Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-25@08:49:57 GMT

حمایت وزارت علوم از نشریات بین‌المللی

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۶۲۲۱۳

حمایت وزارت علوم از نشریات بین‌المللی

در ارزیابی و رتبه‌بندی سال ۱۴۰۰ نشریات علمی در مجموع ۱۴۳۲ نشریه بررسی شده و نزدیک به ۷۰ درصد از این نشریات، رتبه «ب» گرفتند.

به گزارش ایران اکونومیست، بر اساس آمار اعلام‌شده در پرتال نشریات علمی و پژوهشی کشور؛ ۱۱۰ نشریه رتبه «بین‌المللی»، ۲۲۳ نشریه رتبه «الف»، ۹۵۵ نشریه رتبه «ب»، ۸۳ نشریه رتبه «ج» و ۱۶ نشریه نیز رتبه «د» را دریافت کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین ۸۸ نشریه از مجموع نشریات ارزیابی‌شده، شرایط رتبه‌بندی را نداشتند و رتبه‌ای برای آن‌ها در نظر گرفته نشده است؛ این در حالی است که برخی از آن‌ها در سال گذشته رتبه‌بندی شده بودند.

تعداد کل نشریات رتبه‌بندی شده ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته حدود ۶ درصد افزایش داشته است. بیشترین افزایش، مربوط به نشریات گروه «الف» بوده که حدود ۹۰ درصد افزایش داشته است و تعداد نشریات گروه «د» نیز هیچ تغییری نداشته‌اند.

ضنمودار تعداد نشریات رتبه‌بندی شده در سال‌های  ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰

بر اساس آمار اعلامی در پرتال نشریات  علمی وزارت علوم؛ علوم انسانی با حدود ۸۰۰ نشریه، پر تکرارترین موضوع بین نشریات علمی است و پس از آن نشریات فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، علوم پایه، هنر و معماری و دامپزشکی قرار دارند. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد، بیشترین تعداد نشریات علمی را دارند.

«شیوه‌نامه ارزیابی و رتبه‌بندی نشریات علمی» به منظور ارتقای کیفی نشریات و در راستای اجرای آیین‌نامه نشریات علمی، در شهریور ماه ۱۳۹۸ ابلاغ شد. بر اساس این شیوه‌نامه نشریات علمی بر اساس معیارهای انتشار به‌موقع و رعایت ضوابط آیین‌نامه نشریات، رعایت فرآیند پذیرش مقالات و داوری تخصصی، داشتن وبگاه استاندارد، زیرساخت‌ها و اطلاعات شناسنامه‌ای، رعایت آیین نگارش، ساختار و کیفیت مقالات، وضعیت نشریه در نمایه‌های استنادی، تخصصی و اجتماعی و به‌کارگیری مقررات و امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای رعایت اخلاق علمی؛ مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

این نشریات در صورتی که در پایگاه‌های WOS و اسکوپوس نمایه شوند، به عنوان نشریات بین‌المللی دسته‌بندی می‌شوند. همچنین در صورتی که بر اساس معیارهای عنوان شده، امتیازی بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ دریافت کنند؛ در زمره نشریات رتبه‌ «الف»، امتیاز بین ۶۰۱ تا ۸۰۰، در زمره نشریات رتبه «ب»، امتیاز بین ۴۰۱ تا ۶۰۰ در گروه نشریات «ج» و امتیاز پایین‌تر از ۴۰۰ در زمره نشریات «د» رتبه‌بندی می‌شوند.

نتایج اولیه ارزیابی و رتبه‌بندی نشریات علمی اول مرداد ماه سال جاری اعلام شد و به نشریات فرصت داده شد، در صورت وجود ابهام و یا اعتراض نسبت به ارزیابی انجام شده، تا پایان اول شهریور ماه درخواست تجدید نظر کنند و پس از این زمان هیچ‌گونه تغییری در رتبه‌بندی‌ها انجام نمی‌شود. ولی این در حالی است که هنوز پس از گذشت چند روز از اعلام رتبه‌بندی نهایی، آمار نشریات رتبه‌بندی شده در حال تغییر است.

دکتر محسن شریفی، مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم در گفت‌وگو با ایران اکونومیست، درباره رتبه‌بندی سال ۱۴۰۰ نشریات علمی، گفت: کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم هر سال یک‌بار، بر اساس آیین‌نامه نشریات علمی، نشریات را ارزیابی می‌کند. این ارزیابی بر اساس شاخص‌هایی که در شیوه‌نامه ارزیابی نشریات علمی ابلاغ شده، انجام می‌شود و در این فرآیند بر امر ارزیابی و وضعیت علمی و ساختاری و شکلی نشریات علمی نظارت قوی انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که امسال، دومین سالی است که بر اساس آیین‌نامه جدید، نشریات ارزیابی می‌شوند، گفت: در سال‌های قبل این ارزیابی‌ها و نظارت‌ها انجام می‌گرفته ولی در دو سال اخیر شکل و شیوه ارزیابی کاملاً ارتقایافته و بسیار بهتر شده است.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم خاطرنشان کرد: هدف ما در این ارزیابی‌ها، ارتقای کیفیت علمی نشریات، هم از نظر رعایت استانداردها و شاخص‌ها از جمله نحوه رفرنس‌نویسی، نحوه داوری، فرآیند داوری، شفافیت سالانه نشریات علمی، رؤیت‌پذیری نشریات و ... است. این شیوه ارزیابی می‌تواند برای پژوهشگران، گروه‌های داوری و اعضای هیئت ممیزه دانشگاه خیلی مفید باشد تا در ارزیابی‌ها و امتیازدهی‌ها، به رتبه نشریات توجه داشته باشند.

وی با بیان این‌که برخی نشریات از این رتبه‌بندی حذف می‌شوند، گفت: طبق آیین‌نامه ممکن است، نشریاتی که رتبه ضعیفی دارند از لیست وزارت علوم حذف شوند و به ارزیابی سال بعد نیز راه پیدا نکنند.

شریفی در خصوص شیوه اعلام رتبه نشریات، توضیح داد: هر ساله نتایج مقدماتی ارزیابی به نشریات ابلاغ می‌شود. طبق آیین‌نامه، این نشریات یک ماه فرصت دارند تا نتیجه ارزیابی‌ها را بررسی کنند و در صورت وجود اعتراض، از طریق سامانه نشریات علمی درخواست بازبینی دهند. بر همین اساس در این فرصت یک ماهه، نشریات مجدداً بررسی می‌شوند و ممکن است یک نشریه امتیاز بیشتر و یا کمتری بگیرند. اما پس از این یک ماه، نتیجه ارزیابی‌ها قطعی هستند و تغییری نخواهند کرد.

وی با بیان این‌که امسال شاخص‌های ارزیابی نشریات، تغییرات زیادی نداشته‌اند، گفت: عموماً همان شاخص‌های گذشته هستند؛ در جزئیات ممکن است تغییرات خیلی خیلی کمی ایجاد شده باشد، ولی در کل خیر.

حمایت وزارت علوم از نشریات بین‌المللی

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم با اشاره به این‌که نشریات «بین‌المللی» مورد توجه جدی وزارت علوم قرار دارند، گفت: رتبه و جایگاه و موقعیتی که نشریات در این نمایه‌های WOS و اسکوپوس، به‌دست می‌آورند، عیناً مورد قبول است و دیگر وارد ارزیابی الف و ب و ... نمی‌شوند.

وی افزود: با توجه به سیاست‌های فعلی وزارت علوم، بحث نمایه‌سازی نشریات علمی در اولویت ما قرار دارد و ما از یک سو ارتقای کیفی نشریات داخلی را در نظام ارزیابی دنبال می‌کنیم و از سوی دیگر نیز نمایه‌سازی و بین‌المللی شدن را مورد توجه داریم. این دو برنامه در اولویت ما هستند و در حال حاضر نشریاتی که نمایه بین‌المللی دریافت می‌کنند، هم از نظر معنوی مورد تقدیر قرار می‌گیرند و هم اعتبار و هزینه ویژه‌ای دریافت می‌کنند که می‌توان گفت بی‌سابقه است.

شریفی به حمایت ۱۰۰ میلیونی از نشریات با رتبه بین‌المللی خوب، اشاره کرد و گفت: به نشریاتی که رتبه خوبی در سطح بین‌المللی دریافت می‌کنند، حتی تا ۱۰۰ میلیون تومان جایزه از طرف وزیر علوم اهدا می‌شود. در پایان سال ۱۴۰۰ این حمایت‌های مالی را پرداخت کردیم و الان هم درصدد پرداخت این حمایت‌های مالی به نشریاتی هستیم که در یک سال گذشته توانسته‌اند نمایه‌های بین‌المللی را کسب کنند.

وی تاکید کرد: بحث نمایه‌سازی نشریات، بسیار برای ما مهم است و سردبیران مطمئن باشند، حمایت‌ها برای نمایه‌سازی ادامه خواهد داشت. سردبیران و مدیران مسئولی که بتوانند نشریات خود را در این پایگاه‌ها ثبت کنند، پایه تشویقی دریافت خواهند کرد و همچنین جایزه نقدی نیز پرداخت خواهد شد.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: نشریات علمی ، رتبه بندی ، دفترسیاستگذاری وبرنامه ریزی امورپژوهشی وزارت علوم

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: نشریات علمی رتبه بندی پژوهشی وزارت علوم رتبه بندی شده نامه نشریات نشریات رتبه نشریات علمی ارزیابی ها نشریه رتبه نمایه سازی بین المللی آیین نامه شاخص ها بر اساس رتبه ب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۶۲۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه وزارت علوم برای توسعه دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم تحقیقات و فناوری در اولین کنفرانس ملی مهارتی ایران که 3 اردیبهشت ماه 1403 در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد، اظهار کرد: شخصیت علمی کشور زمانی رشد خواهد کرد که این موضوع در هماهنگی با فعالیت‌های نوآورانه باشد، شخصیت علمی کشور نباید در سایه عدم هماهنگی به صورت کاریکاتوری رشد کند.

بیشتر بخوانید: برنامه وزارت علوم برای مردمی‌سازی در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳

وزیر علوم بیان کرد: رشد شخصیت علمی بدین معناست که باید نقش هر یک از بازیگران عرصه علمی را مناسب ببینیم تا اثربخشی و جایگاه خود را داشته باشد مثل چرخ‌دنده ها، اگر قراراست کشور ما پیشرفت متوازن داشته باشد، باید حتما به بخش‌های مختلف علمی و فناوری و نوآوری کشور توجه شود.

وزیر علوم با بیان اینکه توجه بیش‌ از حد به یک بخش و کم‌مهری به بخش دیگر باعث می‌شود پازل علمی کشور ما ناقص شود و هم‌افزاری رخ ندهد، بیان کرد: باید تصمیم‌گیری عرصه‌ها در همه ابعاد درست باشد علاوه بر آن باید قانون را محترم بشماریم، ساختار جوامع بشری بر اساس قانون مدیریت می‌شوند اگر در جوامع به قانون کم توجهی صورت گیرد، متناسب با ظرفیت ها پیشرفت ها رخ نمی دهد.

وی با بیام اینکه در مرور قوانین علم و فناوری گاهی بعضا به برخی از قوانین علم و فناوری توجه لازم نشده است، اظهار کرد: اصل ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی بیان می‌کند که باید به قانون آموزش عالی رایگان تا سرحد خودکفایی، توجه کنیم، آیا وضعیت پذیرش دانشجو با بودجه عمومی در راستای این قانون است. باید اذعان کرد که نسبت به این قانون کم توجهی شده است

به گفته وی؛ مطابق برنامه ششم توسعه آموزش مهارتی باید سی درصد از آموزش ارائه شده را تشکیل دهد؛ اما در حال حاضر باشد ما توانستیم آن را به ۱۶ درصد برسانیم، بنابراین یا باید موقعی که قانون‌گذاری انجام می شود واقعیت‌ها را ببینیم و آن‌چه که هست را تصویب کنیم یا این‌که ظرفیت‌ها را برای تحقق قانون مذکور آماده کنیم؛ بنابراین در علم و فناوری در خیلی جاها نسبت‌به قانون کم مهری شده‌ است.

وزیر علوم با اشاره به برنامه هفتم توسعه بیان کرد: سهم آموزش‌های مهارتی ۴۰ درصد پیش‌بینی‌شده است، ما به عنوان مسئولان علم و فناوری از هم اکنون باید اقدامات و برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم، در حال‌حاضر آموزش‌های مهارت محور در حد انتظار نیست که باید آسیب‌شناسی در این خصوص صورت گیرد، آسیب‌های آن‌ها برطرف کنیم.

زلفی‌گل با بیان اینکه تدوین دستورالعمل افزایش آموزش های مهارتی در دانشگاه ها مصوب شده است، عنوان کرد: خوشبختانه در برنامه توسعه هفتم گام‌های مناسبی در این خصوص برداشته شد که مطابق آن دستورالعمل با همکاری وزارت بهداشت تدوین و توسط هیات وزیران آن را تصویب کنیم.

وزیر علوم بیان کرد: بر این اساس مقرر شد که میزان مهارت محور کردن آموزش‌های دانشگاهی افزایش یابد و این موضوع در وزارت بهداشت و درمان تقریباً محقق شده‌است، انتخاب بیمارستان‌ها از این جهت بوده است که بیمارستان‌ها در دست خود دانشگاه است و در دانشگاه فرهنگیان نیز به‌همین صورت است چون دبیرستان‌ها و آموزشگاه ها در اختیار آموزش‌وپرورش است.

وی ادامه داد: در وزارت علوم شرایط متفاوت است، صنایع در اختیار ما نیستند، در دستورالعملی که باید آن را تدوین کنیم، باید به‌گونه‌ای عمل شود تا منافع پذیرش دانشجو با منافع صنعت همگام شود و با پذیرش دانشجو زمینه را برای افزایش مهارت آن فراهم کرد.

وزیر علوم با بیان اینکه بیش از ۱۵ هزار نیاز در سامانه نظام ایده ها و نیازتوسط صنایع مختلف ثبت شده است، عنوان کرد: باید نقص قوانین را برای مهارتی شدن آموزش و رفع کنیم درهمین راستا سامانه نظام ایده‌ها راه‌اندازی شده است که بخش صنایع ۱۵ هزار نیاز و وزارت نفت نیز ۶۰۰ نیاز را در این سامانه ثبت کردند.

وی معتقد است اگر استادان و دانشجویان براساس این نیازها طرحی تعریف کنند، فعالیت پژوهانه ویژه به آن‌ها اختصاص داده می‌شود، مطابق آیین‌نامه ارتقا و ترفیع امتیاز می‌گیرند، بر این اساس صاحب ایده را وصل می‌کنند که این قانون به دنبال این است که نیاز جامعه را به افراد صاحب ایده وصل کند.

زلفی گل با بیان اینکه اختصاص امتیاز تبدیل علم به فن و ثروت در آیین نامه ارتقا تدوین شده است، عنوان کرد: در این آیین‌نامه آمده است افرادی که علم را به فن و ثروت تبدیل می کنند امتیازات ویژه‌ای دریافت کنند.

وزیر علوم با بیان اینکه آیین نامه تدوین کتاب‌های درسی ابلاغ شده است، بیان کرد: مطابق آیین نامه مشخص شده که کتاب بر اساس چه شاخص‌هایی تالیف شود و چه خروجی‌هایی داشته باشد برخی از شاخص‌های تدوین کتاب های دانشگاهی نیاز محوری، هویت‌ساز بودن، مهارت محوری است که باید به آن توجه شود.

وزیر علوم با بیان اینکه تبدیل دانشگاه فنی و حرفه ای به دانشگاه مهارت ملی در دستور کار قرار دارد، بیان کرد: باید جایگاه دانشگاه فنی‌حرفه‌ای را توسعه دهیم؛ بنابراین پیگیر این هستیم تا دانشگاه فنی حرفه‌ای را به دانشگاه مهارت ملی تبدیل کنیم، این دانشگاه فنی و حرفه‌ای یک ویژگی منحصربه‌فرد دارد مبنی‌بر این‌که فارغ‌التحصیلان این دانشگاه شاغل هستند این درحالی است که ایجاد شغل برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی بسیار هزینه می‌برد برای همین است که مقام معظم رهبری به ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان بسیار تأکید می‌کنند.

وزیر علوم با اشاره به ایجاد پارک علم و فناوری مهارتی، عنوان کرد:در دو سال گذشته توجه و فعالیت زیادی در خصوص دانشگاه فنی و حرفه ای صورت گرفته است مبنی براینکه بودجه دانشگاه فنی‌حرفه‌ای هزار و دویست میلیارد تومان بود اکنون امیدواریم آن را به بالغ برچهار هزار میلیارد تومان برسانیم و تقریباً چهار برابر می‌شود.

زلفی گل با بیان اینکه بیش‌از هزار و پونصد میلیارد تومان نیز در سفرهای ریاست‌جمهوری به استان‌های مختلف برای دانشگاه فنی حرفه‌ای پیش‌بینی‌شده است، عنوان کرد: مشکلات برخی از اساتید در خصوص استخدام هیئت علمی در دانشگاه در حال برطرف شدن است.
انتهای پیام

کد خبر: 1228042 برچسب‌ها وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

دیگر خبرها

  • آغاز به‌کار جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد
  • رتبه دانشگاه محقق اردبیلی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی قابل توجه است
  • حضور دانشگاه بوعلی سینا در رتبه‌بندی نیچر ایندکس ۲۰۲۴
  • جذب نخبگان «کانکت» در دانشگاه‌ها/وزارت علوم همکاری می‌کند
  • اولین نشست همکاری‌های علمی دانشگاه‌های ایران با کشورهای حوزه بریکس
  • فعالیت‌های تحقیقاتی و استنادی مبنای ارتقاء رتبه استادان است
  • رتبه پانزدهم علمی جهان نتیجه رشد علمی کشور است
  • مراکز نوآوری و کارآفرینی دسته بندی می‌شوند
  • دست‌یابی دو نشریه علمی دانشگاه یزد به جایگاه بین‌المللی و رتبه علمی
  • برنامه وزارت علوم برای توسعه دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای