جزئیات افزایش تسهیلات نوسازی تاکسی در تهران
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۶۴۷۹۴۶۴
تین نیوز
معاون فنی و بهره برداری سازمان تاکسیرانی شهر تهران ضمن اعلام تایید خودرو سورن به عنوان تاکسی در پایتخت در مورد تلاش شهرداری برای جذب ۲۰۰۰ دستگاه سورن تولید شده در انبارهای ایران خودرو توضیحاتی را ارائه کرد و از افزایش تسهیلات نوسازی با اتکاء به منابع داخلی شهرداری تهران خبر داد.
به گزارش تین نیوز، علی محتشمی پور معاون فنی و بهره برداری سازمان تاکسیرانی شهر تهران در خصوص روند نوسازی تاکسی های فرسوده با بیان اینکه خودروی سمند سورن توانسته تاییدیه های زیست محیطی را برای استفاده به عنوان تاکسی کسب کند، گفت: قیمت نهایی این خودرو اعلام شده است و به محض تعیین ساز و کارها و قرار گرفتن در سایت نوسازی، فرآیند نوسازی تاکسی ها آغاز می شود.
بیشتر بخوانید:
اخبار روز خبربان
وی با بیان اینکه با توجه به مساعدت معاون حمل و نقل و تاکید شهردار تهران در جذب حداکثری تاکسی های تولید داخل، اقداماتی انجام داده ایم، اظهار کرد: ایران خودرو اعلام کرده است که در حال حاضر ۲۰۰۰ دستگاه سورن موجود دارد و ما نیز برنامه ریزی هایی را برای جذب این ۲۰۰۰ خودروی سورن به عنوان تاکسی انجام داده ایم به گونه ای که قرار شده است در حوزه تسهیلات، افزایش وام نوسازی تاکسی را داشته باشیم.
معاون فنی و بهره برداری سازمان تاکسیرانی شهر تهران گفت: تا پایان سال گذشته وام های نوسازی تاکسی ۹۰ میلیون تومان و با بازپرداخت پنج ساله بود که از طریق صندوق کارآفرینی امید و مبتنی بر تبصره ۱۸ پرداخت می شد، اما امسال با حذف تبصره ۱۸ این مبلغ از دست رفت و قرار شد که فعلا برای این ۲۰۰۰ دستگاه سورن، ۲۰۰۰ فقره تسهیلات از طریق منابع داخلی شهرداری تامین شود و همچنین شاهد افزایش سطح تسهیلات باشیم. به گونه ای که حداقل این تسهیلات ۷۰ درصد قیمت نهایی خودرو را پوشش دهد.
تفاهم نامه با صندوق امید برای ارائه تسهیلات به تاکسیرانان به زودیوی با بیان اینکه ظرف ۱۰ روز آینده خبر خوش انعقاد تفاهم نامه با صندوق امید برای ارائه تسهیلات را خواهیم داشت، ادامه داد: کارهای کارشناسی در حال انجام است و جا دارد که از مدیریت ارشد شهرداری تشکر کنیم. چرا که منابع خرید ون را یک هفته بعد از ابلاغ وزارت کشور کارسازی کردند و امیدواریم برای این ۲۰۰۰ دستگاه سورن نیز اتفاقات خوبی با مدیریت جهادی مدیران ارشد شهرداری تهران رقم بخورد.
سورن تاییدیه محیط زیست را دریافت کردهمحتشمی پور با بیان اینکه سورن تاییدیه محیط زیست را دریافت کرده و به محض اینکه فرآیند ثبت در سامانه نوسازی انجام شود، اقدامات لازم برای نوسازی تاکسی ها صورت می گیرد، گفت: از آنجایی که قرار است تسهیلات به صورت قرض الحسنه و از منابع شهری که بیت المال است، پرداخت شود دیگر قرار نیست رویه نوسازی گذشته تکرار شود. یعنی به صورت یکنواخت به هر راننده تاکسی این تسهیلات تخصیص داده شود.
وی در مورد نحوه تخصیص این تسهیلات نوسازی، توضیح داد: رانندگان تاکسی های فرسوده بر اساس فاکتورهای مشخص انتخاب می شوند که بر این اساس نوع کاربری، نوع خودرو و مدل تولید و مدل خودرو ملاک عمل است. به گونه ای که تاکسی های خطی در اولویت قرار دارند و تاکسی های قدیمی تر همچون پیکان، پراید، روآ نسبت به سمند در اولویت نوسازی قرار دارند و تاکسی های تولیدی تا سال ۸۷ در اولویت اول هستند و بسته به سال تولید در اولویت های بعدی نوسازی قرار می گیرند.
وی بیان کرد: اطلاعات تاکسیرانان متقاضی نوسازی احصا شده و به شرط توان تأمین مابه التفاوت تسهیلات بانکی با قیمت خودرو، در رنکینگ قرار می گیرند و آنهایی که امتیاز بالاتری کسب کنند در اولویت تخصیص تسهیلات نوسازی قرار می گیرند.
وی در مورد قیمت نهایی سورن، گفت: قیمت اعلامی ۲۷۶ میلیون تومان بوده است اما تا زمانی که بر روی سامانه نوسازی قیمت نهایی مشخص نشود ملاک عمل ما نیست و این در حالیست که ۷۰ درصد این مبلغ قرار است به صورت تسهیلات به رانندگان تاکسی های فرسوده متقاضی نوسازی اختصاص داده شود که به زودی تفاهم نامه آن امضاء شده و ساز و کارها مشخص می شود.
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز
کلیدواژه: تاکسیرانی شهر تهران خودرو تاکسی ایران خودرو شهرداری تهران معاون فنی و بهره برداری معاون حمل و نقل شهردار تهران کارشناسی وزارت کشور محیط زیست نوسازی تاکسی ها تاکسی های فرسوده تسهیلات بانکی شهرداری تهران نوسازی تاکسی ها تاکسی های فرسوده تاکسیرانی شهر تهران تاکسی سورن تسهیلات نوسازی نوسازی تاکسی قیمت نهایی
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۴۷۹۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
۵ استراتژی کارآمد برای نوسازی شهری
نوآوریهای نوسازی شهری نقش بسیار مهمی در دستیابی به اهداف توسعه پایدار ایفا میکند، ضمن اینکه در افزایش فراگیری، امنیت، تابآوری و پایداری سکونتگاههای انسانی بسیار اثربخش است.
به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، یکی از ابتداییترین نمونههای موفق نوسازی شهری به عنوان روشی برای اصلاح جامعه در اواسط قرن نوزدهم در انگلستان اتفاق افتاد که به دنبال آن، شرایط بهداشتی و فقر شهری ناشی از صنعتی شدن سریع منچستر بهبود قابلتوجهی را تجربه کرد. امروزه پروژههای نوسازی شهری میتواند به عنوان ابزاری بسیار مهم جهت مدرنسازی موفقیتآمیز شهرها عمل کند و ارتقای کیفیت زندگی را برای شهروندان به ارمغان بیاورد. در واقع، اغلب فرصتهای شغلی، مسکن، سرمایهگذاری، فراگیری و برابری به دنبال نوسازیهای شهری اتفاق میافتد که همه این مولفهها از طریق کمک به رشد اقتصادی و حمایت از کسبوکارهای شهری در بهبود کیفیت زندگی شهروندان نقش مهمی ایفا میکند.
علاوه بر این، رویکردهای مربوط به نوسازی شهری اغلب شامل بهبود امکانات یک منطقه از طریق شناخت نیازهای زیرساختی و حملونقل است که به جذب سرمایهگذاران نیز کمک میکند و از این طریق نیز در افزایش رونق اقتصادی مؤثر است.
در ادامه به معرفی بهترین استراتژیهای نوسازی شهری پرداخته میشود که در نقاط مختلف دنیا از طریق مشارکت میان دولتهای محلی با نهادهای غیردولتی پیاده شده است و پایداری درازمدت را برای آنها به ارمغان آورده است.
رویکرد HabitARTE که از نظر لغوی به معنای "سکونتگاه طبیعی شهری" است، یک نوآوری اجتماعی بهشمار میرود که در آن، شهروندان با همکاری یکدیگر به بهبود نماهای ساختمانی و فضاهای عمومی مشترک در سکونتگاههای غیررسمی میپردازند. شرکتکنندگان قبل از شروع این اقدامات، تحت آموزش قرار میگیرند و پس از یادگیری فنون مختلف به همکاری با یکدیگر میپردازند. جالب است بدانید که افرادی با مهارت بالا در زمینه آموزشهای ارائه شده به استخدام مراکز دولتی محلی در میآیند و در آنجا به برگزاری کارگاههای آموزشی برای سایر شهروندان مشغول میشوند. مدیران بوگوتا، پایتخت کلمبیا، از این استراتژی برای نوسازی شهر بهره گرفتهاند و توانستهاند فراگیری و همزیستی شهروندانی با فرهنگهای مختلف را در سراسر شهر تقویت کنند، ضمن اینکه از همین طریق نیز به ارتقای دانش ساکنان در مورد مهارتهای شهری پرداختهاند.
نام eKhaya یک پروژه موفق نوسازی شهری در ژوهانسبورگ، بزرگترین شهر آفریقای جنوبی که در میان مردم به شهر طلا شهرت دارد، با الهام از یکی از محلههای مسکونی شهر با همین عنوان، در منطقه هیلبرو انتخاب شده است. هیلبرو در تمام طول تاریخ به خاطر نرخ بالای بیکاری، فقر، جرم و تراکم جمعیت شهرت داشته است و به همین دلیل، شهروندان در وضعیتی بحرانی برای زندگی به سر میبردند. مدیران در سال ۲۰۰۴ تحت حمایت دولت ژوهانسبورگ و کمپانی مسکن این شهر، به پیادهسازی یک برنامه جدید برای بهبود منطقه پرداختند و توانستند کمپانیهای مدیریت مسکن، مالکان داراییهای منطقه، نگهبانان املاک مهم شهری و ساکنان را نیز با خود همراه کنند. در نتیجه این طرح، یک پروژه پایین به بالا و مردممحور در واکنش به مشکلات منطقه پیاده شد و نوسازی منطقه را به دنبال داشت که این امر به سهم خود کیفیت زندگی ساکنان را بهطور قابل توجهی بهبود بخشید.
فروشگاههای آنگوس (Shops Angus)، تولیدکننده واگنهای باری و سواری قطارها، در منطقه روزمونت در زمانهای قدیم به عنوان قلب اقتصادی مونترآل، بزرگترین شهر استان کبک در کانادا، شناخته شده است. با این حال در اوایل دهه ۱۹۹۰، صنعتیزدایی در مونترآل، افزایش باورنکردنی نرخ بیکاری در سراسر شهر، بهویژه در منطقه روزمونت را به دنبال داشت چراکه اغلب فروشگاههای آنگوس فعالیت خود را متوقف کرد. مدیران شهر برای جبران این بحران تلاش کردند رویکردی فراگیر پیاده کنند که در آن، تمام نیازهای ساکنان مورد توجه قرار میگیرد و توسعه پایدار و رشد اقتصادی را برای همگان به ارمغان میآورد که این استراتژی بسیار موفقیتآمیز بود.
مدیران اصفهان به منظور افزایش کارآمدی انرژی و ایمنی سازههای شهری به نوسازی ساختمانهای فرسوده در آن پرداختهاند و متخصصانی در زمینه طراحی شهری را برای پیادهسازی این پروژه به کار گرفتهاند. در این راستا، متخصصان به بازدید از ساختمانهای قدیمی شهر میپردازند تا شرایط آنها را از نظر پایداری و مصرف انرژی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. سپس دولت محلی کمکهای مالی خود را برای نوسازی این سازهها در اختیار طراحان قرار میدهد و پس از نوسازی کامل، گواهینامه سلامت برای این سازهها صادر میکند.
رویکرد Usquare در بروکسل، پایتخت بلژیک، به تبدیل یکی از ساختمانهای نظامی اوایل قرن بیستم به فضایی عمومی و باز در قرن بیستویکم مربوط میشود که از کاربری چندگانهای برخوردار است. این ساختمان، نهتنها به عنوان یک دانشکده مورد استفاده قرار گرفته است، بلکه مدیران از تبدیل آن به مرکزی پویا در آینده خبر دادهاند. اصول تغییر کاربری این سازه بر پایداری مبتنی بوده است و به همین دلیل نوسازی آن افزایش نشاط را برای شهروندان به ارمغان آورده است، ضمن اینکه در رونق اقتصاد مدور و افزایش دانش شهری نیز نقش مهمی ایفا کرده است.