عبارتی کارهایم رنگ و بوی موسیقی ایرانی دارند اما در تنظیم و ساختار به موسیقی کلاسیک غربی یا موسیقی «الکتروآمبیانت» گرایش پیدا کرده‌اند.

وی افزود: در این چارچوب طی سال‌های اخیر کارهای متعددی از من پیش روی مخاطبان قرار گرفته که از جمله آنها می‌توان به تک‌آهنگ‌های «یکسره بر باد»، «ناگریز»، «قاصدگ»، «به یادش» و «تنها» اشاره کرد که خوشبختانه با استقبال خوبی از سوی شنوندگان مواجه شدند. مسیری که من را متقاعد کرد تا بتوانم به واسطه با همکاری دوستان هنرمندم فضاهای جدیدی در عرصه خوانندگی را تجربه کنم.

این خواننده موسیقی ایرانی در تشریح فعالیت‌های جدید خود گفت: یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که با آغاز سال جاری در آن حضور پیدا کردم پروژه موسیقایی نمایشی «و تو هم برنگشتی» به کارگردانی و آهنگسازی مهیار علیزاده است که برایم تجربه ارزشمندی به حساب می‌آید. به هر حال همکاری در پروژه‌ای که مهیار علیزاده آهنگساز و کارگردان آن است و همچنین حضور در کنار استاد محمد شمس لنگرودی و بازیگران شاخص عرصه تئاتر زیست هنری متفاوتی محسوب می‌شود که هرگز آن را فراموش نخواهم کرد.

علوی ادامه داد: آشنایی من با مهیار علیزاده به سال‌های ۹۲ و ۹۳ بازمی‌گردد، آن هنگام که انتشار آلبوم «حریق خزان» این هنرمند به خوانندگی علیرضا قربانی، او را برای من تبدیل به شخصیتی در حوزه موسیقی کرد که به شدت موسیقی ایرانی را دوست داشته و تصمیم دارد تا آن را با حال و هوایی متفاوت به مخاطب ارایه دهد. مسیری که برایم بسیار جذاب بود و خوشبختانه منجر به این شد تا از پس گرفتاری‌ها و مشغله‌هایی که مهیار و بنده در حوزه فعالیت‌های شخصی‌مان داشتیم بالاخره در پروژه «و تو هم برنگشتی» همراه او باشم.

وی درباره نحوه همکاری خود در این پروژه موسیقایی نمایشی اظهار کرد: آنچه از من در این پروژه پیش روی مخاطبان قرار می‌گیرد خوانش ۲ قطعه «تنها» و «به یادش» روی صحنه در حال و هوایی متفاوت است که برایم به نوعی یک تجربه بازیگری هم محسوب می‌شود. مسیری که خوشبختانه به واسطه طراحی متفاوت مهیار علیزاده روی صحنه در تلفیق تئاتر و موسیقی، حضور استاد شمس لنگرودی و البته هنرنمایی جمعی از بهترین‌های تئاتر روی صحنه توانسته با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شود. البته در این میان آرش الیگودرزی دیگر دوست هنرمندم نیز در پروژه به عنوان خواننده و بازیگر حضور دارد که توانسته شرایط متفاوتی را برای محتوای این پروژه رقم بزند.

این هنرمند برگزیده رویدادها و جشنواره‌های مختلف موسیقی کشور گفت: استاد شمس لنگرودی در زندگی من خیلی جای جذابی دارد، این درحالی است که همراهی با مهیار علیزاده و هم‌نشینی با گروه درجه یکی از هنرمندان و عوامل اجرایی برایم شب‌های متفاوتی را رقم زده که امیدوارم این هم‌دلی و همراهی ادامه داشته باشد و بتوانم تجربه‌های ارزشمند دیگری را در این پروژه کسب کنم.

علوی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به فعالیت‌های جدیدش در عرصه موسیقی هم توضیح داد: طی ماه های گذشته مجموعه کنسرت هایی را در شیراز برگزار کردم که خوشبختانه با استقبال مخاطبان مواجه شد. به همین منظور تصمیم گرفتیم تا برای برگزاری کنسرت های تهران اقدام کنیم که خوشبختانه مراحل مقدماتی کار از اسفند ماه سال گذشته آغاز شده و امیدوارم تا در اواخر اردیبهشت فصل تازه کنسرت های تهران را شروع کنیم. البته تعدادی تک آهنگ جدید هم برای انتشار اماده کرده ام که به زودی درباره آنها اطلاع رسانی می شود.

پروژه نمایشی موسیقایی «وتوهم برنگشتی» به نویسندگی ساغر رجبی، کارگردانی و آهنگساز مهیار علیزاده و بازی محمد شمس لنگرودی، امیرحسین فتحی، فرزین محدث، یلدا عباسی، ساغر رجبی، مریم مشهور و آرش الیگودرزی (خواننده – بازیگر)، وصال علوی (خواننده – بازیگر) ساعت ۲۱:۳۰ در تماشاخانه ملک تهران روی صحنه می رود.

فرزین محدث بازیگردان و مشاور کارگردان، محمدرضا مقدسیان مشاور پروژه، رها جهانشاهی مجری طرح و مدیر تولید، فاطمه تقوی دستیار کارگردان و برنامه‌ریز، مرتضی فربد طراح صحنه، علی کوزه‌گر طراح نور، شقایق محمودی طراح لباس، کاوه عابدین صداگذار، علیرضا لاجورد، سعید شجاعی، علیرضا ترابی (ساخت تیزر، عکاسی و گرافیک)، نوید آغاز مدیر تبلیغات دیگر عوامل اجرایی پروژه نمایشی موسیقایی «و تو هم برنگشتی» را تشکیل می‌دهند.

برای شنیدن قطعه «تنها» اینجا و برای شنیدن قطعه «به یادش» اینجا به خوانندگی وصال علوی را کلیک کنید.

کد خبر 6079585 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • احمدی نژاد به هر دو منزل بقایی سر می‌زند و هدیه می‌برد
  • برای کنسرت پایتخت آماده‌ام/ قصه همکاری با مهیار علیزاده
  • روایتی هنری از تنوع قومیتی
  • فصل لاله‌ها در باغ ایرانی
  • این مرد چگونه در موسیقی ایران رنسانس ایجاد کرد؟
  • تعزیه‌خوانی حضرت علی‌اکبر توسط ایرج خواجه امیری
  • (تصاویر) فصل لاله‌ها در باغ ایرانی
  • تصاویر| لاله‌های باغ ایرانی
  • چرا پای آهنگ «گل یخ» کوروش یغمایی به منچسترسیتی، لیورپول و اینترمیلان باز شد؟
  • چرا پای «گل یخ» کوروش یغمایی به باشگاه‌های خارجی فوتبال باز شد؟