Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/گیلان پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان با بیان اینکه استفاده از کودها و سموم دفع آفات علاوه بر آلوده سازی آب و خاک، باعث فرسایش ژنتیکی و انقراض گونه های ارزشمند گیاھی و جانوری خواهد شد، افزود: کنترل نشدن این فرایندھا، تعادل ھای زیست محیطی و بومی را به تدریج بر ھم می زند.

حامد کیومرثی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در قرن اخیر تمرکز زیادی بر روی توسعه پایدار وجود دارد، اظهار کرد: توسعه پایدار کشاورزی یکی از ارکان اصلی و از شاخصه های مهم در برنامه‌های توسعه هر کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تاکید بر لزوم تقویت جایگاه توسعه پایدار در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، افزود: در راستای حصول این هدف، کارهای زیادی انجام شده است، اما یکی از کاستی‌های قوانین و مقررات جهانی، عدم توجه به مسایل فرهنگی و مذهبی در نقاط مختلف جهان و ارزش هایی است که اگر در نظر نگیریم، می‌تواند وحدت را با مشکل مواجه کند.

این پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان ادامه داد: جهان ما برای مقابله با بسیاری از مشکلاتی که با آن مواجه است به وحدت و تفاهم نیاز دارد و برای پیگیری توسعه پایدار گسترده، ابتدا باید درک گسترده‌تر و جامع‌تری از اشتراکات بین فرهنگی و تفاوت در واکنش‌های انسانی به این مفهوم داشته باشیم.

کیومرثی، توسعه پایدار را به معنی توسعه و پیشرفت نسل حاضر با حفظ منابع برای توسعه نسل آینده دانست و تصریح کرد: در مفهوم توسعه پایدار سه جنبه اقتصادی، زیست‌ محیطی و اجتماعی با هم به طور کامل در تعامل هستند و باید مد نظر قرار گیرند.

وی با بیان اینکه امروزه بخشی از جهان از عدم امنیت غذایی رنج می برند، عنوان کرد: بیکاری از سایر مشکلات فزاینده در قرن اخیر است و لذا توسعه کشاورزی می تواند راهکاری برای برون رفت جامعه از گرسنگی و بیکاری باشد، اما کشاورزی بیش از ماشین ها، قطارها و هواپیماها در تولید گازهای گلخانه ای و تغییرات جوی نقش ایفا می کند.

این پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان اضافه کرد: براساس گزارش سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(فائو)، چیزی در حدود ۱۸ درصد از گازهای گلخانه ای جهان مربوط به بخش دامپروری است که بخش زیاد آن از گاز متان تشکیل شده است. در واقع به گفته دانشمندان و متخصصین تغذیه، اگر بتوانیم گاز متان تولید شده در دامپروری ها را کنترل کنیم، یکی از بزرگترین گام ها را در جهت حفظ جهان از تغییرات جوی انجام داده ایم.

کیومرثی، سیاره کوچک و شکننده زمین را بیش از پیش نیازمند توجه دانست و عنوان کرد: اگر ما نتوانیم تغییرات محیطی انسان‌زاد(براساس مداخله انسان) را کنترل و مدیریت کنیم، نسل بشر با مشکلات اقلیمی بسیاری مواجه خواهد شد.

وی بر اهمیت آشنایی مردمان مناطق روستایی با نوآوری های مفید، تاکید و اظهار کرد: ضروری است که پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد، اطلاعات و دستاوردهای علمی جدید و کاربردی را از طریق آموزش و ترویج که از بازوان توانمند سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می باشد به مناطق روستایی منتقل نمایند؛ در غیر این صورت بخش کشاورزی توانمندی لازم جهت بهره‌ گیری از این نوآوری ها در راستای توسعه پایدار کشاورزی را نخواهند یافت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی کشاورزی توسعه پایدار جام جهانی ۲۰۲۲ قطر قیمت طلا تعطیلی مدارس تيم ملی فوتبال ايران توسعه پایدار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۵۰۴۶۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح ژنتیک گیاهان چه ارتباطی با شهرها دارد؟

اصلاح ژنتیک گیاهان به‌ عنوان یک جنبه کلیدی در طراحی شهرهای آینده ظاهر شده است. برای مثال گیاهان اصلاح‌شده ژنتیکی این توانایی را دارند که آلودگی هوا را بر طرف کنند و حتی با افزوده شدن DNA‌های خاص، شب‌ها بدرخشند و نیاز به روشنایی شهری را از بین ببرند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، به کمک مهندسی ژنتیک، فرایندی روی DNA بعضی گونه‌های گیاهی انجام می‌شود تا صفات مطلوب آنها برجسته شود و به این وسیله ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی موسوم به GMO، تولید می‌شوند. با این روش کیفیت و فواید محصولات اصلاح‌شده ژنتیکی بهبود می‌یابد و مقاومت و انعطاف‌پذیری آنها در برابر تأثیرات تغییرات آب‌وهوایی بیشتر می‌شود که این قابلیت‌ها می‌تواند نقشی محوری در پیشرفت به سمت کشاورزی پایدار داشته باشد. به عنوان مثال، می‌توان GMO‌ها را برای رشد در شرایط خشکسالی طراحی کرد تا مواد مغذی بهتری برای مصرف‌کنندگان فراهم آید. حامیان GMO بر این ویژگی برای کاهش گرسنگی در جهان و تقویت خودکفایی غذایی در کشورهای کم‌بهره تاکید دارند. علاوه بر این موارد، اصلاح ژنتیکی می‌تواند برای افزایش مقاومت گیاه در برابر حشرات و همچنین افزایش تحمل گیاه در برابر علف کش‌ها استفاده شود.

کشاورزی شهری و اصلاح ژنتیکی

کشاورزی شهری به عنوان راه‌حلی برای رفع چالش‌های دسترسی به مواد غذایی در شهرها پدیدار شده است که امکان کاشت و پرورش گیاهان و محصولات غذایی را در فضاهای کوچک شهری فراهم می‌کند و راه را برای افزایش خودکفایی غذایی هموار می‌کند. طرح‌های نوآورانه بسیاری در شهرها برای گسترش کشاورزی شهری ارائه شده است که روزبه‌روز جذاب‌تر می‌شوند، برای نمونه می‌توان به استفاده از ایستگاه‌های مترو به‌عنوان مزارع عمودی اشاره کرد.

در مزارع عمودی زمینه برای ویرایش ژنتیکی مهیا است و احتمالاً در آینده این روش به یک گام ضروری برای دستیابی به محصول بهینه تبدیل خواهد شد. محققان معتقدند بذرهای مناسب برای مزارع عمودی با آنچه در کشاورزی سنتی استفاده می‌شود متفاوت است و برای پاسخگویی به این محیط‌های نوآورانه به بذرهای اصلاح‌شده نیاز است. گونه‌های اصلاح‌شده ژنتیکی می‌توانند مقدار خاک موردنیاز برای کشاورزی را کاهش دهند، زیرا این گیاهان انعطاف‌پذیری بیشتری در برابر چالش‌های محیطی نشان می‌دهند.

شهرسازی ژنتیک

ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی می‌توانند به‌عنوان یک جنبه کلیدی در طراحی شهرهای آینده ظاهر شوند. گیاهان اصلاح‌شده ژنتیکی این توانایی را دارند که هوا را به‌طور موثرتری تصفیه کنند، در همین راستا یک شرکت فرانسوی در تلاش برای ارائه نوعی گیاه پتوس بسیار کارآمد است که آلاینده‌های موجود در فضای خانه‌ها و ادارات را حذف می‌کند. چنین اقداماتی به راحتی می‌تواند چالش‌های بزرگ زندگی شهری نظیر آلودگی را بدون انجام فرایندهای هزینه‌بر حل کند.

طی چند سال گذشته، انتخاب بیومواد به یکی از گرایش‌های جدید در برنامه‌ریزی شهری تبدیل شده و لزوم استفاده از مواد قابل بازیابی مانند چوب‌پنبه و الیاف گیاهی را در اولویت برنامه‌های شهری قرار داده است، معماری ژنتیک از مواد زنده برای افزایش پایداری در ساختمان‌ها و زیرساخت‌های شهری استفاده می‌کند و پروژه‌های تحقیقاتی نوآورانه از مواد زنده برای افزایش دامنه خدمات استفاده می‌کنند.

در کاتالونیا، یکی از پروژه‌های تحقیقاتی در زمینه بیومواد موفق شد از DNA باکتری‌ها برای تولید درختان لیمو با برگ‌های درخشان استفاده کند، برگ‌های این درختان با فرا رسیدن شب روشن می‌شود. این درختان می‌توانند نیاز به روشنایی خیابان را از بین ببرند و منجر به صرفه‌جویی در مصرف انرژی شوند. همین اقدام علمی گرچه ممکن است برای انجام و اجرا هزینه‌بر باشد اما می‌تواند انقلابی را در استفاده از انرژی و طراحی شهری ایجاد کند. برای مثال دیگر برای تأمین روشنایی خیابان‌ها در شب به زیرساخت‌های گران نوری نیازی نخواهد بود و علاوه بر این، زیباسازی شهر به راحتی با این اقدام بدون آسیب رساندن به فضای سبز فراهم می‌شود.

یک پروژه تحقیقاتی دیگر نیز در حال تلاش برای تولید آجر با استفاده از نوعی قارچ است. این فرآیند شامل کشت میسلیوم از ضایعات کشاورزی و سپس تبدیل آن به اشکال همه‌کاره مانند آجر، پنل و بلوک است. برای ایجاد این مواد جامد، میسلیوم با مواد آلی مخلوط می‌شود که به عنوان یک بستر غنی از مواد مغذی عمل می‌کند.

معایب اصلاح ژنتیکی

با وجود مزایایی که برای ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی گفته شد، گروهی از منتقدان این رشته نگران تأثیر سو اصلاح ژنتیک بر سلامت انسان‌ها و حیوانات هستند. با توجه به اینکه این علم نوظهور است، پژوهش‌ها در زمینه آثار بلندمدت این گیاهان بر سلامت محدود است و شواهد کافی برای ضرر و زیان‌های این فرایند وجود ندارد. با این وجود منتقدان موضوع برهم خوردن توازن در اکوسیستم را به‌عنوان یکی از معایب اصلاح ژنتیکی مطرح می‌کنند، زیرا با گسترش گیاهان اصلاح‌شده ژنتیکی، محصولات ارگانیک از چرخه تولید حذف می‌شوند. آنها معتقدند که طی پروسه‌های آزمایشگاهی امکان انتشار ویروس یا باکتری و ورود آن به چرخه مواد غذایی تولید شده و متعاقباً در محیط زیست وجود دارد.

کد خبر 746469

دیگر خبرها

  • متن کامل گزارش نهایی تفحص درباره عملکرد سازمان حفظ نباتات
  • ارسال گزارش تحقیق و تفحص سازمان حفظ نباتات به قوه قضائیه
  • گزارش تحقیق و تفحص درباره عملکرد سازمان حفظ نباتات به قوه قضائیه ارسال شد
  • متن کامل گزارش نهایی تحقیق و تفحص درباره عملکرد سازمان حفظ نباتات
  • خطر انقراض بیخ گوش گیاهان کوهی ایلام
  • ۱۶۰ میلیارد لیتر کسری آب داریم
  • نجات لاک‌پشت در معرض انقراض از شن‌های ساحلی میناب
  • کاسه غبار در دهه ۳۰ میلادی
  • اصلاح ژنتیک گیاهان چه ارتباطی با شهرها دارد؟
  • آیا ما در خطر وقوع ششمین انقراض جمعی هستیم؟